Reklama

Reklama

Německý vývoj tajných zbraní je třeba zastavit za každou cenu. Píše se rok 1943 a na bojištích druhé světové války se karta začíná pomalu obracet v neprospěch Třetí říše. Hitler však hrozí, že s pomocí nově vyvíjených tajných zbraní dokáže Spojencům zasadit rozhodující úder. Za této situace dostává britská vojenská rozvědka zprávu o podezřelých německých aktivitách v Peenemünde na baltském pobřeží. Winston Churchill pověřuje ministra Duncana Sandyse, aby tyto aktivity prověřil. Navzdory skepsi fyzika profesora Lindenmanna je Sandys přesvědčen, že zde probíhají práce na vývoji nového druhu raket. Peenemünde je bombardováno, nikdo však nepochybuje o tom, že Němci své úsilí ještě vystupňují. Sandys proto vybaví poručíka Johna Curtise identitou nedávnou zemřelého holandského raketového inženýra a posílá ho do Německa, aby výrobu raket sabotoval. Hvězdně obsazené a realizačně velkoryse pojaté válečné drama natočil britský režisér Michael Anderson. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

Matty 

všechny recenze uživatele

Rozsahem scén jednoznačně podívaná pro kino, leč některé její nedostatky by se nerozplynuly ani na větší ploše: neochota ke zkratce, oproti striktně „pracovním“ Ďáblům v oblacích téhož režiséra přílišný prostor věnovaný individuálním hrdinským činům a osobním dramatům, málo charismatičtí herci (Richard Johnson připomíná nevydařenou repliku mladého Conneryho). K tomu Sophia Loren obsazená do zcela zbytečná role pouze coby lákadlo pro diváky a proto/přesto v titulcích uvedená jako první (Carlo Ponti věděl, jak prodat film). Hvězdičku bych přidal, vidět Operaci Crossbow na plátně, nejlépe ze 70mm kopie, a bez dabingu (díky alespoň za titulkovanou němčinu). 70% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Brilantní "agentský" válečný thriller, přeplněný britskými hvězdami první velikosti, jenž vám nedá ani minutku vydechnout a v napětí vás udrží do poslední chvíle. Zajímavým a vytříbeným stylem dokumentuje jednak německý "vesmírný" výzkum, jednak britské snahy o jeho zdržení, zneutralizování či úplné zničení. Ve svém oboru vyniká nečekaně lidským obrazem druhé strany. Především prvních dvacet minut ilustrujících obtížné počátky létajích bomb, hrdinské oběti a pak takřka patetický záběr z ptačí perspektivy zobrazující Němce sbíhající se k přistavší raketě s pilotkou, které se to podařilo, je rozhodně něčím výjimečným. I postava Anthony Quayla, čestného Anglo-Němce, bojujícího na druhé straně je nebývale životná a v porovnání s běžnými německými agenty skutečně nezvyklá. Zaujme i drsná realističnost osudů hlavních aktérů, kdy jejich šance na přežití se velmi přibližují historickým statistikám. To, co se stane Sophii Loren, naprosto nevinné, omylem se nachomýtnuvší postavě, mně pak skoro vyrazilo dech. V každém případě se svým způsobem naplnila slovo nacistických pohlavárů o Anfangu einer neuen Epoche in der Geschichte der Menschen , i když na záchranu Třetí říše to nestačilo. Kde a kdy by však byly všechny ty Sputniky a Apolla bez V - jedniček a jejich nástupců. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Béčkový válečný film o britském boji proti německým raketám V1 a V2 za druhé světové. Nenudí, ale ani pořádně nezaujme v nevýrazné režii a s málem hereckých hvězd (krátké intermezzo krásné Sophie Loren je ovšem výjimkou). Plochý scénář míchá hodně věcí dohromady, přesto zábavnou formou docela dobře shrne historii počátku raket a zápletka je ve špionáži proti nim. Plusem jsou (na tu dobu) dobře natočené starty i let raket V1 a V2, tady film naopak hodně získává body. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=F_xJapc3t1c ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdyby Němci měli fotky všech zahraničních pracovníků, potřebovali by kartotéky velikosti Hitlerova ega." Falešní holandští inženýři vyrazili pracovat na projektu nových německých raket, aby přestaly vibrovat a stáčet se doprava. Fajn, tak to by mohlo být napínavé. Nebylo. Asi jsem udělal chybu, že jsem si nejprve mazaně zjistil výsledek druhé světové války a pak už jsem věděl, jak to dopadne. Navíc mi britští agenti ani jejich němečtí soupeři nepřipadali moc zajímaví a jedinou postavou, které jsem fandil byla paní Van Ostamgenová, ale o té to nebylo. Jinak mě zaujala jen myšlenka britského mudrlanta o tom, že se Němci chystají vypouštět torpéda z balónu. To stojí za úvahu. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tohle vypadá jako dílo nějakýho schizofrenika. Na začátku se to tváří jako docela slušnej válečnej film a nakonec z toho vyleze stupidní 60's papundeklový sci-fi. Navíc někoho asi napadlo, že by nebylo úplně od věci obsadit do nějaký vedlejší role taky Sophii Loren, takže se doprostřed ještě naroubovala nějaká naprosto zbytečná epizodka z hotelovýho pokoje, která se zbytkem filmu prakticky nijak nesouvisí. A výslednej produkt je neskutečná sračka. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Operace, jejíž aktivace i zhodnocení je zahaleno do dýmu Churchillova doutníku, podpásovka producentského pasáka Contiho, který dá Loren do titulků na první místo a pak ji zákazníkovi půjčí jen na 15 minut, paňác Peppard, kterému by se nerozčísla pěšinka ani kdyby stál půl metru od spalovací trysky V-1, občas nečekané ukončení některých charakterů a konec v podzemním komplexu ve stylu tehdejších Bondovek. Po technické stránce odpovídající době vzniku, ve způsobech míchaní faktů a fikce bez nějaké zásadnější atraktivity pro diváka.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený špionážny film z obdobia 2. svet. vojny, ktorý je neprávom trochu v tieni. Skúšky nemeckých rakiet s dlhým doletom boli napínavé, rovnako tak i cesta špiónov za ich likvidáciou. Tí sa nakoniec dostanú až do samotného jadra vývoja, prísne stráženého a tajného miesta, obklopeného samými inžiniermi pracujúcimi pre Ríšu. Samozrejme nebude to jednoduché a ani bez obetí. Podzemné scény v tajných priestoroch mi prišli zaujímavé i z dôvodu, že niečo podobného som odohral na PS hrách, napr. Wolfenstein. Od S. Loren som vo filme čakal podstatne väčšiu úlohu, ale inak film nesklamal. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pomalejší rozjezd, avšak povedený a napínavý závěr. Operace Crossbow mi chvílemi připomínala snímek Kam orli nelétají (a to nejen hudbou) a také Děla z Navarrone. Podle mého názoru se jedná o více než průměrný válečný snímek, který má ovšem více hluchých míst, než abych hodnotil plným počtem. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý válečný špionážní film, který si na nic nehraje. Pěkné zobrazení počátků tajných nacistických zbraní V1 a V2. Byl to tenkrát ohromný pokrok lidské vynalézavosti, která určila další vývoj raketových systémů na mnoho desítek let. Stejně jako člověk na začátku filmu sleduje s napětím a obdivem snahy německých inženýrů o úspěšné letové zkoušky, přeje si na konci se stejným napětím rychlou likvidaci výroben prostřednictvím spojeneckých bombardérů. Ani lidé, kteří rakety vyvíjeli, v nich neviděli primárně smrtící zbraně, ale spíše lidský pokrok a překonávání hranic techniky. Je zajímavé, že film se úplně vyhnul jménu Werner Von Braun, což byl klíčový muž Třetí říše v oblasti výzkumu raket a balistických střel. Je to nepochybně způsobeno tím, že ho po válce zajaly USA a pokračoval ve své práci pro ně. Stal se klíčovým mužem úspěšného projektu Apollo, který v tu dobu běžel na plné obrátky. Film se natáčel cca 4 roky před přistáním mise Apollo 11 na Měsíci. Filmu nelze vytknout snahu o autentické ztvárnění historie a surovou realitu války, která postihla lidi zúčastněné i náhodně se vyskytující. Samotná operace Crossbow je fikce, resp. nikde jsem se o ní nedočet. Závěrečné vybombardování podzemní továrny bylo už trochu přitažené za vlasy a zkazilo celkový dojem. Zbytečné zaměření na akci, která z dnešních hledisek nemůže zaujmout a působí spíš směšně. O ostatních částech filmu to naštěstí říci nelze. Mentalita ať už německých nebo britských vojáků či obyčejných lidí je vykreslena velmi dobře. Dusná atmosféra válečných let je ze snímku cítit. Ačkoli film není primárně zaměřen na hrdiny a postavy, můžeme zde spatřit několik významnějších herců včetně Sophie Loren v krátké vedlejší roli. 71% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Solidní počin, v některých napínavých scénách srovnatelný s filmovou válečnou špičkou, kterou zde nehodlám do detailu vypisovat, odkazuji na ni ostatně často. Historické archivní záběry britských protiletadlových děl ale skutečně být použity nemusely, v barevném filmu působí nepatřičně. Tom Courtenay v jepičí roli Jacoba Bijuse je pro mě zajímavý především srovnáním s předevčírem zhlédnutým Billym lhářem. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý vojnový skoro agentský thriller so zbytočnou scénou Sophie Loren. Má to spád, vtip a napätie. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Po 49 letech je to film. který i po takové době stojí za zhlédnutí. Napívavý špionážní film, kde jsou postavy stejně schopné na jedné i druhé straně barikády. Bez zbytečného sentimentalismu, vše působí reálně. Je tam určitá nataženost některých scén, ale určitě neubírá až tolik na kvalitě. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Válečný film o tom, že k vítězství a záchraně statisíců lidských životů je často nutné, aby se několik "bezejmenných" obětovalo. Minimálně dva nečekané zvraty a manželka producenta na prvním místě titulkové listiny, ačkoli se objeví jen na pár minut uprostřed snímku. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Valecny spionazni film s hvezdnym obsazenim, ktere toho (mimo Pepparda) moc nepredvede, a ktery ma misty znacne vlekly pribeh. Chvilema tam jsou vybuchy a efekty, ze sem si rikal "wow, to muselo bejt tehdy drahy / dobry" a pak jsou tam asi 5 minut opakovany zabery na startovani / let / dopad raket, kdy sem sam docela horel. Pro predstavu: nemci masove vyrabi rakety V1 a zacnou je odpalovat na Londyn - takze vidime asi 7x start raket (s opakujicima se zaberama), pak vidime rakety letici na Doverem (tady asi jen 2-3 zabery) a nakonec rakety dopadaji na Londynsky domky (cili zaber jak leti raketa nad mestem, vypne se motor a bum), zhruba 3x. Kdyz tahle etapa skoncila, tak bych cekal posun v pribehu, a misto toho se to opakovalo jeste asi 2x. Chapu, ze melo jit o vykresleni beznadeje, ale to se povedlo v uplne jinem kontextu... Jinak Sophia Loren je tam asi 8 minut, vozere si drzku vinem, predvede dramaticky kolaps + par smyslnych pohledu do kamery a pak ji zabijou zly undercover agenti - to bylo docela fajn. Courtenay je behem svy kratky role zase nejprve posera a pak drsnak (v dobrym slova smyslu), zatimco Howard je debil a pak znicehonic zmizi z filmu a uz se tam nikdy neobjevi. Jeste musim zminit, ze tak dobra pulka filmu je v nemcine (jelikoz se to odehrava v Nemecku) a to pridalo na autenticnosti, coz je dobry. Kdyz to shrnu - pomerne "verohodne" pusobici spionazni film, ktery ovsem trpi na prehrsel zaberu na rakety a lidi vytahujici dalsi lidi z trosek baraku. Lepsi prumer. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Uz len za tu namakanu akcnu scenu na konci - v sytle 007 -ky a vtedajsich aktualnych filmov.  pre vystudovanych filmovych teoretikov - elitarov nic moc, pre laika nedouka slusna zabava : 85 % ()

Reklama

Reklama