Reklama

Reklama

Rozlobenec

(festivalový název)
Ukázka z filmu
Animovaný / Krátkometrážní / Drama
Norsko, 2009, 20 min

Obsahy(1)

„Jednou chci být jako táta, můj velký, hodný táta! Budu poslouchat, budu zticha a budu doufat, že den proběhne v klidu," myslí si chlapec. Ale Rozlobenec se pak přece jenom objeví … Nejlepší je zůstat na zahradě pod stromem. „Nic zvenku nevidím," řekne chlapec tiše a podívá se na dům... (Zlín Film Festival)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (4)

Elyonka 

všechny recenze uživatele

Perfektní animace a příběh. Aneb jak ukázat dětem a nejen jim, že se nemusí bát říct pravdu o tom, co se děje u nich doma. Velmi citlivě podané téma domácího násilí. Především z pohledu malého dítěte. Jeho myšlenek, úvah a především strachu. a samozřejmě nesmí chybět závěrečný "happyend". ()

FrankSusta

všechny recenze uživatele

Já to nebudu hodnotit, páč jsem to viděl v pátý třídě, ale komentář s příběhem k tomu napíšu, protože jsem si na to vzpomněl a prostě mi to přijde strašně zajímavý. Btw, proč se to tady jmenuje Rozlobenec, když reálně úplně jinde se to jmenuje Zuřivec? Každopádně, v páté třídě k nám přišli nějací lidé s nějakou prevencí. Byla odpoledka a někteří kvůli prevenci šli domů - prý i po doporučení někoho, ale netuším proč. Každopádně, první, o co šlo, bylo, že nám několikrát jako při vymývání mozku zopakovali, že domácí násilí je špatné (což je tedy pravda, ale ještě si počkejte na to hlavní) a pak se z nás pokusili dostat, jestli u nás doma domácí násilí neprobíhá. U nikoho samozřejmě neprobíhalo (a navíc myslím, že v páté třídě by to nikdo nedokázal když už podat tak, aby to byla pravda (tak snad jste všichni viděli film Hon)). No a pak přišel na řadu Zuřivec (nebo spíše Rozlobenec). A reálně, žádný film nás jako takhle malé ještě nepobavil. Nebo spíš, pobavil nepobavil, přišlo nám to směšný. Keď reálně tam jde o to, že na cápka vobčas zařve fotr a ten malej věčně vystjašenej a šikanovanej hodný klučina na svého chlebodárce hned pošle (a teď tom přijde) ne jenom benga, ale rovnou celýho krále, kterej ho zavře do polepšovny. Kámo... jestli se v Norsku počítá jako domácí násilí i pouhopouhý zařvání, tak to je ztracená země (co jim vyhlásit válku (nebo jenom jít do ringu), jestli je tenhle film má reprezentovat, pochybuji, že by vyhráli). Každopádně, poté se nás lidé od prevence po skončení filmu ptali, jak to asi bylo dál, když se tatínek vrátil. No, nemyslím si, že jsem byl jedinej, že teprve potom začalo skutečné domácí násilí a otec zmlátil toho malýho hajzla za to, že ho dostal do polepšovny. V tu chvíli si asi lidé od prevence uvědomili, že minimálně se mnou to nemá cenu. A pak si to už nepamatuju. Ale zkusím se na to podívat teď, možná se mi názor změní - ale můj původní dojem je stále velice silný a vždy mě dokáže pobavit, když si vzpomenu. Ještě chci upozornit, že nechci nijak za pomoci eufemismu ulehčovat situace okolo domácího násilí a chápu, že prevence jsou dobré, pouze tento film mě velice pobavil. Sorry, nemůžu za to. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Taková norská intenzivně působící edukační pohádka na téma násilníka-otce v rodině. Působivé, ale pro děti to není... teda vlastně ani pro mne. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Animovaný snímok je podľa skutočnosti, o malom dieťati, ktoré napísalo list Nórskemu kráľovi o tom, že je doma týrané. Film je využívaný pri výuke psychológov, ktorým sa počas jeho sledovania vysvetľujú rôzny princípy či metódy vypočúvania maloletých detí, ktoré si prešli traumou, no nechcú o nej hovoriť. Nie je to klasická "rozprávka", je určená pre tých, čo vedia čítať medzi riadkami. Daná forma animácie je zvolená úmyselne, kvôli konkrétnej vekovej kategórii. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama