Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (230)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Temná tvář kapitalismu v praxi. Místy je tento dokument podivně, čti tendenčně, sestříhaný, ale naštěstí pouze ve vztahu k jednotlivým personám, nikoliv k validitě obsahu. Kdo jste se strašně smáli u Vlka z Wall Street, podívejte se na toto, třeba na obsah toho filmu změníte názor. Doporučuju a upozorňuju, že obsah je docela intenzivní a (nejen) po laikovi vyžaduje veškerou pozornost. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Ekonomická krize komplexním, leč zároveň i přehledným a poutavým způsobem. Ferguson není až tak fanatický levičák jako Moore a nepotrpí si tolik na hru na efekt, takže jeho hloubkový pohled do finančního světa neuráží ani ty kteří vědí o čem je řeč a chápou nejednoznačnost celého problému. Snahy o až přehnané argumentační zjednoduššení a černobílé obžalovávání jednotlivých "viníků" jsou zde sice v určité míře také, nicméně není až tak velký problém se od toho v těch spornějších případech oprostit a promýšlet problém i nad rámec názoru autora - autor především solidním způsobem prezentuje problém a jeho nejsilnější příčiny, poukazování na jeho vlastní závěry a možná řešení jsou k tomu jen letmo nadhozeny. 8/10 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Parádní a přehledný dokument. Až mi z toho místy přebíhal mráz po zádech co všechno si ty lidi dovolí... Za mě 90% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Prachy prý ničí charakter...no, tato kapka už je dávno za námi, nyní už prachy ničí celé rodiny, obce, města, státy. Když už nemají na Wallstreetu z čeho hrabat, vyhlásí krizi. Kapitalistický globální trh krizi potřebuje ke svému přirozenému chodu, je to její hnací motor, ony ty ranče, pozemky, jachty, letadla, vrtulníky, monstrózní paláce, děvky a drogy někdo vždy musí zaplatit. Ještě, že je Amerika a okolní svět plný vážených klientů, ze kterých lze stále něco ždímat. Další investigativní dokument poukazující na fakt, že jsme jako vývojový druh už dávno a dlouho v prdeli, kdo jiný by toto mohl vymyslet. PS: Zdejší poznámky o jednostrannosti dokumentu jsem nějak nepochopil. Jenda polovina miliardářů rozhovor odmítla, ta druhá při rozhovoru počítala, kolik minut režisérovi ještě zbývá k pokládání dalších otázek, jaký jiný pohled by byl ještě třeba k tomu, aby člověk pochopil, kdo a kde drží moc nad cenou prakticky čehokoli, včetně pitné vody?? ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Člověk je nejblbější zvíře na planetě. Udělá chybu a opakuje ji stále dokola až do úplné záhuby. Třeba dokument Charlese Fergusona pomůže lidem pochopit, v čem byla chyba. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument jsem se podíval jako na předskokana k filmu Sázka na nejistotu, kterému spousta lidí nerozumí a nerad bych do této skupiny patřil i já. Tento dokument je velice poutavý a myslím si, že ocenění bylo tentokrát opravdu na místě. Pojednává o příčinách, průběhu a důsledcích finanční krize. Celkem srozumitelně je divákům prostřednictvím úst mnoha bohatých pánů vysvětlován celý průběh finanční krize. Někteří pánové v dokumentu odmítli povídat, protože zřejmě prostě neměli čas. Vzduchem létají nehorázná čísla, o kterých se dokonce i mně může jenom snít. Dokument je perfektně sestříhán a velice jsem ocenil krátké úseky textu, které se na moment objeví a pár větami dovysvětlí problém. Chce se to během sledování hodně soustředit, což se nám se spolusledovatelkou výjimečně podařilo. Démon je příjemný průvodce. Závěrečné shrnutí je pěkné. Dohromady bych to viděl na 4 kousky. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Toš kurňa každý věděl co se tady děje? Jeeen jaaa neeee!? Jsem rozhorčený, heeej ale úplně, nasraný na celý svět... kde je ten meteor ať smete ty vyděrače a kradoše ze Země. Racionální řešeni pro neracionální vyděrače ze zákulisí jaaako. Dost utlačování... Zleteli orly z Tatry, tiahnu na podolia, ponad vysoké hory, ponad rovné polia, preleteli cez Dunaj, cez tú šíru vodu, sadli tam za pomedzím XY rodu. Teraz dlho bla, bla, bla... a Hynú i naši, hynú, ale sťa víťazi! Žiadna rana zvuk bôľu z úst im nevyrazí, vďačne lejú vernú krv po osudnom poli: oj, veď padnúť za národ - oj, veď to nebolí! 7/10 ()

Ant 

všechny recenze uživatele

To je hnus velebnosti. Velmi podrobný dokument, který popisuje, co vedlo k finační krizi a kdo v tom měl prsty. Celou dobu jsem jen musela kroutit hlavou, jaký bordel v Americe(ale i všude jinde) panuje. Stačí vám pár tisíc lobbistů a schválí vám pomalu jakýkoliv zákon chcete. Ruka ruku myje. Nikoho absolutně nezajímaly následky, hlavně že si každý nahrabal. Přivedli jste ke krachu obrovskou finanční společnosti a ještě jste za to dostali odměnu, samozřejmě z peněz daňových poplatníků. A tihle lidé teď sedí ve vedoucích funkcích vládních finančních úřadů Obamovy vlády. Žádné změny, žádné opatření ani zákony... jede se vesele dál. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, ktorý môžem komentovať iba jednou poučkou a jednou rozprávkou. Moc korumpuje, absolútna moc korumpuje absolútne. Preto monopoly a nadnárodné spoločnosti. Na začiatku všetci zberali lesné plody a lovili zver. Potom sa objavil jeden, ktorému sa na love nedarilo, ale vedel vyrábať lepšie nástroje na lov ako ostatní. Tak ho nechali v jaskyni a išli loviť. Výroba nástrojov bola bezpečnejšia ako lov a výrobca mal viac možností v prestávkach obšťastňovať ženy. A tak sa v ďalších generáciách rodilo stále viac "špecialistov", ktorí už nevytvárali požadované produkty, ale zdobili steny jaskýň, chránili ich obyvateľov pred prírodnými živlami a pod. Bartrový obchod bol nepohodlný a tak Féničania vymysleli peniaze. Lenže výroba peňazí je nepomerne jednoduchšia, ako tvorba hodnôt, ktorými sú peniaze kryté. A preto v roku 1973 bola zrušená zlatá parita dolára. Odvtedy už chod sveta určujú ľudia, ktorí nevytvárajú žiadne hodnoty. A je úplne jedno, či sú prostriedkami deriváty, hedgeové fondy alebo čokoľvek iné.A ľudia sú stále nepoučiteľní. Istota desaťnásobku, pyramídové hry, šmejdi, bitcoiny - čokoľvek, len preboha nie práca, zárobok, sporenie, život primeraný príjmom. Každá ďalšia kríza bude ešte ničivejšia a ešte radikálnejšie oddelí nás od nich. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o globální finanční krizi, která v roce 2008 ukázala jak snadné je přijít o vše. Dokument mapuje celou situaci a ukazuje, jak střední třída trpí a bohatí ještě více vydělávají. Jedná se o dokument, který zaujme především ty, kteří se zajímají o ekonomické problémy, protože normální divák by se mohl v ekonomických pojmech snadno ztratit. Rozhodně se však jedná o dokument, který by měl vidět každý, ačkoliv je v některých chvílích vyloženě děsivý. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Četl jsem o tomto celosvětovém "letadlu" podobnou knihu a viděl podobný dokument. Tento je hezká přehledovka. Pěkně si bublinou nemovitostí zastavěli krajinu. Bance Lehman brothers krach přeju, střadatelům a jejímu řediteli, který vydělal 485 milionů dolarů ne. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Zo zákulisia hlavných aktérov, ktorí rozpútali premyslené a do detailov zvážené vyčíňanie, na ktorom sa rozprávkovo n-a-b-a-l-i-l-i, čiže extrémne zbohatli, čím dopredu zabezpečili niekoľko svojich skorumpovaných generácii. Hovorím o chlapcov, od naproti z Wall Street, či o riaditeľov, manažérov prestížnych amerických bánk, ktorí o všetkom vedeli, čo sa blíži, aj tak to mali komplet v paži. Zaujímavý dokument, o ktorom vznikol film na podobný princíp, a la The Big Short, ale ani táto poctivá vec v ničom nezaostáva za kvalitným filmom. Je tu množstvo faktov a informácii, čo občas zamotáva divákovi poriadne hlavu. Dôležité je porozumieť intenzívnej - zrozumiteľnej myšlienke, ktorá nedáva počas takmer 2. hodín divákovi vydýchnuť, to je len pre dobro veci, viac - menej, garantujem, že väčšina z vás, bude dosť zhnusená po konci záverečných tituliek, keď si premietnete ľudí, ktorých ste sledovali, že vymenovať na nich výnimočné VULGARIZMY, aj tak nemá cenu, lebo sa tým nič nezmení ! ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument o finanční krizi. Velmi odborně a zároveň přehledně podané téma světové nadvlády a novodobé diktatury bank. Nic lepšího a věrohodnějšího dle mého názoru už nikdo nenatočí. I tak se divím, kolik těch zlodějů a tunelářů mělo drzost se v dokumentu ukázat. A jejich neschopnost argumentace mě jen utvrdila v tom, že nežijeme v dobré době. Je jen otázka času, kdy spadneme ještě do hlubší krize...a tu už většinová společnost možná neustojí. 100% ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý má z môjho laického neekonomického pohľadu veľkú hodnotu a zmysel. Nebudem sa tváriť, že som porozumel každému slovu a vysvetleniu, ale ten komplexný "big picture" pohľad som pochytil a ako divák som bol nadšený formou, ako triezvo uvažujúci človek naopak nepotešený obsahom dokumentu. Som rád, že Ferguson sa k veci nepostavil ako M. Moore, ale dal si tú námahu ísť viac do hĺbky, osloviť osobnosti, ktoré majú v ekonomickom svete (nielen v ňom) svoj status a moc. Tým pádom je celková hodnota dokumentu vyššia, jeho výpovedná sila účinnejšia a jeho efekt "nepotešiteľnejší". ()

Othello 

všechny recenze uživatele

To vám je paráda. Dvě hodiny hlášek sedících lidí prostříhaných záběrama na mrakodrapy obchodních společností nebo něco podobně neskutečně nezajímavého. Uvědomil jsem si, že Inside Job vůbec ani nemusí být film. Nicméně potlačil jsem v sobě tu snobskou formální náročnost, nedívám se přece na Moora. No hele, ne že bych se považoval za nějaký ekonomický eso, na střední jsem z ní málem proletěl, ale řekl tenhle dokument něco, co nikdo doteď nevěděl? Vytáhnout pár lidí, co oznámí, že bankéři jsou zkorumpovaná banda narvaná kokainem a testosteronem (jo btw věděli jste, že hazard stimuluje stejné části mozku jako kokain? a co na to ještěři z pekel?) je na mě moc jednoduchý. Inside Job v zásadě nepřekládá ani jednou nějaký komplexní rozhovor s reálnou nějakou osobou, ale poskládá si vlastní z keců vytržených z kontextu asi dvaceti lidí. Já bych takhle mohl udělat z Rychlých šípů pornoproducenty například. Když si konečně Ferguson poskládá svůj antikapitalistickej kýbl špíny a člověk se zatetelí, že by taky konečně mohl najít nějaké řešení, tak z ničeho nic kamera obletí sochu svobody a je nám oznámeno, že bychom měli bojovat. Fakt průser. Btw: jo a rád bych zmínil, že mi v současné době klepe noha spíš nalevo, abyste si nemysleli -) ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Odborný a komplexní dokument, který objasňuje příčiny vzniku finanční krize v USA, podložený spoustou grafů, názory ekonomů a někdy až neuvěřitelnými výpověďmi lidí, kteří byli do celé téhle pyramidové finanční hry více či méně zapleteni. Opravdu nemám slov. Zapomeňte na levičáckého Moorea, dokumentům teď vládne Ferguson. Lidem zajímajících se o ekonomiku a politiku doporučuju bez váhání, ostatní se partně budou ztrácet v ekonomických pojmech. 90% ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Dokument je to celkem zdařile udělaný :) On v podstatě ani nelže, jenom skutečnost místy mírně manipuluje. Otázka je, jak to hodnotit. V podstatě všechny informace, co v Inside Job zazněly, vychází ze skutečnosti a z toho, co se stalo. Problém nastane, když se začnou ptát: „Jak se to stalo?“ Ono to v padání tvůrců vyznívá, tak že za krizi může nezodpovědný trh a vláda byla (chudinka) korumpována a nemohla tak, sic se snažila, trhu pomoci. Ale málo je už zdůrazněno že Fannie a Freddie byly projekty, které svými regulacemi (ano, těmi nástroji, které měly vést ke stabilizaci) vydržovala vláda. Místo, aby se tvůrci zaměřili na toto, nepochybně politicky bolavé místo, a ratingové agentury (Moodie´s a spol.), zabývají se OTC deriváty tzv. swapy, jejichž problematika je tak složitá a nejasná, že jejich zohlednění v tomto dokumentu je jenom zavádějící. Každopádně, kdo si chce po téhle „dokumentové smršti“ srovnat myšlenky a udělat si na věc nějaký názor doporučuju přečíst si toto: Krach - Thomas E. Woods. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

jeden z nejznepokojivějších dokumentů (nebo filmů), jež jsem měl možnost vidět.. Inside Job hodně suverénním způsobem servíruje informace o tom, jak krize vznikla a čí to byla vina, na diváka vychrlí obrovské kvantum pojmů, souvislostí, jmen, názvů firem atd. a upozorňuje na prohnilost a nezodpovědnost amerického finančního trhu a rovněž politiky, která je tam i dnes skrz naskrz prolezlá lidmi, jejichž nekonečná chamtivost stála u zrodu samotné krize.. velké množství informací (a zejména odborných pojmů) má sice za následek jistou nepřehlednost, kdy laikovi není jasné, o čem se přesně mluví, ale jako celek přesto funguje dokument výborně.. zkrátka povinnost pro všechny, kteří se alespoň trochu zajímají o to, co se děje ve světě.. ()

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama