Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl o ničem. Možná je to proto, že jsem si po přečtení obsahu udělal zkreslenou představu o tom, co se bude na plátně dít a dostal jsem něco úplně odlišného. Možná je to proto, že mi prostředí realitních kanceláří nic neříká a tak nějak jsem ty jejich tipy a smlouvy nepobíral. Nebýt SKVĚLÝCH herců a slova "fuck" asi bych šel s hodnocením ještě podstatně níž. Ale jsou to právě herci a jejich vzájemné fuckování, kdo tento film drží na hranici koukatelnosti - zejména, vynikající AL Pacino (škoda, že v první půlce skoro nebyl, ale ta druhá půlka byla jeho), skvělý Ed Harris (ten se zase v druhé půlce filmu moc neohřál) a malá role Aleca Baldwina. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Parádní záležitost. Na disku mi to leželo už dlouho, protože jsem nějak neměl chuť na dvě hodiny povídání. Teď jsem se k tomu dostal a nesputil jsem z toho oči celé ty dvě hodiny. Všichni herci (Al Pacino!) jsou úžasní, asi taky díky skvěle napsaným dialogům, které působí velmi opravdově. Taková Pacinova řeč k Spaceymu, kde každé druhé slovo je fuck nebo shit, byla uzemňující a řezal jsem se u ní o stošest. Na konci jsem docela litoval, že to bylo tak krátké. -"You stupid fucking cunt. You, Williamson, I'm talking to you, shithead. You just cost me $6,000. Six thousand dollars, and one Cadillac. That's right. What are you going to do about it? What are you going to do about it, asshole? You're fucking shit." ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jak já mám rád ty kluky, jejichž ruce se nikdy v životě nepřiblížily na dohled manuální práci a jejichž výdělečná činnost spočívá v nápaditém obelhávání lidí. Takže jsem chvíli pobojoval s tím, zda mám fandit tomu nejméně pokřivenému nebo si spíše vybrat toho nejkřivějšího z křivých, ale pak jsem sám sebe vychytrale přesvědčil o tom, že je to jedno. Herecké výkony mimořádné soupisky kvalitních herců totiž byly vynikající a na narýsování Baldwinova charakteru by nestačilo ani to nejzaoblenější křivítko schovávající se na dně mého šuplíku pro mimořádné příležitosti. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Komornejšia a hrozne ukecaná dráma, ktorú predovšetkým zdobí prvotriedne herecké obsadenie, bola radosť pozerať sa na tie nekonečné slovné prestrelky všetkých zúčastnených. Najviac sa mi páčil Al Pacino, ten by tuším vedel predať aj mesiac staré zapáchajúce mäso vydávajúc ho za prvotriedny steak. Na druhú stranu ale priznám sa, niekedy som v tých dialógoch netušil kde je sever. 70/100 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Z toho divadelnost přímo čiší a to není pochvala. Glengarry Glen Ross má jen minimum lokací a skoro žádný děj. Všechno podstatné se odehrává v jedné místnosti během nekonečných dialogů mezi sedmi muži pod tlakem. Jednotvárných dialogů, nutno podotknout a navíc vzájemně zaměnitelných. Každá postava vše co řekne, dřív nebo později zopakuje skoro stejnými slovy. A když ne ona, tak se recyklace frází chopí někdo další. Jediné pozitivum je, že se u toho všichni zúčastnění trumfují v brilantním herectví. Kdyby to nebylo mrhání hvězdnými jmény, tak bych řekl, že by ze scénáře šlo natočit výborný středometrážní film s ukázkovou psychologickou rozborkou. Na hodinu a čtyřicet minut se toho ale stane příliš málo. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Název filmu odkazuje na dvě realitky – Glengarry Highlands a Glen Ross Farms, obě zmíněné i ve filmu. (becki_tu)
  • Behom natáčania filmu ho herci nazývali Death of a Fuckin' Salesman. (Flipper)
  • Postava Blakea v původním scénáři vůbec nebyla. Když však David Mamet psal scénář pro film, rozhodl se tuto postavu napsat přesně pro Aleca Baldwina. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama