Reklama

Reklama

Přírodní katastrofa donutila lidstvo opustit Zemi a usadit se na nové planetě. O tisíc let později došlo ke konfliktu mezi mírovou organizací vedenou generálem Cypherem Raigem a mimozemskými tvory, kteří chtějí planetu dobýt. Mimozemšťané používají k boji monstra, která sice nevidí, ale dokážou vycítit, když má člověk strach. Pouze jediný muž, generál Cypher Raig, dokáže bezezbytku ovládnout svůj strach natolik, že nestvůry může bez obav zlikvidovat. Raige má syna Kitaie, pro něhož je ale spíše nadřízeným než otcem. Od jisté události nedokážou spolu normálně komunikovat. Osud tomu chtěl, aby otec se synem ztroskotali na planetě Zemi, která se mezitím vyvinula do nového ekosystému zaměřeného proti lidem. Pokud chtějí mít alespoň nějakou naději na návrat domů, musí se naučit spolupráci a vzájemné důvěře. (TV Nova)

(více)

Recenze (958)

POMO 

všechny recenze uživatele

Film začne slibně. Disponuje zajímavou sci-fi vizí, krásnými vizuály a námět sblížení otce se synem, který zároveň prochází sebeuvědoměním, má velký bijákový potenciál. Výsledek je ale přes příjemné kouzlo dobrodružna příběhově mdlý a emocionálně i myšlenkově naprosto míjí zamýšlený cíl. Takové to, když víte co máte coby divák jakože prožívat, ale pro svou naivitu a nedotaženost vás to absolutně obchází. Do velké míry za to skutečně může Jaden Smith, nebo možná jeho režijní vedení Shyamalanem. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

A tak měl Kovářovic fracek patnácté narozeniny a vyřval si u fotříka další hauptku. Aby ho Vilík moc nerozmazloval, dostal dárek jen za nuzných 130 mega. Skandální! Trapným karatistou už být mladej nechtěl, a tak si papá vycucal z čokoládového palce tupou, rasistickou historku, jak ze chcípající Země kromě všech těch zasraných bělochů evakuují pouhé dva negry, kteří jsou ovšem největší frajeři. Předhodil ji invenčně chcípajícímu Nočnímu Šalamajnovi, který se konečně dočkal svého Vodního světa, asi definitivně se jím teď zařezal a udělal z fakana Dejla z Rychlé roty, co sice proskakuje černými děrami lodí s warpovým pohonem, ale na vetřelcě jde pěkně postaru, žabikuchem. Nebo to měl být Čip? Každopádně Kovaříček padl daleko od stromu a herecký antitalent zdědil bohužel patrně po svém praprapraprapradědečkovi z matčiny strany. Moc doufám, že Vilík dostane rozum a k šetnáctinám mu kromě Ferrari už nedá Bojiště Země 2, ale třeba jen rymejk tohohle, kde by mohl konečně zazářit. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Co se Shyamalanovým filmům nedá upřít, je určitá vychýlenost z dobových norem – nikdy zcela neodpovídají tomu, jak se v tom kterém období a v té které kinematografii obvykle vyprávějí a stylisticky pojímají žánrové příběhy. A jeho nejnovější dobrodružná science fiction Po zániku Země vlastně není výjimkou, byť to žel opět není dobrý film. V čem není výjimkou z výše uvedeného tvrzení a proč to není dobrý film, popisuji na Douglasových poznámkách. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jaden Smith je vrcholně nesympatický fracek, který má čirou náhodou charismatického tátu, jenž úporným protlačováním svého syna (podílem na produkci, hereckou spoluúčastí) pohřbívá svoji úspěšnou kariéru. A film samotný? Defraudace rozpočtových 130-ti milionů, nicméně to lepší z posledních tří Shayamalanových kousků, že by ale na tuto skutečnost mohl být hrdý, se říci nedá. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak vám nevím, přátelé, po celkem kvapném prologu následuje sbližování otce a syna, dost povědomé, ve kterém nechybí retospektivy, které jsou na tom podobně a všechno si plyne tak jak má, nic nepřekvapí a všechno do sebe zapadne, jen občas se člověk o tu či druhou postavu bojí a užije si celkem pěknou kamerovou finesu. Co je to platné, když je tohle od kdysi tak vynikajícího tvůrce dost ostuda. Ano, připouštím, je to velice subjektivně zabarvené, svého času filmový pohled Shyamalanův a můj jeden byl. 50%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když vidím Jaden Smitha, přeju si, aby naši zemi napadli mimozemšťani a udělali konec mýmu utrpení. Takhle extremně nesympatickej harant snad ještě na stříbrným plátně nebyl. Jaden si trekuje z bodu A do budu B, pořád fňuká, tatínek se na něj dívá v televizi a radí mu co má dělat, pak se na chvíli mezi nima přeruší signál (což my, klienti upc známe jak svý boty ) a synáček se najednou začne chovat jak brácha Ramba, signál naskočí, synáček se zase začne chovat ženská v přechodu, bože to by se z toho jeden fakt posral. Tady se z toho mohla udělat užásná akční naháněčka, nebo atmosferická hororvka, jenže to by si soudruh Smith nesměl z filmů dělat rodinou marmeládu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Z nejakého dôvodu mi to nevadilo. Pritom dôvodov na pohŕdavé odpľutie je dosť. Sú tam zásadné výpadky logiky (prečo vyspelí ľudia v budúcnosti nemajú poriadne búchačky a bojujú trápnymi kopijami, prečo havarovaná loď nevysiela záchranný signál automaticky, ale musí sa ručne vystreliť nejaká debilná "svetlica" atď, atď...), Jaden je na kopačku do tváre a má to nevýslovne hnusný dizajn (aj triky sú občas na seppuku). A predsa v tom je niečo, čo na mňa fungovalo. Zrejme ten univerzálny príbeh o zbližovaní otca a syna. Neustále trpiaci Will mi takisto neprekážal, ja som mu tú emócie neschopnú gumu celkom žral. No a na mládežnícku sci-fi je tam prekvapivo dosť krvi, odtrhnutých hnátov a napichnutých mŕtvoliek. A réžia sa tentoraz dala prežiť. Určite lepšie ako Airbender a Happening. Priemerných a nezhnusených 5/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je tak dobře zvládnutá filmařina, že je až škoda, že ho zničí jednotlivé momenty, které prostě nejde nijak přehlídnout. Po zániku Země je skvělý film, se zajímavými nápadem a s režií, která se Shyamalanovi opravdu povedla. Celou tu slušnou kvalitu ale ničí například vztah otce se synem, tedy Willa s Jadenem. Přišlo mi to strašně vážný a přehnaný. Vlastně jsem si po celou tu dobu k nim nedokázal udělat nějaký vztah. Bylo to, jako by na plátně byli dva lidští roboti. Otec s nohou zlomenou, kecající nějaký nesmysly z delíria a jeho syn s misí, kterou by nezvládla ani nejlepší jednotka SAS. Také mi ale vadili některé konkrétní scény, třeba ta, kdy malý Jaden skočí z hory. To jsem hodně dlouho rozdejchával. Musím ale sklonit klobouk. Shyamalan i s dost pohnutou kariérou pořád točí to, v co on sám věří. Pak to vypadá tak, že celý film vypadá opravdu skvěle, ale po dvaceti minutách wow atmosféry se objeví nějakej nesmysl, ze kterýho bych blil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $130miliónovTržby USA $60,522,097Tržby Celosvetovo $251,499,665Tržby za predaj Blu-ray v USA $7,204,114Tržby za predaj DVD v USA $8,802,981║ žiadna filmová katastrofa ako tu podaktorý píšu sa nekoná, hoci asi najviac tu zaváži a do očí bije investovaná suma do projektu, keby to stálo takých $60miliónov tak to je úplne v poriadku, lebo než o veľkolepé sci-fi ide o komornú vec sústredenú na chladný vzťah otec-syn, s celkom slušnou atmosférou a miestami zbytočne rušivými trikmi, to fakt niekedy počítačový animátory vedia pekne odbiť, lebo zvieratá ako veľký orol, levy či čo to boli až moc okato počítačové, škoda, aj keď Jaden Smith nedá nič na vrch ako hlavná postava lebo nie až tak herecky zdatný, vyzretý v danej úlohe troška psychicky labilného puberťáka, ktorý sa chce pred tatkom ukázať v dobrom svetle celkom obstojí, samozrejme vnímam ako posledné roky je tŕňom kritikov v oku Shyamalan, takže prečo automaticky film neudupať poď zem, načo tam hľadať pozitíva, nuž treba uznať že Shyamalan má svoje plusy a mínusy, lebo je citeľné že žáner fantasy a sci-fi, kde veľkú rolu hrajú triky, či akcia, je pre neho niečo nové, ide o príbehy kde nie je obratný ako pri jeho dramaticky vyšperkovaných thrilleroch s úžasnými zvratmi, kde práve tie triky hrali poväčšinou až tie posledné doplnkové husle, ja som si film užil, väčšie príbehové výkyvy čo by dej brzdili to nemá /videl v kine: 65%/ __moja recenzia ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky, protože na rozdíl od Stalo se se tu občas něco stane. Sice to nedává smysl, ale to ostatně ani samotný příběh. Jako by ho Will vymýšlel v polospánku nad synovou postelí. Co za magora ale vypráví dítěti podobně sektářský a emocí zbavený příběh o podřízení? Scientolog? Shyamalan točí některé scény pod sedativy, jinak by mu snad neuniklo, jak gumácky mu tam táta a syn defulují. Třešničkou na dortu je jakési eko poselství naroubované z neznámých důvodů na Bílou velrybu. Na pohádku kruté, na drama naivní, na akci chromé. Doufám, že to viděl ten mamlas, který Shye kdysi označil za nového Spielberga. Měl by si kleknout a říct, co cítí. A indický mistr by měl odejít do ústraní šňupat kurkumu. Což se snad konečně stane. Soudě podle efektů jde beztak o obří defraudaci 130i miliónů dolarů. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Will Smith je docela slusny herec coz se o jeho synackovi vubec rict neda, k tomu debilni scenar = pruser. A neustale klesajici kvalita filmu kdysi nadejneho Shyamalana pokracuje..... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vlastně takový Bear Grylls v budoucnosti. Jen tvůrci malounko opomněli zdůraznit, co mladý černošský Bear ve skutečnosti jedl a pil. A proč mu pomáhali ptáci. A proč lidstvo nepoužívá střelné zbraně, když jsou tisíckrát účinnější než sečné.... Nebuďme ale na M. Night Shyamalana tak přísní... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PŮJDEŠ ZÍSKAT TU SVĚTLICI NEBO ZEMŘEME. ROZUMÍŠ? UVIDÍM VŠECHNO, CO UVIDÍŠ TY. A TAKÉ TO, CO TY NEUVIDÍŠ. POVEDU TĚ. BUDE TO, JAKO BYCH BYL S TEBOU. KAŽDÉ ROZHODNUTÍ, KTERÉ UDĚLÁŠ, ZNAMENÁ BUĎ ŽIVOT NEBO SMRT…“ /// Syn co potřebuje otce a otec, co rád velí. Jo, abych nezapomněl – Země je v píči a tam, kde teď jsou (jsme), to taky není žádná sláva. Takže mladej už brzo dostane šanci dokázat, že je celej fotr. A vo tom to je! To von totiž není! A řve to do voka mezi těma milionama sci-fi serepetiček, nasvíceným lesem pro fandy přírodopisu a zvížátkama z pralesa. Will leží, sedí, mele, hází ksichty a mladej – heleďte, berte to jako film pro děti, kterej některejma prvkama potěší i dospělýho (jsem optimista, proto píšu, že potěší…). A ghostování to není. Shaymalanovi buď připsáno k dobru, že nepsal příběh. Že Wille? Takže v rámci zábavy pro děti – ty 3* ujdou. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímá mě, jak by takovej Nebojsa obstál v budoucnosti. 2.) Zjistím, že děti k vocasu neposílaj jen uchyláci. 3.) Thx za titule ,,krasnyprinc“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Sony / Columbia // Počet premietajúcich kín v USA: 3,401 // Otvárací Víkend v USA: $27,520,040 // Keď môže každý druhý hodnotiť jednou a dvomi hviezdami, prečo by som ja nemohol piatimi? ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Po né příliš kvalitním The Last Airbender, Shyamalan přichází s novým filmem After Earth, který podle reakce lidí, měla být katastrofa,no naštěstí se tak nestalo, After Earth je příjemná sci-fi ,která vizuálem připomíná Avatara a příjemně střídá Akci i Emoce a dokáže si udržet divákovou pozornost. Za mě 75%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

V těžkých chvílích zní dopointované monology, neznámá stvoření se objevují nasnímaná v nezvyklých úhlech a rodinné hodnoty přebíjejí svými trumfy všechno kolem. After Earth je tak i přes svou mírnou strohost nakonec čistá Shyovina a dost mě mrzí, že Night už asi nedostane šanci vyškrábat se z nepochopitelné škatulky podceňovaného tvůrce. Já bych totiž nebýt několika tvrdších základních lekcí pravidel přírody šel v téhle cestě za záchranou až na nejvyšší stupínek. 85% a moje velké přání, aby ta šance ještě alespoň jednou přišla. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Will Smith je tu prísny ako huspenina. Nie som si síce istý, ktorý profesionál dal Shyamalanovi 130 miliónov po prepadákoch a jedných z najnevydarenejších filmov desaťročia Udalosť a Posledný vládca vetra, ale neoplatilo sa. Scény spred havárie sú príšerné zlo, na ktoré vytriešťate oči, naprázdno otvárate pusu, chcete nadávať, ale nejde vám to, ste ochromení šokom a bezmocnosťou. Plno drevených hercov a megatrápnych scén (salutovanie). Oholený Smith je najnesympatickejší v celej svojej kariére (rátam to od roku 1990), jeho syn vyzerá strašne čudne a univerzum sveta budúcnosti, v ktorom ľudstvo presídlilo do vesmíru a bojuje na spôsob Vesmírnej pechoty s Ursami, je absurdné. Už tá bizarnosť, že ktorý národ mimozemských debilov vyšľachtí monštrá určené na likvidáciu ľudí a nedá im zrak (!) ani sluch (!), ale Ursy hľadajú ľudí na základe vylučovania feromónov strachu (!!!). Ako sa vlastne pohybujú, na akom princípe, keď nič nevidia? Používajú sonar? Neviem. Film sa berie tak veľmi vážne a pritom je to blbosť nad mraky. Určite jeden z najviac WTF filmov roka. Našťastie, po stroskotaní na zdivočelej Zemi (čo síce mohol byť pekný finálny šokujúci twist, ale že ide o Modrú planétu sa v skutočnosti dozvieme prakticky hneď) sa to zlepší. Starý Smith je stále otras a mladý na ranu do nosa, ale konečne sa deje niečo nielen obskúrne, ale i vcelku zábavné. Podstatná časť rozpočtu zjavne padla na vizuálnu stránku a treba uznať, že Po zániku Zeme dobre. Pôsobivé prírodné scenérie a útvary, krásne hlboké lesy, rieky, strmé bralá, jaskyne, plno zvierat. Ako vraví starý Smith, „dávaj si pozor, všetko sa tu vyvíjalo dlho bez prítomnosti ľudí a tak všetko, čo tam stretneš, ťa bude chcieť zabiť“. OK! Síce to nedáva logiku (zvieratá, ktoré nepoznajú ľudí, by možno boli zvedavé, ak by nejakých prvý raz v živote uvideli, ale rozhodne by nemali záujem „automaticky“ ich zabiť), ale jednotlivé zvieratá sú po trikovej stránke kvalitne odvedené. Stáda opíc, operence, obrovské pavúky. Niekto môže vzdychať, že v akej dobe to žijeme, že sa dnes robia CGI už i pavúky a kŕdle vtákov, ale treba sa s tým zmieriť, bez trikov by ste ťažko nakrútili scénu, v ktorej stádo opíc útočí na detského herca uprostred lesa. Ale nebojte sa, stále je tam plno blbostí. Vraj je tu všetko smrteľne nebezpečné, ale chalan v pohode ubehne 10 kilákov a za ten čas nestretne ani motýľa. A normálny les, kde v noci klesajú teploty hlboko pod bod mrazu, ale cez deň to v ňom vyzerá ako počas leta? Nie, sorry, vôbec si taký bizarný ekosystém neviem reálne predstaviť. Shyamalan tvrdil, že Po zániku Zeme obsahuje finálny twist, ale v skutočnosti tam nič nie je. Snímka pôsobí čudne, za čo možno (ale ťažko povedať, pôsobia tak aj niektoré Shyamalanove filmy bez Smitha) môže to, že šlo skôr o projekt Smitha, než Shya. Zaujal ho skutočný príbeh o havárii otca a syna v divočine, otec bol ťažko zranený a syn musel kvôli záchrane prejsť desiatky kilometrov. Smith ako autor námetu a producent dej presunul do budúcnosti, urobiac z neho sci-fi, a v podstate NAJAL režiséra Šiesteho zmyslu, aby to natočil. Na produkcii sa nepodieľal iba on, ale rovno aj jeho žena (tá, čo to kedysi neúspešne skúšala ako herečka a nakoniec skončila pri dabingu hrošice v sérii Madagaskar) a jej mladší brat (!!) Caleeb. Dosť sa čudujem, že neprodukoval aj Jaden a jeho sestra Willow. () (méně) (více)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zadnej zazrak se sice nekona, ale neni to nastesti vubec tak hrozny, jak jsem se bal a minimalne o tridu lepsi nez Posledni vladce vetru. Hlavni problem je v samotnym pribehu. Uvod by jeste usel, i kdyz vsechno je vzany hodne povrchne a nic moc se neresi vic do hloubky, ale aspon se zase film nikde zbytecne nezdrzuje. Jenze jakmile se dej presune na Zemi, tak se z pribehu stane naprosta vymastenost o ceste z bodu A do bodu B, kde veci, co se dejou na ceste, jsou bud naprosto predvidatelny a nebo smesny. Sem tam se sice neco krapet napinavyho povede a trikove nemam namitek, ale to bohuzel nestaci. Je fajn, ze Jaden nehraje nejakyho prechytralyho pubertaka a tak se hlavni hrdina boji a nepronasi zbytecny kecy. Jen skoda, ze Jaden je jako herec dost bezradnej. Tentokrat mi bohuzel nesed ani Will, jednak tak nejak hraje nehraje, coz znamena, ze se vetsinu casu tvari nasrane. Horsi je, ze jeho neustale dokola se opakujici kecy zacnou za chvily otravovat. Takze celkove ale musim rict, ze tech 100 minut film zabavit dokaze a kdyz nad tim clovek moc nepremejsli, tak se to da v pohode skouknout. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ono je hrozně snadné vysmívat se M. Nightovi, že napsal a zrežíroval další debilní scénář. Vlastně se cítím až provinile, že to dělám. Ale dělám a dělat musím, protože to prostě je hloupý, nedomyšlený, neživotný a hlavně velmi líný film, kde promyšlenost nepřesahuje hranice scény (někdy záběru), svět nežije, pouze "je", protože si všichni přečetli scénář. Hlavně to vše oplývá velmi neúměrným egem. Bohužel chybí zajímavý příběh, který by přesvítil ty neskutečné logické lapsy v ději. WTF scén je moc málo (ale jsou), aby to bylo vyloženě zábavné, takže je to především na kroutění hlavou, až z toho člověka bolí krk. ()

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Will Smith a jeho nejhorší den

Will Smith a jeho nejhorší den

09.01.2014

Největší černošská herecká hvězda se pomalu vrací na plátna kin. Po čtyřleté dovolené se Will Smith objevil v předloňských Mužích v černém 3, rok 2013 potom strávil ve sci-fi Po zániku Země, kde… (více)

Reklama

Reklama