Reklama

Reklama

Na cestě - Série 9 (2010) (série)


Na cestě po České Kanadě (S09E06)

(epizoda)
  • Slovensko Na ceste po Českej Kanade
Česko, 2010, 26 min

Režie:

Mojmír Kučera

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

Kraj na Novobystřické vrchovině jihovýchodně od Jindřichova Hradce se téměř vylidnil během poválečného odsunu Němců a následného vybudování pohraničního pásma. Železná opona sice padla, ale sychravé počasí a dlouhé zimy jsou příčinou řídkého osídlení dodnes. Možná i díky tomu se v České Kanadě zachovala krásná příroda, protkaná jen sítí klikatých silniček a romantické úzkorozchodné železnice. S restitucemi se vrátili drobní hospodáři, kteří chovají stádečka koz nebo hovězího dobytka. Skot spásá trávu na nádherných loukách a pomáhá tím udržovat krajinu, která nijak netrpí ani těžbou dřeva. To se dříve zpracovávalo v Peníkově na unikátní vodní pile. Místní lidé však chodí do lesa hlavně na sběr hub a borůvek. Po ránu se už tradičně vydávají celé důmyslně maskované rodiny do komářího reje na ?svá? tajná místa. Ačkoli tu lesní zvěř i dnes žije volně, v poslední době se obnovují také rozsáhlé obory, po nichž se na velkých pastvinách prohánějí stádečka jelenů, ale i muflonů, daňků a bizonů. Na pomezním hradě Landštejně se zase zabydleli sokolníci. V době před podzimní loveckou sezónou trénují v hradním příkopě dvě desítky dravců přímo před zraky návštěvníků. Cvičí orly, krkavce, rarohy i obtížně komunikující sovu pálenou ? jednoho z vůbec nejumanutějších ptáků. Renesanční klenot ? pohraniční městečko Slavonice ? oslavilo letos za zvuku řízné dačické dechovky 750 let své písemně doložené existence. Obě městská náměstí plná domů s fasádami ze sgrafitových psaníček jsou nádherně opravená a tak je radost nahlížet do mázhauzů a obdivovat skvostné stropní vějíře sklípkové klenby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tiež som si myslel, že to bude asi o nejakej oblasti v Kanade osídlenej Čechmi, no toto mi pripomenulo skôr České Švajčiarsko, oni sa skrátka nezaprú po pomenovávaní svojej krajiny po cudzích miestach len preto, lebo to má nejakú podobnosť. Veľkú časť dokumentu venovali dosť nezaujímavým veciam ohľadom železnej opony, poľnohospodárstva, síce predstavili niečo z danej malej oblasti, no akosi to mohli poňať inak. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem poprvé v životě slyšel o České Kanadě, říkal jsem si co je to za nesmysl a pomyslel si, kde to asi bude, zda u hranic s USA nebo někde na severu u Aljašky.... ()

Reklama

Reklama