Příběh se odehrává ve vnitrozemí Austrálie, kde Anja (Zoe Tuckwell-Smith) a její přátelé, následují mladého studenta antropologie, Daceho (Wil Traval), který se snaží vypátrat 12.000 let staré kreslené obrazce. Vše vypadalo jako poklidný průzkumný výlet, než se Mel (Krew Boylan) rozhodla nahá okoupat v nedaleké kaluži stojaté vody. Dříve nadšená skupinka přátel, tak musí náhle bojovat o své přežití. Boj, který jim odkrývá tváří v tvář pradávné zlo, obydlující nedalekou horu. (mosnak)
„Na planéte sú tri miliardy alfa samcov a my dostaneme blbca.“ Mám rád horory a austrálske filmy, takže na austrálsky horor PRIMAL som sa tešil. Bohužiaľ, nie je to až také dobré, ako VRAŽDY VO WOLF CREEK či KROKODÍL: NÁVRAT DO KRVAVEJ LAGÚNY (a chýba tomu zaujímavosť KRVAVEJ LAGÚNY či relatívne podobných, hoci už nie austrálskych, pyramídových RUÍN). Vlastne to nie je dobré skoro vôbec. Postavy a herecké výkony sa zasekli v základnej charakteristike (drsný, športovo orientovaný nakrátko ostrihaný macher, vtipálek-kecálek, zbabelec, traumatizovaná hrdinka so štíhlymi oholenými stehnami), dialógy priemerné, scenár neoriginálny, plný hororových klišé a navyše ťažko pochopiteľný (prečo sa vlastne dialo všetko to, čo sa dialo?). Navyše, „poskakujúce Zlo“ je miestami dosť smiešne, čo samozrejme nie je dobre. Nechcem tomu ale uprieť pokus o atmosféru, niekoľko pôsobivých scén a vynorenie sa z austrálskych mestečiek do krásnej, i keď smrteľne nebezpečnej, austrálskej džungle. ()
Lesní filmy, neboli filmy v přírodě si vždy rád pustím. I když zde, hlavně ten konec, mohli stvořitelé udělat lépe. Nakažená bloncka to zahrála docela dobře, hlavně jeky jenž ze sebe vydávala. Ale jak sem již psal, konec mohli zmydlit lépe, ten mega-penis či plazícíse šlahouny si mohli odpustit, ale co, i tak pražená kukuřica, nohy na stůl pak se to dalo dokukat. ()
Konečne niečo neočakávané a nepredvídateľné. Primal je horor, v ktorom je všetko iné ako sa spočiatku zdá a o prekvapenia v ňom nie je núdza. Je to atmosferický lesný horor o mutantoch a sučasne monster vyvražďovačka, ktorá má dokonca aj svoju final girl - utiahnuté dievča, ktorú by sme netipovali. Väčšina príbehu sa odohráva v noci, ale prostredie dostatočne osvetľujú fakle, takže je toho vidieť až dosť. Scény sú efekne spomaľované a zrýchlované, nechýba ani výraznejšie góre, kamera sa pomaly plazí nočným lesom a vzbudzuje strach, ktorý naháňajú aj zmutovaní výletníci. Ich priatelia, čo zostali ľuďmi majú vážnu dilemu: Treba ich zabiť alebo vyliečiť z nákazy? Navyše to, čo sa skrýva v jaskyni zostáva do posledných chvíľ strašným tajomstvom. Primal je evidentne nadpriemerný horor z Austrálie. ()
Já nevím-Je to takový ten typ filmů, který se mi těžko hodnotí-protože ve svém základu není vůbec špatný ale styl jakým se prezentuje ho strhává do takové té horrorové průměrnosti a popcornové jednohubkovosti.........škoda, je tam pár scén, které svou blbostí klepou na vrata demence a taky momentu, kdy se děj cca v polovině na chvíli lehce zadrhne na jakémsi bludném bodě.......Možná, kdyby tvůrci ubrali z nekonečného nahánění v lese a více rozvinuli tu část v jeskyňi bylo by to na solidní 4 hvězdy -takhle by mi to bylo trochu blbé vzhledem k jiným opravdu poctivým horrorovým čtyřhvězdičkárnám :) 65% ()
Dejte šavlozubému lidskému zvířeti plyšáka a on vám za to ukousne několik prstů. Zdá se, že partička vysokoškoláků objevila inteligentnější tvory, než jsou oni sami. Nebo už jste snad slyšeli o oplodňovací hadici s vystřelovacími poutajícími chapadli? Ženské herecké výkony jsou na úrovni špatných uklízeček, jelikož ani pochodeň neumí držet, zato kloučci jsou hotoví kovbojové. Zamilovaní a poseroutkové. Jenže, když už na to přijde, tak nechutných scén je tu dost...a podle klokana je aspoň poznat, že je to v austrálii. 40% ()
Photo © IFC Midnight
- Film se natáčel v Novém jižním Walesu v období silných dešťů (březen/duben). Ve filmu se však deště nedočkáme. (heyda)
- Celý štáb pracoval čtyři týdny v kuse a čelil kromě dotěrného hmyzu i sesuvům půdy, a to i po slabých deštích. Sám režisér Josh Reed uznal, že natáčení bylo pro všechny velmi náročné. (heyda)
- Filmový štáb včetně všech herců čítal 50 osob. (heyda)