Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantazijní snímek vypráví příběh adolescentní Sary, která ještě nedokáže porozumět okolnímu světu a nedokáže si v něm najít místo. Neustálé hledání odpovědí na nezodpovězené otázky ji přivede do tajemného fiktivního světa, kde se pouští do různých, životu nebezpečných dobrodružství, aby našla samu sebe i cestu v mlze zahalenou bludišti, nazývaném svět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Něco mezi teenage fantasy, hororem, Linkou důvěry, oživlou příručkou pro mladé sebevrahy a moralistním hip-hopovým trackem a la Majk Spirit. Zároveň film jasně aktivistický a cílící na senzitivní omladinu, která ve Španělsku ztrácí perspektivu a chodí městy duchů bez vidiny naděje. Tak nějak mám pocit, že to spíš osloví nezaujatého pozorovatele, který ocení (nenaplněné) ambice než teenagery, pro které to bude spíš něco jako nestravitelná povinná četba (ale samozřejmě jejich mentalitě prd rozumím, takže...). Klasický španělský patos, lavírování na žánrové hraně a pár celkem podařených momentů. Nemám důvod to zatracovat, byť za dobrý film bych to taky neoznačil. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ona prapůvodní myšlenka, ke které španělská introvertní studie směřuje, je milá, dojemná a ve své podstatě velmi chvályhodná. Jenže kvůli příběhovým mysteriózním zákrutám nakonec poselství vyznívá velmi krkolomně a v mých očích dokonce opačně. Jinými slovy - ono varování před sebevraždou nakonec nepůsobí dost důrazně, spíše téměř nabádá k dobrodružství, ze kterého při dostatku odvahy bude cesta zpět. Což mi ve světě zranitelných teenagerů, na které Chapero-Jackson očividně cílí, přijde jako nebezpečná zbraň. Nevím, možná dělám z komára velblouda a nedokážu si proto Sařin příběh užít. I tak mi ale přijde celý metaforický koncept až příliš průhledný a hranice mezi realističností a snovým nadhledem naopak poněkud nečitelná. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Pomenovanie Fantasy / Dobrodružný nie je na mieste a je zavádzajúce, pretože potom na to idú adolescenti, ničomu nerozumejú, nič nepochopia a hodnotia to odpadom! Ja osobne by som skôr volil mysteriózny, dráma ako žáner. Je to hodne temné, pochmúrne a dramatické, miestami až znepokojujúce, ale hlavne psychologické s výbornou kamerou a peknou bobulkou v hlavnej úlohe! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja by som nesúhlasil s niektorými užívateľmi a tému osamelosti teenagera v modernom svete nepovažoval za obohranú. Problémy filmu vidím úplne niekde inde. Totiž vo fungovaní mystického sveta, ktorý ECHJ vytvoril. Niektoré veci fungujú v rozpore s tými ostatnými a myslím, že keď ste scenáristom vlastného, pomerne krátkeho filmu, tak by divákovi malo byť na konci všetko jasné a nezrovnalosti by nemuseli byť zakrývané pátosom. Ale pátos k teen veku patrí, takže ho beriem, ale za najvačšie klady filmu považujem niektoré hravé vizuálne nápady a dôveryhodnosť a sympatickosť hlavnej predstaviteľky. Ak by to bolo lepšie dotiahnuté, vynechala by sa animovaná pasáž a otravný španielsky hip hop, asi by mal film menej kontroverzné reakcie a mohol sa stať takým malým kultom pre odrastenejšie deti, ktoré sa cítia podobne ako Sara. A takých sa nájde kvantum. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Verbo je hrozně bizarní a nevídaný film, bohužel nepovedený. Chtěl by být myšlenkově obsáhlým a epicky fantaskním příběhem o hrdince bojující za záchranu svého života a zároveň generační výpovědí bohatou na významové interpretace obsahující mnoho transcendentálních poselství. Přitom ale naráží na nedostačující rozpočet, nezkušenost tvůrců a trapně naivní scénář plný banálních monologů, které asi měly obsahovat plno hlubokých filozofických myšlenek, ale působí jako úryvky z letáku nějakého odvykacího centra pro drogově závislou mládež. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Některé pasáže jsou milé, nějakým způsobem něco říkají („buďte sami sebou, mluvte, neduste to v sobě“, částečně je naznačeno i „všímejte si lidí kolem sebe“), burcují, aby člověk nebyl mimoň, ale žil svůj život. Úvodní část je poněkud zdlouhavá a zavádějící - ta holka je představena jako totální mimoň, který by spíše potřeboval psychiatra, protože si sám tahle troska s IQ někde pod padesát těžko pomůže sama. Pak v sobě holka najde vnitřní sílu a ejhle, musí bojovat, musí projít zkouškami, musí se postavit kritice, a jde jí to! No totok. Jenže pak se objeví animovaná pasáž s písničkou, a jestli doposud měl film nějakou atmosféru napětí a tajuplnosti, najednou je vše v háji a vyznívá jako legrace. Výtvarno a výprava jsou pořád dokonalé, o tom žádná, ale najednou to nefunguje. Nehledě na to, jak zde někdo také v komentářích píše, že ke konci to najednou získává zcela opačný náboj - jakési rebelie proti všem, proti rodičům, a to souznění a nalezení lásky k sobě i druhým, to je najednou popřeno a pryč. Líbí se mi, jak to popsal novoten, měl jsem naprosto stejné rozporuplné pocity. Film mne vtáhl, naladil, ale vyplivl s neujasněným pocitem, že je poněkud nečitelná ona linie mezi realitou a představami, nehledě na to, že Verbo je najednou součástí někoho jiného. Hlavní hrdinka mi mimochodem byla chvílemi těžce nesympatická, ona vypadá spíš jako kluk. Hraje dobře, i když krapet pateticky, ale prostě mi nesedla. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nemohl jsem si nevzpomenout na Ženu ve vodě. To byla taky podobná hovadina. Jen tam malej negroušek luštil proroctví z krabice od corn-flakeů, zatímco tady děvče hledalo důkazy o existenci druhé strany v nápisech na zdech a tak podobně. Verbo je zajímavé akorát tím, že není blbé jednou, ale rovnou dvakrát. Obě poloviny filmu, první odehrávající se v realitě a druhá na opačné straně, jsou totiž vymaštěné každá jiným způsobem. ale zase abych nebyl jen negativní musím uznat, že z hlavní představitelky by v budoucnu mohlo něco být. Ale to by se nesměla upisovat podobným projektům. 10% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mám rád zvláštní filmy a "Verbo" je rozhodně zvláštní film. Je to na jednu stranu realistické, ale na druhou se do toho promítá fantazie, která je spíše temnějšího charakteru. Netvrdím, že příběh je vyloženě dobrý, to zase není, ale díky vizuálnímu pojetí v sobě má něco, co z něj dělá zajímavý zážitek. ()

Autogram odpad!

všechny recenze uživatele

Mladé nepochopené dievča tuší, že nepatrí do tohto sveta, všetko tu jej pripadá bezvýznamné. Hľadá všade stopy po živote na druhej strane a nachádza ich v útrobách stavieb, v nápisoch graffiti a tuší bubákov za zrkadlami. Čakal som, že aj z písmenkovej polievky vyskočí nejaké netušené prekvapenie. Nakoniec si cestu na druhú stranu nájde a jej prekvapenie nebude malé, rovnako aj divákove, že kto vymyslel takúto vtákovinu. Všetko sa deje so sprievodom nudných nikam nevedúcich dialógov, siahodlhých myšlienkových monológov, sídliskových scén bez zmyslu a niekoľko pár-sekundových akčných scén to nevytrhne. Komiksová vložka ma už úplne dorazila. Film naozaj len pre silné umelecko-symbolicky založené povahy. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Něco mezi psychózou dospívající dívky, romantizováním sebevražd a hetero romancí. Utrpení mladého Werthera. That suicide is painless It brings on many changes And I can take or leave it if I please. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Nic pro moji generaci a moje realistické vidění světa. Jedna hvězdička za ústřední myšlenku. Patnáctiletá puberťačka Sára má jediného kamaráda, který jí posílá kreslené vzkazy. Nevyrovnaná dívka si jinak nerozumí s rodiči ani s kantorem, který do nich hustí četbu Dona Quijota. Pak se ale nějakým zásahem její mysl rozdvojí a ona začne prožívat dvojí život - ten reálný uizavřená ve svém pokoji a nikoho nepřijímající, ten druhý v jakémsi podivném světě, kde ji démoni krutými prostředky naučí chápat smysl života a naučí se rvát se životem... Ale jinak mi too nesedělo, vlastně jsem do 80 5 filmu nevěděl, o čem je řeč. Navíc se tam střídaly jakési komiksové záběry, jež bytostně nesnáším, a stejně tak závěrečná rapovaná skladba s tak rychlým textem, že ho člověk nestačil pojmout. Jediné plus bylo procvičování španělštiny. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý a hluboký snímek. Působí dost depresivní a ze začátku i nesmyslně, ale pak se to vysvětlí, ale i tak je tu prostor pro vlastní fantazii (kde se to vlastně odehrává a co jsou zač ti lidi). Rozhodně film vede k zamyšlení a u někoho možná k přehodnocení priorit či jestli opravdu činíme věci, které za to stojí. Řekl bych že je to ještě o level výš jak Sala samobójców. Herecké obsazení mi také sedělo. Pro mě tedy jednoznačně palec nahoru. Hodnocení: 84/100. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Zvláštní...místy zmatené, místy symbolické, místy napínavé, místy komiksové. Na předměstí sleduje tajemné nápisy a graffiti umělce zvaného Liriko. Po chystané sebevraždě se propadá do říše Lirika a dalších, které jí pomáhají poznati samu sebe pomocí tří zkoušek, kterými musí Sara projít. Rozhodně bude zajímavé sledovat, s čím do budoucna Eduardo C. přijde. ()

Reklama

Reklama