Reklama

Reklama

Boratův navázaný telefilm

  • USA Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (více)
Trailer 1

Čtrnáct let po své první cestě do Ameriky se kazašský reportér Borat Sagdijev musí vrátit do USA, aby zachránil pověst Kazachstánu. Zde zasáhne Boratova patnáctiletá dcera Tutar, která mu překazí plány. Oba dostanou mnoho zajímavých lekcí o americké kultuře, politice a covidu 19. (HBO Max)

Recenze (372)

POMO 

všechny recenze uživatele

Úvod a závěr v Kázachstánu super, ale všechno mezi tím bída, která se sice dotýká vřících společenských temat, ale skrze nenápaditou dějovou konstrukci a hloupý, nevtipný humor. A o efekt “skryté kamery”, který dělal báječným první díl, se tady snad už ani nikdo nesnažil. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Druhý Šášův jakože prokazašský, emancipační, antisionistický, republikánský holofekál je jen narychlo násilně uplácaným sebevykradačským sračkolem s pouhými třemi opravdu vypečenými humory, který ve své druhé polovině naprosto ztrácí smrdutý dech i ostrost a potápí se do žumpy rodinných hovnot a urputné trapkošokantnosti za každou cenu. Něco, jako když figurantce angažovaně vylížete pekáč a ona se vám pak posmívá, že vám smrdí z huby. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Sacha Baron Cohen přivádí zpátky k životu svou nejslavnější fiktivní postavu, aby znovu ukázal světu, v jak absurdní realitě někteří lidé žijí. Zatímco však před čtrnácti lety mohly některé výpovědi šokovat, v roce 2020, kdy lidé útočí vidlemi na vysílače 5G, placatá zem je zase v kurzu, jeden prezident radí lidem léčit covid-19 injekcemi s desinfekcí a jiný má v počítači dětské porno, už vstup do stejné řeky úplně nefunguje. Částečně i proto, že sám Borat/Cohen už je příliš známý na to, aby opravdu zajímavě lidi nachytal (minimálně to tak tady na mě působilo). Párkrát jsem se nahlas zasmál, ale většinu času šilhal po ovladači a chtěl přetáčet. Jako "datadisk" k jedničce celkem ok, jako plnohodnotné pokračování už moc ne. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné si uvědomit, že od prvního filmu s Boratem uběhlo patnáct let. Lidi ale nezapomínají a tak Borata v Americe poznávají na každém kroku. Sacha teda volí alternativní metody a tak se nekonečně převléká do podob, které jsou nejen zábavné, ale navíc opět vytváří scény, které si prostě nevymyslíte. Borat je podle mě světově jediná postava, která si dělá prdel z Amíků a ti mu za to ještě platí...Sacha Baron Cohen to prostě dělá dobře. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Prvního Borata jsem si svého času užil. Bylo to moje první setkání se Sachou Baronem Cohenem a já u něj řval smíchy, protože jeho schopnost schovávat za extrémně vulgární vtipy chytrou satiru mě jednoduše bavila. O to víc mě fascinuje, že v Boratovi 2 tohle prakticky ne nefunguje, ale vyloženě chybí. Místo další jízlivé divočiny natočil Cohen vcelku OK, i když vlastně ne moc zajímavou komedii o tom, jak se jeden dutohlav ze Střední Asie sbližuje se svou dcerou. Není to extra zajímavé, protože Borat jako takový vlastně nikdy nebyl klasický charakter a teď by Cohen chtěl, abych k němu takhle jako divák přistupoval. Jenže to nejde, když tam nejsou ani základy pro něco, co by rádo bylo třeba i dojemnou komedií a je to z velké části normální hraný film. A pak tu máme ty „boratovské scény“. Michael Pence byl asi hodně rozhozený a Robert Giuliani a jeho PR oddělení teď asi budou mít hodně těžké spaní, ale jinak? Borat se pokouší šokovat, napálit nebo zblbnout cukrářku, prodejce telefonů, prodavače tiskáren a faxů a pár dobromyslných (i když trošku tupých) buranů a všem je to víceméně jedno. A mně vlastně taky. Jako boratovská komedie je to prakticky celé úplně mimo. A když přistoupím na myšlenku, že Cohen vlastně chtěl natočit trošku jiný film s trošku jiným tématem, musím se ptát, proč to tedy sakra dělal zrovna s Boratem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Už to nemá takú razanciu ako prvý film. Ten moment prekvapenia už nefunguje, doprovod v podobe dcérenky na výdaj až tak nezapasoval, nebral, skôr bola do počtu. Samozrejme nájdu sa tu dobré úlety, čo pobavia ale na danej ploche to viac prebije tých hluchých, suchých miest, tá potrebná dávka zábavnosti tu proste nie je. Nevyhneme sa aj perverzii, nechutnostiam ale tie miesta pôsobia fakt dosť na silu napasované. Zavírený Borat sklamal. /40%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

V něčem má Borat tu káru mnohem těžší než před těmi 14 lety, protože co tehdy byl okrajový exces, je dneska normcore. Jenže Saša umí přibrousit a i když zásadní fóry recykluje, pořád jsou skvělé a pořád fungují i v té částečné improvizaci. Je tam pár instant classics (vpád na republikánský sjezd, menstruační tanec, synagoga, koncert a především neskutečný anální voprc Rudiho), úvod a závěr mají báječnou kadenci, Maria Bakalova je skvělá sidechick, i když ta dohrávaná rodinná linie je určitě slabinou. Pro mě Borat zůstává jednou z mála naprosto svobodných forem satirického komentáře současnosti, ve které kazašský buran s kolekcí vrcholně misogynních, antisemitských a rasistických názorů působí jako pohlazení po neholeném klíně. Svět se v kravskou p*ču obrátil, lidi jako Cohen chrání to, co zbylo z rozumu. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Svět se za těch 14 let tak změnil, že něco tak tehdy úderného, jako byl kazašský blb Borat na výpravě do západní civilizace, už zkrátka tak výbušně nefunguje. Blížícím se volbám prezidenta 2020 i koronaviru navzdory. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pokračování Borata už určitě nebude takový fenomén, jako před 14 lety původní - teď už první díl Boratovské ságy...jak už to u naprosté většiny druhých dílů bývá, došlo k opakování už dříve řečeného/použitého a k vykrádání sama sebe...nicméně Sascha alias kazašský reportér Borat je stále vtipný, nebojí se jít až za hranici vkusného (kazašský národní tanec plodnosti, patriarchální a šovinistický rámec atd.) a především cíleně nerespektuje mantinely politické korektnosti, za což mu patří velký dík, v dnešní falešně ultrakorektní době je jeho styl humoru osvěžující a vzácný...je to boj proti nastupující totalitě! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to stále celkem fajn, ale původní kouzlo je pryč. První Borat byl možná to nejvtipnější, co jsem ve svém věku viděl a pamatuju si jak se celé kino nekontrolovaně řehtalo. U dvojky se párkrát usmějete, nelitujete ztraceného času, ale za chvíli se na to zapomene. Tím spíš že se to hodně vyjadřuje k aktuální situaci, což jsou vtipy, které stárnou nejrychleji. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Borat není zrovna komedií, kde by se člověk smál od začátku do konce, ale Cohen boří hranice a předvádí to, co by nejspíš nikdo jiný si nedovolil a už jen za to štědré hodnocení udělím. Ke konci filmu docházel dech, ale pár scének bylo legendárních. ( Tanec s měsíčky, scéna na toaletě s miminem, či aktuální covid 19 problematika). Líbil se mi i závěrečný zvrat, který byl dosti nečekaný. Příběh****, Akce>Ne, Humor****, Násilí>Ne, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra**, Napětí*. 7/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mohli by sa jej potrhať mozgové vlákna, ak by ste sa ju pokúšali naučiť piť z pohára.“ Zo začiatku nuda, ale od polovice slušná jazda. Moje konzervatívne Ja hovorí, že malo zostať pri jednotke, ale keď už sa dvojka... odohrala..., tak musím skonštatovať, že napokon nie je taká zbytočná, ako som sa obával (ku koncu je dokonca dojemná). Miestami som sa cítil strašne trápne, čo je v tomto prípade plus. Rudi Giuliani... bez komentára, som v šoku. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Druhý "Borat" je nafouknutá PR bublina a k ní přifařený zjevně narychlo spíchnutý biják se snahou svézt se na náladách předvolební Ameriky. Jak přiznává sám Sacha Baron Cohen, nemohl se vrátit podruhé do stejné řeky prostě proto, že lidi už postavu Borata znají. Proto také druhý film už v mnohem menší míře staví na konfrontacích s nic netušícími lidmi, kteří se tváří v tvář karikatuře sami odkopou. Naopak spoléhá hlavně na scénář s tradiční vyprávěcí strukturou a klišovitým dramatickým obloukem hlavních postav, který jen přepálí už opakovanými vtípky. Paradoxně druhý "Borat" působí jako rychlokvašková kopírka Cohenovy mrazivé masterclass v dřenění "Who Is America?". Ačkoli se i tentokrát sází na šponování trapnosti, tak ve většině situací bohužel zůstává konfrontační provokace pouze zbožným přáním. Je vidět, že se Cohen hodně musí snažit, aby ze situací vydoloval vůbec něco použitelného, což ale pak nebrání PR oddělení roztáčet kolotoč velkolepých claimů (vrcholem marnosti je pokus o rádoby skandál s Giulianim). Opakovaně se pak ukazuje jako hlavní limit právě postava Borata a snaha o zbytečnou dramatickou konzistentnost filmu. Cohenova potřeba udržovat v nových prankových alter egách stále stopu kazašského ňoumy v podobě přízvuku pak řadě scén podráží nohy právě tím, že limituje potenciál provokace. Jestliže první Boratovo nakoukání do americké kultury přineslo spoustu děsivých a zneklidňujících odhalení o americké povaze, návrat samozvaného reportéra ukazuje pouze zemi ve stavu letargie, kde i sebevětší provokace vyvolá leda tak mlčení a povytažené obočí. Šašek ztratil svou moc nastavování zrcadla, protože během jeho nepřítomnosti si Amerika sama zvolila mnohem zavilejšího šaška za prezidenta a ona dříve se studem vyjevovaná podstata v nitru Ameriky se z groteskné temné stránky stala normou společenského diskurzu. Také se sluší uvést, že se za tu dobu také změnil infotainment a že konfrontace vedoucí k odkopání se dnes představuje běžnou, respektive už mnohokráte aktualizovanou součást publicisticko komediálních pořadů jako The Daily Show či The Opposition with Jordan Klepper. To ale neznamená, že by Cohenův styl ultra trapných konfrontací ztratil efektivitu, což potvrdil vynikající projekt "Who Is America?". Úskalím je Borat samotný, respektive proměna jeho účelu. První film se nesl ještě ryze v rovině konfrontační zlomyslnosti se selektivně vybíranými terči. Druhý film se stává zoufalým otrokem narativní linie, což má za následek zachování nefunkčních a zjevně nepovedených pranků (celá série s faxem, řidič uberu ad.), které by se dříve hodily pod stůl, nebo by je tvůrci zkusili zinscenovat znovu s jinými oběťmi, kdyby neměli deadline pro uvedení před americkými volbami. Paradoxně nejvíc film stahuje ke dnu právě Cohenova aktivistická agitace. Ta do něj vnáší také element nepřirozenosti a inscenovanosti, který se vyjevuje v dobře míněných sekvencích hladivého polidšťování Borata a jeho dcerky (babysitter a synagoga). Obecné provolávání, jak je Boratův návrat potřebnou úlevou pro dnešní dobu, tak (vedle přejímání předformulovaných claimů) spíš zrcadlí ještě zoufalejší stav kultury a společnosti, než může Borat vyjevit. Respektive záblesky toho ve filmu jsou a dalo by se k něčemu dojít, ale to by vyžadovalo úplné překopání konceptu a hlavně zavržení předem stanovené dějové linie. Čímž se vracíme na začátek k potvrzení, že na rozdíl od Cohenova zmíněného seriálového projektu tento film nepojednává o Americe, ale jen a pouze o Boratovi, který se z funkčního katalyzátoru stal nefunkční postavou. () (méně) (více)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Oproti prvnimu dilu hodne slabej odvar. Zacatek je vylozene opruz a jakz takz se to rozjede az tak nekdy v polovine. Scen s "nic netusicima" americanama tu je bohuzel dost malo a vypln o vztahu s dcerou to fakt nezachrani, spis naopak. Ale Sacha je jako vzdy skvelej, Bakalova za nim nijak nezaostava a par scen je hodne super, takze nakonec to slabsi 3* da. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Čekal jsem, že to bude cringe, že budu mít problém některý sekvence vůbec usledovat, že se zase vytáhne ta největší žumpa Ameriky, a že to ve finále bude hit or miss komedie jako byla jednička. Místo toho jsem byl skoro až dojatej, jak hezký finále tomu vymysleli. Druhej Borat je mnohem lepší film než se na první pohled může zdát - jasně, pořád platí, že utahování si z republikánů a jejich voličů před volbami asi nepobaví každého, a že některý scény vlastně nebyly moc vtipný, nicméně Maria Bakalova je vyložený zjevení a jak říkám, ten konec z toho opravdu dělá film a ne jen slepenec random bizárů. Čehož si moc cením, protože hned mám z té hodiny a půl lepší pocit. Dzekuji. 7/10 P. S. Rudy je nechutnej, ale co hůř, ještě navíc naivní. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po Who Is America? jsem neměl vůbec pochyb, že to Cohen nezmrší a přijde další mistrovská satira. Covidová chřipka, strýček Giuliani, konspirační QAnon píčoviny (x) a další jasný terče, přičemž nesvatý boratovský humor je teď třeba jak sůl, jako "feel-good" očista nad tou naší (nejen americkou) letošní sračkotragédií, čím dál víc vyhrocenou a absurdnější realitou. Já se bavil ještě víc než u jedničky. Převlek za zložida nemá chybu a ta bulharka je skvělá. Respekt! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jakákoliv transgrese Borata je pryč, je to jen komedie s tak čitelným a monotónním mechanismem, že těch devadesát minut subjektivně působí jako tři hodiny. Hrané scénky otec/dcera mě naprosto nezajímaly a infiltrace nezacházejí o nic dál a neříkají nic jiného než před patnácti lety první Borat, který byl ve svojí větší přímočarosti a čistotě jednoduše "milejší" v kontrastu s tím palčivějším ostnem (ten zbývá jen u Giulianiho, ale upřímně - kvůli tomu nemusím sledovat celý film, to si člověk pustí jako klip a stačí to). Tenhle film není potřeba. Kdyby nebyl Cohen líný, vymyslí nové alter-ego. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nebýt osobním fandou veškeré tvorby Sacha Baron Cohena, asi bych nemohl hodnotit druhého Borata více než průměrně. Film se netají tím, že vybízí lidi, aby šli k prezidentským volbám USA a samozřejmě, aby nevolili Trumpa. Nemůžu říct, že bych se divil, avšak nejsem si jist, zda to je nejlepší důvod k tomu natočit film. Nicméně druhý Borat má řadu solidně vtipných scén a ty husarské kousky, kdy štáb skutečně zvládl infiltrovat konferenci s Mikem Pence a přemluvit k rozhovoru Rudyho Giuliani a ještě ho takhle zničit, to musím ocenit! 7/10 ()

Související novinky

Music vévodí letošním Zlatým malinám

Music vévodí letošním Zlatým malinám

24.04.2021

Proběhl 41. ročník vyhlašování anticen Zlaté maliny (Razzies), které jsou každoročním oceněním pro ty nejhorší filmy a tvůrčí výkony uplynulého roku. Ač si největší počet nominací vysloužily snímky… (více)

Hvězda Borata si zahraje v novém hororu

Hvězda Borata si zahraje v novém hororu

08.04.2021

Vycházející herecká hvězda Maria Bakalova z dvojky Borata si ještě spolu s Amandlou Stenberg (Nenávist, kterou jsi probudil) zahraje v hororové novince Bodies, Bodies, Bodies od distributora A24. O… (více)

Nominace na Zlaté maliny 2021

Nominace na Zlaté maliny 2021

13.03.2021

41. ročník Zlatých malin, každoroční ocenění pro ty nejhorší a nejbizarnější filmy roku, se blíží a pořadatelé nyní oznámili své letošní nominace. Mezi těmi najdeme jak celoročně vysmívané filmy typu… (více)

Byly uděleny Zlaté glóby

Byly uděleny Zlaté glóby

01.03.2021

V noci z neděle na pondělí proběhl 78. ročník udílení cen Zlatý glóbus a celý ceremoniál se z důvodu pandemie odehrával ve velmi úsporném duchu s minimem přítomných diváků a ze dvou lokací najednou.… (více)

Reklama

Reklama