Reklama

Reklama

30 for 30 - Season 1 (2009) (série)


Nepřekonatelné (S01E21)

(epizoda)
  • USA Unmatched

Obsahy(1)

Když Chris Evertová a Martina Navrátilová poprvé společně vstoupily na tenisový kurt, svět si toho sotva všiml. Jen pár stovek diváků vidělo, jak troufalá osmnáctka porazila v roce 1973 šestnáctiletou Češku. „Vzpomínám si, že byla tlustá,“ vybavuje si Evertová. „Na kurtu velmi projevovala emoce a rozčilovala se, když nehrála podle svých představ. Ale vím, že jsem si tehdy pomyslela, že pokud zhubne, všechny s ní budeme mít potíže.“ Navrátilová uvedla: „Mým cílem bylo, aby si zapamatovala mé jméno.“ O 80 zápasů později a po mimořádném zlepšení tenisu obou žen si Evertová jméno Navrátilové nejen zapamatovala, ale stala se také její spolehlivou a skutečnou kamarádkou a důvěrnou přítelkyní, což je pozoruhodné, vezmeme-li v úvahu, že jejich dětství, životní styl i soukromé vztahy byly zcela odlišné. Prostřednictvím osobních rozhovorů vyprávíme příběh o jedné z největších sportovních rivalit a přinášíme názory obou výjimečných tenistek na tenis a neustále se měnící svět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný (a podivuhodný, ale o tom za chvíli) sportovní dokument kanálu ESPN o jedné z nejepičtějších sportovních rivalit, jaké dějiny zažily. Chris Evertová a Martina Navrátilová, to je zkrátka pojem. A to nejen pro to, že symbolizují naprostou špičku ve svém oboru, ale také proto, že mimo kurt, kde si nedarovaly jediný míček, se obě tyto ženy staly postupně velmi blízkými přítelkyněmi. A v tomhle bodě začíná dokument Lisy Lax a Nancy Stern dost drhnout. Unmatched je totiž zhruba hodinový sestřih z rozhovorů mezi Evertovou a Navrátilovou (střídaný pasážemi, kde mluví odděleně o tomtéž, ze svého osobního pohledu), které se odehrály během několika dní v jakémsi hotýlku (ve Vermontu?). Zvláštní je, že ačkoliv se obě dámy důvěrně znají mnoho desítek let, režisérky se snaží diváka přesvědčit, že teprve teď a tady si vzájemně obnažují svoje nitra - přičemž se tak děje například i během projížděk v kabrioletu, zcela zjevně ověšeném kamerami jako vánoční stromek. Takže to s tou bezprostředností naprosto zjevně není tak žhavé, jak se autorky snaží tvrdit. Je to škoda, působí to silně nepřirozeně a kazí to celkový dojem z jinak výsostně zajímavé události. I tak si ale zaslouží 80%. A to tenis sleduji jen velmi okrajově, a není živé moci, která by mě donutila vzít do ruky raketu. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro českého diváka obzvláště pikantní, protože dokument představuje přátelství i rivalitu mezi tenisovými legendami Martinou Navrátilovou a americkou princeznou Chris Evert. Neobyčejný příběh, který je ale nudně vyprávěn právě jen a pouze z pohledu dua Navrátilová/Evert. S trochu tradičnější dokumentární formou, by režisérské dámské duo uspělo více. Btw: koho napadlo dělat interview během joggingu?   65 % ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama