Reklama

Reklama

Berlínská zeď

(neoficiální název) (TV film)
  • Francie Un mur à Berlin
všechny plakáty
Francie, 2009, 104 min

Režie:

Patrick Rotman

Obsahy(1)

Obludný betonový kolos. Obludný jako sám režim, který ho stvořil. Koho a před kým měla vlastně chránit? Kolika lidem vzala sen o svobodě? Kdo s ní prohrál běh o život a kdo ji naopak porazil na hlavu? Kolik smutných příběhů zůstalo v jejím stínu? A proč i dnes má spoustu obdivovatelů? Sledujte příběh stavby, která měla být dočasným řešením strachu a zloby východoněmeckých soudruhů, a přesto se rozervaným Berlínem krvavě táhla dlouhých 28 let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Gothar 

všechny recenze uživatele

Tento dokument ponúka výborné spracovanie celého príbehu berlínskeho múru od uvedenia do politickej situácie hneď po 2. sv. vojne až po koniec roku 1989, kedy bol múr zbúraný. Ide hlavne o historickú časť, takže tu nenájdete veľa príbehov o úteku cez hranice, aj keď niekoľko ich je spomenutých. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Perfektně zpracovaný dokument (nejen) o Berlínské zdi. Začíná rozbombardovaným Berlínem po válce, postupuje popisem rozdělení Německa do jednotlivých zón - francouzskou, britskou, americkou a sovětskou, následně se věnuje odlišnosti života na tzv. západě a východě a od roku 1961 už bedlivě sleduje příběh Berlínské zdi, které přinesla tolik zmatku, nedemokracie, strachu a nejistoty do života lidí nejen v Německu, ale do všech zemí, postižených železnou oponou. Velmi emotivní a důvěryhodný dokument je zpracovaný velmi lehce, bez složitých zápletek, laikovi pomůže pochopit situaci a znalci nabídne lidský pohled. ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Neskutečně poutavý a zajímavý dokument hlavně svým rozsahem 1945 - 1989, který bohužel ve své druhé půlce nakopne rychlost a na poslední třičtvrtěhodinku zakotví v roce 89, přičemž mnoho zajímavostí předtím jen tak prosviští. 8/10 ()

Kuny27 

všechny recenze uživatele

opravdu velmi dobře spracovaný dokument o berlínské Zdi, vybodované Jihem. Je strašne čeho byl socialismus schopen, ve prospěch "budování států " Velmi dobré jsou pokusy přes zeď . Doporučuji každému ! ()

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, doporučoval bych všem staromilcům, kteří se opájejí "ostalgií", určitě nebudou zklamáni. A ti, kteří neměli tu smůlu tuhle dobu zažít na vlastní kůži, mají možnost poznat, jak zasraná ideologie zadupávala v reálu do země veškerou lidskost. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Z dokumentů, o tomto betonovém bolševickém monstru z Berlína, asi zatím ten nejlepší, co jsem viděl. Není to jen dokument přímo o zdi ale komplexně o situaci v NDR, vývoji tamního komunismu, srovnání se západem, souvislosti z jiných zemí, otevření hranic a pád tohoto zrůdného režimu. Takové dokumentární vysvědčení komunismu (pardon, socialismu - komunismus ještě naštěstí nikdo nikdy nevybudoval, i když se soudruzi desítky let snažili k němu prokrást a provraždit) a nastavení zrcadla. Vysvědčení, na kterém jasně ční "nedostatečný" a chování "neuspokojivé". ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Ve 104 minutách se o zdi dozvíte vše podstatné – politické pozadí, historii, ale také třeba druhy použitých překážek v pásmu podél stavby (protitankové zátarasy, Stalinův trávník ad.). Dokument je složený z dobových záběrů a doplněný komentáři pamětníků. Z některých pasáží jde až mráz po zádech. Nejsilněji působí videonahrávky střeleb policejních složek do demonstrantů a také kruté útěky lidí na Západ za svobodou. Dnes na několik desítek kilometrů dlouhou zeď a celé bloky vybydlených domů se zazděnými okny přímo v centru metropole koukáme jako na něco absurdního, ale stačí shlédnout scény vojenských intervencí Sovětského svazu do Maďarska nebo Československa (obě akce film obsahuje), aby si v souvislosti s aktuálními událostmi člověk uvědomil, že nic není nemožné. Poctivě zpracovaný dokument. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Komplexně zpracovaný dokument o stavbě, která rozdělila Berlín. Úvod filmu je doslova monumentální. Dechberoucí (barevné) archivní záběry rozbořeného Berlína po válce, podkreslené nádhernou hudbou dávají tušit, že tento dokument nebude žádná tuctovka. Celá první polovina dokumentu je pak za *****. Z mého pohledu je zbytečně moc času věnováno pádu Berlínské zdi. Dokument ztrácí tempo a začíná i trochu nudit. Přesto výborný film, který stojí především na obrovském množství unikátního archivního materiálu. ()

Hvězdář 

všechny recenze uživatele

Tenhle solidní dokument má vše podstatné a zároveň nic navíc, má toho spoustu zajímavého a žádnou vatu. To se mi na něm líbí. Naprostá většina stopáže jsou dobové záběry, všechny k věci, což už je samo o sobě dost zajímavé. Není to jako v jiných líbivých dokumentech, kde by se daly podstatné informace shrnout do pěti minut a zbylá hodina je jen výplň líbivě nevkusných nic nevypovídajících záběrů a animací. Není to jen ve stylu "kdesi na hranici drsné NDR stála jakási fakt drsná zeď a jsme z toho všichni hotoví". Tady je to vše v klidu a tak akorát, realisticky. Jediným nedostakem je, že bych čekal přecijen ještě trochu více podrobností, hlavně ze zákulisí. ()

Reklama

Reklama