Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (230)

st.ranger 

všechny recenze uživatele

V případě tohoto dokumentu bych se ani nedivil při vzniku prequelu a pokračování, protože bohužel, mocní lidé, zkažení hamižností a nenažraností nakonec pohltí svět. Dokument je postupně velice nádherně vysvětlen a polopaticky seznámí i neznalé s finančními machinacemi. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Inside Job je použitelný jako "doplňková četba" k The Big Short, ale dosti dobře obstojí i sám o sobě. Poskytuje velmi dobře uspořádaný soubor informací, který zachycuje finanční krizi v souvislostech od jejích příčin až po současný stav. Poslední kapitoly jsou ostatně nejvíc znepokojující, protože svědčí o takové prorostlosti politického systému a finančního sektoru, že z toho vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Fakt, že velká část strůjců krize (z nichž žádný nebyl stíhán) zastává vysoké posty na místech, kde se rozhoduje o regulaci trhu a jeho dalším vývoji, je doslova alarmující. Ostatně nejvíc vypovídající částí dokumentu jsou ty pasáže, kdy titulek suše oznamuje "XY odmítl poskytnout rozhovor pro účely tohoto filmu". Doporučuju srovnání s některými komentáři Johna Olivera a vlastně (s jistou rezervou) i s politickým pozadím House of Cards (vliv lobbystů a donátorů na politické rozhodování). ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Informácie pre ľudí, čo toho o ekonomike a ekonomickej kríze veľa nevedia, ale niektoré odborné slová si treba tak, či tak zistiť, je to pokročilejší dokument, ktorý nejde nejako pomaly, treba sa do toho buď málinko vyznať alebo si to pozrieť viackrát. Je to spravené americkým štýlom a nerád by som vyzdvihoval ľudí, ktorí z toho vyšli dobre ako Soros, pani Lagarde, či iní, lebo ani oni neprispeli nejako extra k zmene. Nemyslím, že to bolo nejako tendenčné a páči sa mi, že sa snaží nájsť vinníkov, ktorí stoja na vrchole a profitovali z toho najviac, ale som aj rád, že sa poukázalo na chyby bežných ľudí. Systém však je tým najproblémovejším a ukázalo sa, aký je kapitalizmus chybný a neúčinný. Oskar ako bolo spomínané pre mňa nie je smerodajná vec, tak ako Nobelova cena, lebo sa sprotivili svojmu poslaniu, ale ako divák musím oceniť investigatívnosť tohto dokumentu. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Bravo! Vynikající dokument! Nemohla jsem odtrhnout oči a každou informaci jsem doslova hltala. Problém ale je, že ne všem je dokument srozumitelný, protože kdo neekonomicky vzdělaný ví, co je to swap, derivát, opce, CDS nebo CDO. Ale zase na druhou stranu, ten, koho to vůbec nezajímá, si to ani nepustí. Informace byly úžasně setříděné a přehledné. Rozdělené dokumentu na 5 částí, kdy v každé se věnovali různému období před, v a po krizi byla vynikajícím vodítkem, jak se neztratit. Já bych chtěla jen dodat, že když už se na konci zmiňovali viníci, tak bych vypíchla i G. Bushe a ne jen jeho. Protože se má za to, že právě on podpořil finančně banky. Tím právě mohli vzniknou právě tyto nebezpečné deriváty. No ale to jsem odbočila. Rozhodně si to pusťte!, protože je to náš svět, ve kterém se tohle děje!! ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Right to the Face! Přehledně vysvětleno a interpretováno to, co si každý myslí, ale nedokáže to interpretovat. Určitě dokument který stojí za to. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Ty kráávo...Domument o lidské chamtivosti...Kéž by takové dokumenty točil někdo i u nás v ČR....Co vede lidi k tomu, když vydělávají 50 milionů dolarů ročně, chtějí 100 miliónů?...Ano lidé si našli svého boha v penězích a obyčejní lidé je nenávidí nebo jim závidí...Tak to dopadne, když se nemusíme nikomu zpovídat a jít si životem co nejvíce nahrabat...S rukou na srdce, kdybych byl na jejich místě, taky by mne nezajímali ostatní a hrabal bych jen pro sebe...Jsem šťastný, že mým bohem nejsou peníze...Lidé si ukládají peníze, chtěji si zabezpečit život, kupovat věci na které nemají...Lidská chamtivost se vyskytuje i v těch nejchudších vrstvách...Ale nakonec je sežere rez, mol nebo je zloději vykratou...Tož já si raději budu ukládat tam, kde rez ani mol nejsou a zloději nekradou...Mám tam už pěkně dlouho účet...Moje jmění se mi tam hezký kupí...Banka, která je zdarma a nikdy nekrachne...Na vlastní kůži a generacemi vyzkoušeno... ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Tento dokument má velkou přednost, že mu porozumí i obyčejný hejhula z český vesnice. Nemusíte být velký ekonom a přesto pochopíte, že banky a finanční mafie z Wall Street má svět v ruce. Je to hnus vidět i v tuto chvíli tyto zločince jak se nadtřásají v drahých oblecích jakoby nic. Btw. pokud chcete zabavněji pojatý dokument o stejné věci pak doporučuji Kapitalismus s láskou od Michaela Moora. Jeho lepení policejní pásky místa zločina kolem Wall Street pobaví, ale i zamrzí, že to udělal jen on. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Není lehké celou dobu pozorně sledovat všechny v dokumentu popisované finanční machinace. Jestli jste ekonom, máte výhodu, pokud ne, připravte se na lavinu informací a dvě hodiny šponovaní pozornosti. Wall Street není žádný důvěryhodný pán, ale kolébka nekalých machinací, zdroj finančního průseru. Divila jsem se, jak tamní finančníci mají dlouhé prsty. Finanční krizi stojí za to vidět. Ale jako vždycky je třeba si potom sám všechny informace kriticky setřídit a vyhodnotit. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Prestoze se dokument snazi vse krasne vysvetlit i tem, co vlastne nevi, co si treba pod pojmem "obchod s derivaty" predstavit, tak bohuzel musim rict, ze ne uplne vsechno jsem pochopila, coz je ta jedna hvezda dolu, protoze jinak je to perfektni. Ale jinak, ze zit na dluh se neda dlouho a hlavne, ze to vzdy nekdo musi v konecny fazi zaplatit, to vim i bez tohohle dokumentu. Rozhode hodlam dokument sirit dal. Hodne me pobavila scena, kdyz si jeden pan profesor prestizni univerzity svoji praci o "stabilite ekonomiky Islandu" (objednanou a zaplacenou islandskou obchodni komorou ci necim podobnym) prejmenoval ve svem zivotopisu dodatecne po krizi na Islandu na "nestabilita..." a oduvodnil to jako preklep :))) ()

esopesokeso

všechny recenze uživatele

Najlepšie by bolo tu bandu skurvyduchov, čo môžu za ožobračenie miliónov ľudí vystrieľať, ale nie je jasné, že kto sú presne tí vinníci.... každá líška svoj chvost chváli, zlodej kričí, nech chytí zlodeja, papaláš u koryta je chránený imunitou a ratingové agentúry sa za svoje zlé (podplatené) odporúčania obhajujú právom na slobodu slova. Avšak je zaujimavé, že nikdy tak burzový makléri nezarobili tak ako pred krízou... tí samí, čo dostali svojích klientov na mizinu. Doporučujem aj Uwe Bolla ()

EvAnSiT 

všechny recenze uživatele

! Ak ste film ešte nevideli, nasledujúce riadky radšej preskočte ! :-) Je neuveriteľné, kam až siaha ľudská chamtivosť a nezodpovednosť. ,, ... nestačila im jedna, museli mať sedem majestátnych víl a luxusný apartmán v centre NY ... Sedem tryskáčov, vrátane Boeingu 747, a moment ešte helikoptéra... Nezdá sa Vám to príliš ? ... Ehmm... " Prečo by mal jeden z tých "vyvolených" zarobiť na ročných prémiách viac, ako poctivý remeselník / robotník za celý život ? ... Najsmutnejšie na to všetkom je, že zodpovední ostali nepotrestaní, ba čo viac, úhlavný sympatizant "regulácie" B. Obama, si ich vzal pod svoje ochranné krídla. Stačilo len... ,, .... už sa to nebude opakovať, poučili sme sa, avšak viete, že naše znalosti a skúsenosti sú pre Vás nenahraditeľné. " a mávnutím ruky sú dosadení do čelných pozícií finančného trhu. Odznela tu nejedna krásna myšlienka, ako napríklad táto: ,, Prečo by ma finančný inžinier zarábať štvor až stonásobok toho, čo zarobí "obyčajný" inžinier, veď v skutočnosti ani inžinierom nie je ?!? Ozajstný inžinier predsa buduje mosty, ktoré nás spájajú, zatiaľ čo ten druhý buduje sny, nebezpečné sny, ktoré sa môžu veľmi rýchlo a jednoducho zmeniť v nočnú moru, na ktorú, bohužiaľ, doplatíme všetci." Btw narrated by Matt Damon... Great choice ! :-) ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Cenný dokument hlavně v tom, jak ukazuje pletivo vztahů, "kamarádšoftů" a soudružného přitakávání hlavou (ve stylu "my nic netušili, jsme v tom nevinně") v nejvyšších patrech amerického finančního sektoru. Samozřejmě, že se v USA nemůže nic změnit, když (bývalí) manažeři z krachujících investičních bank dělají poradce v nejdůležitějších vládních institucích. :D Jako doplňkové čtení pro ujasnění, rekapitulaci a rozšíření tematiky finanční krize doporučuju rovněž knihu "Globální Minotaurus". ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Hodně smutná podívaná poukazující na beznadějnost současné situace. Fakticky se totiž nic neudělalo pro to, aby se podobný kolaps neopakoval. Jenom se vyplatilo hodně peněz. Paradoxně lidem, kteří celou situaci zavinili. ()

JOHN.NY 

všechny recenze uživatele

Inside job je primym zasahem a prvnim dokumentem o nedavne recesi, ktery je natocen srozumitelne, neotrele a na dobre edukativni urovni. Vsem, ktere zaujal, bych doporucil k precteni knihu americkoindickeho ekonoma, ktery se take v dokumentu objevil, Raghurana Rajana s nazvem Fault Lines. Ferguson se ji ocividne nechal dost inspirovat a znacne koresponduje s Rajanovymi pracemi poslednich let. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

V podstate nic noveho pod sluncem. Jen konstatovani, ze svetu vladnou financni korporace, rizene majetkuchtivymi lidmi, kteri i kdyz maji letadlo, chteji dalsi tri. Naivni dobra vule chtit pomoci druhym je az na tretim-ctvrtem miste. Je to asi lidska prirozenost, i ten nejchudsi, nebo nejvzdelanejsi ci nejinteligentnejsi clovek, kdyz se dostane k moci prevladne prirozenost hrabat majetek!!! Je to hnus, nespravedlnost, ale i kazdodenni realita! Protoze jenom svine se muze dostat nahoru, kdyz clovek mysli na druhe a nejen na sebe nahoru to nedotahne, proto svet ridi jen svine!!!! ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nadprůměrný a v rámci tématu komplexní dokument.Možná škoda,že pro běžného diváka je té odbornosti místy až příliš a je tak celkem snadné se v celém vyprávění ztratit...80% ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Burzovní krach v osmém roce a následná celosvětová krize mohla mohly být fackou osvícení. Společnost, která se dlouhá léta hladila po penisech si mohla konečně uvědomit, že volnost trhu nevede k všeobecnému blahobytu. Zatímco dlouhodobým argumentem v podstatě bylo, že za chudobu jedněch může buď individuální neschopnost nebo zlá konkurence z téže třídy, popřípadě diskriminace jedněch vůči druhým v téže třídě. Vznikaly tak opět gladiátorské zápasy otroků, tentokráte ovšem opustily stadion a začaly nabírat globálnější podoby. Arogance mocných ale postupem času gradovala a tak s novým tisíciletím přišel zlom. Trh se zhroutil a je očividné a zřejmé, čí to bylo vinou. Chudí si tak mohou uvědomit, proč jsou chudí a kde se koncentrují všechny ty zelené, nemocemi infikované papírky. Dokument Inside Job se zaměřuje na obyčejné lidi, vysvětlí naprosto všem přístupnou cestou, proč mnozí nemají kde bydlet, proč jiní dostávají monstrózní bonusy za selhání a hlavně vytváří THE LIST, seznam skutečných hajzlů, lidí odpovědných za největší ekonomickou katastrofu za desítky let. Ukazuje též bezvýchodnost situace, kdy škody mají napravovat právě viníci, i propletenost burzy s politikou i akademií. A já se teď ptám! Když je všechno tak jednoduché, proč se, kurva, nic nemění? ()

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama