Reklama

Reklama

Pivo: Průvodce pro zasvěcené

(seriál)
  • Austrálie Beer: An Insider's Guide
všechny plakáty
Austrálie, 2004, 23 min

Obsahy(1)

Komu jinému by měla být tato dokumentární série věnována než nám? Pivo je přece symbol a nejznámější obchodní značka českého národa. Věřte nebo ne, pěnivého moku se po celé planetě ročně vytočí přes 120 miliard litrů, což z něj činí jednoznačně nejoblíbenější alkoholický nápoj planety. A těch druhů, no radost pohledět. Zdalipak ale víte, co to vlastně pijeme? Vytvořit chutné pivo je úplná věda. Nahlédněte proto do varných kotlů těch nejznámějších pivovarnických domů a přesvědčte se, kolik pravdy je na rčení, že kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Na vaše zdraví… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

sskrblik 

všechny recenze uživatele

🍺 je nektar, nápoj božský, pijte pivo chraňte vodu! Můžu říct, že za 15 let jsem si tenhle nápoj zamiloval stejně jako celé zástupy lidu českého. Nyní s odstupem času, když člověk zjišťuje kolik tisíc druhů piva existuje si pořád kladu otázku má cenu to všechno ochutnávat? Má. Pivo se hodí k jídlu, hodí se místo kafe, hodí se do hokny, hodí se za volant, hodí se na výslech... je to prostě nápoj pro každou příležitost. Dobře, teď trochu vážněji skončit u jedné značky jednoho druhu je škoda, protože se v pivním světe skrývá stovky podobných, ale jiných chutí, které můžete stále objevovat. Naštěstí příležitostí v dnešním světě kompůjtrů přibylo mnohonásobně více než v letech minulých a proto vždy raději dám přednost malému pivovaru nad velkým. Dokument je bohužel zaměřen na cudzí světy piva. Za sebe mohu říci, že mám zkušenosti převážně s pivem Belgickým, které se považuje ve světě za synonymum lepšího píva a to mohu jenom potvrdit, přesto jako pravý patriot nedám dopustit na piva česká a to je základní kámen úrazu u totoho dokumentu. Přes Pejly Ejly, Ejly, Stouty, píče piva, sběrače plechovek se toho až zas tolik nedozvíte. ()

U.Tarare 

všechny recenze uživatele

První díly jsou pecka, člověk se tam dozví spoustu nových, zajímavých věcí. Časem tvůrcům dochází témata a díly ztrácejí na atraktivitě, navíc informace se často opakují již z předchozích dílů. Ale i tak si tato série o pivu zaslouží 80% ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Dokument pro australany a američany o jejich pivech. Dokument je dobrý leda pro lidi, co o pivu neví opravdu absolutně nic. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Fanouškům piva určitě doporučuju. Z 6 dílů jsou 4 (první dva a poslední dva) nejlepší. Je fakt že zmínka o české republice je v celém seriálu pouze 2x, ale na australský dokument je to úspěch. Když to porovnám s dnešní dobou, kdy máme v ČR 280 (mini)pivovarů, tak je to lehce pasé, ale na druhou stranu to celé berou z hlediska světového, takže tto není zase tak na škodu. Každopádně jsem se dozvěděl jak se do detajlu a srozumitelně vaří to pivo a o tom to je. 76% ()

j.linhi 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o pivu absolutně ignorující (až na dvě mizerné zmínky v prvním a posledním díle) pivní supervelmoc. Soutěž o nejlepší světové pivo kterou vyhraje nějakej pochybnej patok z Novýho Zélandu o kterym nikdo jak živ neslyšel... spousta australanů tvářících se jako pivaři.... Čekal sem trochu objektivnější pohled na světovou pivní kulturu. ()

Paulie26 

všechny recenze uživatele

Seriál trochu bojuje s překladem v názvosloví piv ale pro někoho kdo o pivu moc neví je určitě seriál povznášející. Trochu mi vadí ten americký styl točení seriálů. Vidět seriál v roce natočení určitě by člověku dal mnohem více než dnes. ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Je třeba podotknout, že název je pro člověka obklopeného pivní kulturou či "kulturou" velmi zavádějící a nové informace velmi omezené. Nicméně z některých komentářů zde vyplývá obvyklá česká zapšklost, že jenom my považujeme čské pivo za nejlepší - poměrně dobře je to (alespoň co se týká velkých pivovarů) zhodnoceno v posledním díle ;-) Ke komentáři +sfinx+e by mělo být podotknuto, že pivo v dnešní podobě zas až tak staré není a to, co vařili jeho keltští předci mělo nejspíše blízko ke konzistenci starého chleba namočeného pro vepříky... Nu, možná má pravdu, možná se u nás tolik s tím pivem nezměnilo. Každopádně lehký dokumentík, kterému nemusíte věnovat příliš hlubokou pozornost, ale, pokud vidíte za vlastní pivní břich, urazit by nemusel... ()

l1l2 

všechny recenze uživatele

Pivo - nápoj starý ako samotná civilizácia. Odjakživa patrilo k dobrej zábave, oddychu aj k dobrému jedlu. Toto je posolstvo prvých častí seriálu. Ku koncu sa objavujú menej zaujímavé informácie, ale v celku je to dobrý sprievodca. Škoda len, že sa autori obmedzili hlavne na Austráliu aj keď čiastočne spomenú aj zvyšok sveta. ()

+sfinx+ odpad!

všechny recenze uživatele

Jistý manager od protinožců, kam byl chmel pouze zavlečen a kde se tradice piva udržuje snad už úctyhodné dvě generace v "dokumentu" řekl: očividně se zdá, že náš chmel je lepší než ten, co se pěstuje na severní polokouli. Jako potomek keltů, kteří tu vařili pivo už v dobách, kdy předci toho managera vařili tak maximálně jeden druhého, vypínám a odcházím. Rádobypivaři a manažeři ze země, která ještě v 90. letech nevyvezla ani třetinu chmele oproti naší malé zemičce, ani zástupci Nového Zélandu, kteří nevyvezli ani 1/15 toho co my, mne nebudou poučovat o pivu. Bohužel se k těmto datům o exportu a produkci chmele váže i ta smutná skutečnost, že dnes už nevyvezeme ani polovinu z těch mnoha tisíc vyvezených tun před revolucí. Ale to je téma na jiný, ještě smutnější dokument.. ()

Reklama

Reklama