Reklama

Reklama

Byl jednou jeden

  • Francie C'era una volta... (více)
Trailer

Obsahy(1)

Popelka, jak ji neznáte... V odpočinkové pohádkové komedii pro dospělé se zarputilý odpůrce ženění princ Rodrigo (Omar Sharif) místo některé z nabízených princezen zamiluje do temperamentní venkovanky Isabelly (Sophia Lorenová). Jeho ztřeštěná vyvolená ho však omylem zaklela, zmizela kdoví kam a princ se marně snaží ji vypátrat. Než se rozezní svatební zvony, musí oba překonat ještě mnohé nástrahy v podobě nepřejících cizích princezen, sedmi kouzelných knedlíčků či hromady nádobí, které volá po umytí. Dvojici naštěstí nenápadně napomáhá skupina potrhlých čarodějnic, kterým zdatně sekunduje létající světec nápadně připomínající Františka z Assisi... Režisérem rozverného snímku je poněkud překvapivě Francesco Rosi, kterého si český divák vybaví spíše v souvislosti s jeho pozdějšími temnějšími díly s tematikou korupce a mafie (Ctihodné mrtvoly, Případ Mattei) či zdařilými adaptacemi náročných literárních předloh (Kristus se zastavil v Eboli, Kronika ohlášené smrti). (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je možná těžké smířit se s tím, že existují i jiná pojetí pohádek než je to české, to, které máme vžité natolik, že jakoby bylo pod naší kůží. I se skutečností, že jsou také pohádky pro dospělé, které jsou z větší části mimo pochopení dětského publika. Víc mi vadí jiná skutečnost: nedotaženost motivu sedmi noků, míra provinění, které se měla dopustit ženská postava tím, že jeden z nich snědla v rozporu s božím zadáním španělského "chuďáčka božího" ztělesněného levitujícím mnichem. Jakoby tu základem byla renesanční novela ne špatná, ale co do propracovanosti a kvality zřetelně zaostávající za špičkou žánru jak ji ztělesnil např. Boccaccio. Obdobné pocity mnou prostupovaly i při scéně se světci a výkladu psychologie a motivace princova počínání. Nedostatky námětu ovšem z větší části překrývá opravdu velkorysá výprava a špičkové výkony obou protagonistů, z nichž zřetelný prim hraje Lorenová (v jejím pojetí role princezny cítíme celou řadu souzvuků a asociací z jejích sicovských filmů s Mastroiannim). Srovnání se soudobou srovnatelnou tvorbou dále posiluje váhu kladných a silných stránek této pohádkové férie pro dospělé, k nimž se postupně přidává přitom zase ne tak suveréní kamera, jíž se více daří detailové než krajinné záběry. Ani pověstná šedesátá léta nemohla bez ustání chrlit špičková díla, i ona nemohla neprodukovat filmy oddechové a ne vždy ve všem dokonalé. Což ovšem neznamená, že špatné a podprůměrné. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pohádkově laděný příběh z produkce Carla Pontiho se Sophí Loren a Omarem Sharifem. Bohužel jediné, co stojí mimo klišé, je zajímavě obsazená stárnoucí mexická legenda Dolores Del Rio v roli královny matky. Nadto filmu škodí, že vděční zákazníci LK DVD tentokráte nedostanou ani ten dabing... Ale co chtít po létajících fráteřích a nalomených talířich? ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

BYL JEDNOU JEDEN je religiózně založená dobrodružná pohádka. Svojí atmosférou by se hodila do vánočního televizního repertoáru. Škoda jen, že televizní kanály u nás hrají stále to samé a po něčem takovém nikdy nesáhnou. Přitom svým vtipem dokáže film pobavit děti i dospělé. Hašteření prosté dívky Isabelle (Sophia Loren) a španělského prince (Omar Sharif), dává filmu osobitý náboj. Zápletka, kdy se tito dva poprvé setkávají a ona nevěří, že jde o prince, on se chová přirozeně arogantně, si v ničem nezadá s klasickými postupy ať už našich nebo zahraničních pohádek. Atmosféra je ale jiná a originální. Stejně jako závěrečná soutěž, kdy sedm princezen a jedna hospodyně soutěží o ruku prince v mytí nádobí. V momentě, kdy soutěž nedopadne dle očekávání a princ dá Isabelle facku, říkáte si asi, že je zlý a krutý. Nojo, to je ale jen jeden úhel pohledu. Člověk musí pochopit, že je na Isabelle naštvaný. Ta se předtím kasala, že nádobí myje nejrychleji a žádný talíř nerozbije. To se nestalo a on si teď musí brát někoho, koho nechce. : -) Taky ho v minulosti ještě zaklela, ponižovala před vlastními vojáky a v úvodu si mu dokonce dovolila sníst sedmý nok. Hlavně ten nok ho musel hlodat. No řekněte, jestli si tu facku nezasloužila. : -) Ale co jsme v pohádce a dobrý konec na sebe nenechá dlouho čekat. Andělíček strážníček včas přispěchá s radou, aby se vše dalo zase do kupy. Závěrečné hromadné radování s tanečky v kruzích nechává vzpomenout na českou pohádku PYŠNÁ PRINCEZNA. Žádná komunistická agitka v tom ale není. Španělsko ani Itálie nebyly baštou „šťastného“ pracujícího lidu, ačkoli významově to může vyznívat stejně. Pohádka vyznívá tak, jak se jí snažíme chápat. Nesnažme si tedy zošklivit naše staré pohádky jen proto, že se natáčely v dobách komunismu. 64% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hudba pod úvodními titulky mě vyděsila, evokovala romantiku, v niž tokající dvojice odchází dlaň v dlani směrem růžová budoucnost. Naštěstí film natolik stupidní nebyl, byť povrchnosti nezůstal nic dlužen. Díky kouzlu hlavního páru se jedná o bez potíží koukatelnou záležitost. Pohádkově laděný příběh samozřejmě končí pohádkově dobrým koncem, ale než se k němu propracujeme, mezi ústřední dvojicí to občas velmi sympaticky zajiskří. Jejich hašteření je vlastně tím jediným zajímavým na celém oddechovém snímku. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Některé momenty byly za víc, princové s kouzlem Omara Sharifa by k zahození nikdy nebyli....ale je dobře, že jsem na podobných pohádkách nevyrostla. Hlavní postavy by neměly být povrchně napsané a nesympatické a měly by mne zajímat bez ohledu na to, kdo je hraje. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rozprávkovo ladená romanca, ktorá udivuje kostýmami a vloženými peniazmi do projektu (Carlo Ponti), ale samotný dej nie je bohviečo. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

"Ne, nevyhlížej marně // básníka dlouhých vlasů, nejsou už, / ani mušketýři ne, ani jejich jasnost / na Rusi plavovlasí vládci, to už / jistě ne. Milenci nejsou už, jak známo dost; / a přece ti přišel k smíchu ten chlapa kus, / protože za mala dočetla ses v knize, / v knize za odměnu, že sliční panoši / se rádi na udičku chytnou posléze." (Francis Jammes) ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Slabší tři *. Nějak jsem tomuhle příběhu nepřišla na chuť. Není to pohádka jak ji známe my, i když nadpřirozeno (létající mnich) a nadpřirozené postavy (čarodějky) se tu vyskytují, klasický romantický příběh to taky není - je to něco mezi tím. Navíc tu princ nebojuje o Isabellu, nýbrž ona o něj - ale vzhledem k tomu, že on se zrovna nechová moc ukázkově, tak nevím, zda bylo o co bojovat. Zkrátka tenhle styl vyprávění není můj šálek čaje. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hodně divná pohádka. 1) Italská uřvanost trochu připomíná historický film, trochu western a trochu love story._____ 2) Především však obsahuje spoustu nesmyslů, na které jsem koukal s otevřenou pusou. Jsem na ně zvyklý z českých pohádek, ale tyhle jsou jiné - jinak hloupé a jinak nesmyslné._____ 3) Snímek působí, jakoby ho natáčeli v prostojích při tvorbě jiného, hlavního filmu. Scénář si spíchla skriptka ve chvílích volna, hudbu přejali ze zrušeného scifi thrilleru, odkud převzali i půvabné čarodějnice a Lorenová si na chvilku odběhla od svých postneorealistických sociálních rolí, aby se kapku proskotačila v této bláznivé feérii._____ 4) Pokud sud i s jeho obsahem do večera nenajdeš, předhodím tě svým gryfům. Ještě, že nemusím čelit výhrůžkám podobného typu. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

skôr ako "fantasy, komedie, romantický" mi to pripadalo ako klasická rozprávka (snáď až na to že výstrih S.L. je až príliš sexy :). Film je pomerne nudný, má ale peknú, veľkorysú kameru, exteriéry, kulisy aj kostýmy, a zarputilost Sophie Loren mi tu prišla aj milá, aj komediálna + zopár podarených nápadov ako lietajúci reholný brat, oslík ktorý "kadí zlato" alebo preteky princezien v umývaní riadu dokážu aj pobaviť... ľahký, nenáročný "veľkofilm" rozprávkového ladenia na nedelné ospalé popoludnie... 40-50% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Trochu drsnější pohádka, o tom jak princ nahání venkovanku a naopak, aby vše vyústilo ve svatbu, jako v každé klasické pohádce. Princ Rodrigo (Omar Sharif), následník španělského království odmítá ženění, až narazí na temperamentní nebojácnou venkovanku. Po počátečním nešťastném zakletí, prohání své slouhy v neustálém pátrání po ní. Isabella Candeloro (Sophia Loren), nezkrotná žena, na kterou vyloženě narazil princ na bílém koni, byla spíše hračkou v rukách potrhlé čarodejnice. Ale sladkou odměnou, okázale odmítanou, jí byl sňatek s dědicem španělského trůnu. A tak po vzájemném hledání a soutěži v umívání nádobí, nastává od počátku očekávaný okamžik. Další postavy: královna matka (Dolores Del Río), s jediným zájmem a to o královo oženění, nadutý královský šéfkuchař Jean-Jacques Bouché zvaný 'Monzu' (Georges Wilson), levitující mnich Josef (Leslie French), hlásající poněkud kacířské myšlenky, a princezna Altamury (Marina Malfatti), nesportovně bojující o sňatek s princem. Nejvíce zaujme charisma obou hlavních postav, jinak trochu zmatený průběh i příběh. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Je libo? Oblíbený motiv "kdysi dávno..." Holubičí pírko vs. vraní brk. Oči, na divoko. Rázovitý sladký sad, a v něm trochu toho arcibýlí, které zbledne. Pro líbezné finále, oddané bílé. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké obsazení slavnou dvojicí Lorenová a Nero je kladem tohoto snímku. Nevím, jestli ho zařadit mezi romance nebo pohádky. Dalším kladem je bohatá výprava a kostýmy, na kterých se nešetřilo, stejně jako na početném komparzu. To je ale tak všechno. Příběh je celkem nezajímavý vinou slabého scénáře, bez zápletky. Pokud bych měla někomu odvyprávět o čem to celé bylo, měla bych problém. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já jsem od tvůrců neviděl nic, pouze scénárista Tonino Guerra dělal na Manželství po italsku. A v lecčems mi Byl  jednou jeden výše zmíněný snímek připomínal. Je otázkou, zda se dá tento film zařadit do kategorie pohádek. Jsou zde sice použity nadpřirozené jevy, čarodějnice a lítající světec, ale celkově je to opět jen film o mužích a ženách. On jí na začátku obtěžuje tak moc, že ji nakonec zaujme. A najednou se role obrací. To ona bojuje o něj. Jenže je docela složité přijmout film, kde si chlap uzurpuje ženskou a představuje názory, že ona se mu musí za jakýchkoliv podmínek podrobit. Vlastně i ve chvíli, kdy podle prince Isabella domněle neuspěje s mytím nádobí jí vrazí pořádnou facku. Taky mi přišlo zvláštní, že Omar Sharif působil o něco starší než S. L. a celkově mi k sobě moc nešly. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Temperamentná Sofia Loren so svojím kyprým dekoltom a bujnou hrivou skríži ako sedliačka svoju cestu so španielskym princom stelesneným šarmantným Omarom Sharifom. Cestu k sebe nebudú mať ľahkú ale čo sa háda to sa rado má - a vypomôžu aj nejaké čarodejnice. Herci hrajú výborne a scenáru nechýba vtip. Nie je to síce k popukaniu ale ako príjemná romantická zábava to stačí. 70% ()

borifield 

všechny recenze uživatele

Sophia Loren jako krasna Isabela, ktera se zamiluje do prince Omara musi celit nastraham, ktere ji osud pripravil. Zabavna podivana od Rosiho, ktery si zrejme odpocinkove odskocil od svych temnejsich vytvoru. ()

Reklama

Reklama