Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý učitel Konrad Koch (Daniel Brühl) má roku 1874 nastoupit na klasickém anglickém gymnáziu coby učitel angličtiny. Aby vůbec žáky pro výuku cizího jazyka nadchl, uchýlí se k poněkud neortodoxní metodě a rozhodne se žáky seznámit s podivným anglickým sportem – fotbalem. Netrvá dlouho a dostává se kvůli tomu do potíží, kvůli nimž dostane ze zkostnatělé školy výpověď. V tu chvíli se však iniciativy ujmou žáci.
Film vypráví dramatickým a humorným způsobem neuvěřitelný příběh, jak se díky jednomu sebejistému idealistovi dostal do Německa fotbal. Natočeno podle skutečných událostí. (Fary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet, z ktorého sa by sa dal vytĺcť výborný film o postupnej zmene myslenia a príjimania inej kultúry, ktorá nikdy nebýva jednoduchá. Nielen boj triedny ale aj kultúrny a spoločenský bol žiaľ pochovaný prílišnou preromantizovanosťou príbehu so záverom zaváňajúcim Rosamunde Pilcherovou v nemeckom vydaní. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Prosazovat novátorské myšlenky je obtížné, i když jde jen o hraní fotbalu. 1) Jak vidím, i takové pro mne nezáživné téma, jakým je zavádění fotbalu v Německu, lze pojmout dramaticky a s vtipem. Nevím sice, jak dalece je film historicky věrný, nicméně anglický smysl pro humor tímto veskrze německým snímkem prolíná tak, že se věru laik diví a odborník žasne. 2) 33letý po matce Španěl, po otci Němec Daniel Bruhl v roli novátorského anglického učitele spolu s 15letým Adrianem Benjaminem Moorem (mluví anglicky, německy a francouzsky) v roli otloukánka Joosta Bornstedta společně s příjemným hráčem na flétnu a saxofon 17letým Theo Trebsem (mladý šlechtický Felix Hartung) poskytují příjemný divácký zážitek, nemluvě o scénáři a svižné režii. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Téma "učitel-vyvrhel" a jeho neortodoxní metody mě vždycky dovedou nalákat. Je pravdou, že Der Ganz grosse Traum je vysoce příjemný a pohodový film, ale bohužel nenabízí nic než pár zasmání a možná i to pohlazení po dušičce. "Velký sen" je tak trochu "Škola rocku" bez rocku, v Německu a v době, kdy Němci ještě neznali význam slova fotbal. Celé se to zavrhování "barbarského" sportu sledovalo zvláštně, kdo by byl řekl, že v Německu v takové době ještě neznali - v Anglii již velice oblíbený - sport. Mimo pár vtipných situací a sílu přátelství si film dělá srandu z německé nadutosti, což mi imponovalo. Daniel Brühl potvrdil, že je sympaták a atmosféru to mělo opravdu milou. Konec byl ale příliš natahovaný (vyhodí ho? jednou zase, že jo, pak zase, že ne..) a mrzelo mě, že co se vztahů mezi žáky a učitelem týče, nešel příběh tolik do hloubky a v závěru nudil. Škoda. Každopádně to nemění nic na tom, že to byla pohodová podívaná. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Jedna z nadsázkou míněná definice kopané, jejíž autorství je připisováno bývalému elitnímu střelci anglické reprezentace Garymu Linekerovy praví: "Fotbal je hra, kterou hraje dvaadvacet lidí a kterou vždycky vyhrají Němci". Retro story o tom, jaké to bylo v dobách v nichž se němci věšeli na kruhy a fotbal byl hrou, kterou hraje 16 kluků v parku a kterou vždycky vyhrají Angličané........určitě fajn a přitom úplně špatně. Rok 1874, ideály, kožený nesmysl, skutečné události, neotřelé téma.......to je materiál mající hodnotu gólového forwarda. ÜberAllesákům bohužel chybí něco (jak to nazvat), nadhled, lehkost, jedním slovem britskost - kdo vyděl například irské Borce (r.2006), rozumí. Za gól do vlastní sítě číslo dvě považuji prohrané osobní souboje po celém hřišti: z outsidera hrdinou, bývalí uzurpátor na straně dobra, velké vítězství nad favoritem, zprvu nepřístupní rodiče obměkčeni, napravené křivdy a další a další - zkrátka samý balast a klišé.......slohové cvičení ve druhé třídě, učebnice pro scénáristy bez invence. Pro mne jednoznačně prokoučované vedení 3:0 v poločase.......na čtyři (nebo dokonce pět hvězd), které zde v hodnocení vidím, by to chtělo nebát se vystřídat nejslabší hráče a oživit hru. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Sice fotbal pro mě není sport, kterému byl vysloveně propadla ani ho nesleduji :D Vlastně mě vůbec nezajímá :D Ale tady to bylo tááááák krásně znázorněné :) A přeci jen - šlo o učení anglického jazyka ;) Bruhla mám moc ráda a ten film má svoji hodně příjemnou atmosféru, kde se ale mísí i ta "nenávist" vůči angličtině a něčemu neznámému :) Je to moc fajn, pohodový snímek, kdy pohled na půlky Bruhla potěší ;) Jo a hudba je naprosto skvělá :) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Tento film je již třetím, kde se setkává Daniel Brühl a Burghart Klaußner. Zatímco ve filmu Good Bye Lenin! (2003) hraje Burghart Danielovi otce, o němž jeho matka tvrdí, že utekl z NDR do Západního Německa, ve filmu Die Fetten Jahren sind vorbei Daniel spolu s dalšími dvěma aktivisty unese postavu Burgharta jakožto podnikatele a představitele konzumního života. (jirka.jindra11)
  • Konrad Koch (vo filme D. Brühl) v skutočnosti nikdy neštudoval na univerzite v britskom Oxforde. Teológiu a filozofiu vyštudoval v nemeckom Göttingene, Berlíne a Lipsku. (MikaelSVK)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v Nemecku, predovšetkým v mestách Berlín, Hamburg, Brémy a niekoľko scén bolo natočených aj v spolkovej republike Dolné Sasko. Celkovo trvalo od 13. júla do 7. septembra 2010. (MikaelSVK)

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama