Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kuba po druhé světové válce. Lidé se snaží dostat do USA a když se jim to nepodaří legálně, obrátí se na zdejšího obchodníka Palinova. Americký imigrační důstojník Peter Karczag je poslán do Havany, aby proti němu získal důkazy. Vystupuje jako Maďar Josef Gombush a během svého vyšetřování se zamiluje do vídeňské Židovky Maianne Lorress, která přežila koncentrační tábor a sní o Americe jako o zemi zaslíbené. (fleurette)

(více)

Recenze (10)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Přestože na filmnoirblog.blogspot.cz "Dámu bez pasu" vychvalují jako noirovou klasiku, byl bych v tomhle ohledu střízlivější. Kromě té části kdy stojí Pete proti havanskému podsvětí, to příliš noirové není. To ovšem ničemu nevadí, v mnoha ohledech se jedná o skutečně dobře nafilmovanou práci, i technický laik (jakým jsem) dovede ocenit úvodní dlouhou scénu točenou z auta zpoza řidiče, a také kvalitní letecké záběry. Frau Lamarr už znám z historického Samson and Delilah, Johna Hodiaka už jsem taky viděl, bylo to v docela solidním westernu Ambush at Tomahawk Gap. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je Lewisova na svou dobu moderní filmařina, plná nápadů a odmítající se spoléhat na studiové kulisy. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Casablanca + Border Incident. __ Btw. ty Lewisovy záběry snímané přes skleněné plochy (např. z vnitřku automobilu) prostě miluju. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Poněkud mi ušel reklamní slogan That "Delilah" Girl, protože tenhle film nabízí vše, jen ne srovnání s předchozím filmem Hedy Lamarr Samson and Delilah. Patrně jako reklama měl stačit ten jediný kostým ;) ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Noir se vším všudy, tedy s dobrým příběhem, krásnou Famme Fatale (v případě Hedy Lamarr to platí dvojnásob) a zajímavou atmosférou (oproti městským noirovkám je atmosféra Havany a poté i bažin na Floridě příjemnou a exotickou změnou). ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Kuba, tesne po 2. svetovej vojne. Prisťahovalci a rôzni utečenci, ktorým americká ambasáda odmietla vidať víza do štátov sa snažili dostať do vysnenej krajiny ilegálne pomocou pašerákov ľudí. Medzi záujemcami o život v USA je aj bývala väzenkyňa z koncentračného tábora Buchenwald s číslom X34-109 Židovka Marinna Lorress. Film ma pochopiteľne nenadchol aj keď všetky záporné postavy filmu boli z Európy, ale pozrieť sa na to dá. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Príjemná zmena! Potešila hlavne kamera a exotické kulisy Kuby (príjemný "oddych" od typickej noirovej urbanistickej džungle). 3,5* ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

S označením noir u tohoto filmu bych byl asi opatrnější. Do klasické představy o noiru to má totiž docela daleko. Spíše jde o krimi z prostředí pašeráckých band, které za úplatu vozí nelegální imigranty z Kuby do USA. V dnešní době tedy docela aktuální téma. Městské prostředí barů a hotelů tak střídá nebe a později i močály. Noir zde připomene snad postava imigračního policisty v podání Johna Hodiaka, jehož od poslání odvádí Židovka bez domova, tajemná femme fatale s bolestnou minulostí, v podání stále krásné Hedy Lamarr, do které se bezhlavě zamiluje. Ta tady trošku uzavírá pověstný kruh a vrací se do role dívky na útěku ze staré domoviny, jaké hrála na počátku své hollywoodské kariéry (a jakou vlastně ve skutečnosti i byla). Pokud tedy přimhouřím oči a akceptuji onu noirovou nálepku, které je filmu přiřknuta, musím být s filmem docela spokojen... ()

Reklama

Reklama