Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý učitel Konrad Koch (Daniel Brühl) má roku 1874 nastoupit na klasickém anglickém gymnáziu coby učitel angličtiny. Aby vůbec žáky pro výuku cizího jazyka nadchl, uchýlí se k poněkud neortodoxní metodě a rozhodne se žáky seznámit s podivným anglickým sportem – fotbalem. Netrvá dlouho a dostává se kvůli tomu do potíží, kvůli nimž dostane ze zkostnatělé školy výpověď. V tu chvíli se však iniciativy ujmou žáci.
Film vypráví dramatickým a humorným způsobem neuvěřitelný příběh, jak se díky jednomu sebejistému idealistovi dostal do Německa fotbal. Natočeno podle skutečných událostí. (Fary)

(více)

Recenze (61)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Fotbal mám hrozně rád a docela rád bych chtěl vidět příběh o tom, jak se tenhle sport dostal do naší země. Momentálně si musím vystačit s příběhem z Německa. Když jsem to totiž viděl v tomhle filmu, jak to dopadlo v Německu, tak jsem si uvědomil, že je to vlastně docela dobrý příběh. Německá kinematografie dřív byla neprávem dost kritizována a já musím uznat, že poslední dobou, co film, to překvapení. S tím příběhem jsem se okamžitě sžil a absolutně jsem pochopil ty kluky, co si fotbal zamilovali. Sám bych s míčem dělal blbosti od rána do večera, když bych mohl. No a když jsem mohl, tak jsem si toho času tak nevážil. Každopádně super film. Pokud člověk má rád fotbal, je to naprosto jasná záležitost, která se musí vidět. Já když jsem na tenhle film narazil, tak jsem neváhal a hned jsem na něj šel. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já nevidím důvod proč nedat plnou hvězdičkovou palbu, protože film byl udělán tak krásně že jen ze záběrů bez absolutní pomoci dialogů bylo zřejmé o čem fotbal je, resp. měl by být. Realita je taková že hráči podvádí, simulují a vyhrávají na základě těchto prostředků a fanoušci jsou radostí bez sebe, když jejich tým porazí ten druhý nikoli sportovní cestou, ale podvodem a to vše vede banda zkorumpovanejch estebáků. Nic, radši se vrátím k tomuto filmu, protože ten ukázal fotbal v té nejkrásnější podobě a stejně tak i vlastnosti člověka. Daniel Brühl je mně film od filmu sympatičtější a jeho herecký výkony prakticky není možné kritizovat, jen chválit. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Velký sen je moc příjemná záležitost. Dokonce jsem při jedné situaci, kdy kluci trénují fotbal v parku za zvuků krásné a vážné hudby, nabyla chvilku dojmu, že se jedná o nejvznešenější sport na světě. Jo, pěkná podívaná. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kick the Ball on the Goal." Fotbal je hra, kterou hraje dvaadvacet lidí a kterou vždycky vyhrají Němci. Tohle heslo by patrně platilo i bez Konrada Kocha, ale on to byl, kdo zatáhl football do Německa a vyrobil z něj der Fußball. Učinil tak způsobem veskrze příjemným a našlo se přitom i několik hodně povedených okamžiků. Například jsem doslova vybuchl smíchem, když historik Dr. Bosch ve fotbalovém rozestavení neomylně poznal schéma bitvy u Trafalgaru. Menším problémem je to, že boj zkostnatělého s novátorským je řešen bez většího překvapení dle zaběhlých filmových standardů, ale fotbal mám rád, tak mu čtyři hvězdy bez problémů dám. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Téma "učitel-vyvrhel" a jeho neortodoxní metody mě vždycky dovedou nalákat. Je pravdou, že Der Ganz grosse Traum je vysoce příjemný a pohodový film, ale bohužel nenabízí nic než pár zasmání a možná i to pohlazení po dušičce. "Velký sen" je tak trochu "Škola rocku" bez rocku, v Německu a v době, kdy Němci ještě neznali význam slova fotbal. Celé se to zavrhování "barbarského" sportu sledovalo zvláštně, kdo by byl řekl, že v Německu v takové době ještě neznali - v Anglii již velice oblíbený - sport. Mimo pár vtipných situací a sílu přátelství si film dělá srandu z německé nadutosti, což mi imponovalo. Daniel Brühl potvrdil, že je sympaták a atmosféru to mělo opravdu milou. Konec byl ale příliš natahovaný (vyhodí ho? jednou zase, že jo, pak zase, že ne..) a mrzelo mě, že co se vztahů mezi žáky a učitelem týče, nešel příběh tolik do hloubky a v závěru nudil. Škoda. Každopádně to nemění nic na tom, že to byla pohodová podívaná. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nemecká mainstreamová filmová scéna, to je ťažký oriešok. Základ tvoria pre mnohých štyri mená: Bruno Ganz, Sebastian Koch, Til Schweiger a Daniel Brühl, od ktorých sa zväčša jasne odvíja aj žáner (u prvých dvoch menovaných filmy historické/ thrillery, u druhého akčné atď.). Veľký sen je relaxačná pohodovka, ktorej účinok na vás sa odráža od momentálnej nálady a vnútorného rozpoloženia. Príbeh o učiteľovi angličtiny, ktorý do nemeckého gymnázia prináša so sebou čerstvý vietor zmeny je "trochu" naivný, presladený, idealizovaný a pritiahnutý za vlasy bez toho, aby ponúkol nejaké valné umelecké hodnoty či niečo podobné. Ono to však ani nevadí - stačí na chvíľu vypnúť a baviť sa na tom láskyplnom humore a premýšľať nad tým, ako Nemcov napadlo niečo také natočiť. Daniel Brühl štandardne neurážajúci a po hereckej stránke príjemný. Ako by povedal Konrad Koch, Very good, gentlemans! 75% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je především velmi pozitivní, trošku sportovní, malinko sociální drama, ale hlavně je to příběh učitele, který si získal srdce svých žáků. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Hurá!!! Dobro zvíťazilo nad zlom. Veľmi príjemný rodinný film na nedeľu s zase raz výborným Brühlom. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film o rozšírení futbalu z britských ostrovov do nemeckých krajín. Výborný výkon Daniela Brühla, skutočnou čerešničkou ale boli názory na Angličanov, z ktorých mnoho sa nelíši od pravdy. Určite najviac pobavilo označenie Anglicka ako ostrova incestu. To je minimálne vhodné na zamyslenie. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet, z ktorého sa by sa dal vytĺcť výborný film o postupnej zmene myslenia a príjimania inej kultúry, ktorá nikdy nebýva jednoduchá. Nielen boj triedny ale aj kultúrny a spoločenský bol žiaľ pochovaný prílišnou preromantizovanosťou príbehu so záverom zaváňajúcim Rosamunde Pilcherovou v nemeckom vydaní. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

I v Německu kdysi byla doba, kdy tam o fotbalu neměl nikdo ani ánung. A tenhle film zobrazuje právě situaci, kdy vůbec poprvé v Německu někdo kopl do míče. Jak k tomu přistupovali Němci? Klasicky: odmítání, nedůvěra, strach z porušení tuhé disciplíny, obavy z anarchie. Jenomže už je to chytlo a zárodek vzpoury se udržel. ___ Sympaticky milý film, který neohromí, ale zahřeje. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak už konečně vím, kdo může za to, že mě při každé vzpomínce na finále Eura 1996 popadá vztek. Až dosud to výhradně odnášel chudák Oliver Bierhoff, ale teď mám novou oběť. Velký sen je příjemnou rodinnou podívanou o začátcích německého fotbalu, kvůli kterému byly průkopníkovi Konrádu Kochovi neustále házeny klacky pod nohy nejen zkostnatělým učitelským sborem, ale i rodiči žáků, kteří protestovali nejn proti fotbalu jakou součásti výuky, ale zakazovali svým ratolestem kopat si i po škole. Když se člověk koukne na dnešní tloustnoucí děti, které je těžké vyhnat od počítačů či PS, nezbývá než kroutit hlavou. Že Koch nakonec zvítězil nám Němci naposledy dokázali na posledním svěťáku v Brazílii Daniel Brühl si svojí roli užíval, fajn byli i dětští herci a ačkoliv se film nevyhnul občasným klišoidním faulům, byl jsem na konci spokojen a nejn proto, že filmů o fotbale není nikdy dost. 75% ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Film o počátcích fotbalu, ze kterého možná nebudete uneseni a nebudete dávat 5*, ale příjemně vás zahřeje na duši a vykouzlí vám úsměv na rtech. Nejsem si úplně jistý jeho historickou věrohodností, ale dá se tomu i věřit. Film je podán jednoduše, předvídatelně, ale velice příjemně. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Prosazovat novátorské myšlenky je obtížné, i když jde jen o hraní fotbalu. 1) Jak vidím, i takové pro mne nezáživné téma, jakým je zavádění fotbalu v Německu, lze pojmout dramaticky a s vtipem. Nevím sice, jak dalece je film historicky věrný, nicméně anglický smysl pro humor tímto veskrze německým snímkem prolíná tak, že se věru laik diví a odborník žasne. 2) 33letý po matce Španěl, po otci Němec Daniel Bruhl v roli novátorského anglického učitele spolu s 15letým Adrianem Benjaminem Moorem (mluví anglicky, německy a francouzsky) v roli otloukánka Joosta Bornstedta společně s příjemným hráčem na flétnu a saxofon 17letým Theo Trebsem (mladý šlechtický Felix Hartung) poskytují příjemný divácký zážitek, nemluvě o scénáři a svižné režii. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film o tom, ako sa futbal dostal do Nemecka. Daniel Bruhl ma ale aj lepsie filmy. Nemecka kinematografia zas vyplodila len ako -tak pozeratelny priemer. 51 % ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

No Weir to neni. Vlastne je to docela pitomoucky, ale tak nejak... pohadkove mile :) Prijemny :) A na Febiofestu maj obcas straslivy kopie :) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Myšlienka určite dobrá, pionierske začiatky čohokoľvek sú pre mňa zaujímavé, ale to spracovanie je televízne až veľmi slabé, niektoré herecké výkony skoro až amatérske. Hodnotenie: 50% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

necakal som že si nemci sami zo seba tak urobia tolo ironie az sarkazmu poukazaním na maniere a povahu nemeckej natury nálady aká panovala po nástupe wilhelmovej ríše. A to že fotbal bol v Bavorsku zakázaným športom do roku 1927 je pre mna okuzlujucou novinou. Nechžije Bayern Mníchov. :) (teda nie zeby som mu zvlast fandil, ale nech si to užíva, ako všetci co maju fotbal radi. Pohodový flmček nemeckej produkcie. S trocha jednoduchou scenou (jeden dvor jedna rieda jeden park a jedna chudobna ulica) ale az tak velmi to zase nevadilo. :) ()

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama