Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnešní pohádka je o chlapci Vašíčkovi (A. Kala), který zabloudí v temném lese. Tam se spřátelí se zvláštními bytostmi – lesními muži (J. Karlík a O. Navrátil). Ti ho naučí všemu, co sami znají a co je lidem odepřeno – lesní moudrosti. Nové znalosti Vašíček využije i ve světě lidí. Chlapec nakonec pomůže také panu králi (F. Derfler) a jeho dceři, když je ochrání před zlým princem Zpupňochem (E. Sokolovský ml.). (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Lesní muži s pověstí špatnou, ve skutečnosti však dobří, se rozhodnou nechat si u sebe dítě, které se náhodou zatoulá v lese. Zatímco oni propadají hazardu, dítě běhá po lese, je opakovaně konfrontováno se zvířaty a to místy i s nebezpečnými (zahání prasata do bažiny) a učí se tak dělat práci lesních mužů. Postupně však droga podaná lesními muži přestává účinkovat a mladému hrdinovi se vrací paměť. Než však smí opět domů, resp. setkat se s maminkou, musí prokázat, že si něco takového zaslouží a to, jak jinak, tím, že zachrání království i s princeznou. Lesní muži mu mohou pomoct na zapískání píšťalkou, vždy však pomoci může jenom jeden, aby les nezůstal bez strážce. Zřejmě proto důsledně přijde nejprve jeden a posléze i druhý lesní muž, aby následně na ples byly odvolány i víly a les tak zůstal humanoidních tvorů zcela prost. Svatá prostoto, tak prostinké to bylo, že mnohem víc sedí slovní spojení nehorázně blbé. ()

Tommassi3 odpad!

všechny recenze uživatele

"Co bych vám pomáhal !! Les jste probudili, a kdybych nepřišel, tak jste ho možná i zapálili !!" Tak toho by se nejspíš mučedník Jirka Mahen nenadál, že zrovna z jedné z jeho pohádek učiní Marie Barušová takový nechutný ideologický agitační škvár !! Adaptace stejně zhovadilá jako ta pionýrská košilka, co ji Venca dostal od lesních víl.. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tradiční televizní studiová pohádka pro dané období. Příběh je zcela zbytečný a vlastně nijaký - malý Vašíček najde v lese doupě s dvěma kouzelnými lesními muži, ti ho po pár zbytečných scénách pošlou mezi lidi za králem s mladou princeznou, o kterou se uchází zlý princ v brnění s originálním jménem Zpupňoch a s nějakými fialovými příšerami vedle sebe. Vašíček zapíská na kouzlenou píšťalku a použije kouzelnou košilku, prince přemůže a zlí fialový mužíci se promění v hnusné pavouky. A je konec. Dějově je to fakt totálně prázdné, navíc v určitých okamžicích herci hrají strašně amatérsky. Na druhou stranu moje děti (4 a 6 roků) seděli jak přibité a líbilo se jim to. Budiž, beru to, za sebe ale dávám palec dolů a výrazný pohádkový podprůměr, který je však ještě bez větší námahy snesitelný. Hudba: Milan Slimáček ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Když mi bylo deset let, sepsal a secvičil jsem u babičky o prázdninách s mladšími sourozenci, bratranci a sestřenicemi představení o zajícovi v lese. Představení jsem uvedli pro rodinné příslušníky a mělo neskutečný úspěch. Celé se to odehrávalo v podobných kulisách a mělo zhruba stejnou kvalitu, jako tahle pohádka. Jen náš zajíc, tedy pětiletý bratranec Honza, hrál asi přece jen trošku na jiném levelu než zde Vašík. Je to pohádka pro úplně nejmenší, to je jasné. Je didaktická a schematická až na půdu, dělej tamto, nedělej tohle, rozumím. Ale vše je to tak neuvěřitelně blbé a člověk na to zírá s tak otevřenou hubou, že si to snad tu jednu hvězdičku snad i zaslouží. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka z produkce brněnského studia, v níž se malý Vašíček ztratí v lese, a tam se ho ujmou dva lesní mužové starající se o zachování pořádku v lese. Hlavní roli chlapce ztvárnil známý dětský herec A. Kala a jeho ochránci představovali O. Navrátil a J. Karlík.  Za dobré služby ve prospěch lesa Vašíček obdržel kouzelné předměty, které použije v závěru při velmi prapodivných námluvách v zámku. Nejenom že se sám v devíti letech uchází o o něco starší princeznu, která neřekla v pohádce ani slovo, dokonce během těchto námluv přemůže druhého nápadníka, zlého prince Zpupňocha. Bohužel výkon hlavní dětské postavy mě nepřesvědčil, stejně jako jednoduchý a v závěru absurdní a hloupý příběh. Pokud mohu posoudit, československé pohádky z brněnského studia zaostávají za těmi barrandovskými nikoli v hereckých výkonech, ale především v dobře a smysluplně napsaném příběhu. Nemohu se ani zbavit dojmu, že herci, aby poněkud zmírnili špatně napsaný děj, značně a zbytečně přehrávají. Kromě neznámých herců v malých rolích mě zaujala snad jen postava krále v podání F. Derflera. Neznámá režisérka M. Barušová natočila nepříliš povedenou pohádku, jejíž závěrečná část podstatně snižuje hodnocení, které by ani tak nebylo vysoké. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dítě zabloudí v lese a ujmou se ho bytosti, které ale vlastně les chrání. Takových by bylo potřeba dneska víc. Pěkně kluka vychovávají společně s vílami. Což o to, na tom by nebylo nic špatného, kdyby ovšem tyto bytosti nemusely Vašíčkovi pomáhat s tím, jak ovládat kouzelné předměty přímo před zraky Zpupňocha, který v poklidu čeká, až bude poražen. A ty dvě příšery vedle něho? Vida, kdo vymyslel Avatara dřív. Ovšem ty kulisy jsou hrozné a výkon malého Antonína Kaly je hrozně škrobený. Své texty naučeně odříkává zpaměti. Marie Barušová se ujala režisérského křesla jen dvakrát, zde podruhé, a je to znát. Pohádka mohla rozhodně dopadnout i líp. ()

Reklama

Reklama