Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupinka novinářů vyšetřuje zmizení amerického občana kdesi na území Evropy. Podaří se jim zjistit pouze jedinou stopu, která je zavede do zapadlé, polské vesničky Alvaina. Novináři se tedy slepě vydávají zjistit příčinu jeho zmizení, aniž by tušili co zlověstného vesnička skrývá. (PetriK12)

Recenze (148)

verbal 

všechny recenze uživatele

Je docela škoda, že tohle bylo natočeno za denní spropitné nějakého kanadského zaplivaného pajzlu, kde obě hlavní představitelky dělají přes den servírky a v noci nacvičují Hamleta v polštině s místním ochotnickým spolkem. Závěrečný twist a exorcistický masakr by si určitě zasloužil víc, než papundeklovou produkci a dvě brutální neherečky. Také zobrazení zapadlých polských vidlí, kde v 21. století chodí místní zfanatizované kudlanky oháklé jako Proškovic famílie, která se zrovna chystá jít vyžrat na zámek kněžnu, je asi nechtěnou komickou vložkou, stejně jako jediný obstojně mluvící Polák v roli vrchního flanďáka. Hatmatilka ostatního komparzu připomíná mandarínské Číňany, kteří se s ochrnutým jazykem snaží plynně mluvit maďarsky. A to přitom při posledním průzkumu kanadské vlády, je li polská imigrace do Kanady vážný problém, odpovědělo třicet procent respondentů "Yes, it's a serious problem" a sedmdesát procent "Absolutnie kurwa żaden". Ale nevadí. I tak se jednalo o milý, téměř nadprůměrný amatérský počin, který dozajista rozhýbe koule nejednoho hororového fanouška. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pozor, pozor, "the middle of fucking nowhere" je nově v Polsku. Jak hodnotit film, který jsem v první polovině málem vypnul, protože se na něj skoro nedalo koukat, ale v druhé půlce jsem se bavil víc než obstojně? Vyřeším to neutrálními třemi hvězdami (5/10). Každopádně doporučuju podívat se na trailer a prvních čtyřicet minut přeskočit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $CAD 1,5milióna║ Masky, triky a takzvané lakačky dosť dobré, len keby aj herci bolí taký snaživý a pomohli režisérovi v snahe s toho vydupať čo najviac. /40%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NIKDY JSME SEM NEMĚLI CHODIT“..... /// To se takhle začali v Polsku ztrácet turisti. (Tak mě napadá – a tenhle znáte?) Nikoho to nesere, kromě Carmen. (Kurva, TO JSEM SE LEKL !!! Ještě teď jsem vosypanej..) Polskej vidlákov je pro horor stejně dobrej, jako (namátkou) třeba ten francouzskej. A Carmen to potřebuje! (Dobrej příběh, páč maká v pressu). Tenhle filmeček o ,,holkách se železnou maskou“ mě POTĚŠIL. Ani ne tak proto, že mám rád železo, ale dobrou atmosférou, tempem a strašením. Nevotravujou kreténským chováním, nemaj čas na trapácký kecy a jen strašej a bavěj. Hezký je, že to dělaj jednoduše a za pár zlotejch. ,,JSI V POŘÁDKU?“ ,,Jo, akorát jsem se trošičku změnila…“ Takže si závěr užijou i dárci krve a příznivci čísla 666! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Cestuju po Polsku a našel jsem batoh. 2.) Furt nevím, kdy je ten správnej čas přestat se v lese ,,kochat“ a začít zdrhat. 3.) Filmy moc nemusím, ale miluju scény, když se z ženskejch trhá oblečení. 4.) Hledám obřad pro obřadní síň. 5.) Dlouho jsem neviděl vyvrhnutýho chlapečka. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Podivná polská vesnice, kde se ztrácejí kolemjdoucí. Parta mladých vyrazí hledat zmizelého mladíka. Stopy je dovedou do této pošahané vesnice. V lese je však něco podivného. Naháněčka v lesích se postupně mění ve "vymítače ďábla". Bohužel, chybělo mi tam vysvětlení! Na druhou stranu, jsem se parádně bavil u polských dialogů. Pouze kněží byli rodilí Poláci, ostatní se marně snažili ze sebe vysoukat nějaký polský text. Zprvu jsme vůbec nezjistili, že mluví polsky. Jediné slovo nebylo v polštině, ale v nějaké řeči batolat :-) 60% ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Ak ste cudzinci, prídete do zapadnutej dedinky a burani (výnimočne vás hneď nechcú zabiť) vám povedia: "Vypadnite", tak vypadnite. V opačnom prípade bude nasledovať typická a očakávaná veta: "Prepáč, je to všetko moja vina, chcela som len dobrý článok". Rozbieha sa to pomaly, ale začalo ma to baviť už vtedy, keď hlavní hrdinovia objavili v hmle krvácajúcu sochu démona (do nejakej 30. minúty je tam len jedna dobrá ľakačka, ale v pohode, máloktoré kvalitné horory na nás spustia "šoky" hneď od prvej minúty). Nasleduje klasický obľúbený scenár v podobe miernej akcie, kriku, boja o prežitie a prvých obetí. Viac ako náboženský horor na tému exorcizmus mi to spočiatku pripadalo ako trošku odlišný exploitation (aspoň počas prvej hodiny, v závere sa to pekne zvrtlo). Nešlo to totiž podľa nastavenej šablóny: Partia ľudí ide, prídu burani a vraždia sa navzájom, čo je chvályhodné. Akonáhle sa reportéri dostali do rúk sekty, čaká nás skvelé gore a objavia sa démoni - ich spracovanie je dokonalé. Mne sa to páčilo, na tie posledné hororové novinky som nejaký dobrý, čo už, nepomôžem si. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pěkný příspěvek do žánru na téma ďábel a exorcismus. Když takhle pročítám komentáře od zdejších kolegů, jsem asi jedinej, komu ta první čtyřicetiminutovka vůbec nevadila. Hnedka první střet Američanů s podivnýma Polákama byl slušně vyhrocený, a pak ta tajemná mlha ukrývající něco hodně starého a nebezpečného. Dál už to šlape pěkně zostra a nečekaně krvavé i atmosférické finále mě jenom utvrdilo v to, že The Shrine je rozhodně jeden z nenápadných adeptů na hororové překvapení letošního roku. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nějak tak v tom není co hledat. Konec mile překvapí v několika ohledech, ale cesta k němu je příliš stereotypní. Vykreslovat Polsko jako oživlý středověk už je taky trochu přes laťku. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Podívejme, kolik odborníků na polštinu a herectví se tu najednou vyrojilo... Nápad se sochou v mlze je horrorově vynikající, a nebýt poněkud nelogického systému, dle něhož hlavní postavy do oné mlhy vstupují, byl bych navýsost spokojený. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Copak stojí za podivnou mlhou v lesíku u vísky? Doutnající nelegální skládka? King Kong? Spaliny přiletivší z ostravského Mittalu? Rákosníček? Kdeže. Jen socha démona čekající se svým prokletím na zvídavé zaoceánské žurnalisty.. Pokud si divák proklestí cestu hereckou produkcí těch tří kanadských žertů a uzívanou kombinací hixploitationu a rituálních náboženských kratochvílí, dostane za odměnu vskutku výživný konec dle nejnovější příručky mladého exorcisty. Když jsme u toho fuj, fuj středověkého Polska - výživnější, než mražený bramborák s obsahem posypové soli.. No řekni, milá Carmen, nebyla by lepší ta reportáž o včelách..? ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Ďalšia " originalita " tento x , na zatiaľ ešte stále neukončenú tému exorcismu. Obohatená ničím , ak nevezmem do úvahy , že v tomto prípade sa ďábel vytrepáva " on polish way ". Zabudnuteľný , zbytočný snímok , ktorého by tej šedosti nezbavil ani vyšší budget. Bodík navrch za záverečnú ,pomerne zvládnutú 20minútovku . ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Průměrná amatérská podívaná s otřesnými hereckými výkony u ženského obsazení, které více než zamrzí, protože když Jon Knautz přechází na hororový prvek, jde mu to až překvapivě na výbornou. Tradiční příběh o tom, jak se iniciativní novinářka snaží vyšetřit zmizení amerického občana do Polského vidlákova, kde se obyvatelé chovají mysteriózně a mají v lesech na kilometry viditelnou nadpřirozeně vypadající mlhu… po jejím prozkoumání začíná film nabírat na tempu, jednou úsměvně, podruhé hororově. Škoda toho televizního feelingu, ale i tak si tato nenápadná hororová podívaná zasluhuje 3 hvězdičkové hodnocení… ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Obyčejně jsem zpruzený z toho, že slibně se vyvíjející film je zazděný nedostatečným koncem. Zde naopak 5/6 filmu bylo lehce podprůměrných, nezáživných a na hraně frašky s předstíráním středověkého Polska. To si snad poláci zaplatili jako reklamu země v zahraničí? :-) -- a na úplném konci jsem viděl scény, které jsem chtěl někdy ve filmu vidět (výborně zvládnutý masakr mimo záběr za stěnou a za dveřmi). Dobře zvládnuté vyvrcholení... Posledních cca 15 minut bylo fakt výborných. Konec dobrý, všechno dobré. P.S. to mají z toho, že jeli do Polska :-)))) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Co je novinářka ochotna udělat pro dobrý příběh? Všechno... Začátek připomenul Bavovu Masku démona, ale pak už se započal úplně jiný příběh, i když se postupně ukáže, že určitá inspirace přeci jen byla. Počáteční pátrání po zmizelém Američanovi je mnohokrát viděné do té doby, než se hlavní postavy objeví před tajemnou mlhou. Divák zatím neví, zda vesničané jsou sekta pohanských uctívačů pradávných božstev, nebo naopak věřící křesťané bojující s ďáblem. Američané brzy zjistí, že udělali osudovou chybu, kterou nelze napravit. Ve snímku jsou výborné masky, atmosféra ke konci houstne, napětí se stupňuje a v určitých momentech je film přímo strašidelný. Odkaz na Vymítače ďábla bych bral spíše jako poklonu klasice. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení odehrávající se tentokrát u našich severních sousedů. Hixploitation se nám tentokrát promíchalo s náboženskou tématikou a funguje to více než dobře. Mlha u Rákosníčkova rybníčku by se dala krájet a samotný Rákosníček je tajemnější než hrad v Karpatech. Není pravda, že první polovina je nudná, jak píše JASM a ostatní to po něm papouškují. Sice druhá polovina je lepší, ale prvotní zavedení do děje nepostrádá skvělou atmosféru. Závěrečné dění je velmi napínavé, skvěle natočené a nahání hrůzu. Myšlenka filmu je taky zajímavá a já jsem s filmem celkově nadmíru spokojen. 75% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Páni, tak po začátku, který by mohl zvěstovat, že půjde o průměrný horor a fanatickými věřícími se to rozhoupalo do takového stádia, které bylo opravdu vynikající a závěr opravdu stál za to. Udělal bych nějaký remake a narval bych do toho víc peněz a pak by to byla ta pravá podívaná. Lepší čtyři hvězdičky. Dojem kazila především verze, na kterou jsem se díval, protože byl zpožděný zvuk o několik sekund, jinak bych se možná ulekal k smrti. :D ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Tohle mě rozesmálo. A to není dobře. Proč jsem na to koukal? Mňoch. Ani nevím. To žánrové ukotvení jakože hororu odehrávající se v "atraktivních" kulisách mě tak nějak upoutalo. To sem ale nevěděl, kde se ta atraktivita bude hledat. Ve filmu jde o to, že americkej student se na svých toulkách Evropou ztratil. Mladá, ambiciózní a ne moc sexy americká novinářka se na ten případ zaměří. Jde proti šéfovi, příteli, ale následuje stopu, která jí zavede do hrozivého ..... fanfáry prosím .... Polska. Polska. Ano, Polska. Tak maximálně nehororové kulisy jako poskytl ten listnatej les, ve kterým je na kousku mlha, jsem dlouho neviděl. Ta vesnice, která má působit podivně a hrozivě je klasickej podhorskej zapadákov, kterej ze svých toulek za svými prarodiči známe každej. A pak ti Poláci poprvé promluví a všechno už jde totálně do řiti. Dál už se mi ani nechce pokračovat. Ano, budou tady taky rituály a jakoby pointa, ale nekoukejte na to. Raději. 4/10 ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Shrine netáhl 45 minut jen lehkým tempem a něco se dělo, mohl z toho být ještě daleko lepší horor. V prvních 45 minutách je tak jedna scéna, která trošku vyděsí. Ale od 45 minuty jede ve velkém stylu a je z toho vynikající podívaná. Škoda, že si režisér nepohrál lépe se začátkem, ale i přesto příjemná záležitost... 6/10 = 60% ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli to chudák zesnulý Wojtyla věděl, nebo to tajil, ale vrchní Čert žije v Polsku! Já to tušil, rovnováha musí bejt. Představa pánů tvůrců o polské vesnici odpovídá zhruba tomu, že Polsko je předpeklí Mongolska tak kolem roku 1800. Tenhle film budou někteří polští pobratimové milovat stejně, jako někteří čehůni Hostel. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Ale proč ne? Ze začátku se to rozjíždí krapítko pomaleji, ale je to dané malinkým mixem žánrů, kdy se to nejprve tváří jako hixplo, posléze, až zabřednete v Polsku, to vypadá jako v zajetí katolicky zmagořených Pšonků, aby se z toho na konci vylíhla vymítačka jako blázen. U mě teda spokojenost, protože jsem viděl spoustu větších hovadin. Čtyři hvězdy jsou moc, ale já je pošetřím jinde. 70% ()

Reklama

Reklama