Reklama

Reklama

Epizody(14)

Obsahy(1)

Pohled do doby, kdy mohutná impéria byla v prvopočátcích svého rozpuku. (DVD Hit)

Recenze (16)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Kvalita dokumentů se diametrálně liší říši od říše. Například hned první díl o Římu zajímavě popsal skoro celé císařské období Říma a doplnil ho o zajímavosti z osobního života stavitelský nejpotentnějších císařů. Na druhou stranu, Mayská říše byla čirá nuda, která jen přežvýkala všeobecně známé informace. Osobně jsem od tohoto dokumentárního cyklu čekal něco diametrálně odlišného. Nadějně a mylně jsem očekával, že každá říše bude popsána od svého roku 0 přes svůj největší rozmach až po její konec. Celý dokument se ovšem věnuje pouze architektuře a rozebírání největších nebo nejzajímavějších staveb. Žádné rozbory bitev, pučů a vládních intrik od toho neočekávejte, pořadem provází vystudovaný architekt a podle toho to také celé vypadá. 65% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem výborně odvyprávěný díl o Číně. Jedna pětině čínské pracovní síly , milion lidí, stavěla čínskou zeď a čtvrtina z nich přitom zemřela. Stavba kanálu mezi řekami Jiang he a Jang ce trvala 6 let, pracovalo na něm 5 milionů lidí a měřil 1600 kilometrů. Poháněl kulturní rozvoj a způsoboval velké bohatství. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Kdyby to mělo jinej název, tak snad. Ovšem takhle a s touto koncepcí je to nesmyslnej blábol. Namátkou jsem si vybral dva díly. O vzniku britské koloniální říše se dozvíte nejprve něco o Vilému Dobyvateli (což se zrodem koloniálního impéria nemá společného nic), následuje obecně známá bulvární poznámka o tom, že Jindřich VIII. byl kurevník, otesánek a likvidátor manželek. Načež přeskočíme 200 let a nutná poznámka ze strany Američanů, že Jiří III. byl magor. O skutečném zrodu zámořské velmoci ale vůbec nic. Totéž se týká dílu o Napoleonovi, kterej o Napoleonovi není vůbec, spíš o pevnostním stavitelství Ludvíka XIV. a o tom, že Eiffelovka je báječná věc. Takže koukatelné jen jako příjemné obrázky k nedělnímu kafi, ovšem pro mě další důkaz, že Amíci svým přístupem k historickým tématům dokážou zkurvit cokoliv. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Časť o Rusku sa mi dosť páčila, aj keď ju veľmi rýchlo prebehli. Časti o Anglicku, či Francúzsku boli z môjho hľadiska odfláknuté, ale možno to je aj pevnou dĺžkou, americkým poňatím, vynechávaním niečoho, čo by som nechcel, aby vypadlo, rozpitvávaním vecí, ktoré by som nechcel rozpitvávať, no aspoň som sa čo to dozvedel o Taliansku, Mayoch, či Byzancii. Historickému kanálu, ktorý to priniesol môžeme z hľadiska dokumentaristiky vďačiť za mnohé zaujímavé témy, ktoré iní úplne opomínali, no spracovanie je často priemerné, povrchné, aj keď mapky, nákresy a farebnosť si zväčša užívam. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Jedinečný pohľad na históriu vývoja starodávnych civilizácií. Ich vyspelosť sa odzrkadlovala úrovni vyspelosti architektúry. Mnohé ich výtvory posúvali hranice ľudskej geniality, prečkali stáročia a aj dnes sú mementom ich tvorcov. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Historický seriál venujúci sa niektorým vrcholným stavbám starovekých a stredovekých civilizácií. Miestami nudné, miestami zaujímavé a vo výsledku vlastne typický historický seriál, u ktorého zážitok bude závisieť od toho či vás zaujíma architektúra/staviteľstvo a dejiny. Mňa baví len jedno takže zážitok nebol príliš veľký. 50% ()

Colour 

všechny recenze uživatele

Znova raz sa Američania pustili do opisu európskych (ázijských) dejín so svojím veľkolepým štýlom a nedopadlo to zase až tak zle! 3D animácie pamiatok boli úžasné (najviac ma dostal hipodróm v Byzantskej ríší), no hrané pasáže boli akési strnulé, neprirodzené. I keď tu na spoluprácu boli univerzitní profesori zo všetkých svetoznámych univerzít, občasné historické lapsusy sa nevyhli (Nemecko v dobe Byzantskej ríše? haha). Čo mi ešte vadilo bol Peter Weller ako príležitostný komentátor. Inak výborný dokument. 71% ()

sima275 

všechny recenze uživatele

Zde je původní recenze do dějepisu: Historický dokument budování říše natočil Christopher Cassel a hraje v něm Peter Weller jako příležitostný komentátor. Jedná se o osmi dílný seriál a vybral jsem si část pojednávající o počátku Egypta. Dokument začíná v době 2700 let př.n.l. a končí v době 1800 let př.n.l. ----- Budování říše je velmi dobře zpracovaný a taky hodně poučný dokument. Dokument má jednak hrané ukázky ze života lidí tehdejší doby, jednak počítačově zpracované rekonstrukce pyramid a archeologických nálezů a jednak tam také byly ukázky současné podoby těchto míst. Výběr faraónů, o kterých se v dokumentu pojednává, mě zaujal. V první fázi nás seznámí s faraonem Djoserem a Djoserovou pyramidou. Ve druhé fázi nás seznámí s faraonem Snefruem a jeho třemi pyramidami a nakonec s válčivým faraonem Sesostrisem III. Co mě velmi zaujalo, byla grafická rekonstrukce pyramid a jejich vnitřních prostor. Líbil se mně poutavý komentář, hodně nového jsem se kvůli němu dozvěděl. Občas mi vadilo vystupování herce Petera Wellera. Dokument příjemně zpestřila hudba. Budování říše je jeden z lepších historických dokumentů. 85% ()

Richie1 

všechny recenze uživatele

Americký pohled na dějiny je málokdy skutečně seriozní a kvalitní. Viděl jsem jen jeden díl - o Rusku - a nijak mě to nenadchlo. Samozřejmě zveličovali všelijaké šokující informace a pikantnosti, ale o budování říše se divák dozvěděl málo. Z poloviny to bylo spíše o architektonickém budování význačných staveb (což samo o sobě bylo v podstatě tím nejkvalitnějším z celého dílu). Pokud člověk historii trochu rozumí, americké pořady ho nijak neobohatí. ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

viděl jsem zatím tři díly a musím říct, že rozdíly jsou propastné. Dva z nich - Anglie a Napoleon - byly totální aušus, zejména napoleon. Třetí o Rusku byl poměrně přehledný a líbil se mi, což je možná ale i tím, že o ruské historii jsem měl do ted prachbídné znalosti, takže sem si nemohl všímat nonsensů jako u dvou ostatních. Jeste nejakemu dilu mozna sanci dam, ale je to takový ten americký koncept, který hraje na sledovanost, bulvárnost a emoce a ne na fakta a hustotu informací, což je na pytel. ()

Reklama

Reklama