James FoleyScénář:
Robert PucciKamera:
Juan Ruiz AnchíaHudba:
Carter BurwellHrají:
Yun-fat Chow, Mark Wahlberg, Ric Young, Paul Ben-Victor, Brian Cox, Byron Mann, Bill MacDonald, Marie Matiko, Kim Chan, Beau Starr, Tovah Feldshuh (více)Obsahy(1)
Odvážný poručík Nicolas Chen je prvním čínským přistěhovalcem, který slouží u newyorské policie, a protože zná dokonale prostředí i mentalitu, má na starosti oddělení dohlížející na pořádek v čínské čtvrti. Nemá to však snadné, protože Číňanovi ostatní policisté příliš nevěří, a protože slouží u policie, nevěří mu příliš ani Číňané. Vedení rozhodne, že Chenova jednotka potřebuje posílit, a převelí k okrsku idealistického nováčka Dannyho Wallace, který je podle Chena jako běloch a navíc začátečník v čínské čtvrti zcela nepoužitelný. Snaží se ho proto držet stranou, což se Dannymu nelíbí. Stejně tak se mladý policista netají nelibostí nad Chenovými poklidnými vztahy s místními vůdci Triád. Velmi brzy však jeho ideály narazí na tvrdou realitu. Toho se pokusí zneužít muž z čínské mafie a nabídne Dannymu velký úplatek. Danny, který potřebuje peníze pro otce, podlehne pokušení a je na Chenovi, aby mladého policistu přivedl zpět na správnou cestu. Sám přitom musí poněkud přehodnotit své vztahy s Triádami. Již tak komplikovanou situaci ještě zhorší FBI, která v čínské čtvrti rozjela vlastní akci, aniž by o tom kohokoli informovala. (TV Nova)
Druhý americký film Chow Yun-fata je oproti jeho hollywoodskému debutu The Replacement Killers príjemným krokom vpred, no stále to nie je to pravé orechové. Zatiaľ čo The Replacemet Killers bol efektne nakrútená zbytočnosť, The Corruptor má hmatateľný scenár a historka komplikovaného priateľstva medzi čestným policajným zelenáčom (Mark Wahlberg) a nečistým policajným žralokom (Yun-fat) je pútavá. Príbeh je síce deravý, no ponurá atmosféra špinavých veľkomestských ulíc a dramatický komorný potenciál ich úspešne záplatujú. V podstate totožný námet, ale dotiahnutý do dokonalosti stelesnil neskorší thriller Training Day, ktorý paradoxne nakrútil režisér The Replacemet Killers. ()
Děj se co děj, dobrej Hongkong v Hollywoodu prostě nenatočíš. Škoda. Ale v tomhle případě to nebylo špatné, hlavně díky Chow Yunovi, Marku Wahlbergovi, akčním scénám malým (úvodní výstup Chow Yun Fata) i velkým (honička a přestřelka v plném provozu na rušné ulici New Yorku) a fajnové muzice - dobrá směs gangsta rapu a čínských motivů, ten kontrast vůbec není na škodu. 70% ()
Je to priemerný akčný krimi film s Chow Yun-Fatom z americkej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o dvojici odlišných policajtov, z ktorých sa stanú partneri a majú slúžiť v čínskej štvrti plnej zločinu, ale ani jeden z nich nie je úplne čistý. Spracovanie ma ale veľmi sklamalo, po veľmi dobrej úvodnej dvadsaťminútovke scenár veľmi upadne, síce sa po príbehovej stránke stále niečo deje, ale je to zle podané a tak film zaujme len minimálne. Akcie je tu málo, ale tá je celkom dobrá. Nájdu sa tu hlavne prestrelky, ktoré sú dobre natočené a vo výborných prostrediach, ale väčšinou sú krátke, s malým počtom zabitých a s minimálnym počtom zaujímavých momentov. Okrem toho tu ešte padne niekoľko úderov a poteší aj automobilová naháňačka. Najviac sa mi páči práve táto naháňačka, ktorá je plná civilných obetí alebo prestrelka v nevestinci. Herecké obsadenie je veľmi dobré, výborný Chow Yun-Fat, jeho partner Mark Wahlberg, zaujímavé vedľajšie postavy a slušní záporáci. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, páči sa mi vizuálna stránka, dobre zvolené prostredie, tu nemám problém. Vojna gangov je film, z ktorého celý čas a zo všetkých stránok cítiť, že chce pôsobiť absolútne v Hong Kongskom štýle, ale vôbec mu to nevyšlo a za svojimi vzormi minimálne po stránke scenára a akcie výrazne zaostáva. Objektívna kvalita filmu- 58%, film sa páči mne na 52%. ()
Áno, určite je chvályhodné, že hongkonská akčná legenda (HARD BOILED, KILLER), v Hollywoode podľa očakávaní nevyužitá, Chow Yun-Fat, vsadil v produkcii kamaráta Johna Woo na atmosférickú a tak akosi celkovo „poctivejšiu“ drsnú kriminálku, pričom nezaujímavý James Foley režíruje prekvapivo napínavo i neakčné scény, ktoré v snímke prevládajú. Takisto buddy dvojka s Markom Wahlbergom nečakane iskrí a funguje, ale niektoré filmy sú skrátka priemerné a toto je jeden z nich. Nič v zlom, inak solídna makačka pre ostrých chlapov, ktorý na nejakú tú otvorenú zlomeninu (a špáradlo, padnúce na zem) nehľadia. ()
Tak takhle nějak, jenže mnohém lépe, vypadají filmy Chow Yun Fata z Hongkongu v režii Ringo Lama. Snímek silně připomíná City on fire, jenže mu chybí ona hongkongská atmosféra. Mark Wahlberg se snaží, ale bezúspěšně. Stejně tak i Chow, podávající vynikající herecký výkon, nedokáže zachránit rozpadlou koncepci snímku, který se režisérovi prostě rozjel pod rukama. ()
Photo © 1999 New Line Cinema

- V pôvodnom scenári mala May (Marie Matiko) dávať Henrymu (Ric Young) orál, avšak Chow Yun-Fat navrhol radšej kŕmenie Henryho, nakoľko uviedol, že jeho postava by už ďalej nemohla mať s May vzťah. (Real Tom Hardy)
- James Foley chcel, aby bol jeho film vizuálne účelovo veľmi pestrý. Mal totiž pocit, že jeho predchádzajúce počiny boli po tejto stránke veľmi nudné. Bál sa, že Juan Ruiz Anchía bude jeho nápady nenávidieť, ten ich však miloval. (Real Tom Hardy)
- Pôvodne mal hlavnú rolu stvárniť Ethan Hawke. (Real Tom Hardy)