Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Napětí, syrová a občas stísněná atmosféra tunelů, trocha boje na povrchu, sem tam něco vyletí do povětří... to jsou hlavní přednosti filmu. Jedná se o další z povedených válečných filmů z první světové války, který nám odhalí i jiná zákoutí a místa, než jen bojiště na povrchu. Ikdyž i tam to vypadalo otřesně - všude bahno, déšť, zima, zákopy, kaluže. Ani se nedivím, že se Woodwardovi více líbilo tam dole... 85% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Podzemná vojna ma neoslovila a moja averzia k vojnovým filmom sa prejavila naplno, keď sa v tomto filme svetlé exteriéry bojiska vymenili za uzavreté chodby so zhasínajúcim plameňom blikajúcej sviečky. Záverečný pársekundový výbuch tiež nijako neoslní, skôr vyvolá otázku, či to bolo už naozaj všetko? Jednoducho dvojhodinová nuda. (13.11.2013) –––– Ani na druhýkrát po rokoch ma film nijako nepresvedčil o tom, že by mohol byť pre mňa čímkoľvek zaujímavý. (17.9.2019) ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Príbeh filmu Beneath Hill 60 sa zameriava na partiu baníkov, ktorý sa pokúšajú zvrátiť patovú situáciu na bojiskách prvej svetovej vojny. Náš distribučný preklad - Tichá vojna - je tiež vcelku presný, keďže film stavia na atmosfére, kedy o živote a smrti rozhoduje plameň sviečky a zvuky v podzemí. Nebolo to monumentálne a občas sa vyskytli aj vyslovene televízne momenty, ale surovosť zákopovej vojny sa podarilo vystihnúť dokonale. Lejak, blato, potkany, streľba a žiadna vyhliadka na lepší zajtrajšok idú divákovi kontinuálne pod kožu a nepríjemný pocit ostane aj po záverečnom doslove. . 70% ()

slovan1 

všechny recenze uživatele

Předlouhý úvod, v kterém se nic ohledně Kóty 60 nestane. Už tak temné tunely, všudy přítomná špína naznačují, že pod onou Kótou to bude asi o dost horší. Taky že jo... Škoda, že se film zde neposunul o něco dříve. Z práce tunelářů toho moc neuvidíme. Spíše jen odposlouchávání a hlídání ptáčka v kleci, jestli náhodou neexnul. Musel to být humus, a já bych se pod německé ležení rozhodně nesnažil dobrovolně podkopávat... O to víc žasnu nad tím, že film je založen na skutečných událostech a australští kopáči byli machři. Kopat v takových podmínkách muselo byt jak o fyzické, tak i duševní zdraví. Z výčtu dvou hodin, kdy silnější chvíle střída vícero těch slabších, dávám 3*. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka čistokrevnej filmařiny... Hnus, smrt a špína zákopový války se tady mísí s radostí z přežití a ze splnění úkolů v zákopový válce :o). Nenápadnej film, kterej asi v telce jen tak nedávaj, ale když člověk hledá, tak najde. Já to našel podle tady toho vyhledávače "1.Světová" a tenhle film se tam ukrejval. Drsný to muselo bejt, to teda jo. Navíc, když skoro celou válku trávíš pod povrchem a kutáš šachty, abys němčourům vpadnul do zad a nebo je i s celým kopcem vyhodil do vzduchu. Atmosféra mě totálně vtáhla do boje a já sem byl na konci filmu fakt hodně sopkojenej... ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní australský příspěvěk k filmům o první světové, který vypráví o její ne tolik známé součásti - válce v podzemních tunelech. ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Západní fronta léta páně 1916, Velká válka už trvá dva roky a vybírá si svou krutou daň. Pod zákopy nesmiřitelných soupeřů se vede trochu jiný střet, v podkopech a tunelech zuří tichá válka nervů a nepřítelem všem je i nevyzpytatelná příroda. Film Jeremyho Simse stírá vrstvu prachu, kterou zapadla tato polozapomenutá kapitola tragických lidských dějin, od níž nás už dělí takřka 100 let. Jasně se ukazuje, že našinci nejsou první, kdo se vyznal ve zručném tunelování. Hrdiny příběhu jsou příslušníci první australské tunelářské roty, kterou vede zelenáč demoliční expert důstojník v záloze Oliver Woodward (Brendan Cowell). Nový poručík si musí získat své ostřílené veterány, kteří mu zpočátku nedůvěřují, a času na vzájemné z žití jim neúprosná realita moc nevěnuje. Sapéři jsou totiž převeleni z Francie do Belgie, kde mají za úkol chránit systém tunelů, jenž mají být použity v nadcházející ofenzívě. Zdatným sokem se jim stane důvtipný německý šikovatel Karl Babek (Kenneth Spiteri). Klaustrofobickou tíživou atmosféru zdařile navozují povedené kulisy stísněné temné tunely a všudypřítomné špína a bláto. Děj dobře zvládá střídání tempa, kdy prchlivé momenty klidu a bezpečí jsou střídány vypjatými okamžiky války. Malý film o velkých činech. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Film nebyl špatný...dobré reálie, hezky natočeno, herci, prostředí, fakta...jen to bylo takové nezáživné a statické jako celá 1.sv.válka...v zákopech... ()

Aslan 

všechny recenze uživatele

Každý muž sa musí rozhodovať a niesť následky ktoré to bude niesť. A tento príbeh je o mužovi, ktorý musel robiť rozhodnutia počas 1.sv.vojny a to nie ľahké. Rozhodoval sa, a musel žít s dôsledkami svojich úsudkov. Bol mužom, bol tým ktorým sa mal stať, ktorým sa mohol stať.... Keď máš strach sa rozhodovať ,tak si ho určite pozri ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem hodně filmů, dokumentů, přednášek a knih o první světové válce, ale snad nikdy jsem neslyšel, že by probíhaly takové podzemní taktické manévry. Tenhle snímek budiž památkou a připomenutím všech, kteří padly v chodbách podzemních tunelů během téhle války. Já bych na to odvahu neměl tam vlézt. Jo a ve filmu padne hodně dobrých rad, jak se chovat během zákopové války. Takže si to někam napište, třeba se to ještě bude hodit. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně se jedná o jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Neutěšená atmosféra bojiště první světové války je vykreslena tak věrohodně, že mi připravila pár velmi neklidných chvil. K tomu ten neustálý klaustrofobický pocit při scénách z podzemí! V Evropě vcelku neznámý Brendan Cowell svou roli vystřihl na jedničku... To, že scény z domova nepůsobily pateticky, má na svědomí snad právě on (pravda - i Bella Heathcote byla velmi dobrá). Beneath Hill 60 považuji za vynikající film, ačkoli nejsem primárně fanda žánru (pro ty to totiž musí být naprosté zjevení!). ()

woodsman 

všechny recenze uživatele

dolo to celkom dobre boha tie podmienky kopanie tych tunelov voda padanie stropov no fuj hnusna doba ten vybuch bol znami dost ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Takový normální snímek, jakých se v poslední době točí spousta, nicméně určitě nemůže nikoho urazit, nejde tomu v podstatě nic vytknout, ale do dokonalosti to má hodně daleko. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Filmů z druhé světové války jsou tuny. S tou první už je to horší. A přitom mě osobně, teď najít to správné slovo, "baví" to asi není, řekněme "fascinuje" o dost více. Nepředstavitelná realita statické zákopové války. Byly tu už filmy, které o první světové vyprávěly z různých úhlů pohledu. Byly drsnější, atmosféričtější, výpravnější. Ale i Beneath Hill 60 má co říct. Zde se totiž nepodíváme ani tak do zákopů, i když taky si své užijeme, jako spíš pod ně. "Tuneláři" zde připravují "velkolepé" zahájení bitvy u Messines (třetí bitva u Yper). ()

LudeCZek 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený válečný film z nevyčerpaného tématu -1.světová válka. Konečně i originálnější zobrazení prostřednictvím šeptajících horníků 25 metrů pod nepřátelskými liniemi. slabší 4* za občasnou roztahanost děje. ()

Reklama

Reklama