Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (230)

Swayne 

všechny recenze uživatele

Mám rád dokumenty, ktoré mi vedia niečo povedať... na ktoré nepozerám iba s tým hlúpym výrazom, nechápajúc o čo ide. Priznám sa, že som čakal, že Inside Job bude práve takým filmom... predsalen ekonomický žargón je mi dooosť vzdialený. Čakalo ma ale prekvapenie, pretože celý dokument je aj napriek charakteru "ekonomického sveta" podaný veľmi zrozumiteľne. Určite odporúčam pozrieť. ()

Olafsson 

všechny recenze uživatele

Nechutné! A nemyslím tím tento skvělý dokument nacpaný fakty, argumenty, servírovaný s nadhledem jako sonda do světa těch nejchamtivějších a nejsobectějších parchantů na tété planetě.. Ano, jediné co je na tomto nechutné jsou samotní aktéři - skuteční lidé, nejvlivnější lidé této planety, jejichž ulhané, pokrytecké ksichty jsem měl chuť po zhlédnutí tohoto díla pořádně nakopnout.. Více takových dokumentů! Trefný komentář: Zeck ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument považuji za jeden z nejzdařilejších, jaké jsem viděl. Nejen díky absolutně vyčerpávající vypovídací hodnotě, snaze držet se faktů a minimalizovat domněnky a vlastní spekulace (kéž by si z toho vzali příklad mnozí naši novináři). Za podstatné považuji hlavně fakt, že téma je velice aktuální a dotýká se v podstatě každého člověka a této planetě. Protože pokud nic nevíte o životě ledních mědvědů, tak se svět nezboří, ale pokud jste negramentí v otázkách funcí finančního trhu, pak si zaděláváte na problém. Někdo tu napsal, že film je levičácký. Považuju to za stupidní projev ideologického výplachu mozků. Osobně si myslím, že na kritizování toho, že střední třída chudne a bohatne 1% více méně neproduktivních vyžírků, není nic levičáckého. A když k tomu přičtu i velice chytlavou hudbu, dramatický střih a celkově kultivovaný design, pak bych byl ochoten dát i plný počet bodů. Jenže jsou tady dvě ale. Pes je zakopán právě v té snaze být faktograficky poctivý a vyčerpávající. Film je totiž natolik nabušen informacemi, které se na diváka valí v tak rychlém sledu, že se v něm při troše nepozornosti brzy přestanete orientovat. Není tady ani minimální prostor na to, aby se divák na chvíli sám zamyslel a informace i urovnal. Výsledkem je pak barevná koláž valící se na vás v takové intenzitě a rychlosti, že místy spíš sledujete Newyorské prakodrapy, než abyste poslouchali, co se ve filmu děje a říká. Druhý problém pak spočívá v určité nedotaženosti celkového vyznění dokumentu. ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

dokument se spíše než na mechanismy finančních trhů a na to, čím byla krize způsobena, jak probíhala atd. zaměřuje na objasnění toho "kdo za to může". Pokud jsou přítomny nějaké podrobnosti o finančních trzích, pak jen velmi stručně a pouze proto, aby se dál mohlo ukazovat prstem. Otázku zodpovědnosti řeší poměrně slušně a přesvědčivě (polemizovat by se snad dalo jen s tím, co vše byl úmysl, co byla lidská hloupost a co pouhá nedbalost, spoléhání na náhodu atd.), ovšem z technického hlediska přiliš přínosný není. Dokument příliš nepomůže pochopit finanční trhy. Z toho důvodu dávám jen 3*. Celkově: 70% ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Krize je především krizí západu tj. zejména USA a zemí Evropy. Dokument se soustřeďuje především na krizi v USA. Zajímavé údaje podává o propojení prohnilého univerzitního prostředí s finančním trhem. Politici, profesoři ekonomie a nejen oni jsou děvkami kapitálu. Představují tzv. služebnou třídu, která podporuje systém se všemi jeho negativy. Jen malá menšina mimo Mainstream mluví o alternativách. Řešením není pouze regulace, jak se snaží dokument navodit. Lidé se musí naučit z jedné strany méně spotřebovávat, na druhé straně stojí silnější postavení státu tj. omezení koncentrace kapitálu, rozbíjení monopolů prostřednictvím znárodnění bankovního sektoru, zdravotnictví, školství, energií. Pokud stojí finanční sektor nad státem, budou krize pouze přicházet a ti dole tj. 99 % populace na tom budou jen hůře a hůře. Propojení politiky s firmami je svinstvo a vede jen ke střetu zájmů a k nahrávání kapitálu na úkor zaměstnanců, kteří pracují čím dál více, méně vydělávají a více si půjčují, aby udrželi svou sociální úroveň. Mluvit o mezinárodním právu a o právním státě a zároveň se vyhýbat trestům pro finančníky a ještě je jmenovat na ministerstva je pokrytectví a zločin. Jedním z řešení mohou být i ekonomiky na bázi regionů, což ovšem může znít v současné době jako utopie. No počkejme si na další krizi, až bude valná většina střední třídy nespokojená a bude mít problém s obživou, tak to přijde a historie se bude opakovat. ()

george82 

všechny recenze uživatele

Už se o tom hodně řeklo a bylo slyšeno. Bohatí bohatnou a chudí chudnou. Tak to vždy bylo je a bude a nikdo s tím nikdy nic neudělá, protože rozhodují ti bohatí. Smutné. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Posledných pár viet zhrnulo úplne presne celý kontext dokumentu, ktorý bol mimochodom naozaj precízne a profesionálne spracovaný. "Tí, ktorí spôsobili krízu, sú stále pri moci. Budú nám hovoriť, že ich potrebujeme a že my to nemôžme pochopiť, lebo je to veľmi zložité. Nebude to ľahké, ale za isté veci sa oplatí bojovať." Áno, za slobodu, ktorá by nás uchránila pred takými netvormi ako sú Summers, Paulson a podobná zberba, ktorá sa neštíti pre vlastné zisky priviesť milióny ľudí na mizériu. To všetko len vierohodne vypovedá o zvrátenom kapitalistickom svete, v ktorom žijeme a ktorý sa skôr či neskôr bude musieť zmeniť, ak chceme, aby ľudstvo nečakal zánik. 85 % ()

Ruud36 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o rozpoutání globální finanční krize. Vše vychází z podložených faktů a popisuje příběh takový, jaký opravdu je. Ne všemu budete asi rozumět, i přesto ale pochopíte podstatu věci. Určitě stojí za shlédnutí. ()

Sticks 

všechny recenze uživatele

Výborný komplexný dokument o finančnej kríze, kde nechýba nič od začatia, vývinu až po ukázania prstom na vinníkov. Prakticky ukazuje akí sú americkí volstriťáci bezcitní a nemorálni(ktovie či si to vlastne uvedomujú), ako hazardujú s peniazmi obyčajných ľudí, vytvárajú peniaze prakticky z ničoho a keď nevedia čo s nimi, pripíšu si odmeny alebo zaplatia ratingovej agentúre (-Tá mi prišla obzvlášť absurdná. ,Profesionálna´ ratingová agentúra, čo má k profesionalite ďaleko(až na druhý koniec) a na súdoch sa odvoláva typom: však to je len náš názor, nemali ste sa nim riadiť. -) alebo na dajaký pochybný výskum. Film je obohatený postrehmi a komentármi odborníkov prakticky z celého sveta, no berie si na paškál aj tých čo sa priamo podieľali na konečnom páde burzy. Ferguson nešetrí otázkami u tých, ktorí mu otvorili dvere. Najviac ma zaráža, no zároveň neprekvapuje, absentujúce vyšetrovanie, znovuvymenovanie do funkcií a samotná ľudská povaha. Dokument je pre laika sčasti ťažko stráviteľný a chaotický, sám som celému mechanizmu stopercentne neporozumel a na mená spolu s vrtochami bánk som sa úsilne sústredil. Určite si ho pozriem znova. Toľko k mojim dojmom z dokumentu. 8/10 ()

Dextwer 

všechny recenze uživatele

Oskarový dokument 2011. Mělo by to být povinný dílo od základních škol až po domovy pro seniory. Krásně a jednodušše popisuje příčiny vzniku finanční krize. Tento dokument může být průlomovým dílem pro všechny daňový poplatníky, aby jsme si dali pozor nejenom na velké korporace, ale i na vysoké představitele vlád. Business je business a velký business jde i přes mrtvoly. Klobouk dolů nad odvahou tvůrcu tohoto snímku, určitě si nadělali hodně nepřátel. Hodnocení: 80 % ()

newmeex 

všechny recenze uživatele

myslim, ze celkom objektivny dokument, kde davaju tvorcovia prednost hlavne erudovanym odbornikom a svedkom, nepouzivaju lacne propagandisticke nastroje typu vrahu z Wall Streetu, ale dokazu nahnat strach aj tak. Dokument, ktory len potvrdzuje ze mocní a bohatí tohto sveta naozaj vzdy obidu so zdravou kozou a moralka sa proste v tomto odvetvi nenosi. A co je este horsie, ti isti ludia su nadalej pri kormidle a nadalej budu rozhodovat o buducom smere americkej a tym padom z velkej miery este aj svetovej ekonomiky. God help us ! ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument se spoustou dotyčných, které mají za následek celosvětovou krizi. Kéž by se svět z tohodle poučil a kritická situace se už nikdy neopakovala. Bohužel, se bojím, že to bude spíš naopak, dokud nebudou v čele ti správní lidí. Na tomto díle byly pro mě zajímavé hlavně dvě věci. První byla, jak někteří dlouho přemýšleli o svých odpovědích či odmítli konkrétní situaci komentovat. To je hned vidět, že něco tají a neříká vše upřímně a pravdivě. A druhá věc co je zajímavé, jak krize jednoho segmentu, jednoho státu se podepíše na celém světe. To jen ukazuje, jak všechno se vším souvisí, v ekonomice je to ještě umocněno na druhou. Inside Job je interesantní dílo, kde chválím hlavně Charlese Fergusona, že něco takového se odvažil zinscenovat. Hodnotím 80%, čtyři hvězdy. ()

Daves97 

všechny recenze uživatele

Nekomplexní. Inside job je dokument sestříhaný s tolika lidmi a takovým tempem, že udržet si odstup a přehled zvlášť pro člověka, který není zrovna kovaný v ekonomii...je téměř nemožné. A tak mu z celého snímku zbyde jen informace o tom, že ti chlapící z wall streetu jsou hyeny, které tráví svůj pracovní čas vykořisťováním celého zvěta a volný čas v bordelech a na kokainových večírcích...a můžou do puntíku za ÚPLNĚ VŠECHNO. Nemyslím si, že ekonomie je obor ve kterém by se daly činit takto jednoznačná rozhodnutí... ()

dsaiko odpad!

všechny recenze uživatele

Reálně tak jedna hvězda, nicméně v rámci vyrovnání neodpovídajícího průměru odpad. Je mi líto těch, kteří jsou tímto manipulativním "dokumentem" nadšeny. Je vidět, že ideové propagandě ještě plno lidí bezelstně podlehne. (ne, že by ve filmu občas nezazněla pravda, ale provedení je opravdu lacině demagogické) ()

Light_ 

všechny recenze uživatele

Tak takhle to bylo! Výbornej dokument, kterýmu rozumí i ekonomií nedotčený jedinec (já). Připadám si teď strašně chytře :) ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Pěkně vysvětlený systém ratingových agentur a systém prodeje derivátů. Jen mi možná chybělo ještě vysvětlení peněžní zásoby a obecně peněz a jejich vztahu k dluhům. To celé doplněné morálním úpadkem bankéřů. ()

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama