Reklama

Reklama

Kosmický věk: Příběh NASA

(seriál)
  • Velká Británie The Space Age: NASA's Story
Velká Británie, 2009, 4x51 min

Obsahy(1)

Projekty Mercury a Gemini postupně vyrovnávaly počáteční náskok sovětské kosmonautiky. Šedesát let dobývání vesmíru Američany v dokumentární sérii BBC. Po vypuštění prvního sovětského Sputniku zůstali američtí vědci jako opaření. Předstihla je země, o které mysleli, že neumí vyrobit ani ledničku... Reakcí presidenta D. Eisenhowera bylo vyhlášení amerického kosmického programu a založení NASA v říjnu 1958. Amerika zahájila projekt Merkury a začala testovat nosnou raketu Atlas. V té době měla raketa jen 65 % úspěšných startů. Časem se její spolehlivost zlepšila, ale cíl projektu – totiž vyslání člověka do vesmíru – byl stále dosti vzdálený. Nebyly totiž vůbec žádné zkušenosti se zdravotním stavem člověka v beztížném stavu. Proto nejdříve poslala NASA do vesmíru šimpanze. V té době ale Sověti Američany trumfli podruhé, 12. dubna 1961 vzlétl jejich první kosmonaut Jurij Gagarin. O pár týdnů později, 5. května 1961, odstartoval i Američan Allan Shepard na první suborbitální kosmický let. Start a let přenášelo 16 TV stanic. Zakrátko po tomto prvním velkém americkém úspěchu ve vesmíru vyhlásil prezident John F. Kennedy za cíl přistát ještě v tomto desetiletí na Měsíci. A dodal slavnou větu: „Ne proto, že je to snadné, ale proto, že je to obtížné!" Po projektu Merkury a letu prvního amerického astronauta Johna Glenna přišel na řadu projekt Gemini. V plánu bylo 10 letů, které měly otestovat spojení lodí na oběžné dráze, výstup do volného prostoru a dlouhodobý pobyt člověka ve vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

pOne 

všechny recenze uživatele

Po prvním, malinko slabším, dílu (***) přimíchala BBC trochu emocí a udeřila vší dokumentární silou. Druhý díl (*****) byl povedený a nemám mu co vytknout. Okolnosti kolem cesty na měsíc byly popsány velice zajímavě. Ony emoce dodaly výpovědi manželek kosmonautů. Třetí díl (*****) v nastoleném trendu pokračoval. Závěrečná epizoda (***) jako kdyby do celého konceptu nepatřila. Napadlo mě, že jeden díl by se mohl věnovat praktickým výsledkům letů do kosmu pro život člověka. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Ponekud zklamani, bohuzel je tu (jak je dnes zvykem) prilis prostoru venovano jednotlivcum (casto mene vyznamnym) na ukor technickym faktum a spousta informaci tu chybi uplne. Snazi se spise dojmout nez informovat. Nejvice je to videt na dilu o raketoplanech. Uplne je tu zamlcene, ze cely prilis ambiciozni projekt byl spise ekonomicky omyl. Vetsina casu je venovana tragedii Challengeru a Columbie s vyjadrenim, ze kdyby poskozeni Columbie nebylo podceneno, tak by byla posadka zachranena. To neni ale vubec jiste, ze by se bud stihla zachrana mise nebo ze by se podarila oprava tepelneho stitu. Posledni dil se dost prekryva s dilem treti. Vlastne cely dokument se venuje pouze pilotovanym letum a o nepilotovanych sondach tu neni prakticky nic. Ani slovo o sondach Voager, Cassini, vozitkach na Marsu. To radsi musime poslouchat komentare, jak nekdo cumel na start raketoplanu. ()

Reklama

Scytale 

všechny recenze uživatele

Žádné nové Informace seriál sice bohužel nepřináší, ale rozhodně si vychutnáte pěkně vyčištěné autentické záběry. ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

1. díl 4* počátky v dobývání vesmíru - oběžná dráha Země, pobyt v kosmu; 2.díl 5* požár Apolla 1 během tréninku startu, první přistání na Měsíci Apollo 11; 3.díl 5* výbuch kyslíkových nádrží a úspěšný návrat Apollo 13 (zfilmováno viz. http://www.csfd.cz/film/4541-apollo-13/), nástup éry raketoplánu (pilotovaných letů), výbuch Challengeru po startu (podcenění počasí) a při návratu z mise shořel raketoplán Columbia (podcenění závady na tepelném štítu), nástup lodi Discovery. 4.díl 3* Hubbleův vesmírný dalekohled (více na http://cs.wikipedia.org/wiki/Hubbl%C5%AFv_teleskop), opakování některých událostí z předešlého dílu. Více o NASA na http://cs.wikipedia.org/wiki/NASA ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama