Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (230)

Ceres 

všechny recenze uživatele

Mno jak se začalo od začátku objevovat slovo deregulace, tak mi bylo jasno, jakým směrem celý dokument bude zaměřen. Řeknu to krátce - nesouhlasím, důležitá část, řekl bych klíčová byla však přehlédnuta, a tou je FED a celý systém bankovnictví částečných rezerv, FED je jen zmíněn, že ničemu nezabránil. Směšné, ten celou šaškárnu způsobil, ruku v ruce s vládou. Je úplně zřejmé, že spousta lidí ani neví jak funguje bankovnictví, či jak vůbec vznikly FED, či centrální banky obecně, z dokumentu bylo vynecháno spoustu jiných faktů, neříkám, že tento dokument je úplně mimo, ale svést krizi na deregulaci, když USA mají jeden z nejvíce regulovaný finanční trh, a ohánět se, že regulátoři nic nedělali. Autorům unikl úplně jiný kus pravdy. Ono už jen po přečtení některých komentářů jsem nějak jsem nemohl najít nějaký rozumný názor, takže jen je vidět, že spousta lidí umí napsat blábol a to někdy docela dlouhý. Tvůrci u spousty jedinců dosáhli svého, tento dokument se vyloženě obouvá do kapitalismu, ale tím se šeredně plete. Ono jak to tak bývá je to přesně opačně, ale nemá smysl tu vysvětlovat, jak to vlastně bylo. Ale považovat ekonomický systém, v němž se zdanění pohybuje na úrovni 30 – 40%, v němž je zdaněna téměř každá transakce a jehož samé jádro, tedy peněžní systém, je monopolizován vládou a centrální bankou, za svobodný, laissez-faire kapitalismus, může jen opravdu totální idiot!!!!!!------- "Žijeme v systému, jenž by se dal asi nejvhodněji popsat jako mix korporativismu a fašismu (oba tyto směry jsou větvemi socialismu). Je to systém, v němž stát sice nevlastní výrobní prostředky, ale ovlivňuje je pomocí regulací a intervencí. Nepředepisuje sice, co se má vyrábět a za kolik prodávat, ale uvaluje na producenty a prodejce všemožné regulace, které mají za cíl usměrňovat ekonomiku podle vládního plánu. Reguluje vše, od měnového systému, před bankovnictví, poskytování úvěrů, určuje, jaké potraviny se smějí vyrábět a za jakých podmínek prodávat, stanovuje povinné normy a certifikace, zakazuje určité druhy zboží, nebo jiné naopak nakupovat přikazuje. Takový systém může kapitalismem nazvat jen fantasta nebo ignorant. Nebo někdo, kdo si vytyčil cíl pokoušet se pojem kapitalismus co nejvíce překrucovat."---------- ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Informacemi i argumenty naditý dokument pitvá kondici amerického bankovního sektoru v (záměrně vytýčených) souvislostech; přestože přehledně vysvětluje, ekonomicky méně vzdělaný divák (jako já) se může cítit až přehlcen a nesmí polevit v pozornosti. Jasně ukazuje na strůjce a viníky (ani nemusel zdůrazňovat, kdo všechno odmítl interview; na druhou stranu ale nevidím důvod se pohoršovat nad koksem a prostitutkami, jen jiná forma tuzemáku a ošmatávání servírek 4. cenové), kteří vyvázli víceméně bez trestu i újmy na svém obřím majetku, natož aby z krize vyvodili důsledky (regulace), když ji za ně daňoví poplatníci (stát) tak velkoryse zaplatili. Smutné, najednou mi Vlk z Wall Street přijde ještě o kus amorálnější. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Tak Damona jsem teda nepoznal. Každopádně to byl zajímavý dokument, který možná nastavil zrcadlo, ale v podstatě nic nedokázal. Jenom pár lidí znervóznit, ale nezměnilo se nic. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Dlouho se to tváří seriózně. Rozebírají se tam dluhové deriváty a fungování systému. Ano, to je zpracováno dobře - naneštěstí se to záhy snaží manipulovat všelékem jménem REGULACE. Nejsem žádný ekonomický expert, ale odporovat se dá snadno v mnoha argumentech Inside Job. Řemeslně podmanivé, obsahem sporné. 55%. Výborný komentář: RobbieM@N ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Kedysi som sa zaujímal o ekonómiu a preto ma tento dokument na prvý pohľad zaujal. Bol som ale zvedavý, čo je schopný ponúknuť aj menej erudovaným divákom. Na moje prekvapenie je tento dokument dostatočne jednoduchý, priamočiary a zrozumiteľný aj širším masám a napriek tomu že má zhruba dve hodiny, diváka, ktorého aspoň trochu zaujíma táto stále aktuálna téma, určite nebude nudiť. Škoda toho, že druhá strana vo väčšine prípadov odmietala rozhovory, ale to nemožno vyčítať tvorcom. Celkovo som bol teda spokojný, veľa vecí sa mi osvetlilo a vďaka tomuto dokumentu síce niesom expert na danú problematiku, avšak mám o niečo rozšírený obzor a doplnilo sa mi množstvo súvislostí. 75 % ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Bolo tu už snáď všetko napísané, tak nebudem zbytočne rozoberať detaily krízy. Na druhý krát ma najviac zaujalo asi to, ako obvinení z Goldman Sachs na výsluchu pred kamerami vôbec ale absolútne vôbec neľutujú, že klamali klientom, ale ľutujú len to, že to dali do mailov a teraz proti nim existujú dôkazy. A možno aj tá bordelmama, ktorá potvrdila, ako sa objednávali štetky a vypisovala k tomu faktúry za konzultácie, prieskum trhu a softvérové služby. Tak asi aj ten DiCaprio ako Vlk z Wall Street mal pravdu. Hlavne, že dnes už globálny finančný stroj beží dokonale a všetko je v poriadku, či? ()

Curlyman 

všechny recenze uživatele

"Why should a financial engineer be paid four times to a hundred times more than the real engineer? A real engineer builds bridges, a financial engineer builds dreams. And when those dreams turn out to be nightmares, other people pay for it." Kokoti nenažraní. ()

Casablanca 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který ale daleko více docení lidé znalí bankovního světa... Pro laika a člověka, kterému tato nenasytná a žravá džungle nic neříká a který se jí na míle vyhýbá, je trochu náročnější se občas orientovat ve všech pojmech a neztrácet pozornost... Zvlášť u téměř dvouhodinové stopáže... ()

regressiv odpad!

všechny recenze uživatele

Mohol by som sa podpísať pod Ceresov komentár. Nemyslím si, že všetko v tomto dokumente je mimo, ale skutočný dôvod krízy (expanzívna menová politika FEDu) autorovi dokumentu ušla. Bohužiaľ tak vzniklo veľmi tendenčné a zavádzajúce dielo. ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Objektivní a pro přemýšlivého laika naprosto srozumitelný dokument. Systém, jenž nutí lidi půjčovat si téměř na vše i když nejsou schopni splácet a bankéři, kterým nezáleží na tom zda může být úvěr splacen protože odměny dostanou teď, musí jít zákonitě do kytek. Čeká nás ještě zajímavá budoucnost... ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Je to dokument o rozhazování peněz na úkor daňových poplatníků. Je to dokument o bohatých lidech v kontrastu s těmi nejchudšímu. Je to kontroverzní dokument vyprávěny poměrně jednoduše. Jinak řečeno rozhodně to vyvolá jistou negativní reakci. Sám ho vnímám jako hodně povedený, nicméně je jasné, že u těchto dokumentů jsou autoři částečně zaujatí a proto nelze věřit úplně všemu. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Inside Job je z mého pohledu výtečný film a plný počet mu nedám jen z jediného důvodu - mé znalosti finanční sféry nejsou na takové úrovni, abych mohl vypovídající hodnotu Fergusonova počinu dostatečně posoudit. Jsem ale přesvědčen, že podobné dokumenty bývají vždy alespoň z části tendenční a filmaři určitým způsobem přizpůsobují fakta svému cíli. Ferguson si však za svůj styl práce zaslouží ocenění, protože se zaměřil na srozumitelnou interpretaci faktů a vyvaroval se laciných a patetických výlevů obětí finanční krize, ke kterým by se spousta filmařů jistě uchýlila. Jinak pokud jste do této chvíle neměli s bankéři problém, tak to se po tomto snímku určitě změní. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Chcete vědět proč byla finanční krize? Co bylo její příčinou, jak probíhala a jaké měla následky? Pustě si právě Inside job. Velmi dobrý dokument, který nic nepřehání a na nic si nehraje. Snaží se vypovídat bez emocí, které se stejně dostaví. Navíc je natočen tak, aby to pochopil i člověk, který není ve finančním světě zběhlý. Podobné filmy by měly být promítány snad i povinně. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tak ty ludry miliardářský zlodějský pojmenoval a tím ztrestal alespoň tento film. Učíme se skutečně od mistrů v oboru, USA jsou vytunelovaná země, jednou budou všichni vyjma toho jednoho procenta bohatých makat pro Číňany. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Hnus, velebnosti....finanční svět před celosvětovou krizí odhalen do posledního detailu...špína, machinace, korupce a jeden hajzl vedle druhého na nejvyšších místech, jejichž vědomá jednání stála spoustu lidí úspory, zaměstnání, budoucnost....a oni se smějí, nikdy nebyli a nebudou potrestáni a žijí si v nebývalém luxusu... Z USA se stalo semeniště celosvětových problémů - finanční krize, BLM hnutí, MeeToo.... Po knize Too Big to Fail další střípek do mozaiky nedokonalosti finančních a bankovních institucí a regulačních autorit. ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Na první shlédnutí není možné všemu stoprocentně porozumět, pokud člověk není přímo do problematiky zasvěcený, ale rámcový přehled o událostech, které předcházely krizi, jsem si udělal. Dokument je vytvořený profesionálně, zajímavě a zabývá se fakty. Doufám, že do budoucna takových přibude a naopak klesne popularita Michaela Moora, který kecá jen to, co se mu hodí. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Zoufale neobjektivní (ikdyž chápu, že to je záměr), některé pasáže ne zrovna snadno srozumitelné, a upřímně docela nudné. Oscara nechápu a nadsazené hodnocení už vůbec ne. 5/10 ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý dokument, pěkně vysvětlující některé procesy vedoucí k finanční krizi, ale zároveň je dost tendenční a zjednodušující. ()

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama