Reklama

Reklama

Eva

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální kybernetik Alex se po deseti letech vrací pracovat do rodné Santa Ireny, kde se setkává s rodinou svého bratra. Mezi bratrovou okouzlující dcerou Evou a Alexem vzniká zvláštní souznění. Místní univerzita pověřila Alexe vytvořením dětského robota, jehož vzorem se stává právě Eva. Debutující režisér vstoupil na pole žánrového sci-fi filmu s melancholickým příběhem, v němž se pod rouškou světa budoucnosti skrývá nadčasové drama o lidskosti, silných emocích a starých ranách, které se ještě nezacelily. (Febiofest)

(více)

Recenze (46)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zasněžené Španělsko je sexy a jakékoli nezávislé sci-fi beru všema deseti, jen škoda, že je Eva tak strašně průhledná! Ale fakt tak strašně moc, že mě to rušilo od jinak pěkně atmosférického zážitku. Mírný nadprůměr. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,EVA JE HODNĚ VÝJIMEČNÉ DÍTĚ. JE NÁM TAK PODOBNÁ, PROTOŽE JSME JI STVOŘILI.“...... /// Svět, kde je kybernetika naprostou samozřejmostí. Žádný kosmický lodě. Obyčejná současnost, kde software lidských emocí a duše robota mají co do činění s láskou. Komorní romantický sci – fi, který selhává na stopáži, protože hloubce myšlenky nepomůže dýlka, ale síla. Přesto dlouho udržuje pozornost a přes nízkej rozpočet i zabaví futuristickejma nápadama. Tohle všechno jsem viděl, než jsem zavřel oči.... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Přemejšlím, jestli si nechat na úklid manželku, nebo vzít robota. 2.) Jsem na roztomilý holčičky. 3.) Thx za titule ,,iq.tiqe“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

SCI-FI? Vedle sci-fi to ani nestálo. Hodně melancholický film, který řeší pouze emoční vztahy ženy mezi dvěma muži. A občas se tam objeví robot kočička, vypadající jako směšná hračka. Vyloženě film na PRIMA LOVE! Ztráta času. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Stroje v ľudskom tele to je moje =). Artificial Intelligence po Španielsky. Dá sa to i bez obrieho rozpočtu. Film stojí na predstaviteľke Evy a stojí na nej teda pevne. Claudia Vega je vo svojom prvom filme očarujúca. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Od Španělů se čeká vždy maximum, ale tady jsem dostal naprosté minimum. Děj slabý, nuda celou dobu a příběh, který byl od začátku o ničem.. 2/10 = 20% ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Napíšu jen, že to je moc hezký příběh s decentně zapracovanými sci-fi motivy. Ale uměl bych si ho v závěru představit ještě hlubší. Prostředí fajn, protože mi na rozdíl od nezajímavého Španělska připomíná sever. # Ukázka toho, že aby film vypadal opravdu dobře, stačí "jen" 7 mil. eur. Mám dojem, že Claudii Vega, představitelku Evy, ještě někdy uvidím; tomuhle kousku místy dodávala humorný nádech. # příběh 8 | hudba 7 | humor 2 | akce 0 | napětí 2 | pustil bych si znovu 7 ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Bohužel Eva je už od prvních minut strašně čitelný film a tím pádem jsem ze snímku neměl žádný zážitek. Zasněžené Španělsko je cool, ale tím to hasne. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hm. Příběh bez funkčního podání dramatu, bez atmosféry, kdy kamera nedokáže pořádně nic vykouzlit ani z té zasněžené krajiny, a s pointou, kterou všímavější divák musí uhodnout po 40 minutách. Celou dobu vlastně není oč hrát, celé je to jen rozvleklá epizoda z Krajních mezí. Ano, v závěru je určitý myšlenkový potenciál, ale nijak nepřesahuje nic, co bychom neznali od Asimova, Bradburyho nebo Pohla. Jistě, film ničím neurazí, tvůrci jsou umírnění, možná až moc, ale chybí scenáristické zvraty, vyhrocenější myšlenkové postupy, klidně šlápnutí na plyn. Nu a i ty logické nedokonalosti, kdy má navrátivší se bratr pracovat na něčem, co už deset let funguje (proč? Kdo to financuje?), nebo kdy robotovi není divné, že se 10 let nemění a neroste, tomu zrovna nepomáhají. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Doufám, že nikdy nenastane doba, kdy se o domácnost budou starat přiteplení roboti :( Útrpná představa. Zlaté ženské ručičky :) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Komorne sci-fi o androidoch z blizkej buducnosti, ktore sa ale namiesto samotnym andoridom viac venuje milostnemu trojuholniku medzi dvoma bratmi a jednou zenou. No a ten tiez nie je prilis napinavy, kedze jeden z tych bratov (Alberto Ammann) je uplne upozadeny. V poslednej tretine konecne trochu viac pride k slovu aj sci-fi linia, ale ziadnu akciu necakajte. Je to skôr na psychologickej rovine a vztahu tvorcu k jeho dielu, ktore nie je dokonale a tak musi riesit dilemu ako s nepodarkom nalozi. Tato rovina mohla byt plna emocii, ale nakoniec z toho tvorcovia tiez vela nevydolovali a tak ma zaver vôbec nedojal. Skôr som bol rad, ze to uz mam za sebou. Takisto sa tvorcovia nemuseli obtazovat s budovanim velkej pointy, ktora kazdeho napadne ovela skôr a mohli tuto liniu rozoberat hned od zaciatku. Velkym plusom filmu je roztomila Claudia Vega v ulohe Evy a sympatak Daniel Brühl. Chcelo to menej romantiky a viac filozofickeho premyslania a mohol to byt skvely komorny sci-fi film. 6/10. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Já fakt nemám ráda sci-fi, ale v poslední době koukám na samé dobré sci-fi filmy, takže budu muset svlj názor poupravit. Eva mě nadchla. Atmosféra, hudba, herci, zápletka, barvy filmu, sníh, roboti, rok 2041. Všechno super. Nemám tomu co vytknout. Skvěle. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Co vidíš, když zavřeš oči?...Netvrdím, že je to nějak moc originální a od začátku bylo jasné, že se schyluje k tragédii, ale konec mě přeci jen trochu překvapil. Mix scifi a dramatu ve stylu A.I.umělá inteligence naštěstí co se týká emoční stránky netlačí tolik na pilu, herci jsou do jednoho sympatičtí a tu super robotickou kočku bych brala z fleku, jen nevím jak by to vzal můj čtyřnohý živý chlupáč doma, ale třeba by si rozuměli. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Srovnání se Spielbergovým Artificial Intelligence je jaksi nevyhnutelné, ale oba filmy se hodně liší v provedení i záměru. Toto je především romance, konstrukcí standardní (jaká jiná, ostatně?), ale citlivě vyvedená, pěkná. Námět inteligentních a citu schopných robotů vlastně jen odvádí pozornost od podstatného k atraktivnímu. Ani odpověď na základní, dnes už zdaleka ne jen fiktivní otázku, se neshoduje. Spielberg zařval velmi rozhodné NE (taky řvu, ale mě nikdo neposlouchá). V tomto filmu jsme vlastně ujištěni, že Evropská komise (či jiný sbor potentátů) rizika v zásadě uřídí: zlobivý robot neprošel předepsanou výstupní kontrolou, a tak způsobená tragédie není vadou ideje samotné, nýbrž jen následkem zločinného porušení bezpečnostních předpisů. Tohle mi na jinak velmi pěkném filmu příšerně vadí. --- ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem nečetla místní spoileroidní komentáře, takže mě všechny filmové zvraty pořádně vzaly. Napětí mezi ústřední trojicí se dalo krájet a člověk jen napjatě čekal na odhalení, co se to tehdy vlastně stalo. Robot Max s volitelnou empatií je pro mě jeden z nejlepších robotů filmového světa. Hned za Krytonem a Marvinem. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Čo vidíš, keď zavrieš oči? Po tomto filme začínam mať pocit, že niektorí ľudia, čo poznám sú asi roboti. Asi sa ich najbližšie spýtam, že čo vidia keď zavrú oči... Ale teraz k filmu - na môj vkus to bolo až príliš prehustené technológiami, čo podľa mňa dosť ubralo na celkovom dojme z filmu. Pointa prezradená už cca 20 minút pred koncom, a to bola škoda. Možno to niekto tušil, no ja som bol celkom prekvapený - aj keď to všetko do seba v podstate zapadalo. Každopádne to bol zaujímavý film, aj keď milovníci sci-fi si na svoje asi až tak neprídu, pretože do veľkej miery všetko pôsobilo celkom uveriteľne (a možno o pár rokov to bude aj realita). Je to také na rozmedzí 3 a 4 hviezdičiek, ale predsa len mi tam vadili tá prílišná technologizácia akoby na každom kroku. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Těžký průměr. Sice je to hezky natočené, dobře zahrané a líbil se mi i ten vizuál + námět sám o sobě, ale i tak je to strašně chladné. O emoce se to sice snaží hezky, ale já je z toho necítil skoro vůbec. Navíc to ani nemá žádnou pořádnou atmosféru a celý děj je využit jen na banální a předvídatelnou historku (jejíž velký zvrat jsem vytušil už někde na začátku), která by v tomhle podání byla skutečně lepší jako epizoda Krajních mezí nebo Black Mirror. Přitom to stačilo víc rozpracovat a domyslet (btw, MOŽNÝ SPOILER rád bych věděl, jak je možné, že robotické dítě s emocemi je víc čilé a aktivní, než dítě normální... KONEC MOŽNÉHO SPOILERU a taky bych rád věděl, co znamená definice "nudné dítě") a mohlo by z toho být pořádné sci-fi drama. Takhle to sice ujde, neurazí to, ale nevyužitý potenciál je na tom i tak hodně znát. A ta závěrečná scéna byla dost kýčovitá, nemůžu si pomoct. Slabé 3* ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Po skončení Evy mě napadlo, jak málo je doceněná Mary Shelleyová za svého Frankensteina. Přitom jde o jednu z prvních sci-fi knížek. Už před 200 lety!! se pustila do kontroverzního námětu, přičemž se nebála popsat i technické aspekty vzniku nové bytosti. Proč to sem tahám? Protože scénář Evy dělali lidé, kteří o robotice nic neví, resp. mají o ní mnohem naivnější představy, než měla Mary třeba o neurochirurgii. Naštěstí to moc nevadí, protože nejde o hard sci-fi. Vynikající Daniel Brühl a Claudia Vega rozehráli příběh, kde není žádná třeskutá pointa a přesto je pro mě daleko přínosnější, než většina akčních terminátorovek. Španělé opět potěšili a to nejen krásnou Martou Eturo, ale i pěkným zpracováním a hlavně velmi dobrou režií. Civilní film ani ne tak o robotech, jako spíš o lidech, kteří roboty dělají. Nebýt scénáristického zaškobrtnutí v poslední třetině filmu, klidně bych vyplázl pěticípáka. Jsem spokojený a jistě se na Evu v budoucnu ještě podívám. ()

alisa.upir 

všechny recenze uživatele

Tak, jak mě španělské filmy normálně neberou, tak tohle je ta výjimka, která potvrzuje pravidlo. Musím říct, že k filmu mě přivedla prachsprostá zvědavost, protože mám stejné křestní jméno. Příběh bezprostřední, chytré, akční malé žaby, která se tak nějak nepovedla, mi strašně připomíiná mě samotnou. A moc se mi líbil styl, jakým byl příběh vyprávěn. OK, ze začátku jsem si říkala, že se asi budu nudit. Ale je to asi jako když se díváte na způsob, jakým pracuje třeba malíř. Než si to plátno nachystá, chvíli si tam něco předmalovává, cvičně si tam něco rozvrhne, a nakonec si vezme barvy těch nejniternějších pocitů a vytvoří z nich jemné, křehké umělecké dílo. ()

Související novinky

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

01.02.2015

Žánrové kinematografii se i minulý rok ve Španělsku velmi dařilo jak komerčně, tak kriticky. Kriminálky El Niño a La Isla Mínima patří mezi nejoceňovanější a nejnavštěvovanější domácí tituly roku… (více)

Reklama

Reklama