Reklama

Reklama

Americké drama, které vychází z krátkometrážního oscarového dokumentu a napsal ho scenárista úspěšného filmu Philadelphia, je inspirované skutečným milostným příběhem Laurel Hesterové (Julianne Moore) a Stacie Andreeové (Ellen Page) a jejich bojem za spravedlnost. Když se vyznamenaná policejní detektivka Laurel z New Jersey dozví, že má rakovinu, chce nechat převést těžce vydřenou vdovskou penzi na svou registrovanou partnerku Stacie. Úředníci se však spiknou, aby jí v tom zabránili. Neústupný detektiv Dane Wells (Michael Shannon) a aktivista Steven Goldstein (Steve Carell) spojí své síly na Laurelinu obranu a sjednotí policejní důstojníky i běžné občany, aby podpořili jejich boj za rovnoprávnost. (HBO Europe)

(více)

Recenze (65)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film plný solidních hereckých výkonů a příběhu, který nelze takto nezávisle stoprocentně pochopit kvůli nedostatku podobných zkušeností. Přesto ale minimálně dokazuje, že člověk je naprosto různorodá entita, která pakliže si najde životní cestu, tak z ní nesejde, dokud neuzná, že je na jejím konci. A za takovou myšlenku a samotný životní příběh si tento film pozornost rozhodně zaslouží. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Svýho času jsem měl Julianne Moore docela rád, ale v poslední době mi nějak začíná lézt na nervy. Ale to bude asi tim, že hraje v samejch blbejch filmech. Svýho času se mi docela líbila Ellen Page, ale tady vypadá jako školou povinný chlapec. Steve Carell mi taky svýho času připadal vtipnej, ale tady jsem měl chuť trefit ho do držky cihlou. Jedinej sympaťák byl Michael Shannon. Jinak mě fakt pobavilo, že někde v USA trvá největšímu frikulínovi přehodit 4 kola na autě 8 minut. A to má ještě navíc auto už zvednutý na heveru a k dispozici pneumatickou utahovačku. To bych za těch 8 minut stačil ještě sežrat svačinu a dojít si na hajzl. Jinak film je takovej jakože depresivní, ale nějak mě to nebavilo. To můžu příště třeba radši 2 hodiny poslouchat písničky od Lany del Rey a pak si podřezat žíly. ()

Ernia 

všechny recenze uživatele

Upřímně, tak rok zpátky jsem si byla skoro jistá, že by se tenhle film mohl dostat do letošního award race a poté, co kolem něj všechno utichlo, jsem si říkala, že to bude kvůli Carol, která už sama zachránila akademii od #OscarsSoStraight. Pravdou nicméně je, že tenhle film není žádný zázrak. Hlavním esem je samozřejmě tématika diskriminace, ale zpracování není ničím originální. A je možné že Julianne a Ellen mají lepší chemii mimo kameru než před ní? ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Krásny príklad toho, ako šialení liberáli, homosexuáli, židia a úchyláci idú za svojimi cieľmi doslova cez mŕtvoly. V tomto prípade zneužijú jednu umierajúcu lezbu, ktorá chce len aby jej lezbická milenka získala po jej smrti dom. A takouto salámovou pomalou metódou sa pomaly dopracujeme až k tolerancií pedofilov a zoofilov. Budem sa dlho snažiť znova vnímať obľúbenú Julianne Moore, ako normálnu herečku a nie pedofilnú lezbu. Neviem sa dočkať liberálneho sveta, kedy si budem môcť vziať za manželku aj radiátor alebo mikrovlnku. Táto nechutná snímka nieje ani cťou úbohej umierajúcej ženy, pretože jej bolesť a pohreb obsahoval dokopy asi 5 minút, zato homosexuálny žid Steve Carell sa pomaly počas filmu stal hlavnou hviezdou, ktorá si splnila svoj sen - a to že v Amerike povolili homosexuálne svadby a adopcie detí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pohodový životopisný príbeh o láske rovnakého pohlavia. Príbeh dvoch žien, z ktorých jedna umiera na rakovinu a chce prepísať rentu na svoju registrovanú partnerku podaný spôsobom, ktorý neurazí, no na druhú stranu zase ani veľmi nenadchne. Niektoré situácie mi po dramatickej stránke vyšumeli do prázdna a trochu mi vadili aj tie dlhé miesta, ktoré sa odohrávali v tej komisii. Tiež som nepochopil, čo bol ten freeholder, ako úplnému laikovy mi tí páni prišli ako nejakí zvrchovaní vládcovia všetkých policajtov aj obyčajných ľudí v okrese či dokonca v krajine. To mi k tej americkej demokracii akosi neštimuje. Lepší priemer. 65/100 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Možno to bude z mojej strany trošku fanboyizmus, ale nebudem sa tváriť, že by mi na tom záležalo. Pretože musím úprimne povedať, že mne sa spracovanie filmu "Freeheld" veľmi páčilo a mal som z neho veľmi dobré pocity. V prvom rade je to veľmi zaujímavý príbeh, ktorý určite stojí za to, aby sa o ňom niečo povedalo a človek sa mohol viac dozvedieť, no súčasne si myslím, že je to aj skvelá príležitosť ukázať talenty všetkých našich hercov. Julianne Moore podľa mňa funguje veľmi dobre a človek jej vžitie do role skutočne verí. Z jej strany si myslím, že odviedla skvelú robotu. Teraz si ale povedzme o Ellen Page, ktorá je tu podľa mňa ešte lepšie než Moore. Prečo? Pretože v scénkach kde sa stará o Laurel a všetko to musí prežívať jej vidno v tvári všetky emócie a bolesti, ktorými si prechádza. A zvláda to tak dobre, že jej to verím všetkými desiatimi. Nie je jediná scénka, kde by som jej to na tvári nevidel. Steve Carell bola dobrá voľba, aby občas trošku odľahčil drámu a potom je tu aj Michael Shannon v role Laurelinho kolegu a partnera. A je obdivuhodné vidieť boj, ktorý pre svoju najlepšiu priateľku a dlhoročnú partnerku zvádza. Sledovať všetkých v tomto filme je skvelé. Plus ešte pochváli aj Josha Charlesa, ktorý skutočne dal veľkú osobnosť svojej postave a chápeme aj jeho motívy, no súčasne veríme, že s ním príde ten zlomový bod. Film nie je príliš melodramatický ani nudný a pôsobí pre mňa aj uveriteľne. Osobne musím povedať, že som veľmi spokojný s tým čo som dostal. "Freeheld" je podľa mňa určite hodný vášho času. Ak máte radi dramatické filmy zo života, hovorím určite, aby ste si ho čekli. Hodnotenie: A ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Úplný začiatok filmu mi prišiel lacný, potom zase akoby nám toho chceli veľa a rýchlo povedať ... myslela som si, že ma film nebude baviť, že nepôjde viac do hĺbky. Opak je pravdou a navyše ma príbeh Stacie a Laurel neskutočne dojal. Doslova. Natočené to bolo s citom, výborne zahraté a hudba skvelo pasovala. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Standardní ženské drama, s ženskými hrdinkami pro ženské publikum. Julianne Moore je skvělá herečka, zde to bohužel nepotvrdila. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Začátek mě nebavil ani trochu, film začíná být koukatelný až ve chvíli, kdy je zřejmé, že byrokrati se nedají snadno. Ellen Page mám ráda, ale tady se mi nelíbila,hrála divně, nevěřila jsem jí nic, jen tu výměnu kol, lezla mi na nervy... Příběh zajímavý, no film hodnotím jako slabší průměr. Třetí hvězdička je za vynikajícího Shannona. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Ellen Page, napriek talentu, berie stále horšie role, v ktorých sa zjavne necíti dobre a nevie ich verne zahrať. A to je to najvtipnejšie, pretože je sama lesbičkou a ona ju nevie zahrať, tak to je vrchol hereckého prepadu, keď nezahráš ani sám seba. Julianne Moore zas vyzerá stále horšie, no predvádza sa ako najväčšia texaská sexica. Toľko k vizuálu tohto paškvilu. Ide o lacnú propagáciu obohranej hollywoodskej témy. Na jednej strane tí dobrí homoši, na druhej strane zlí heteráci a kresťania. Ďalšie potvrdenie, že sa zlo stáva dobrom a zdravý rozum ľudstvo už dávno opustil. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Připojuji se k názoru uživatelky kaylin, už je na mě příliš tolik negativ a plytkého klišé. Zvláště z Ameriky, kde se rozpor bije za každým rohem. Jedině snad policista Dane Wells zvládl svůj part na úrovni rovné kvalitě, že bych ho okamžitě brala na pomoc a ochranu vně i uvnitř mého domu.😍👍 ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Není to žádný filmový zázrak, to rozhodně ne, ale Sollett ve filmu nenápadně hraje na divákovi emoce opravdu silným způsobem a příběh těchto dvou žen jsem prožíval mnohem více, než například na Oscara nominované Carol. Nevím, čím to je, možná i tím, že tady je právní boj a ne pouze obtíže něčí lásky. Herecky slušné, ale moc jsem nepřišel na chuť drsné verzi mechaničky Ellen Page, ona se na roli opravdu nehodí, pokud si najdete jak skutečná Stacie vypadala, ale jinak hraje velmi dobře. Hodně povedený je tu podle mě scénář příběhu, i když u filmů o umírání mám radši otevřenější konec. (Stejně ja jasné, že ten člověk umře, nemusíte ukazovat pohřeb...) ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

No příběh už několikrát na obrazovkách, ale bohužel tady tohle je ale hodně velká slabá lásky plná chvilka s rakovinou nepovedlo se. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

LG agitka v kombinaci s citovou ždímačkou. Pro mě vražedný mix, ale kupodivu to na mě docela fungovalo. Sollett to totiž ani s jedním z faktorů nijak zvlášť nepřeháněl, takže diskriminace měla reálné kontury a na emoce se tlačilo v přesně tu správnou chvíli. Celek pak působil přirozeně a uvěřitelně. Na tom mají samozřejmě podíl i herci. Julianne Moore a Michael Shannon zklamou málokdy a i tady odvedli svůj vysoký standart. Steve Carell v roli bláznivého židovského gay-aktivisty byl rušivým elementem v dobrém slova smyslu, ale za největší hvězdu tu byla podle mě Ellen Page. Zprvu jsem měl s tím jejím dětským ksichtíkem trochu problém, ale jakmile jsem si zvyknul, byl jsem čím dál tím víc přesvědčenější, že tu lesbu nehraje. 80% ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že slova jako lesbický aktivismus mě trochu odrazují. Nejspíš to bude tím, že se za podobným označením skrývají lidé jako postava Steva Carella v tomto filmu. Na druhou stranu politika je jen jedním z několika témat, kterými se Freeheld zabývá. Chemie mezi Julianne a Ellen je mizerná, nicméně ke konci snímku jsem jejim postavám fandila. Obě mám jako herečky ráda, ale tady mi vlastně moc nesedly. Asi moc tlačily na pilu, nevím. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ellen Page hraje lesbu. No, to si musela máknout. Julianne Moore hraje smrtelně nemocnou a navíc ještě lesbu. Nic ve zlém, ale to už je v její případě trochu klišé. Navíc Ellen Page vypadá místy víc nemocná než Julianne. A tak z toho nejlépe vychází Michael Shannon, kterého považuji za jednoho z nejlepších herců současnosti, který ještě pořád nedostal pořádnou roli, díky které by se maximálně zviditelnil. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

ČSFD Hodnocení 12.7 2016 | 72% | Jeden z nejlepších snímku co se týče rakoviny... Dokonalé herecké obsazení, napětí, atmosféra,obsah... Naprostý kumšt... ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Ať mám jakýkoliv vztah k homosexuálům, tenhle film mě vzal svou sílou - ani ne tak svazku lesbiček, o který tu vlastně ani nejde - ale silou boje za spravedlnost. Viděno v rámci Tour po Americe. ()

Související novinky

Po Obamovi za tajnými agenty

Po Obamovi za tajnými agenty

17.03.2014

Zach Galifianakis se proslavil rolí podivína Alana v Pařbě ve Vegas, v posledních dnech jej ale internetový lid vídá spíš jako moderátora komediální show Mezi dvěma kapradinami, ve které se nečekaně… (více)

Reklama

Reklama