Reklama

Reklama

Oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost dokázali zatím jen Bůh a Viktor Frankenstein. A právě o tom druhém vypráví náš příběh odehrávající se ve století, kdy se čerstvě probuzená věda, nové technologie a tradiční víra a náboženství sbližují, aby změnily zákony, jimiž se řídí život a smrt. V časech, kdy se zdá, že nic není nemožné. Radikální vědec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) mají společnou vizi o uměle stvořeném životě, který může změnit svět. Victorovi se však výsledky jejich společné práce vymknou kontrole a dokonce hrozí, že se dostanou do rukou lidem, kteří s nimi budou chtít uspokojit své mocenské choutky. Zatímco Frankenstein chce ve vynalézání pokračovat bez ohledu na možné následky, Igor si uvědomuje, k jakým hrůzným koncům mohou vést. Jedině on může nakonec Viktora zachránit před sebou samým a svět před smrtelně nebezpečným monstrózním stvořením. (CinemArt)

(více)

Recenze (311)

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém se nesešlo vůbec nic. Hrozná patlanina, která neví, čím chce být. Chvíli osudové drama, chvíli komedie, chvíli sci-fi a i ta romantika se tady chtěla vlézt. Nefungovalo to a už dlouho mě to tak během filmu nemrzelo. Nejlepším bodem filmu je jednoznačně vynikající James McAvoy a jeho nasazení na 120 %, škoda jen, že scénář z této postavy udělal sice šílence, ale ne takového toho správného magora, kterému byste celý film fandili, ale spíše si u jeho chování nejednou řeknete, že je to vlastně úplně hrozný člověk a nic hezkého mu přát nebudete. Těžko posoudit, jestli to být tvůrčí záměr, nebo zkrátka chyba na straně scénáristy či režiséra. Film, na který si za pár dnů po zhlédnutí ani nevzpomenete. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Podivný film, problém je v tom, že tenhle brak není ani ryba ani rak. Cesta, kterou se tvůrce filmu Paul McGuigan rozhodla vydat je dokonalá ukázka hollywoodského guláše. Ale pár věcí se mi tu líbilo, vizuál a triky. Rozhodně jsem čekal více. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ako pilot k nejakému seriálu by to mohlo byť celkom fajn ale ako kinofilm je to dosť trapas. Je to svižné, relatívne zábavné a má to aj celkom nábeh na guilty pleasureale akosi mi uniklo o čom ten film vlastne mal byť. Scénaristicky je to totiž celkom peklíčko. A McAvoy s Radcliffom už mali tiež lepšie chvíľky 5/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nazvěme to třeba Příšernou blbostí. Pokud by se udělovala cena za naprosto zbytečný film, tento by se umístil velice vysoko. Prakticky nechápu k čemu je podobná "podívaná" dobrá. Komu je určena a co má v divákovi vyvolávat. 30% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tady konečně tvůrci pochopili, že film o tom, kterak sešitej kus homunkula páchá alotria, už dnes nikoho ze židle nezvedne a moudře si nechali monstrum až nakonec a první tři čtvrtiny stopáže tak servírují dobové skoro-drama se sympaticky retro-scifi nádechem, který dodává Laboratoř Viktora Frankensteina, která není steampunková jen proto, že tu je všechno na eletřinu a jediná pára se line za okny industriálního Londýna. Aktualizace příběhu taky rozhodně sluší a oba hlavní aktéři jsou ve svých rolích sedící a dobře je hrající. Ovšem to, co brání nadprůměrnosti je jednak zcela zbytečná postava detektiva, který se zdá být jen tupým blbem a pro příběh je zbytečným přívěškem, dále celá finální pasáž, kde je samotné monstrum, ovšem ne děsivé, nýbrž humorné a trochu lepší dialogy by taky rozhodně pomohli. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Shelleyová pojala svůj román jako drama uměle vytvořeného jedince, který není schopen začlenění do lidské společnosti. Tvůrci Viktora vsadili na jiného, na Igora - rovněž jaksi ztraceného, rovněž stvořeného Frankensteinem, avšak s poněkud větší schopností najít své místo mezi lidmi. Pominu, že ani zde mě Radcliffe nepřesvědčil o svém hereckém umění, jelikož mé sympatie měl šílený J.McAvoy. Jinak žádný mimořádný herecký koncert se nekonal, což jsem ani nečekal. Film místy ztrácí nasazené tempo, ale má řadu velmi pěkných momentů (honička v cirkuse, předváděčka v aule a samozřejmě oživování umělé bytosti). Jsem rád, že došlo na starý skotský hrad, a tak se krásně prolnuly dvě roviny - steampunková a gothická. Samozřejmě kdo čekal intelektuální sondu do hlubin pomatené duše, byl zákonitě zklamán stejně, jako ten, kdo se těšil na děsuplný horror. Já byl nakonec spokojen. Slušivý vizuál a pěkná hudba. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Neznámy režisér Paul McGuigan ponúka najmä pohľadový zážitok, ktorý dokáže zaujať, nenudí a drží pozornosť. V cirkusových scénach zo začiatku filmu hrajú pestré farby, hravé kulisy a detailné zobrazenie výpravných prvkov. Rovnaké princípy platia aj pre laboratórium doktora Frankensteina, obohatené o kvantum telesných tekutín, rôzne kombinácie zvieracích orgánov a vzhľadom k vykreslenému obdobiu precízne anatomické perličky ako röntgenové zábery na skelety. V prostredí škótskeho hradu sa vizuálna mágia filmu ukazuje v plnom svetle, elektrizujúca atmosféra a temný nádych predznamenávajú príchod známeho monštra, precízne upraveného do podoby hromotĺka s výrazom Hulka. A to všetko v sprievode klasickej dunivej hudby. Živelnosť a vzájomná súhra však okrem zvuku a kamery funguje aj medzi hercami. James McAvoy podáva mimický výkon a jeho fanatický prejav robí doktora Frankensteina ešte o chlp zaujímavejším. Daniel Radcliffe si však nedokáže vziať toľko priestoru, aj keď je rozprávačom. A vo verzii s dlhšími vlasmi je skôr zženštilým partnerom. O jeho hereckých kvalitách však nemôže pochybovať. Napríklad vo filme Horns by som mu za jeho výkon hodil Oscara. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Celkom bieda. Nie že by to bolo zlé, ale neprišlo mi to ani extra dobrá. Nie že to malo byť extra, ale kedže tých Frankenštajnov už pár bolo, čakal som, že tento prinesie niečo zaujímavé, čo sme ešte nevideli. A aj keď to vyložená nuda nebola, herci, kostýmy, hudba a dobová atmosféra, vytiahli film len zo šedého premiéru. Slušná jednohúbka, ktorá ani moc nepobaví a ani moc nezaujme. Na druhu stranu ani moc nenudí a ani neurazí. 60% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Blbost, hovadina, naprosto zbytečný film. Toto mělo být drama? Horor???? Sci-fi????????? Jeden elektrický výboj dávám za to zpracování Londýna!. * ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Pozerateľný priemer, ktorý vás neohúri ničím novým, z čoho by ste padli na zadok, ale ani nebudete musieť pri sledovaní krútiť hlavou nad sebou samým, že čo som si to ja blbec vybral za film. Jedná sa totižto o taký typ filmu, ktorý bez ujmy znesiete na jeden krát pozrieť, nájdete v ňom aj určité pútavé prvky, ale znova by ste sa k nemu už nedostali, ani ho príliš neodporúčali svojim blízkym. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Pro mě hodně zajímavý kousek. Film bezesporu rozdělí diváky na dva tábory, ale jinak to ani prostě být nemůže. Podotýkám, že nejlepším Frankensteinem je pro mě bezesporu ten od Branagha (1994), ale právě díky tomu je tenhle zajímavý úplně z jiného pohledu, a to z pohledu samotného doktora F. a jeho společníka. Trefně ve filmu zazní, že lidé si budou vždy pamatovat jen ono monstrum, ale ne jeho stvořitele - což může být i narážka na realitu, protože se často setkávám s tím, že lidé jmenují ono monstrum jako "Frankenstein". Proto obdivuju, že je film svým způsobem zaměřený na všechno kromě toho nejslavnějšího - monstra. I to se ale samozřejmě nakonec objeví, ne že ne, ale je to jen příjemná a současně i mrazivá třešnička na dortu, protože ten obřík je zpracovanej fakt luxusně. Knihu jsem nečetl, ale nepochybuju, že tady byl použit pouze námět a že scénář jde svým vlastním směrem, jako tomu tak prostě v Hollywoodu bývá. A mně to ani nevadí, předlohy už se totiž dokonale držel před 20 lety Branagh a já jsem nepotřeboval žádnej remake, kterej by samozřejmě pohořel na všech frontách... Ale jako příběh o Victoru Frankensteinovi? To jsem si užil. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý v prvom rade nadchne svojou dobovou atmosférou. Výprava pomerne podmanivo vystihla dobové reálie počiatkov industrializácie. K tomu pekné kostýmy, takže v tomto smere spokojnosť. Na druhú stranu ale dejová linka je iba taká priemerná, šedivá a s minimálnym dôrazom na jej romantickú časť, čo bola veľká škoda, pretože naopak, v originálnej predlohe tvorila jej najpodstatnejšiu časť. A tak to v spojení s týmto monštrom malo byť. Tu sú len dvaja blázni zbláznení do medicíny, pár pokusov, oživovanie, pár bleskov, krátky boj... a to je asi tak všetko. Slabší priemer. 55/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Herecké trio Radcliffe & McAvoy & Scott bez chyby (nikdy jsem neviděl jediného Harryho Pottera, takže moje první konfrontace s Danielem Radcliffem proběhla až zde s už coby dospělým hercem a hodně mě bavil), a Jessica Brown Findlay jejich společnost velmi příjemně oživuje. Společně nechali vzniknout filmu, který je velkolepě zábavný a nečekaně působivý - z premiér poslední doby mě tenhle nový Frankenstein bavil možná nejvíc a chvíli jsem uvažoval i o 5 hvězdách. Z předlohy nezůstal kámen na kameni, ale co na tom - osobně mě právě nadchlo, jak invenčně si scénář pohrál s touto zaprášenou viktoriánskou klasikou a oživil ji pro nové tisíciletí - ten film je plný nejrůznějších filmových hrátek a výtečných momentů, které nedají v kině ani na chvíli pocítit nudu (nutno zmínit i skvělou trikovou a hudební stránku, jakož i výtečné kostýmy). Filmu bych snad vytknul určitou nechutnost, k níž se v některých scénách uchyluje ("odstranění hrbu", apod.), jakož i, řekněme, velmi svérázné zacházení s poznatky o lidské anatomii - každý student medicíny, který má za sebou 1. ročník a výš, se musí nad tou hromadou nesmyslů ve filmu docela pobavit. Jinak ale za mě velké nadšení a radost z osvěžujícího závanu filmařské invence. Nejen všem fandům Jamese McAvoye vřele doporučuji - jeho ztvárnění titulní postavy budu z hlavy dostávat dlouho. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Fakt sa čudujem, že Viktor Frankenstein je film americký. Svoju osobnú záležitosť si z neho urobili tvorcovia a aktéri Sherlocka a v dvoch hlavných úlohách sú popredné britské hviezdy mladšej generácie. "Moriarty" vyšetruje, "Mycroft" sa zúčastní oživovania monštra a "laborantka milujúca Sherlocka" v jednej scéne sedí pri stole a smeje sa na McAvoyových komentároch. Síce sa tu modernizuje akoby to napísal sám Gatiss, ale popravde nič z toho. Neustále filozofovanie nad tým, čo je božím a čo diabolským stvorením, by bolo už únavné aj pri ďalšej klasickej adaptácii predlohy. Ako jednohubka na neskorý večer v telke to ušlo, preto to "vysoké" hodnotenie, keby som za to zaplatil niekoľko eur v kine, išlo by sa nižšie. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, co mě táhlo k tomu, abych zašel na tento "remake" do kina. Po čase přemýšlení jsem měl jasno. Kvůli Radcliffovi, jehož postava Igora byla pro mě nakonec tím největším a prakticky jediným pozitivem, společně s krásou technické části filmu (kamera, střih), kterou jsem se hlavně z počátku nechával spoutat. Bohužel už zhruba před první polovinou film klesla kvalita scénáře i vizuálu do nudného stereotypu,v jehož závěru vyústil v nudný a bídný kýč. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nakonec to nebylo nic moc. Hlavně mi tan vadil Viktor Frankenstein v podání Jamese McAvoye, který byl dost nesympatický. Daniel Radcliffe byl jako jeho pomocník Igor rozhodně lepší. A Andrew Scott je neustále otravoval jako všetečný policista. Jako tohle téma je už hodněkrát zpracované, ale přece jen jsem asi čekal menší průser. Začátek je dobrý, ale pak to jde dolů. Je to moc dlouhé. A monstrum taky není moc zajímavé. Prostě docela promarněná šance. Co už. Snad se to příště podaří líp... Aspoň pohledná Jessica Brown Findlay to občas zachraňovala. :) "Henry je váš bratr?" ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Naprostý výsměch původnímu dílu Mary Shelley, úplná ostuda jejímu odkazu a absolutní úražka kohokoli, kdo kdy četl její román. Veškeré noční můry těch, kdo se nebojí knih, a mylné představy "chytrolínů", kteří o skutečném Frankensteinovi ví jen to, co jim Hollywood kdy nasolil pod nos (stvoření = zrůda, Frankenstein = šílenec aj.), se tu stávají skutečností... Napsat cokoli více by bylo plýtvání energie, které si však tento výtvor vskutku nezaslouží. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Nie zlé, ale ide o značne rozkolísaný film. Výprava občas zaujme, ale vizuálne sa nejedná o žiadneho nového DRACULU a la Coppola ani VAN HELSINGA a la Sommers. Režisér občas chce vykúzliť nadhľad (i humor) v štýle Ritchieho SHERLOCKA HOLMESA, ale bojí sa poriadne odtrhnúť z reťaze. Viem, že v prvom rade malo ísť o šialeného vedca (ktorý je v McAvoyovom podaní fajn), ale na konci zamrzí, že samotné monštrum je len... tupé monštrum. Raddcliffe tiež ok, ale scenáristicky je jeho premena z chlapíka v klietke na génia fakt chabá. Chcelo by to directors cut, kde by aj vedľajšie postavy dostali viac priestoru... Trochu lepšie ako ABRAHAM LINCOLN: LOVEC UPÍROV... ()

Související novinky

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Reklama

Reklama