Reklama

Reklama

Režijní debut Caseyho Afflecka sleduje události a život Joaquina Phoenixe po jeho oznámení na konci roku 2008, že ukončuje svou slibnou hereckou kariéru a hodlá se věnovat pouze hip-hopu. Ve filmu samozřejmě nechybí část tolik diskutovaného rozhovoru s Davidem Lettermanem v jeho Late Show v únoru 2009 a další události zachycující Phoenixovo výstřední a skandální chování. (Sony1994)

(více)

Recenze (106)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Joaquin Phoenix je herec, kterého mám rád, nebudu říkat že ne. Dělat si názory tím, co předvádí v tomto post-dokumentu nebo s tím, jak se vyjadřuje s novináři je holý nesmysl. Obrázek si o něm stejně nikdy neudělám. Částečně totiž přehrává jak v tomto dokumentu, tak i v realitě a nikdy nebude upřímný. Tím by si vlastně každý herec v branži podkopal hrob. Každopádně klobouk dolů ohledně toho, co v tomhle filmu dokázal. Nechápu proč to dělal a co ho za tím vedlo, ale když už se do toho pustil, musí se nechat, že mu to sežral celý svět, včetně mě. Teď záleží na něm, kam jeho kariéra bude směřovat dál. Říká se, že Hollywood neodpouští, ale kdo řekl, že filmový průmysl je jenom o Hollywoodu. Rád bych řekl, že je Joaquin pan herec, ale podle mě to o něm řekne až samotný čas...a ten nadejde ve chvíli, kdy opět něco dokáže. Protože tímhle dokumentem si částečně podkopal i hrob, do kterého málem spadl a nevyhrabal se. Ono přecijenom dva roky lží...to musí lízt na hlavu... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a svojí formou ojedinělý počin, který od Phoenixe musel vyžadovat obrovskou dávku nasazení i v normálním životě. Jenže k čemu to vlastně bylo? Moc jsem nepochopil, co tím chtěl básník říct a nějaké nadšené reakce veřejnosti film asi taky nevyvolal. Možná to vypovídá o dnešní posedlosti celebritama. Phoenix tam je zarostlej a dělá blbosti, a lidi na to dobrovolně koukají, platí za to, a píšou k tomu komentáře :) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Phoenix a Affleck mladší zmockumentovali rozklad celebrity. A není to úplně o ničem, ale NUDA. Víc mě bavilo vídat ty jeho excesy když se děly během natáčení, ale tohle celý 'vyjádření sebe sama' je prostě fail, kdy se J.P. hodinu a půl chová jako kokot a nakonec si zaplave, přičemž nevíte, co si o tom kurva myslet. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Za sebe můžu napsat, že I'm Still Here byl jeden z těch filmů, kde byla vysloveně dřina ho přelousknout celý bez použití rychloposuvu, ale tu chuť jsem měla mockrát. Nevím přesně co tím oba kluci sledovali, protože moje hlava to všechno nestačila pobrat a chvílemi jsem měla silně smíšené a nepříjemné pocity. Joaquine chtěla bych vidět tvou skutečnou duši a tvé skutečné srdce, což se ale mně pozemšťance nikdy nepodaří. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Joaquin Phoenix volá po Oscarovi, ale nikdo ho neslyší. Tohle jednou bude velký kult a Cassey Affleck dokázal, že rozhodně nestojí v žádném stínu svého staršího bratra. FIlm roku 2010. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Co je umělec schopen obětovat? Kam až je při realizaci díla ochoten zajít? A zahraje nám tam hip-hop? A co vliv médií a naše mediální zkušenost? [==] Jako samostatný dokument (nebo mockument chcete-li) je I'm Still Here samozřejmě dobrý a zajímavý. Co ho ale dělá výjimečným, je všechno to kolem, ten kontext, který není úplně vidět, ale dílo dalece přesahuje (Phoenixova totální exhibice; totální herectví vně filmu, které zahrnuje fyzický i psychický přerod na nechutného váguse; diváky - a vlastně i aktéry - se nestávají jen lidé u TV nebo v kině, ale všude kolem ve veřejném prostoru, role není předem napsána, ale vyvíjí se podle vnějšího prostředí a podmínek). Můžete namítnout, že jsou to přece spojené nádoby, ale tu komplexnost film ukazuje jen do určité míry a s určitou intenzitou (veřejná hip-hopová vystoupeni, rozhovor s Davidem Lettermanem, krátké úryvky z TV zpráv apod). Tento mystifikační experiment mě nadále nutí přemýšlet, ale plně ho docením asi až za nějakou dobu. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Joaquin si za přeměnu sebe sama v lidskou trosku, za tu odvahu stát se hvězdou i za mikrofonem (ať už je ten hip-hop jeho budoucností vysněnou či fiktivní) a tím se před tolika lidmi odepsat (a možná si tím i radikálně pošramotit svoji budoucnost) zaslouží hvězdiček alespoň pět. Ovšem dokument samotný mě spíše nudil. Vadila mi ta všudypřítomná kamera, která si v některých chvílích nedokázala držet odstup, což svědčilo spíše o jednoznačném kalkulu. Sám jsem zvědavý, jakou cestou se teď Joaquin "Moterfucker" Phoenix vydá dál. Jako herec mne rozhodně zklamat asi nemůže, ale jeho cédéčka bych asi neměl chuť poslouchat. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Keď som sa dopočul, že J. Phoenix končí z herectvom, nebolo mi to celkom jedno, pretože ho mám rád a je v tom skutočne dobrý. Po čase prišla ozvena, že je späť a odľahlo mi. Teraz z odstupom času prišiel dokument, alebo presnejšie hraný dokument o tom, ako to bolo. Hovorím na rovinu, že ani po filme mi nie je celkom jasné ako to myslel. Mohlo to byť kľudne tak, že v slabej chvíli skutočne vyhlásil, že končí, aby potom so svojím švagrom C. Aflleckom vymysleli tento "umelecký" dokument ako východisko. Phoenix vyzerá vo filme skutočne hrozne. Navyše tmavé okuliare, to akoby ani nebol on. Tie vykrčené handry, polročná brada a tá vlasatá "funky nálada" na hlave...Totálny bezdomovec... Do toho samé motherfucker, šľapky, drogy, rap...Mňa s týmto neohúril, neviem nakoľko je to skutočný Phoenix, ale ak je toto len spolovice on, tak ma zaujíma skutočne iba ako herec, nie ako človek. Pre fandov Phoenixa povinnosť, ale možno iba mávnete rukou ako ja a už sa teším na jeho ďalší, ale skutočný film. 60%. ()

Molly

všechny recenze uživatele

"Joaquin Phoenix končí s hraním, chce se věnovat hip-hopu." Moc dobře si pamatuju, jak mě tenhle titulek vyděsil. A že mě vyděsil hodně! Ono fakt není snadný rozdejchat, že se váš oblíbenec zbláznil. Nejenom, že seknul s hraním, člověk s takovým talentem a citem pro herectví, on ještě začal fušovat do hip-hopu, hudebního žánru, kterej mi nemůže být vzdálenější... Ach, Joaquine, jak jsi nás (ne)pěkně tahal za nos! Vzdávám hold tvý odvaze i hereckýmu umu, toho umaštěnýho pobudu jsme ti zbaštili všichni. Ukázal jsi, že máš celej slavnej Hollywood kdesi u zadku a že je ti jedno, co si o tobě kdo myslí. Dobře. Ale já se ptám, stálo ti to za to? Co vlastně tenhle mockument odhalil? Že je showbyznys světem plným pokrytců? To přece víme dávno. Popravdě nevím, jak I'm Still Here zhodnotit. Bavila jsem se, smála jsem se, ale chvílemi mi bylo hodně trapně. A na Joaquina v rozkladu taky nebyl zrovna příjemný pohled. Působil neskutečně věrohodně, až jsem si říkala, jestli vůbec ještě hraje. Výkon hodný obdivu (už to vystoupení u Lettermana je geniální!), kterého se mu však asi nedostane. Moc doufám, že Džejpího tahle sranda se švárou nepřijde až příliš draho. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Udělat si ze všech takovej rybíz a neváhat přitom poškodit svý jméno, kariéru, prostě všechno, to chce ještě větší koule, než s jakýma šel Honza do světa ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Natočit něco tak originálního a bláznivého, na to je třeba mít koule na správném místě. Nevím, do jaké míry jsem byl ovlivněn tím, že jsem samozřejmě předem věděl, že se jedná o mystifikaci. Možná kdybych to nevěděl, tak jsem celý snímek vnímal úplně jinak. Každopádně jsem Joaquinovi nevěřil ani popel. Přišlo mi, že tlačí úplně brutálně na pilu a není absolutně přirozený. Nemohu v tomto ohledu sdílet davový obdiv vůči jeho herectví. Mnohem důvěryhodněji na mě působili jeho dva poskoci, u kterých jsem si skutečně nebyl jistý, zda v tom jedou s ním, nebo jsem pouze obětními beránky. Především ten pán, který rád ukazoval bimbáska a nechával se Joaquinem utlačovat, byl fenomenální. Jeho následná scat pomsta neměla potom chybičku. Dále mě neskutečně bavila ta Joaquinova epická střetnutí s tím negerským hudebníkem. Nejvíce asi to, kde mu Joaquin představoval svoji "úžasnou" tvorbu. Bohužel tyhle luxusní pasáže byly zhruba půl na půl s pasážemi, které byly podstatně méně zajímavé. Kdybych v sobě našel dost odvahy, tak bych je označil skoro až za debilní a nezajímavé. Jinak se snímeček nesl přesně v tom rytmu, který jsem před zhlédnutím očekával. Jen se mi příliš nelíbila režisérská práce. Nemyslím si, že film jako celek funguje nějak zvlášť dobře. Baví spíše v jednotlivých oddělených epizodkách. Na druhé straně oceňuji nehynoucí odvahu se tak šíleného projektu zúčastnit. Muselo to být psychicky mnohem náročnější, než se na první pohled mohlo zdát. Trošku mě zarmoutilo, že film nenabídl více informací z tehdejších médií. Tahle kauza v době vzniku zcela utekla mé pozornosti. Netuším, jak přesně byl tehdy Joaquin Phoenix vnímán širší veřejností a bohužel jsem i kapičku líný to zpětně dohledávat. Celkové hodnocení bych viděl někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Bohužel jsem tam tu čtvrtou za celý den přemítání prostě nenašel, i když mám pro podobné legrácky rozhodně slabost. Viděno v rámci 5hvězdičkové výzvy. Film mi vybrala uživatelka harfuska. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Mám rad J.P Joaquina aa možno som túto "recesiu" nepochopil najlepšie, ale žiaľ šlo to mimo mňa. Neviem či všetko jebnuť do uvodzoviek, pretože herci to majú strašne ťažke, sú umelci, majú radi čistú lásku, sex, rádi pomáhaju priateľom a dú si za svojím snom... aaa vôbec nerozumiem tomu, možno je JP taký umelec, že predčil svoju dobu, čo ja viem? 4/10 Potešil Ben Stiller a jeho úprimnosť, taktiež mluva do duše v podobe "kvapky vody". ()

Ant 

všechny recenze uživatele

A tak to dopadá, když mají dva výjimeční herci příliš volného času. Naprosto nechápu, jak mohla taková hovadina ty dva napadnout. Cítila jsem se za všechny zúčastněné neskutečně trapně, protože od začátku celé aféry bylo jasné, že je to jen vtip. Ale k filmu... Ten mě vlastně hodně bavil. Affleckova režie je docela líbivá a skutečně mě zajímalo, co z toho nakonec vyleze. Doteď ani nevím, jak to mám hodnit. Ale rozhodně oceňuju tu kuráž, naprostou originalitu a Bena Stillera. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Tenhle Joaqinuv vtípek šel tak trochu mimo mě, leč vtipný mi to nepřišlo a zábavný teda vůbec..bylo mi to nějak volný..ale tu snahu cením (trochu). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Joaquin Phoenix i přes nesporné herecké kvality není hercem, kterého bych obdivoval nebo vyhledával a tudíž dokument o jeho muzikantském nebo spíše životním úletu nemá nic čím by mě mohl zaujmout. Ale přesto se zde najde pár alespoň trochu vtipných nebo zajímavých informací, které kdyby byly o jiné osobnosti, možná by mě i překvapily a zaujaly. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že po mojí, teprve včerejší premiéře nemohu křičet do světa, kterak jsem si na poslední chvíli vytahovala naviják z trávícího ústrojí, ani se bít kingkongovsky v hruď, jak si na mě nepřišli, neboť vše podstatné bylo už prozrazeno (i když v aktuální Show Davida Lettermana naviják přiznávám), přesto, že už se nedozvím, jak bych reagovala, nic to nemění na pachuti totálního nepochopení, kterou ve mně tento neuctivý počin zanechal. Vím jen, že v mých očích se Joaquin Phoenix znemožnil všemi způsoby a vůbec netuším, co se lidstvu snažil touto svou karikaturou sdělit, pokud to, že si může dovolit, co ho napadne, jen proto, že je J.P., tak jen vyzvrátil již vyzvrácené, neboť vlastně potvrdil vše, proti čemu byla jeho revolta, či jak to nazvat, namířena. Místo smířlivého konce se nabízí epilog " J.P. byl naposledy viděn v panamském pralese a od té doby o něm nemáme žádné zprávy"... a já bych pro jistotu doufala v přítomnost aligátorů. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Za samotný film dávám 4 hvězdy, ale za celou tu akci zaslouží nejen Phoenix obrovské uznání. Vystoupení u Lettermana je už pak samotný vrchol. Musím říct, že se mi v průběhu filmu s Joaquina udělalo dost nevolno, ale když jsem si potom pustil návštěvu u Lettermana, která následovala rok po té zmíněné, tak mi to ztracený obdiv k Phoenixovi vrátilo. Rozhodně zajímavý nápad a projekt. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

"JéPéčko" si dal na své proměně skutečně záležet a výsledek vypadá jako něco mezi Rumcajsem a Alešem Brichtou. Zkrátka afektovaný vágus, který je natolik noblesně svůj, že i Dude Lebowski by se od něj měl co učit... Jako čistě prdelózní mystifikační recese je to bomba. Jako pokus o jakési alternativní undergroundové mockumentary je to snad až příliš free a jen těžko přetěžko divácky uchopitelná záležitost. Kupříkladu mě dost mrzelo, že se chlapci víc nesoustředili na ten absurdní uměle vyhoněný mediální humbuk a spoustu času věnovali (možná zbytečně) takřka permanentnímu proudu vulgarit, chrchlání a roztomile neohrabaným pokusům o rap (což vlastně v praxi občas bývá skoro totéž). Mel Brooks či Andy Kaufman by tuhle hozenou rukavici určitě zvedli, co ale třebas takový Borat? Anebo Frat Pack? Will Ferrell by na to určitě měl! ()

Reklama

Reklama