Reklama

Reklama

Poslední tajemství Titaniku

(TV film)
  • Česko Vrak Titaniku a studená válka (více)

Obsahy(1)

Hledání Titaniku na dně Atlantského oceánu v roce 1985 probíhalo za výrazné podpory amerického námořnictva. Životní sen dr. Ballarda se naplnil v rámci akce, kdy jeho dobře vybavená expedice v prvé řadě pátrala po vracích dvou jaderných ponorek.
Doktor Robert Ballard patří mezi nejznámější podmořské badatele. Málo se ale ví o tom, že delší dobu sloužil v americkém námořnictvu. Tato skutečnost mu pomohla k tomu, že US Navy se nakonec z velmi praktických důvodů zapojila do hledání Titaniku. Legendární zaoceánská loď se v dubnu roku 1912 potopila po nárazu do ledovce a spočívala kdesi, relativně blízko kanadského pobřeží.
V roce 1963 se záhadně potopila americká jaderná ponorka Scorpion a podobný osud stihl v roce 1968 další jadernou ponorku Spojených států - Tresher. Zpravodajská služba námořnictva si byla vědoma toho, že dr. Ballard disponuje "know how", které mu umožňuje po vracích úspěšně pátrat. Z toho důvodu, a zcela v tajnosti, zorganizovala výpravu hledající ony dvě nešťastné ponorky. Pláštíkem pro akci se stal slavný Titanik. Jak známo vrak britské lodě Ballard v roce 1985 skutečně objevil v hloubce takřka čtyř tisíc metrů. Dlouho dobu se ale nevědělo, že krátce před tím byl úspěšný i při hledání Scorpionu a Tresheru. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Pátrání po Titanicu okolo 10 minut, zbytek se dokument ubírá k jaderným ponorkám. Trošku klamný název, ale i tak pátrání bylo zajímavé. ( Hodnocení: 6/10 ) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, kterak Ballard udělal kšeft s US. Navy a za slib nalezení dvou ztracených jaderných ponorek měl dovoleno hledat si s kompletním vybavením za finance námořnictva ten svůj parník... Název je skutečně trochu matoucí... Dokument je z vleké části věnován Ballardově pátrání po potopených ponorkách amerického námořnictva. Oba vraky nalezl a tak můžeme sledovat rekonstrukce jejich zániku i možné příčiny těchto dvou katastrof, kdy zahynuli všichni muži obou posádek. Na rok 2008 mi animace ponorek přišly mírně řečeno ,,jednoduché'' a stejně tak i hrané pasáže z paluby ponorek. Zmlsán dokumenty BBC i NG mi zpracování přišlo hodně odfláknuté. Ke konci se však s Dr. Ballardem skutečně na vrak podíváme tak, jak ho on viděl poprvé v roce 1985... A už jen toto stojí za to ! * * * ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Každý má jistě ve svých zálibách nějakou uznávanou populární osobnost, které si považuje a zajímá se o její život, respektive práci, která má nějaký význam pro historii, vědu či umění. Pro mě je takovou osobností Robert Ballard, který se v roce 1985 ukázal jako skutečný odborník na hledání podmořských vraků. Ačkoliv se dokument nevěnuje Titanicu, je přesto záživný a působivý. O působení Boba Ballarda jakožto důstojníka v americkém námořnictvu jsem neměl tušení, tudíž přísně tajná operace prováděná za účelem nalezení vraků proslulých ponorek a skrytá pod názvem ““ hledání vraku Titanicu““ byla pro mě zajímavým zjištěním. Jedná se o stručnou biografii R. Ballarda doplněnou honbou za revolučními plavidly a jen velmi malé procento zaujímá splnění Ballardova snu o nalezení vraku nejslavnějšího a zároveň nejkrásnějšího parníku všech dob. 75% ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Napriek totálne mylnému názvu dokumentu, ktorý teda naozaj nemá s Titanicom veľa spoločné a rôznym (občas až konšpiračným) teóriám o potopených ponorkách, to bolo zaujímavé sledovanie. No nabudúce by mali tvorcovia či distribučné spoločnosti zvážiť samotný názov a nezavádzať diváka. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Díky tomu, že jsem věděl, že se nejedná přímo o příběh Titaniku, ale o tom, co se dělo na pozadí jeho objevení, nejsem z tohoto dokumentu zklamán. Naopak, příběhy ponorek mi přišly velice zajímavé a samozřejmě ponuré. Nešťastný je zde bohužel onen název tohoto dokumentu, který se snaží touto reklamou získat co nejvíce fanoušků, ale spíše mu na hodnocení ubírá. Jinak jde o kvalitní dílo. 75% ()

otík 

všechny recenze uživatele

V roce 1984 začal pod záminkou hledání Titaniku Dr. Robert Ballard pátrat v utajené misi po dvou amerických válečných ponorkách USS Thresher a USS Scorpion, aby po úspěšné misi nastoupil pro něj to nejdůležitejší pátrání, a to po vraku Titaniku. Názvem poněkud zavádějící dokument sleduje 40 minut právě pátrání po těch dvou ponorkách, zbytek času patří Titaniku. Zklamání z názvu je však vynahrazeno zajímavostí látky. Hudba: Chris Biondo & Lenny Williams. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Jak už je tu mnohými uváděno, tento dokument popisje spíše okolnosti, které vedly k objevení Titanicu. Bylo pro mě překvapivé co vedlo objevení vraku nejslavnější lodi a co musel Bob Ballard všechno splnit, aby si mohl uskutečnit svůj sen - objev vraku Titanicu. Není to stěžejní dokument o Titanicu, ale pro všechny nadšence do této lodi jde o velmi cené informace a doplnění znalostí. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

K mému překvapení se o samotném Titaniku nedozvíte prakticky nic. Vše se totiž točí okolo dvou ztracených jaderných ponorek, které měl Robert Ballard původně najít pro americké námořnictvo. To se mu skutečně podařilo a poznatky z hlubin později využil při pátrání po nejslavnějším lodním vraku světa. Díky hledání ponorek totiž narazil na Titanik vlastně jenom proto, že měl moderní vybavení, zbyl mu čas, dostatek financí a že měl také notnou dávku štěstí. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Pro mě veliké zklamání. Hodněkrát se v dokumentu zmíní jméno Titanic, ale tím to hasne. Spíš je to dokument o dvou ponorkách, které nezjištným způsobem ztroskotaly v druhé polovině 20. století. A ty 2 minuty záběrů ze dna Atlantiku na největší loď té doby opravdu nestačí... 30% ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Já jsem věděl o čem dokument pojednává a právě proto jsem se na něj i díval. Osobně je mi tahle tématika daleko bližší než Titanic, takže jsem byl spokojený. Ovšem úplně chápu rozhořčení a nízké hodnocení "Titanikuchtivých" diváků, pojmenovat ten dokument takhle je vážně něco na způsob klamání spotřebitele... ()

Daqvid77 

všechny recenze uživatele

Ukázka dkoumentu jak přesně netrefit název. Ale chápu že tůrci chěli více pozornosti pro tento dokument. O Titaniku dokument pojednává z 52 minut asi 15. zbytek je o potobených amerických ponorkám není to špatné ale 2* ()

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Podle názvu by divák předpokládal, že se dozvíme něco o Titanicu, jenže po téměr hodině zklamaně vypínám přehrávač se zjištěním, že o Titanicu jsem se nedozvěděla prakticky nic. Celý dokument stál za zlámanou grešli, docela se divím, že National Geographic se podepsalo pod tak nepovedený dokument. Respektive, dokument sám o sobě není tak hrozný, ale jeho název evokuje jiný obsah. Tudíž neodpovídá skutečnosti a tudíž musím hodnotit poměrně špatně. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Dokument nejlíp vystihuje komentář cerfika. Název je ale špatný, protože tento dokument je hlavně o potopených amerických jaderných ponorkách Thresher a Scorpion, Titanic je jenom vedlejší. Zde se ani neprobírá zkáza té lodi, narozdíl od svých ponorkových kolegyň, ale dokument je spíše poučný a jaderné krizi potopení těchto dvou ponorek. ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

tak jak už píšou ostatní, s Titanikem to je jen taková zástěrka, ale je to velmi zajímavé pátrání po potopených atomových ponorkách Scorpion a Thresher ()

Horác 

všechny recenze uživatele

Po chvílce jsem to chtěl vypnout, nelíbil se mi dabing a hrané pasáže mě u dokumentů vždycky ničí. Ale nakonec jsem u TV vydržel. Překvapivě nikoli díky Titanicu, ale kvůli příběhu ztracených armádních ponorek. O jejich pohnutém osudu jsem dosud neměl ani páru. ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Dokument celkem zajímavý, nicméně se zcela zavádějícím názvem. Člověk by očekával nějaké info o Titanicu, které ještě neslyšel, případně něco méně známého... Pátrání po Titanicu bylo věnováno asi pět minut na konci, pokud nepočítám zmínku na začátku, kdy je několikrát upřesněno, že ačkoliv to tak Ballard nechtěl, pátrání po vraku musel posunout až na druhou kolej. Přednost dostaly jaderné ponorky, které od šedesátých let nikdo neviděl. Ale na obranu filmu, dozvěděla jsem se nějaký ten fakt o vybuchování ponorek v přílišné hloubce, po zásahu torpédem a roztržení ponorky zevnitř kvůli unikající natlakované vodě... A že pokud něco vybuchne pod vodou, mořský proud z trosek udělá ocásek od komety :) ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

V roce 2008 už bylo o Titaniku vše řečené, vše napsané, vše natočené, takže těžko mohli tvůrci přijít s nějakým posledním tajemstvím. Proto se rozhodli do hloubky rozmáznout známou, ale nepříliš zdokumentovanou záležitost, a to sice pozadí Ballardova objevu - pátrání po jaderných ponorkách. O samotném Titaniku se tak nic nového nedozvíte, pokud jste viděli už alespoň jeden dokument na toto téma, pokud ne a chcete se s objevením lodi snů seznámit podrobněji, tak určitě hledejte mezi jinými dokumenty. Poslední tajemství Titaniku se totiž z devadesáti procent věnuje právě historii potopených jaderných ponorek a Ballardově pátrání po nich. Název je tak lehce zavádějící (v češtině obzvláště, ale ani v angličtině to není o moc lepší). Na druhou stranu nebýt názvu, možná bych se na tento krátký dokument ani nepodíval. O Titaniku jsem se sice nic nového nedozvěděl, ale zase jsem v tomto klasicky zpracovaném dokumentu zjistil něco málo o dvou jaderných ponorkách. Film tak splnil moje očekávání napůl. Jsem sice o nějaké nové vědomosti bohatší, ale poskytl mi informace jiného typu, než bych od dokumentu s názvem Poslední tajmeství Titaniku očekával. ()

Reklama

Reklama