Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

decouble 

všechny recenze uživatele

Cenný dokument hlavně v tom, jak ukazuje pletivo vztahů, "kamarádšoftů" a soudružného přitakávání hlavou (ve stylu "my nic netušili, jsme v tom nevinně") v nejvyšších patrech amerického finančního sektoru. Samozřejmě, že se v USA nemůže nic změnit, když (bývalí) manažeři z krachujících investičních bank dělají poradce v nejdůležitějších vládních institucích. :D Jako doplňkové čtení pro ujasnění, rekapitulaci a rozšíření tematiky finanční krize doporučuju rovněž knihu "Globální Minotaurus". ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scenář: Chad Beck, Adam Bolt .. V rámci tématu poměrně komplexní, odborně vedený dokument. _ A u nás to máme nekoncepční důchodové pokusy o tunelování, chybějící progresivní či majetkové danění zato důsledné zdanění základních surovin a služeb, zastropované sociální pojištění, všudypřítomnou korupci, lobbing a v neposlední řadě závislost na globalizovaném trhu, který si zrovna nejlíp nevede (viz celý Inside Job). Jednoduše: ekonomický bordel a rozevírající se nůžky mezi pár bohatými a rostoucí chudobou. Jedni si experimentují, spekulují, okrádají a bohužel chybují a jejich bubliny praskají - a nakonec jako vždycky, nejchudší zaplatí nejvíc. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Prachy prý ničí charakter...no, tato kapka už je dávno za námi, nyní už prachy ničí celé rodiny, obce, města, státy. Když už nemají na Wallstreetu z čeho hrabat, vyhlásí krizi. Kapitalistický globální trh krizi potřebuje ke svému přirozenému chodu, je to její hnací motor, ony ty ranče, pozemky, jachty, letadla, vrtulníky, monstrózní paláce, děvky a drogy někdo vždy musí zaplatit. Ještě, že je Amerika a okolní svět plný vážených klientů, ze kterých lze stále něco ždímat. Další investigativní dokument poukazující na fakt, že jsme jako vývojový druh už dávno a dlouho v prdeli, kdo jiný by toto mohl vymyslet. PS: Zdejší poznámky o jednostrannosti dokumentu jsem nějak nepochopil. Jenda polovina miliardářů rozhovor odmítla, ta druhá při rozhovoru počítala, kolik minut režisérovi ještě zbývá k pokládání dalších otázek, jaký jiný pohled by byl ještě třeba k tomu, aby člověk pochopil, kdo a kde drží moc nad cenou prakticky čehokoli, včetně pitné vody?? ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[IFF, Bratislava 2010] Inside job: "colloquially refers to a crime, usually larceny, robbery or embezzlement, committed by a person with a osition of trust who is authorized to access a location or procedure with little or no supervision"._______ Zo zákulisia hlbinných analýz globálnej finančnej krízy sa pred naše prahy rútia škandalózne štatistiky/dohady počas ktorých je dosti náročné nevyrieknuť obscénne slovíčko-kurvy. Subprimy, deriváty, mystifikácie? Vyberte si čomu rozumiete najviacej a usúdte sami, že táto kolaps povolávacia trma-vrma nemá obdoby. Zaleží už len na tom, dokedy bude uzda znášanlivosti napnutá a kedy praskne. Pažraví účastníci tohoto toku deregulácií, dlhov a demagógií sa nepotia nad hrozbou "čo keby", ale sa samoľúbo podpierajú o (pre nich) vľúdnejšie táraniny typu "my vieme-vy nie". Ľud ako splašená črieda kopytníkov zištne trénovaná v ohrade zvanej "demokratizmus"._______Unilaterálna, lenže aj hodnoverná kampaň za/pre občana nevlastniaceho zrovna autíčko "Bugatti veyron" či jachtičku "Eclipse" a navyše synkretická ukážka povýšenosti/podradnosti. Ferguson je menej upätý ako Moore, potrpí si na odbornosť a za zdržanlivého ho brať netreba. Význačné rypnutie do rozkolísanej ekonomickej textúry z ktorej taktiež vyplýva: recesia = zármutok. ()

sator

všechny recenze uživatele

Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.Tomáš Baťa ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama