Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Peter Hledík natočil dokument Generace 60 o generaci absolventů elitní Průmyslové školy jaderné techniky v Praze v Ječné ulici, která z rozhodnutí tehdejší komunistické vlády byla založena roku 1955 a fungovala až do roku 1985. V době svého působení vychovala stovky specialistů a řadu výrazných světových osobností. Dnes v tomto oboru chybí v Evropě několik desítek tisíc odborníků.
Dokument se vydává po stopách bývalých absolventů, sleduje jejich uplatnění v zahraničí, mapuje rozdílné osudy lidí, život v emigraci, v komunistickém vězení a současných svobodných podmínkách. Není jen portrétem několika výjimečných mužů a žen vypovídá o jejich představách, naplnění snů, ale je i dokumentem doby. Díky unikátním archivním materiálům zachycuje atmosféru přelomu 50. a 60. let u nás, liberální podmínky Pražského jara a následující tvrdou normalizaci. Snímek se odehrává také v současnosti, kdy v roce 2009 došlo k setkání bývalých absolventů prestižní školy. Jedinečný film o fenoménu jaderné fyziky rovněž reflektuje postavení vědců ve společnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Neumím si představit, že by tento dokument mohl říct něco lidem, kterých se přímo netýká. Jednorozměrné vyprávění bez cíle, bez spádu, bez gradace (což jsou věci, které určitě mohou být i v dokumentu). ()

agathon 

všechny recenze uživatele

V mnoha momentech formálně vynikající, jako celek ale zbytečně rezignující na jakýkoli vyšší záměr, ve smyslu "jdoucí dál, než k jednomu absolventskému srazu". Životní osudy jednotlivých jaderných techniků, které štáb nachází rozprchlé v různých koutech světa, mohly sloužit jako základ výpovědi o našich novodobých dějinách, výpovědi o to výmluvnější, že zdánlivě skromné a okrajové. ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama