Reklama

Reklama

Sergej je mladík z kmene sibiřských pastevců. Má za úkol přes zimu hlídat stádo sobů, na nichž závisí život celého klanu. Jednoho dne objeví poblíž vlčici s mláďaty, a navzdory zažitým pravidlům se rozhodne šelmy ušetřit. Postupně si vlčí rodinu oblíbí - bude ale muset vyřešit problém, jak ji ochránit před ostatními lidmi, kteří by s ní rozhodně neměli žádné slitování. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Tak přiznejme si, že po obsahové stránce to je spíše báchorka pro děti, ale mrazivé exteriéry sibiřského podhůří jsou tak malebné a sami o sobě působí natolik majestátně, že dodávají atmosféru i tomuto poněkud jednoduššímu příběhu. Síla filmu není v dramatických dějových zvratech či hlubokomyslném filozofování, ale právě v zobrazení prostého a přitom těžkého života tamních kočovných pasteveckých kmenů. Při pohledu na jednoduchá pravidla, která v tamní krajině platí, si moderní člověk musí připadat jako v ráji. Hlavní dějová linie, která je spojená s příběhem dospívajícího Sergeje, který se spřátelí se smečkou vlků, což pochopitelně zbytek kmene nekvituje zrovna s povděkem, nás postupně zavede ke známé pravdě o tom, že nejlepší je žít a nechat žít. Mně se tenhle výlet do mrazivých končin naší Země velmi líbil a klidně bych si ho někdy zase zopakoval. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Keď som pred rokmi prvý krát prečítal knihu o Evenkoch a ich živote často som hľadal na mapách a aj na internete obrázky z oblastí, kde žijú. Rieky ako Snežka či Babumjka. Oslovil ma ich spôsob života. Až však teraz som narazil na Vanierov film, ktorý mi všetky krásy ich života predostrel ako na dlani. Nádhernú prírodu, spôsob ich života, to ako si delia prácu a aj ich obavy zo stále sa šíriaceho vstupu technológií na ich územie. Film bol krásnym nazretím do duše tochto národa, ktorý už stovky rokov žije rovnako na svojom území. Prežili cárstvo, komunizmus a teraz čelia ruskej demokracií a jej snahe o ich územie. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že tento snímek nemá žádný myšlenkový přesah, ovšem i přesto mě zaujal svým čistým příběhem o soužití sibiřských pastevců s vlky, kteří jsou jejich nepřátelé...nepřátelé, pokud útočí na jejich stáda sobů. Příjemná hudba dokresluje záběry na krásnou přírodu a neznámé herecké tváře dodávají snímku na autenticitě. Vlk je rozhodně podívaná, která by neměla uniknout divákovi, jenž má snímky ze života v přírodě rád. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokud bych se měl dívat na romantický film s dobrým pocitem (bez špulení pusy a posmrkávání), pak na film tohoto typu. Několik jich už bylo natočeno, a vždy poměrně zdařile. Vlkům se zkrátka nevyhneme. Pokud se s nimi nestýkáme ve volné přírodě (kdy pak nevíme, jak k nim přistoupit - stejně jako to nevědí oni), pak na ně rozhodně narazíme ve svých představách, snech a vizích. Boj s vlky o první místo v potravinovém řetězci zřejmě dosud není definitivně dobojován. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

pro milovníky přírody, filmů o indiánech a dokumentárních filmů je to nejspíš ten pravý snímek. Kamera je uchvacujíci hlavně při záběrech na krajinu, která je divoká a nespoutaná. Krásné scenérie však nejsou všechno a když se zaměřím na děj, tak je dost slabý a nenáročný na divákovu pozornost. Takže odpočinkový film a ideální k žehlení, či pletení, aspoň v něm uvidíte hezké vzory pro jelínky na svetr ;-) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (2)

  • Vzhledem k tomu že film je natočen ve francouzštině, byli do hlavních rolí obsazeni Francouzi původem z jihovýchodní Asie. Ve vedlejších rolích se však objeví i několik skutečných členů sibiřského národa Evenků. (Raztubyl)
  • Vznikl i dokument Nespoutaní vlci (2011) mapujcí cvičení vlků a zákulisí natáčení scén s nimi pro tento film. (JohnyTT)

Reklama

Reklama