Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Průvodce světem pozoruhodných kultur a odlišného životního stylu. Reportáže, portréty a aktuality z multikulturní společnosti.  Kosmopolis – tak se jmenuje pořad České televize, který od října 2005 nahradil na obrazovkách po pěti letech multikulturní magazín Velký vůz. Už podtitul pořadu – „magazín o tom, že žít se dá i jinak“ – napovídá, že pořad se sice multikulturní tematice nevyhýbá, ale podstatně více se zaměřuje na odlišnost jako na princip, s nímž je třeba počítat. Proto se nemůže striktně věnovat např. jen menšinám národnostním, ale zaměřuje se na nejrůznější minority a subkultury a seznámuje diváky s různými, někdy i poměrně netradičními způsoby života. Reportáže představují lidi, kteří se nechtějí nebo ani nemohou stát součástí většinové společnosti, seznámuje nás s osobnostmi, které se svými postoji neváhají kráčet proti proudu, třebaže je taková cesta zpravidla obtížnější, lemovaná nepochopením a lhostejností, mnohdy i averzí okolí. Smyslem magazínu není menšinovou jinakost propagovat na úkor většinového názoru. Naopak, odlišnost považuje Kosmopolis za nabídku, rovnoprávnou možnost, která nemusí být méně kvalitní jenom proto, že je jiná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Aelita 

všechny recenze uživatele

Díl - Změna paradigmatu Evropy (video - http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095908415-kosmopolis/211562210300024/ ) ___ Zajímavým jevem je, že jednotliví jednotlivci jednotlivě skoro vizionářsky vidí a chápou, kam se celek ubírá, ale celku tyto vize-vhledy jsou putna. Zdánlivě. Funguje tu však docela obyčejná zpětná vazba mezi předjímáním a děním: vnímaví jednotlivci sice vidí jen to, co se již stalo, to jest v každý okamžik jsou pozadu za celkem, ale tím, že předjímavě poskládají obraz budoucnosti na základě toho, co viděli jsouc pozadu, vsugerovávají celku možné směry vývoje a cest. A kam se ten celek nakonec dostane v následující etapě, záleží často jen na mávnutí motýlích křídel. Špičkoví manažeři, strategičtí konzultanti a Václav Bělohradský tedy vidí a tvrdí, že Evropou obchází strašidlo - strašidlo bifurkace. K tomu bych přidala svoji otázku: Jak dlouho vydrží běžet Červená královna předbíhajíc předbíhající a je vůbec nutné běžet tam, kam běží předbíhající, když běží za tím, kdo je v čele, nebo je lepší častěji udávat nové směry, aby se dařilo zůstávat na vedoucí pozici? A jako bonus navíc pár citátů: "Radikální změna hodnotové orientace nebo vznik nového náboženského proudu mohou být jistě velmi významné, jiná věc ovšem je, jakou mají případně reálnou váhu (s ohledem na celkový průběh záležitostí) - tj. v konkurenci s jinými faktory, často mnohem hmatatelnějšími" a "Myslím, že je obecně lepší vkládat více nadějí a hlavně úsilí do snah rozvíjet alternativní mechanismy řešení praktických problémů než do rozvíjení úvah o celkové duchovní proměně globalizovaného lidstva" (zdroj: http://blisty.cz/art/58049.html ) ()

Angelopul 

všechny recenze uživatele

Kosmopolis je jeden z mála současných pořadů veřejnoprávní televize, který má své opodstatnění a odpovídá jejímu poslání. Optikou jeho mladých tvůrců se nám již několik let snaží přinášet neskreslený obraz o životě národnostních a kultůrních menšin na našem území. Bojuje tak proti předsudkům a xenofobii a prolamuje bariéry v naší společnosti. Vzhledem k jejímu současnému stavu a stavu našich médií včetně ČT je tento pořad jedním z posledních ostrůvků naděje a jako takový je k nezaplacení. ()

Reklama

Reklama