Reklama

Reklama

Oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost dokázali zatím jen Bůh a Viktor Frankenstein. A právě o tom druhém vypráví náš příběh odehrávající se ve století, kdy se čerstvě probuzená věda, nové technologie a tradiční víra a náboženství sbližují, aby změnily zákony, jimiž se řídí život a smrt. V časech, kdy se zdá, že nic není nemožné. Radikální vědec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) mají společnou vizi o uměle stvořeném životě, který může změnit svět. Victorovi se však výsledky jejich společné práce vymknou kontrole a dokonce hrozí, že se dostanou do rukou lidem, kteří s nimi budou chtít uspokojit své mocenské choutky. Zatímco Frankenstein chce ve vynalézání pokračovat bez ohledu na možné následky, Igor si uvědomuje, k jakým hrůzným koncům mohou vést. Jedině on může nakonec Viktora zachránit před sebou samým a svět před smrtelně nebezpečným monstrózním stvořením. (CinemArt)

(více)

Recenze (311)

verbal 

všechny recenze uživatele

Jednoho deštivého večera se takhle Mařenka Godvinová zoufale zmítala uprostřed sendviče mezi lordem Bájrnem a budoucím manželem Byšyšelym. A znáte to, počátek 19. století, takže děsná divočina. Opium, houbičky, dřevěná dilda, do toho pár bladhaundů, jezdecké bitchíky a kapající vosk, prostě vše, co upjatou mladou dámu z významné rodiny běžně přinutí odpoutat své myšlenky od pití čaje a vyšívání deček a věnovat se zajímavějším kratochvílím. Avšak ti dva romantičtí cákalové po chvíli horoucně vzplanuli a vyjeli si po análech, což Mařenku okamžitě deklasovalo do role nehrající kapitánky. Plácat je při tom kriketovými pálkami po prdelích ji zjevně nebavilo, a tak začala roupama vymýšlet hrůzostrašné pičoviny. Výsledkem pak byla nudná, nezáživná a nečtitelná goticko-romantická slátanina o ručně spíchnutém zombígolémovi, který si chtěl tak zoufale zapíchat, až mu z toho ruplo v transplantované prasečí hlavě. Slátanina dnes již tisíckrát omletá, kterou má ale kdovíproč kdejaký kokot potřebu furt dokola zfilmovávat. A tak tu máme pokus číslo 1001 s pracovním názvem Franknštajn a Relikvie smrdí. Slizký skřet Mekevoj si tu adoptuje z cirkusu krpatého Heryho Potrata, odsaje mu hubou ze zad gangliom, narve ho do korzetu, naonduluje a udělá z něj nefalšovaného viktoriánského transvestitu jménem Ájgor. No a poté se hned dají do toho šití, prokládaného otravnými etickými polemikami o tom, jestli si má člověk hrát na Dárvina. A hádejte co? Děsně překvapivě to předlohu netrumflo a vylezla z toho zase jen nudná a nezáživná goticko-romantická sračka pro zbuznělé dandý panice a zoufale neopičovávané, škaredé manželky konzervativců. Ale s pěknou výpravou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že je film natočen místy trošičku béčkově, nic nemění na tom, že jsem se docela příjemně bavil. Škoda jen tak cirka prostředka, za kterým se táhla nuda dlouhá jak smrad z vopičárny. Závěr to ale naštěstí zachránil a celý dojem z tohoto novodobého příběhu o Frankensteinovi o dost pozvedl. U Jamese McAvoye je hrozně vidět, jak dobrý herec je. Ze začátku Vás to nenapadne, ale ke konci to jeho šílenství bylo vysloveně živelné. Škoda jen, že to šílenství bylo tak znatelné, že postrádalo jakoukoliv logiku. Akorát ukazovalo hereckou preciznost, ale psycholog by s rozebíráním takové postavy měl trošku problém. No, ale tohle rozebírání radši přenechám nějakým rádoby odborníkům. Ve výsledku jsem opravdu byl více spokojený, než nespokojený. Sláva to není, ale solidní tři hvězdy si tento film určitě zaslouží. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $5,775,076Tržby Celosvetovo $34,140,474Tržby za predaj Blu-ray v USA $586,951Tržby za predaj DVD v USA $1,198,914║ hlavný problém je že si režisér nevybral tú správnu polohu pre danú tému, chcel to pojať uvoľnenejším spôsobom ako Ritchiho Sherlock Holmes, čím dobre potom nevynikne dusnejšia atmosféra okolo oživovania výtvorov Victora Frankensteina, herecky v pohode, dokonca aj Daniel Radcliffe sa dal, aj keď detská tvárička a lá Harry Potter sa len tak ľahko nevymaže, trošku mi vadil vizuál, tam sa malo uberať určite cez iné filtre, lebo takto to vzhľadom má bližšie k TV filmu než k dusnému kino hororu /videl v kine: 60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pokud to je nějaká sofistikovaná post-moderní meta-hra s cílem demonstrovat, že když sešijete nesourodý shnilý kusy a zapomenete tomu dát mozek, vznikne retardovaná obluda, tak se omlouvám, že jsem to nepobral. Jinak nabít a zabít, jak dycky řikal primář Sova. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Bratránek Downeyho Sherlocka, který se moc nepovedl. McAvoy je až moc maniakální a Radcliffe si film nikdy neurve pro sebe, takže tu máme ve všech směrech rozkmotřený nepodarek, který potěší snad jen živelným zpracováním. Drsnější dobovek je teď ale seriálová nabídka plná. Takže můžete Viktora Frankensteina s klidem vynechat. (5/10) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PEVNĚ VĚŘÍM, ŽE SE SMRT MŮŽE STÁT JEN DOČASNÝM STAVEM. ŽIVOT JE DOČASNÝ. PROČ BY MĚLA BÝT SMRT JINÁ?... /// Režisér i scénárista jsou kreténi! Divně to vypadá, divně to mluví, navíc divný herecký kreace. Maximální snaha o šílený vědecký pokusy by parádně sekla k Burtonovi. Tady je to laciný pozlátko, který se nerozzáří ani stvořením bezbožné stvůry pomocí blesku. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stojím na prahu stvoření života ze smrti. 2.) Film nemusí bejt dobrej, stačí když je temnej. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Popravdě, kdybych na to šel do kina, tak bych se asi odtřelil. Herecké výkony skvělé, ale horrorové zachvění uvidíme až na konci. Takže je to spíše drama. Nebojíme se, nelekneme se, vlasy nám nestojí hrůzou, krev žádná a kromě blesků i žádné hollywoodské efekty. Zřejmě byl v kinech mládeži přístupný :-( ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solid Job. Film táhne nahoru herecké trio s maniakálním McAvoyem, solidně zahraným Radcliffem a ďábelským detektivem Scottem, jehož rozhovory jsou místy až znepokojivé, Film má správně temnou a špinavou atmosféru Londýna, skvělé kostýmy, špičkový vizuál, inteligentní dialogy sladěné s elegantní a zdvořilou britskou angličtinou, příjemné a zábavné tempo doprovázené vědou a medicínou. Highlight filmu pro mne přišel hned v úvodu a to samotný Escape from Circuss, který byl natočen velmi svižně, originálně a s fajn slow motiony, ale potěší i destruktivní závěr s děsivou podobiznou Frankensteina. McGuianovi se místy daří tvořit i stísněná creepy atmosféra ( experiment se šimpanzem). Já se příjemně bavil, možná zde mohlo být více akce, ale stěžovat si na příběh, jehož předlohu každý zná je zcela iracionální. Lepší volba než Hunger Games. Story 7/10, Atmosféra 7/10, Gore 0/10, Vizuál 8/10, Akce 4/10, Napětí 7/10,Humor 5/10. Zábavnost 7/10. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Obávam sa, že jediné, čo práve kleslo, je moja mienka o vás." Čistá blbosť, takéto hovadiny mi vôbec nič nehovoria a ich pozeranie pokladám za stratu času. Možno kebyže mám dvanásť, tak som z toho úplne paf. Ale nemám. Dávno nemám. Nezáživná pseudo-vízia, mdlá réžia, scenár jemne povedané absolútne chabý, herci o ničom (najlepší je Radcliffe, ostatní nula bodov). Občas poteší výprava, nejaký detail alebo konkrétna scéna, čiže čistá katastrofa to nie je. Ale... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Já tušil správně, proč s projekcí nespěchat. Díky tomu, že většina dolarový munice šla na výpravu a dva známý ksichty, co můžou holky nalákat do Cinestaru, se tak trochu zapomnělo na detail, kterej z hororu dělá horor. A jsme doma. O atmošku tu člověk nezakopne, masky nahradily CGI (zhouba moderního hororu!) a samotný monstrum, co vypadá jako směs Terminátora s Hulkem, se zrodí až deset minut před koncem. Jediný napětí je tak smrsknutý na palčivou otázku, jestli si ti dva gentlemani přece jen nevjedou do kalhot. Jaksi taksi povedenou scénkou je ta s probuzenou opicí, ale to je skoro na dvou hodinovou nudu dost málo. Nechte Frankensteina spát a zfilmujte radši pořádnýho Lovecrafta, kurva drát. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Ambiciózny vedec Victor Frankenstein sa so svojím nadaným kolegom a pomocníkom rozhodnú vytvoriť živú bytosť takmer z ničoho a postaviť sa tak proti zákonom prírody. Po počiatočných neúspechoch a niekolkých zlyhaniach však začína ich plán naberať reálne kontúry a získajú dokonca podporu jedného z najbohatších mužov v Anglicku, takže im chýba už len niekolko krokov k tomu, aby tento velkolepý projekt dokončili. Zástupca polície z Londýna je však presvedčený, že ich plán je za hranicou znesitelnosti a snaží sa nájsť dôkazy o tom, že Victor Frankenstein patrí za mreže. - Keď som v stredu večer písal v komentári k novému hororu Frankenstein o tom, že už za krátku dobu ho budem môcť porovnať s hororom Victor Frankenstein, ešte som netušil, že tá krátka doba nastane doslova o niekolko hodín. Victor Frankenstein bol vraj jedným z najväčších kino prepadákov roku 2015, ale to mi nedalo dôvod mať pred pozretím voči tomuto hororu nejaké predsudky. Velmi som sa tešil na Daniela Radcliffa, ktorého som si po jeho predchádzajúcich hororových projektoch oblúbil a mám voči nemu velký rešpekt za to, že sa napriek komerčným snímkom, ktorým sa väšinou venuje, nebráni ani žánru horor, ktorý ho slávnejším zrejme neurobí, ale väčšinu fanúšikov poteší a priláka k hororu ďalších ludí. Frankenstein nie je zrovna hororovou témou, ktorá by mi bola sympatická, ale v poslednej dobe naberá velmi na popularite, a po Frankensteinovi zo stredy som bol zvedavý, akým smerom sa bude uberať Victor Frankenstein. Ten ma hneď na začiatku zaujal perfektným akčným úvodom plným napätia, aj keď mínusom bola dosť neprehladná kamera. Daniel Radcliffe opäť podáva parádny hororový výkon a jeho meno postavy sa takmer zhoduje s menom jeho postavy z Horns, takže bol môj vzťah k nemu ako hercovi ešte bližší. Nemôžem sa dočkať momentu, kedy bude Daniel Radcliffe hrať v čisto modernom horore, pretože si volí horory, v ktorých sa dej odohráva v minulosti a tento pocit som mal aj z Horns napriek tomu, že bol dej zasadený do modernej doby. James McAvoy je pre mňa úplne neznámy, ale jeho výkon bol tiež dosť pôsobivý. Potešila ma aj Jessica Brown Findlay, ktorá je velmi pekná. Nanešťastie však po velmi dobrom úvode tempo pomaly klesá a pokial sa nekoná nejaká dôležitejšia akcia, tak nie je ani velmi zaujímavý. Vzťahy sú však dobre vystavané, a tak nevadia ani niektoré dlhotrvajúce dialógy. Príbeh je dobrý a páčilo sa mi, že sa celý nezameriaval len na stvorenie jedného monštra, ale ukazoval znalosti Victora a Igora aj v iných oblastiach. Prostredie vyzerá dobre, všetky exteriéry dotvárajú pôsobivé vizuálne výjavy a človek má naozaj pocit, že sa posunul o nejakú tú dobu späť. Výhrady mám však k už spomínanej kamere, ktorá pôsobila rovnako ako v úvode neprehladne aj v závere. Vďaka ratingu PG-13 som na gore a krv zabudol už pred pozretím, takže tento defekt neberiem až tak negatívne, aj keď v niektorých scénach by sa to pritvrdenie vyložene hodilo. Samozrejme už tradične nemôžem opomenúť nechutnú britskú angličtinu. Victor Frankenstein tak dopadol približne podla mojich očakávaní, a keďže ma nejaké tržby v kinách viacmenej nezaujímajú, za prepadák by som ho určite neoznačil. + herec z The Woman in Black a Horns + herečka z Containment + herec z Eden Lake () (méně) (více)

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Tyjo, když jsem viděla klaunsky nalíčeného Daniela s dlouhými vlasy a hrbem, měla jsem okamžitě pocit, že mě čeká nesmírně zábavný film. Bohužel jsem neměla pravdu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sherlock Frankenstein. Rejža televizního SHERLOCKA roubuje frankensteinovskou legendu na holmesovské schéma a arogantního génia Victora nahlíží pohledem jeho přítele a spolupracovníka Igora, přičemž se od hororu přesouvá k temnému viktoriánskému dobrodružství a la Ritchieho SHERLOCK HOLMES (obzvlášť ho připomene úvodní zpomalený útěk z cirkusu) a vtipně obsazuje televizního Moriartyho do role "nejlepšího detektiva Scotland Yardu" (a mihne se tu i Molly). Příběh má svižný rozjezd se seznámením Igora a Victora, ale poněkud unavený dojezd se stvořením monstra. Manický McAvoy mě sice k filmu přitáhl, ale během sledování si mě získal spíš Radcliffe, suvererénně dolující sympatie jako dickensovský sirotek s dobrým srdcem hledající štěstí v krutém světě. Příjemné, byť nedotažené překvapení. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zatímco se něžně sál absces, přiopilí hoši rozverně dováděli na podlaze a z asistenta se stával partner (až to vypadalo, že za předponou „hom“ nebude jen unkulus), o mizanscénu tradičně pečující McGuigan oděl známou historku Mary Shelley do kabátu z krejčovství na Baker Street. Bez znepokojivé atmosféry, neuceleně a s monstrem, které vypadalo jako Kryton po zkratu tříselné zásuvky. McAvoy se snažil situaci zachránit ceněním zubů a uslzenými pohledy z rejstříku Lea DiCapria, ale kde nic není, ani výboj blesku nepomůže.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Našťastie vcelku zábavná, aj keď zbytočne (a zrejme nechcene) komicky odohratá fantasy rozprávočka, ktorá neuškodí deťom ani zvieratám. Na jedno pozretie to bolo znesiteľnejšie než som čakal a o niečo lepšie než zúfalstvá z podobného rangu; ako "Dracula Untold" či "I, Frankenstein". ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Takže, kdo mi dokáže rozumně vysvětlit, proč má Victor Frankenstein tak slabé hodnocení?:) Jasně, srovnávat s kultovním filmem s Borisem Karloffem se to prostě nedá, ale proč se taky všechna velká díla, co již jednou byla natočena, musí srovnávat s těmi novými? Pro mě snímek excelentně fungoval po všech stránkách. Moderní, dynamická, vizuálně úchvatná a herecky fenomenální podívaná. James McAvoy je opět maniakální a jeho ztvárnění Victora Frankensteina je dokonalé. Ten kluk je sakra excelentní herec. Daniel Radcliffe se svou postavou věrného Igora drží tak trochu při zemi a je tak velkým protikladem "šíleného vědce." Chemie mezi nimi funguje výborně, jo James to s chlapama umí:) Možná, že to začalo McBenders:) Andrew Scott shodil Moriartyho kabátek (ale vypadá přitom úplně pořád stejně:) a dal se k Scotland Yardu. Paul McGuigan, který natočil jedny z nejlepších epizod kultovního Sherlocka, si svůj styl nechal i pro Victora. Já jsem spokojená, všechno to hodně drží svým výkonem James McAvoy a on je také možná jedním z hlavních důvodů, proč se mi film tak líbil. Je to stará klasika hozená do slušivého, působivého vizuálního kabátku a já vlastně docela chápu, proč spousta diváků tento film zcela ztrhala. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem takový miniprequel ke starším adaptacím, ale když se blížila premiéra, bylo mi jasné, že mě čeká jakýsi paskvil, co ukuchtili v laboratořích u Foxů. McAvoy i Radcliffe jsou oba fajn a těžko říct, jestli čekali béčko, ale pokud se člověk smíří s faktem, že to opravdu žádná sláva není, dá se to brát jako taková pohodová béčková jednohubka s příslibem toho, že další díl nebude...6/10 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď Viktor Frankenstein, študent lekárskej fakulty, jedného večera počas vystúpenia v cirkuse, nečakane narazí na mimoriadne nadaného mladého muža s telesnou vadou, rozhodne sa ho navzdory krutému osudu zachrániť, aby tak konečne získal spojenca pre svoj šialený plán. Opätovný zrod mŕtvej bytosti je však boj na dlhú trať nie len s krutými pravidlami neúprosnej prírody, ale i so samotným Bohom, ktorý je doposiaľ považovaný za jediného "stvoriteľa". Vzhliadnuť dvoch Frankenstein-ov za jeden deň, to už sa musí človek naozaj nudiť. Kým prvo zmienený bez krstného mena bol obrazne povedané iba hlúpou "postavou" v hlúpom filme, ktorý sa aspoň mierne držal predlohy, tento Victor sa uberá úplne iným smerom, pričom vo svojich počiatkoch hľadá niekoľko alternatív pre svoje pokusy v samotnej ZOO. Po vzhliadnutí musím sám seba vynachváliť za vrodenú skeptiku, ktorá ma nejeden krát uchránila od sledovania plytkých kino počinov. Skrátka, jasne a stručne povedané, v ťažkej dobe finančnej krízy - UŠETRENÉ. Som rád aspoň za ten epicko dramatický záver, ktorý mohol byť krásnou, krutou bodkou za premrhaným potenciálom, lebo verte neverte, tento horor nemá s hororom absolútne nič spoločné. Keď už sa totiž nedostavilo žiadne gore, dúfal som aspoň v poriadne psycho, kedy samotný šialenec v podobe vedca, totálne prepadne svojej ilúzii stvoriteľa. Namiesto toho som dostal rozprávku o besnej opičke, ktorá narobila viac bordelu, ako samotné Monštrum - 50% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Perfektní James McAvoy, poctivá výprava a vizuální efekty (Monstrum vypadá úžasně - je velmi podobné klasickému Karloffovi) a hudba Craiga Armstronga jsou super. Režie, která se tak trochu zhlédla v Ritchieho Sherlocku Holmesovi, zůstala někde napůl cesty, no a špatný je bohužel Daniel Radcliffe, který se mi na Igora zoufale nehodil, a ten příběhový zmatek, který se z toho všeho snažil dodáním nezajímavých záporáků udělat něco víc, ale neudělal. Není to úplně špatný film (rozhodně ne tak stupidní jako Já, Frankenstein) a netrpěl jsem, ovšem nemám pocit, že bych se na něj někdy chtěl podívat znovu. No, možná kvůli několika scénám ano. ()

Související novinky

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Reklama

Reklama