Reklama

Reklama

Vrtěti ženou

  • Velká Británie Hysteria (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý doktor Mortimer Granville, snažící se bojovat se zastaralými metodami používanými v medicíně na konci 19. století, se kvůli špatné lékařské péči a špíně na oddělení pohádá se svým šéfem ve Westminsterské nemocnici a opět se ocitá na dlažbě. Přestože mu jeho nejlepší přítel, syn jeho poručníků Edmund St.John-Smythe, nabízí peníze, začne si hledat nové místo. Nakonec nabídne své služby doktoru Robertu Dalrympleovi, který se specializuje na ženské nemoci, především na v tu dobu velice oblíbenou „hysterii“, kterou vykládá jako důsledek „přecitlivělé dělohy“ a vypracoval si i vlastní léčbu. Ta spočívá ve vaginální masáži, kterou si jeho pacientky – bohaté paničky, které jejich manželé zanedbávají – nesmírně chválí … Brzy do své „metody“ zaučí i Mortimera … Ten se seznamuje i s jeho dcerami, z nichž starší Charlotte pracuje v útulku pro potřebné a je to velice sebevědomá, moderní a vše nové propagující mladá žena. Naopak mladší Emily je poslušná dívka, vedená k práci v domácnosti, o níž její otec soudí, že se jednoho dne může stát výbornou manželkou nějakého lékaře. (TV Prima)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (579)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Námětem i časovým zasazením podobné Nebezpečné metodě. Přijde mi zajímavé, že do českých kin šly loni krátce za sebou dva tak podobné snímky. Žel, oba nespojuje jen zasazení děje do éry fin de siècle a námět sledující historické okolnosti vývoje vědy a lékařských poznatků, ale i povrchnost, hloupost a nuda. Kde byl první protivně vulgární, je druhý jen nudný a zbytečný. Smysl podobných historických slátanin mi uniká - začala se snad současná přesexualizovaná produkce uchylovat k divácky vděčným kostýmním návratům do viktoriánské éry, kdy byl sex ještě velká věc? Bezprostředně po dokoukání téhle kraviny si připadám jak po nevyžádané prohlídce toho příšerného muzea sexuálních pomůcek kousek od Staromáku. Mimochodem děsivější příklad českého titulu, pod nímž byl film distribuován do kin, aby pohledal. Za tuhle parafrázi titulu známého snímku Barryho Levinsona z r. 97 fakt nedík. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Taká veľmi príjemná rozprávka založená na skutočnej udalosti ohľadom jedného z najvýznamnejších vynálezov všetkých čias. Vibrátor je tu akýmsi symbolom kroku k nezávislosti žien od mužov, ono sa tu totiž nerozoberá iba jeho "vynachádzanie". Nakrútiť feministický film takýmto úsmevným spôsobom, kde nie sú muži dehonestovaní na agresívne nadradené zvieratá, je veľmi sympatický. Hlavná, veľmi svojská ženská postava si nakoniec toho rovnocenného partnera z rady mužov samozrejme nájde, čím režisérka urobí pekné gesto aj k nám mužom. Koniec koncov sme ten vibrátor vymysleli my, nie? ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

O vzniku vibrátoru, zastaralých lékařských metodách a snaze o ženskou rovnoprávnost v prudérní společnosti (konfliktem „pokrokovosti“ s prudérní společností mi lehce připomíná Easy Virtue). Film není přímo vtipný, nečekejte výbuchy smíchu. Avšak kontrast toho, jak vědecky, zastarale nabo „suše“ se baví o výše jmenovaných věcech, mi na tváři trvale vykouzlil přihlouple nevěřícný úsměv a vykulený oči. Příběhově to až takový zázrak není, ale film mě moc bavil a můžu ho doporučit; ostatně – viděli jste někdy film o vzniku vibrátotu? A určitě nevynechejte závěrečné titulky. Chytrý citát na závěr: „Náš život bude do velké míry takový, jakým si ho uděláme.“ # příběh 6 | hudba 7 | humor 3 | akce 0 | napětí 1 | pustil bych si znovu 7 ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Komentovat výkony jednotlivých protagonistů by nemělo význam. Nejedná se o žádné nováčky, takže je právem očekáváno kvalitní herectví a zejména M. Gyllenhaal byla úžasná. Nejsem odborník na historii, ale dle mého názoru se režisérovi podařilo zachytit onu dobovost dokonce velmi dobře. Pokud hledáte lehký film na deštivé odpoledne, Hysteria Vás nezklame. Jedná se o úsměvný snímek, natočený s neuvěřitelnou ladností - 80%. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Téměř vynikající casting. Téměř proto, protože Maggie Gyllenthaal. Což bych možná něměl vyčítat jí, ale spíš týmu stojícímu za scénářem - její "hysterická" postava mi do příběhu prostě nesedla. Ovšem sledovat zbylé kvarteto v hlavních rolích - Dancy, Pryce, Everett i křehká Felicity Jones, bylo požitkem! ()

Galerie (112)

Zajímavosti (3)

  • Tanya Wexler se prací na snímku vrátila k režii filmů po 10 letech. (R´Hell)
  • Film je inspirován skutečnými událostmi okolo Dr. Joseph Mortimer Granville, který v roce 1880 patentoval první elektronický vibrátor. (R´Hell)
  • V 53. minutě uchopí dr. Granvill (Hugh Dancy) do ruky jakýsi motor, jenž "otáčí peřím". Při střihu se změní směr otáčení tohoto stroje. (Gmisiycs)

Reklama

Reklama