Reklama

Reklama

Paralelní světy

(TV film)
  • Velká Británie Parallel Universes
všechny plakáty
Velká Británie, 2002, 49 min

Obsahy(1)

Představte si , že by bylo možné vysvětlit vše ve vesmíru . Od nejmenších událostí až po ty největší . O tomto snili vědci už od dob Einsteina . A teď si dokonce myslí , že to dokáží . Tato teorie je šokující a vyplývá z ní nečekaný závěr . Svět , ve kterém žijeme , není jediný ... (oficiální text distributora)

Recenze (17)

Marze 

všechny recenze uživatele

K tomuto tématu jako dopnění toto dokumentu doporučuji knížku Paralelní světy: Putování vesmírem, vyššími dimenzemi a budoucností kosmu od Michio Kaku. Nakladatelé: Argo, Dokořán 2007 ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Otrasným spôsobom nakrútený dokument o zaujímavej téme. Milujem vesmír a teória paralelných svetov mi takisto príde zaujímavá, no tvorcom sa aj tak podarilo ma za necelých 50 minút riadne zhnusiť; Rozprávanie chce za akúkoľvek cenu ohromiť a šokovať, no hraničí so zavádzaním a počas jeho snahy o bombastickosť navyše ponúka nekonečné otravné zábery na spomalene kráčajúcich ľudí, či budovy. Otras. Čo je však horšie, dokument zlyháva aj vo vysvetľovaní; Zjavne je orientovaný na jednoduché masy, pretože sa snaží ísť na všetko veľmi jednoducho, no vo svojom dôsledku je napriek tomu nepochopiteľný. Ponúka len tézy, ktoré nepodkladá žiadnymi argumentmi (a keď podkladá, tak ich neobjasní) a kedže sú tieto tézy podávané čo najjednoduchšie, viac ako vedu to pripomína konšpiračnú teóriu. Viem, že ide o zložitú fyziku, no stretol som sa už aj s dokumentmi, ktoré dokázali na príkladoch vysvetliť ohromne zložité veci vesmíru tak, aby mi to dávalo zmysel. Paralelné vesmíry však bohužiaľ väčšinu "vysvetľujú" len štýlom: "Vedcov napadlo, že náš vesmír mohol vzniknúť kolíziou dvoch svetov. Urobili sa výpočty a naozaj!" A to je veľká škoda. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Bolo to naozaj zaujímavé, fascinujúce, v jednoduchosti to laikom opísalo, čím sa mnohí fyzikovia zaoberajú, no v podstate nám to len podsunulo novú teóriu, lebo čokoľvek naviac by sa sem nezmestilo. My môžme len žasnúť nad ľuďmi ako Tesla, Einstein, či títo tu, možno osobne nemusím napríklad Hawkinga, ale fantázia je niečo, čo je dobrý zdroj aj tu pre filmy. No a takéto záhady mi len rozširujú rad otázok, mne sa toto dielo celkom páčilo, aj keď mohli dať aj viac informácií. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument na téma co mě zajímá, až na ten obraz a hudbu. Na to se prostě nedá dívat, lepší si přečíst o tom nějakou knihu.To je otřes takto točené dokumenty. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Jste vysokoškolským studentem nebo absolventem matematicko-fyzikální fakulty? Nejste? Tak se na to vykašlete. Nepochopíte ani Ň. Můžete se sice tvářit, že tomu rozumíte, běda ale, kdyby se vás na to snad někdo zeptal. Pro normálního člověka naprostá ztráta času. ()

Rufete 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý dokument. Myšlenka řady různých světů mě fascinuje. Jelikož celý dokument vychází z Einsteinovy teorie všeho, přikládám mu velký význam, protože Albert Einstein je mým velkým vzorem. To, že byl Velký třesk údajně vyvolán kolizí dvou paralelních světů; no, popravdě je dost těžké všemu porozumět a věřit. Ovšem vědci, kteří se na výzkumu podíleli, podali (dle mého názoru) dosti přesvědčivé důkazy svědčící této teorii. Můžeme jen čekat na konečné rozřešení a třeba i dokončení teorie všeho. ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Přidám pátou, až vědci potvrdí, že je to pravda.. Jinak docela elegantní řešení toho, jak by to mohlo být... I když to chce fakt velkou představivost, aby člověk vše pochopil... ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Zajímavé komentáře k filmu: Komentářů k filmu je všeho všudy šest, takže dnes bez výběru těch nejzajímavějších. Koneckonců těžko vybírat zajímavé kometáře, když už samotný film byl pro mně docela nepochopitelný a to přesto, že jsem znalcem Teritorií, to znamená paralelních světů Stephena Kinga, o kterých si momentálně čtu v jednom z jeho fenomenálních příběhů. Podstatná myšlenka zazněla ve filmu, byť v jiném kontextu - při sledování tohoto dokumentu se musíte vzdát všech pravidel zdravého rozumu. Ale samozřejmě nic ve zlém, to čemu nerozumíme nemusí být vždycky špatné. Obdivuji lidi, kteří se podobnou problematikou zabývají, rozumí ji a řeší tyhle exoticky spletité problémy. Obdivuji jejich entuziazmus a nadšení, když pochopí, že teorie strun vycházející z ... se musí přehodnotit, neboť elamentární částice ... a tak podobně. Pokud jste tomu nerozuměli, nestyďte se. S největší pravděpodobností v okruhu 500 kilometrů je jen jediný člověk, který to chápe a i ten zrovna jenom projíždí. Hezká myšlenka, která byla v podstatě lidsky srozumitelná: Dávej si pozor na to, co si přeješ, pro případ, že by se ti to splnilo. Hodnotím na 3 hvězdičky - 50%, takže 50 na 50. Líbilo a nebylo moc pochopeno. Podívejte se sami na Paralelní světy na YouTube, všechno, co tam uslyšíte je pravda ... alespoň v našem světě. ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Tak konečně tu máme teorii o tom, jak vzniká velký třesk :) (big bang). Kupodivu je to díky strunám, které nejsou samy, tvoří jakési plochy, které se vlní a když se ty vlny setkají, tak BUM :). Super duper. ()

Metalicum 

všechny recenze uživatele

Od 25 minuty jsem se představivostí moc nechytal, ale i tak mě to připoutalo. Tyle témata fyziky jsou vždycky zajímavé. ()

lubos.cermak 

všechny recenze uživatele

49 minut podělíme 11 dimenzemi a dostaneme cca 5 minut pro vysvětlení každé z nich, což z tohoto dokumentu dělá velmi slabý odvar. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus se dokument do diváka snaží narvat tolik pro něj nových informací, že ho uvrhne v údiv a ztrátu orientace v dané problematice. To se stalo minimálně mě. Musel bych si to pustit asi ještě párkrát, abych rozumněl o čem je vlastně řeč. Jeden objev střídá druhej a jakožto laik sem se po polovině dokumentu dočista ztratil. Fyzika a vesmír jsou mou oblíbenou odrůdou dokumentů, ale tady toho do mě prostě chtěli nasypat moc a za tak málo času.. ()

Lukas0801 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument...jeden moudrý muž kdysi řekl, že nemožné je jen to, co si nedokážeme představit. Toto pojetí vesmíru se mi navíc zdá celkem pravděpodobné. Jen si to připustit.... :) ()

Isfio 

všechny recenze uživatele

Najviac ma dostala veta, že vedci už vyriešili vznik vesmíru a teraz sa presúvajú na iné dôležité témy. Špekulácie od začiatku do konca, ako aj samá teória, nedá sa dokázať ani vyvrátiť, znie to ako úplný blábol. ()

Reklama

Reklama