Reklama

Reklama

Oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost dokázali zatím jen Bůh a Viktor Frankenstein. A právě o tom druhém vypráví náš příběh odehrávající se ve století, kdy se čerstvě probuzená věda, nové technologie a tradiční víra a náboženství sbližují, aby změnily zákony, jimiž se řídí život a smrt. V časech, kdy se zdá, že nic není nemožné. Radikální vědec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) mají společnou vizi o uměle stvořeném životě, který může změnit svět. Victorovi se však výsledky jejich společné práce vymknou kontrole a dokonce hrozí, že se dostanou do rukou lidem, kteří s nimi budou chtít uspokojit své mocenské choutky. Zatímco Frankenstein chce ve vynalézání pokračovat bez ohledu na možné následky, Igor si uvědomuje, k jakým hrůzným koncům mohou vést. Jedině on může nakonec Viktora zachránit před sebou samým a svět před smrtelně nebezpečným monstrózním stvořením. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (18)

  • Shawn Levy se měl původně účastnit natáčení, ale nakonec z projektu vycouval. (BloodMax)
  • Ve finále netvora ztvárnil 1,90 m vysoký herec Guillaume Delaunay, který si nasadil protézu navrženou Robem Mayorem ze společnosti Millennium FX, jedné z předních evropských firem, které se soustředí na make-up pro speciální efekty. Aby zachytil ztracený a znovu nalezený život, Delaunay se na roli pečlivě připravoval ve spolupráci s pohybovým koučem. "Prométheus je novorozenec; pamatuje si, jak se má hýbat na ryze instinktivní úrovni," říká McGuigan. (Zdroj: CinemArt)
  • V tomto příběhu je nestvůra příhodně pojmenovaná Prométheus, podle postavy, která se pokusila ukrást oheň bohům. Stejně tak jako se Viktor snaží svým způsobem ukrást životodárnou sílu Bohu. (Zdroj: CinemArt)
  • Stewartová také navrhla dekoraci cirkusu, kde se nechala inspirovat cirkusy z viktoriánské doby. (Zdroj: CinemArt)
  • Pro interiér hradu a laboratoře posloužila 18 metrů vysoká dekorace válcového půdorysu, která neměla střechu a byla postavena během 4 měsíců ve studiích Longcross v hrabství Surrey. Jakmile se herci a štáb ocitli uvnitř, stěny dekorace jim poskytly určitý úkryt před neúnavnými srážkami, ale absence střechy (pro usnadnění úderu blesku, který přivede netvora k životu), měla za následek, že byla dekorace konstantně promáčená. (Zdroj: CinemArt)
  • Autorkou dekorací je filmová architektka Eve Stewartová, která představila Viktorův byt/pracovnu/laboratoř jako masivní prostor, odrážející průmyslovou revoluci, kdy stroje nabíraly velikosti budov. Tyto scény byly natočeny v londýnské čerpadlové stanici Crossness, která byla postavena v roce 1865 jako součást hlavního kanalizačního systému viktoriánského Londýna. (Zdroj: CinemArt)
  • Exteriéry byly natočeny v Dunnottaru, velkolepé, rozpadající se pevnosti na vrcholu útesu s výhledem na moře v Aberdeenshiru ve Skotsku. (Zdroj: CinemArt)
  • Filmová produkce bouřek kreativně využila pro jednu z ikonických scén filmu - stvoření netvora a podpořila tak i nejúchvatnější filmovou dekoraci: interiér hradu a laboratoře, kde Viktor přivede jeho "experiment" k životu. (Zdroj: CinemArt)
  • Viktor Frankenstein se natočil ve Spojeném království během cca 60 dnů. Ve stejnou dobu Velká Británie zažila jedny z nejhorších bouří v historii. Některé exteriérové scény se tak staly velmi náročné pro herce i filmový štáb. (Zdroj: CinemArt)
  • Jedná se o první zpracování literární předlohy, které je z velké části odvyprávěné z pohledu Igora (Daniel Radcliffe), sluhy Frankensteina (James McAvoy). (Zdroj: CinemArt)
  • Jméno Frankenstein má svůj původ v Německu, kde se tak jmenuje zřícenina hradu, na které v letech 1673-1734 žil německý alchymista a filozof Johann Conrad Dippele, který se podle legendy zabýval i oživováním mrtvých. V roce 1976 tu američtí vojáci založili každoroční Halloweenský festival. (Dracconnis)
  • Původní knihu Frankenstein napsala Mary Shelleyová a poprvé byla vydána již v roce 1818. (Dracconnis)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 65. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)
  • Výroba a autorizovaná distribúcia filmu podporili viac ako 13 000 pracovných miest. (Laslo)

Související novinky

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Reklama

Reklama