Reklama

Reklama

Abraham Lincoln: Lovec upírů

  • USA Abraham Lincoln: Vampire Hunter (více)
Trailer 2

Odhalte skrytý život Abrahama Lincolna, jednoho z největších amerických prezidentů! Poznejte jeho skutečný příběh, který je plný krve, upířích zubů a nabroušených seker. Vizionářští tvůrci Tim Burton a Timur Bekmambetov nabízejí nový pohled na žánr upírských filmů a právě Abrahama Lincolna představují jako historicky největšího lovce neživých bytostí. Ve filmu, natočeném podle stejnojmenné knihy Setha Grahame-Smithe, odkrýváme dvě tváře jedné z největších postav amerických dějin, uznávaného prezidenta Spojených států amerických a zároveň neústupného lovce upírů. Jeho hnacím motorem je pomsta za smrt milující matky. Inteligentní a vzdělaná žena v malém Abrahamovi již od dětství formovala jeho celoživotní odpor k otroctví. Matčin vliv však neměl dlouhého trvání. Abraham byl svědkem jejího napadení upírem, na jehož následky zemřela. Chladnokrevnou a brutální vraždu má na svědomí netvor, ve kterém chlapec pozná místního podnikatele Jacka Bartise. Rozhodne se ho sprovodit ze světa, jenže bez přípravy málem sám za svůj smělý útok zaplatí životem. Naštěstí jej zachránil Henry Sturges, kultivovaný a charismatický lovec upírů, který vezme Abrahama do svého učení. Henry nemá pochopení pro Abrahamovu touhu po okamžité a bezhlavé pomstě. Naopak jej učí ovládnout vztek a nasměřovat vůli a vášeň nejen k boji s upíry, ale i pro dobro lidstva. Brzy si uvědomí, že existence upírů je v Americe úzce svázána s otrokářským Jihem, kde snadno nakupují černé otroky. Nikoliv na práci na plantážích, ale na jídlo. Konec otroctví by tedy představoval i ohrožení všech upírů. Abraham Lincoln se tak stává nejen mstitelem, ale i politikem bojujícím proti otrokářskému Jihu podporovanému mocnými upírskými vůdci. V jejich čele stojí krvelačný Adam, který je „v civilu“ významným politikem s aristokratickými kořeny. Ten se snaží Abrahama získat na svou stranu. Atmosféra je třaskavá, vše směřuje k velkému střetu Jihu a Severu. Na pozadí ale doutná jiná bitva, bitva lidí a upírů. A na straně zla nemůže Abraham Lincoln nepotkat i vraha své matky, Jacka Bartise. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (775)

verbal 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se Abrahám bude pěkně obracet a na čele v Mount Rushmore se mu vytvoří pár prasklin, až zjistí, že z něj nějaký Rusák zase udělal totálního kokota. Navíc vytvořil nebezpečný precedent, který může mít až dalších 42 dílů! Těch 42 je jen takový rasistický vtípek, protože negři se přece nepočítají. Takže ze startu dávám pět, jednu ubírám, jelikož to byla strašná pičovina, druhou uzmu, protože představitel hlavní role je těžce nesympatická držka a třetí jde do prdele jen tak z rozmaru, abych nasral všechny ty otylé, třináctileté chlapečky, co to tu zběsile čtyřkujou a pětkujou. A sérií může zachránit snad jen Bill Clinton: Lovec felací. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

O víkendu jsem se krmil krapet naročnějšíma kouskama, takže jsem potřeboval něco, co by mě jenom trošku omrdlo a zase šlo dál a tenhle biják je přesně takovej, mírně omrdne a jde dál. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Obludná chujovina, ktorá sa navyše celý film tvári smrteľne vážne. Veľmi zle zrežírované, nulová atmosféra, scenáristické skratky a skoky na zabitie, herci kolosálne nesympatickí. Ešte aj to gore je slabé. Jedna hviezdička za ultracheesy akčné scény s koňmi a vlakom, aspoň tam sa Timur vybláznil. Jasná sračka leta 2012. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

50%. Tak trochu jiný pohled na legendárního prezidenta Lincolna a jeho boj proti otrokářství. Mělo to i dobré momenty... A hlavní hrdina trochu připomíná vizáží Liama Neesona v prenatálním stádiu. :-P ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně se už nedivím, že americká mládež je tak tupá. Dokud se v Americe budou točit takovéhle filmy, nebude snadné neuvěřit, že první Americký prezident Abe Lincoln lovil v minulosti upíry…a pokud ho kousli a stal se z něj nějakej ten padlej upír, tak je loví doteď. Timur to natočil dobře, což o to. Amerika slyntá po těhlech efektivních kejdách. Hlavní postava mě ale dost rozčilovala a stejně tak i celkový příběh. Nu co, tušil jsem to. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $69miliónovTržby USA $37,519,139Tržby Celosvetovo $116,008,407Tržby za predaj Blu-ray v USA $8,036,831 //počet predaných kusov 402,141Tržby za predaj DVD v USA $6,003,465 //počet predaných kusov 371,040║ Bekmambetov v plnej béčkovej kráse, kolosálny úlet ktorému ale chýba patričný nadhľad aby sa dal užiť plnými dúškami. Slušná akcia, trikovo kolísavé ale aspoň snaživé a za ten rozpočet človek dostane viac než by čakal, ako taká popcorňová traškarina sa to dá porovnať s výplachom ako Bojová ľod. /40%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Fajn, v roce 2004 Timur a jeho parta zjistili, že se i v Rusku dá udělat moderní a konkurenceschopný blockbuster, v roce 2008, že pokud se jejich trochu zastaralá "hyper-efekt-slow-motion-bullet-time" metoda aplikuje na dostatečně ujetý a rozverný materiál, je pořád celkem wanted a v roce 2012 se tímhle nepříjemným experimentem vyjevilo, že z módy vyšlé postupy možná udrží akční béčko, ale jen těžko akční béčko nabalené olovem patriotismu, vážných (a mizerně natočených) scén i charakterů, které se vás celou dobu snaží přesvědčit, že 16. americký prezident porcující upíry postříbřenou sekerou je něco celkem realistického. Kdyby se film zřekl nablblého patosu a snahy vážně začlenit zcela dementní motiv zubatých otrokářů do dějinného rámce, mohla to vlastně být docela obstojná prča. Jenže ono se to tváří vážně a místo, aby to přímočaře bavilo, to prudí (jistě ušlechtilými) citáty. Jak mám ale sakra brát vážně výroky typa, který se chvilku tváří jako ztělesněná státnost a vzápětí mává sekerou ve slow-motion? Zaplať pánbůh, tak moc jsem ještě nezblbl. Timur se hrdě přiřadil vedle Rolanda, otázka je, kolik let mu bude trvat, že si ze sebe začne dělat prču jako maestro Emmerich... P.S. Uznávám, Bekmambetov je pořád hodně spořivej tejpek. Za 70 melounů pořídit takovou divočinu, to je hodně fiskálně zodpovědný. Možná by si ho měl vzít "Kalousek: Lovec schodků" jako poradce. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

V případě filmu Abraham Lincoln: Lovec upírů nelze než pojednat o filmových žánrech. Ty se dají dělit do dvou skupin. První zahrnuje postavy, lokace či kulisy, čili takový sémantický žánrový slovník společných znaků, která žánr utvářejí, jako třeba vesmírné lodě ve sci-fi nebo kovbojové ve westernu. Druhá skupina zahrnuje oproti tomu spíše emoce, které žánr navozuje, od veselosti přes sklíčenost až po strach. Sémantický přístup zdůrazňuje prostě stavební bloky žánru, zatímco emoční přístup dává přednost strukturám, do nichž jsou tyto bloky poskládané. Po většinu kinematografie bylo vše v nejlepším pořádku. Žánrový slovník totiž odpovídal dané emoci, jinak řečeno tragédie byly tragické a komedie komické. Pak kdosi objevil, že slovník dané emoci vlastně vůbec odpovídat nemusí a že se na tom dá dokonce postavit velký film jako Mash (válka a humor) nebo 2001 (sci-fi a vážnost). Udělat z komedie něco velmi tragického, jak to provedl Chaplin, nebo naopak dodat vážnost brakovým dobrodružným žánrům, kupř. Tenkrát na Západě, je skutečně jednou z cest k velkému filmu. Možná je to dokonce jediná cesta a jiná ani neexistuje. Zádrhel spočívá v tom, že dnešní doba, která doslova nahrává všelijakých žánrovým křížencům, mashupům a crossoverům, jde ještě dále a míchá mezi sebou i různé emoce a různé slovníky. U emocí to je v pořádku. Není problém smíchat třeba tragédii s komedií, na čemž stojí trademark mnohých českých filmů, nebo dokonce extrémní tragédii (horor) s extrémní komedií (výsměch), jak se to přihodilo v Chatě v lesích. Problém nastane, míchají-li se různé žánrové slovníky, příkladem budiž western a sci-fi v Kovbojích a vetřelcích, nebo seriozní historické drama s upírským béčkem v tomto případě. Zvlášť když se míchají 1:1, a nikoliv alespoň v nějakém proporčně vhodném poměru v duchu zlatého řezu, kde by jeden ze slovníků převážil na úkor druhého. Není pak divu, že v takových filmech hlubiny nevkusu a bezradnosti slaví své sváteční okamžiky a že ducha spíš urážejí, než osvěžují. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UPÍŘI BYLI V NOVÉM SVĚTĚ PO STALETÍ. VRAŽDILI DOMORODÉ KMENY A PRVNÍ OSADNÍKY. ZANECHÁVAJÍ ZA SEBOU SMRT. SPADÁ TO NA NÁS, ABRAHAME. NA LOVCE. DRŽET ROVNOVÁHU, POSTARAT SE O TO, CO ZŮSTÁVÁ LIDSTVU....“ /// Manžel, právník, prezident a člověk, který bojoval proti temnotě. Narodil se …. (a kurva, teď si nejsu jistej, jestli ste připravení na pořádnej životopis…). Život 16týho prezidenta USA je podanej zábavnou formou a tak bude mít Steven (se svojí nudou) asi smolíka. Pravda, zpočátku jsem nechápal, proč tady mrskáte 2*. Jasně, ta neuvěřitelná ,,opravdová“ síla je fakt síla, a nechce se mi věřit, že by někdo dokázal setnout strom jednou ranou…., ale naštěstí to vyrovná fakt, že upíři existujou a Lincoln taky žil, páč já bych nemohl čumět na film plnej nesmyslnejch věcí. Frajer vrhnoucí koněm se nevidí každej den, ale postupně toho začínám mít tak nějak dost, i když většinou na těhle ujetinách ujíždím. Patetický kecy – no bóže. Barevný filtry, že Korejci šáhnou do trenek – super! Příběh? A kurva. Tady někomu během psaní kurevsky hráblo a ještě tím nakazil Timura (a jeho partu). Chlape, já miluju tvůj smysl pro akci, to fantastický vidění akčního světa, ale to co ve Wanted dávalo smysl, tady prostě nefunguje (tady bych si dovolil upozornit na ,,umírněnost“ Priesta). Film o chlápkovi co stvořil národ plnej svobodnejch lidí, tak udělal vrásky nejen fandům akce, ale zřejmě i Václavovi (neklesej na mysli kamaráde, trochu tu biografii pooprav, přidej zombíky a oslov Trošku…). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu, kterou v roce 2010 napsal Seth Grahame-Smith číst nebudu. 2.) Miluju, když chlápek chlápkem rozmlátí budovu. 3.) Páč Letec, F.L.Věk a Babička jsou nudný sračky. 4.) Thx za titule ,,-OverLord-“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ ne ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Vyloženě odporně nesympatický herec Benjamin Walker zkazil celý fil. Na tu prdel se prostě nedalo dívat. Navíc, film, jako běžný TV film na Nově, zcela zbytečný film o upírech. Jít na to do kina, tak si hlavu proženu kulkou. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Mně se to Líbilo! Herec vypadal jako Prasečí Zadek, Noa, ale tady nejde o Herce jak o Kvalitu Filmu! Super Efekty + zpomalené Záběry, Jedna z nejlepších Upířin Poslední Doby, já si vybavím kvalitní jen dvě a to Wir Sind Die Nacht a 30 Dní Dlouhá Noc! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Další velký fail fanboyovské a diskusákové popkultury, který ukazuje, že co se chvilkově ujme v podobě psané fikce na internetu potažmo v knihkupectvích (po předchozí reklamní masáži a šeptandě na sociálních sítích), prostě neutáhne finančně náročný filmový projekt. Stejně jako "Iron Sky" a ostatně celá móda absurdních fikcí, kde se reálná historie či klasická literární díla kombinují s motivy brakové fantastiky, je "Abraham Lincoln: Lovec upírů" prostě jen one-trick-pony, který nepřináší nic víc, než je vyřčeno premisou. Na rozdíl od jedenáct let staršího "Jesus Christ Vampire Hunter" staví autor parafrázovaného životopisu amerického prezidenta nikoli na absurditě svého nápadu, ale maximálně se soustředí na skloubení historických reálií s fikčními prvky. Jako by prostudování života Abrahama Lincolna mohlo ospravedlnit, že se zde jeden vtípek rozvádí na stovky stran knihy i stovku minut filmu. Jenže čistě z důkladnosti nelze vykřesat zábavu či podívanou, na což filmový "Abraham Lincoln: Vampire Hunter" dojíždí i ve své režijní realizaci. Vizuální onanista Bekmambetov zaplňuje stopáž pečlivě renderovanými obrazy a rozšafnými zpomalovačkami, které ovšem svou nekonečností diváka přesytí a ve finále až otráví. Za esenci celého projektu lze brát digitální smítka prachu, která poletují v každém záběru - kultura povrchu dosáhla ve své obsesi až na mikroskopickou úroveň. Ale stejně jako totožně načančané kýčovité obrázky z tržnice nejen že takové záběry nenesou žádné emoce, ale ani nedokážou upoutat pozornost. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ani tentokrat me Timur nezklamal. Samozrejme se nejedna o zadny veledilo, nicmene Timur dobre skloubil historickej film, kterej se sem tam otre o nejakou pravdivou udalost, s prachobycejnym beckem o lovcich upiru. Necekejte zadny skvely herecky vykony, herci jsou dost nevyrazny, ani buhvijak promakanej scenar, ale 100 minutovou zabavnou oddechovku, kde se sice nebojuje nepretrzite, ale kdyz jo, tak to stoji za to. S nejakou brutalitou si Timur hlavu nelame, atmosfera skvela a na akcni sceny je radost pohledet, i kdyz misty nejakej trik drobet ulitne a akce s konma uz je precejen krapet moc. Nicmene ja jsem spokojenej a nevidim duvod cpat filmu 2* jako vetsina ostatnich. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Bekmambetov to tam pořád má, akci zvládá s přehledem, záběrům dokáže dát velmi osobitou stylizaci a dynamiku má v malíčku. I s velmi zvláštními triky si dokáže pohrát a předložit tak poměrně opulentní a zajímavé akční momenty. Bohužel, způsob, jakým je film odvyprávěn je takřka žalostný. Absolutně postrádá jakékoliv propojení, omezuje se skutečně jen na jednotlivé scény, které kolikrát nepřesáhnou plochu dvou minut, ale postrádají jakýkoliv dramatický oblouk. Vinou toho postrádá Abraham jakýkoliv tah na branku a namísto, aby gradoval, v podstatě jen plyny a ani nezvládá pořádně bavit. Což je škoda, protože parametry na to má. Benjamin Walker v hlavní roli je výborný, stejně tak M. E. Winstead. O to větší je tedy škoda, že nedostali možnost řádně vyniknout.. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Je to asi jako koukat na Matrix v dokumentu o Abrahamu Lincolnoj, který je točen v prostředí z Interview s upírem a dovednostmi z Legend of the Drunken Master. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Wanted byla šleha, ale tohle Timur totálně prosral. Nic proti prznění historie ani ultrabéčkovému námětu, právě naopak, ale tady je všechno špatně - unylý hrdina i padouch, ještě unylejší děj a tempo, akce je zpomalovaná až do otravnosti a humoru je hodně poskrovnu. A odpudivě počítačové to je až to bolí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kamenný Abe ve svém washingtonském památníku musel uznale kývat hlavou, jakého z něj udělali frajera a snad to bere i jako omluvu od T.Burtona, že na jeho místo kdysi posadil opici.. Producentské zadání znělo jasně: „Timure B a tak dále, my wanted něco jako tvoje Wanted!“ A Kazach Timur se dal do práce. Nadhled nechal někde v bývalém Sovětském svaze, diváka po čase zahltil otravnou bullet-time akcí, přidal své oblíbené vláčky a mašinky, vyjma D.Coopera použil jako herce jen šedé myši (snad aby jeho jedinečný styl vynikl) a zřejmě až do dna si vychutnal trpkou chuť scénáře, který především v propojení dramatické a akční roviny působí značně bezradně. USA by měly poděkovat tím způsobem, že by Stephen Sommers natočil v Rusku snímek Alexander II. Nikolajevič: Lovec krajně levicových kostějů. U nás by pak šlo za zbylé peníze udělat hradčanské indie Václav Klaus: Lovec kuličkových per, ale to už bychom vlastně opustili žánr fikce.. ()

Související novinky

Rychlík Flash má režiséra

Rychlík Flash má režiséra

08.10.2015

Nejrychlejší superhrdina světa si momentálně užívá hodně seriálové slávy. Flash s tváří Granta Gustina je podobně populární jako Arrow (tihle dva se i pravidelně potkávají), už brzy nás ale čeká… (více)

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Pýcha, předsudek, zombíci a Sněhurka

Pýcha, předsudek, zombíci a Sněhurka

05.05.2013

Spisovatel Seth Grahame-Smith se loni pokusil dobýt Hollywood. Nedařilo se ale ani adaptaci jeho Abrahama Lincolna: Lovce upírů, ani Temným stínům, ke kterým napsal scénář. Přesto se chystá další… (více)

Novinková smršť ze stáje Marvelu

Novinková smršť ze stáje Marvelu

28.02.2013

Na naší planetě je momentálně málo tvůrců, jejichž příběhům by naslouchalo víc fanoušků, než těm, které vytvořil Stan Lee. A to zejména díky filmovým adaptacím, které vznikají nejen pod hlavičkou… (více)

Reklama

Reklama