Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (230)

Hees 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý jasne a zreteľne ukazuje čo znamená šialená chuť po peniazoch pre obyčajných ľudí. Omyl bohatých platíme my všetci a za naše omyli umierame.(Hodnotenie 4,5) ()

retroslovak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument, ktorý vysvetľuje všetko okolo globálnej finančnej krízy od začiatku ako vznikla až po dôsledky. Odporúčam každému zhliadnuť tento výborný dokument. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Niezeby som chapal aspon polovicu z ekonomickych veci, ktore su predmetom tohto snimku, co mi vsak nebranilo "pochopit" ucelu a zmyslu Fergusonovej prace a napriek znacnej odbornosti sa Inside Job pozeral velmi dobre. A ze svetu vladne niekto uplne iny, ako sa javi na prvy pohlad? To nie je ziadna novinka, len moje vyhliadky by neboli take optimisticke ako ten zaverecny zaber na Sochu slobody. My, dnesni ludia sme uz prilis lenivi a predovsetkym hlupi na to, aby sme dokazali este nieco sami zmenit. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Konečně dokument, který se zabývá finanční krizí, která vyvrcholila v roce 2008 a zároveň stojí za povšimnutí. Vřele doporučuji všem, kteří by chtěli, alespoň z toho amerického hlediska vidět, kde se stala chyba. Za všechno může stále větší hrabání peněz manažerů bank, pojišťoven a samozřejmě politiků, kteří upřednostnili vlastní prospěch nežli prospěch ostatních a poslali tak miliony lidí na ulici. Všechno je to pouze o lobbování u politiků, zkreslování údajů (viz Island) a snahy potlačit všechny návrhy o nějakém objektivním ohodnocení CDO a také návrhy týkající se regulací. Jedinou vadou filmu je, že podává věc někdy až hodně složitě a lidé bez nějakého ekonomického povědomí nemají šanci vstřebat většinu informací, které před ně autoři předhazují. Po shlédnutí Inside job a nedávno Sicko mám neodbytný pocit, že je ve Spojených státech Amerických něco špatně. Rozhodně přínosný a pro mě velice atraktivní dokument. ()

grenforet 

všechny recenze uživatele

Finančná kríza postihla veľa obyvateľov planéty. Niektorí ľudia nevedia čo ju zapríčinilo preto vznikol tento dokument. Aj keď ma ekonómia moc nezaujíma v tomto dokumente som sa ani minútu nenudil. Zaujímavé rozhovory s ľuďmi ktorý majú dosť spoločné s krízou boli pekným odľahčením dokumentu. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Potvrzení jedné ze základních filosofických tezí, která říká, že z nic nevzniká z nejsoucna Dokumentu ubírá na kráse obdiv evropského systému, který je, jak se ukazuje na řecké krizi, jen další variací Ponziho systému neboli lidově letadla, na druhou stranu otevřeně kritizuje Obamovy "reformy". ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že studuji ekonomii, by mi mělo být téma finanční krize blízké, což jsem si také myslela, než jsem zhlédla tento dokument. Volba, proč jsem sáhla k tomuto snímku, byla zcela prozaická, téma světové krize bylo součástí několika státnicových otázek a já jej zvolila čistě jako učební materiál. Po přečtení skript zabývajících se těmito událostmi jsem nabyla vědomí, že můj rozhled je dostačující, což jsem se ovšem mýlila. Až dokument Finanční krize mě z tohoto vědomí vyvedl. Film je schopen systematicky, zcela jasně vysvětlit příčiny i následky, ke kterým došlo vlivem nezodpovědného, mnohdy chamtivého honu za mocí, slávou a penězi. Deregulace finančních trhů, která byla až do současnosti veřejností a pochopitelně finančními institucemi vřele vítána, způsobila tak ohromné ztráty, které se dle mnohých dají srovnat pouze s Velkou depresí mezi světovými válkami. Nevím, zda je nutné, se k dokumentu více rozepisovat, své diváky si nepochybně nalezne mezi lidmi, kteří se o toto téma zajímají a dle mého názoru jistě nebudou zklamáni a dozví se zaručeně mnoho nových skutečností, které jim doposud zůstávaly skryty. Vzhledem k dnešní propojenosti světa není krize otázkou jednoho státu, kde vznikla, ale posouvá se a rozšiřuje globálně. Jak je známo, někteří ekonomové dělí světovou krizi na dvě části - světovou finanční a světovou ekonomickou krizi, osobně bych ocenila, kdyby se autoři pustili i do druhé části a stejným, zajímavým a snadno pochopitelným způsobem ji zpracovali. ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Dokument, který udělal ze slova deregulace sprosté slovo ... informačně hutné, výživné a pro běžného diváka srozumitelné. Nebudu dlouze rozebírat výhody a pozitiva deregulace v ekonomice. Omezím se pouze na konstatování, že každý systém je jenom tak dobrý, jako jsou lidé, kteří vně operují. To, čeho jsme v poslední letech svědky, není důkaz selhání systému, ale prostý následek bezmezné lidské hrabivosti a neukojitelné touhy po moci a penězích, tj. lidí, jejichž vynalézavost dokáže znásilnit a zneužíti každý systém. Nekřižujme systém, resp. deregulaci jako součást ekonomického liberalismus. Na vině jsou lidé a vždycky budou. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, téma mě zajímalo od prvních novinových zpráv, když jsme se snažili pochopit, kde se vzala finanční krize. Pomáhaly články, knihy. A jak se mi to usazovalo, zaujal mě film Margin Call. Říkal jsem si, tohle má parametry diletantismu a neuvědomělé chamtivosti. Ocitnutí se na místě, kde se to točí, nikdo nic nekontroluje, všichni jsou přesvědčení, že nic nedělají špatně. To tu přece tisíckrát v historii v různých obměnách bylo. Pak do toho vlítnul The Big Short a dostalo to oscarové parametry s přídechem "what the fuck", to je super film a tomu ani mě se nechce věřit, s neustálým slíděním na internetu, co to ty CDS a CDO jsou. Načež si rovnou vzpomeňte na Matrix, jak Morpheus nabízí Neovi pilulky, vyberte si, jedna z nich je Inside Job a smiřte se s tím, že tohle redefinuje "neviditelnou ruku trhu" a "volný trh" na "nesrozumitelná pravidla" a "ovládaný trh" a buďme upřímní, pokud trhu jeho účastníci nerozumí, a akademici ztrácejí schopnost jej kriticky analyzovat, pak je něco fakt špatně. Filmy jako Inside Job musí vznikat. Přestože jim ti nejdůležitější účastníci tohoto velkolepého podvodu ani nedávají rozhovory. Trávení po tomhle filmu nebude nejsnazší každopádně. Samozřejmě, to není kritika kapitalismu nebo ekonomie, nebo dělení světa na pravý a levý nebo bohatý a chudý, tohle je normální otazník nad tím, nakolik lidi podlehli klamům systému, klamu svých vlastních argumentů a výplatních pásek. Nic víc. Selhání lidí, selhání inteligence, selhání zdravého rozumu. O nic víc nejde. Otázky a odpovědi. Základ dialogu. Základ soužití lidí v civilizaci. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Dá se regulovat lidská hloupost a naivita? Vše je podřízeno zisku. Přední hráči velmi dobře vědí jak jej generovat a přitom přenést riziko jinam. K zamyšlení: 10% nejbohatších vlastní 85% veškerého bohatství. A asi tušíte, jaká část obyvatel vlastní přes 70% objemu veškerých dluhů. ()

sator

všechny recenze uživatele

Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.Tomáš Baťa ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Nenásilný, přirozeně "sviňský", zbytečně nenafouknutý, se zajímavou kamerou a střihem je tenhle dokument, ve kterém hraje "nehrající" Matt Damon. Pro laického diváka z řad běžných (neekonomicky vzdělaných) občanů však může místy působit velmi nepřehledně a chaoticky. Na pátou hvězdu mimo jiné chybělo i chronologické poskládání zkoumaného konfliktu (rozumějme finanční krize). Ocenil bych vysvětlení podstaty hned v úvodu dokumentu. ()

rowdys 

všechny recenze uživatele

V dobe prasknutia bubliny som kauzu aktívne sledoval, no s pribúdajúcim časom už o niečo okrajovejšie po uvedomení si, že je to boj s veternými mlynmi a banky, okolo ktorých krúžia tie isté supy si naďalej veselo rastú. Inside Job bol tak pre mňa v istej miere oživením známeho, no vo veľkej miere aj dobiehaním zmeškaného. Nebudem obhajovať ani haniť toho Oscara, keďže film ma zaujal dávno predtým, keď sa o ňom len štebotalo v Cannes, isté však je, že Akadémia ľúbi materiál, ktorý (nie len) Američanom strká prst do otvorenej rany. Film je podaný zrozumiteľne, nestranne, svoje si vyžrala aj súčasná administratíva a Ivy League, avšak niektoré aspekty zjednodušuje až príliš. V prvom rade to je samotná príčina. Inside Job sa sústredí celý čas na dereguláciu a Wall Street motivátory a zbytočne stručne sú podané predátorské a non-prime pôžičky a ratingové agentúry akoby len na okraj. Fedeálnych rezerv a tieňových bánk akoby sa to ani netýkalo. Pochopiteľne, nedá sa v dvojhodinovej minutáži poňať všetko a je to skôr dokument na uvedenie do problému, no niekde vzadu ma tlačí, že sa toho dalo povedať i viac. BTW posledná veta dokumentu je ako z prezidentovho prejavu v ľubovoľnom Bayovom filme. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem k Finanční krizi přistupoval s velkým despektem, a to nejenom kvůli konečnému ocenění Akademie, jež přehlušilo jiné skvělé dokumenty roku 2010 Catfish a Exit Through the Gift Shop. Podobně jako také oceněná Nepříjemná pravda nabízí dokument aktuální téma a peníze za produkcí jsou vidět, ale nezbavil jsem se nakonec dojmu, že je to vyprávění dost povrchní - žádnou hloubkovou analýzu nečekejte, spíše takovou rekapitulačku. Ono je to vlastně dost všeobecné téma ve světě dokumentární tvorby - že by již vyčerpané? Přece jenom tu máme takový Enron: The Smartest Guys in the Room, The Corporation nebo třeba Zeitgeisty. Čtyři hvězdy nakonec překvapivě uděluji za jednoduchost a stravitelnost... a taky, že se pěkně kouká na ty letecké záběry. 70 % ()

BoncheR 

všechny recenze uživatele

Pohľad na finančnú krízu z inej perspektívy. Cieľom tohoto dokumentu nebolo pobaviť, no skôr oboznámiť. Až na menšie, nudnejšie , pasáže vo filme to bol vskutku vydarený snímok. V podstate tu bolo povedané všetko čo bolo treba ohľadom krízy. Nič viac, nič menej... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Přehledný, výstižný, ale vůbec ne povrchní, nebo zbytečně zjednodušující dokument o Světové finanční krizi. Bohužel jenom o ní. O Dluhové krizi, která na ní bezprostředně navazovala, a která byla hlavním viníkem poklesu evropských ekonomik, se člověk nedoví zhola nic. To je jediná výraznější výtka kterou mám k Fergusonovi. Ve své snaze ukázat na problém zapomněl zmínit, že ten nezodpovědný bankovní sektor nebyl jediný "zloduch", ale národní vlády by si s nim v klidu mohly podat ruce, jako rovný s rovným. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Tento dokument podle me splnil všechny požadavky, co na nej byly kladeny. Seznámil obsáhlým zpusobem s příčinami, průběhem i dusledky krize a relativne srozumitelne je vysvětlil. Zde prave dávám důraz na slovo relativne, protoze nepochybně zde mohlo byt spoustu pojmu pro laiky více objasněno. Povazuji to za dokument spíše pro lidi, kteří se o toto tema zajímají nebo se ve finančnictví aspoň trochu vyznaji. Nicméně i tak jsem se dozvěděla zajimavé skutecnosti a poslechla si k tomu hezky hudebni doprovod. ()

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama