Reklama

Reklama

Císař Franz Josef a 1. světová válka

(TV film)
  • Česko František Josef a 1. světová válka (více)

Obsahy(1)

S dokumentem se ocitáme v Bad Ischlu v červnu 1914. František Josef, šlechta a buržoazie si užívají plody průmyslového věku. 28. června 1914 byli v Sarajevu zavražděni následník trůnu s chotí, jde o vyvrcholení boje o vliv na Balkáně. Vídeň dává atentát za vinu Srbsku. V ischelské vile se rozhoduje o odvetné válce nebo míru. Kvůli touze po válce je oklamán i František Josef, kterému je podsunuta informace o útoku Srbů. Podepisuje souhlas s válkou, a ta začíná s tím, že by mělo jít jen o rychlé, radikální a definitivní vyřízení sporů. Nakonec jsou ale Evropa, Afrika a Asie rozděleny na základě předchozích dohod a paktů, v následujících letech narukuje do války přes 60 milionů vojáků. Císařská monarchie má po Itálii druhou nejhůře vyzbrojenou armádu v Evropě. Srbsko, podporováno Ruskem, ubrání tři ofenzívy. Zásoby munice jim dodávají Francouzi. Monarchie rychle přichází o Halič, čímž ruská vojska pronikají za Karpaty. Po vyslechnutí nemilého osudu jednoho ze zdravotníků, shlédneme válečná místa – Grodek, Přemyšl a Krakov. Násilí na východní a jihovýchodní frontě se projevovalo popravami – tedy věšením. Byli popravováni jak Rusové, tak zrádci, kteří s nimi měli spolupracovat. Až František Josef těmto popravám bez polního soudu zamezil. Probíhalo cosi jako etnické čistky a přemisťování obyvatel, předzvěst praktik z 2. sv. války. Spojenecké Německo vyhlašuje válku Francii a Rusku a obsazuje Belgii. Anglie se v tom Němcům marně snaží zabránit. Postup k Paříži zastaví až Francouzi s podporou Angličanů a Němci dobijí „alespoň" východní Prusko. Typické pro rok 1914 jsou Rakouské porážky a Německá vítězství... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Theker 

všechny recenze uživatele

Ako to tu už mnohí predomnou napísali: tento dokument má mätúci názov. O Cisárovi a kráľovi Františkovi Jozefovi sa tu nedozviete až na pár úvodných a niekoľko záverečných minút prakticky nič. Dokument sa mal volať radšej Rakúsko-Uhorsko vo svetovej vojne počas vlády Františka Jozefa. Inak je to priemerný dokument o I. svetovej vojne z pohľadu R-U monarchie. Avšak len počas vlády, vlastne skôr počas dožitia Františka Jozefa, pretože dokument končí jeho smrťou a osud R-U a mierové snahy jeho posledného panovníka (Karol I. Habsburský) tu vôbec nie sú spomenuté. Jedná sa tak len o akúsi obhajobu posledných rokov vlády F.J., konkrétne o jeho nevedomosti vojenských reálií a zamlčovaní skutočností, pred ním samotným. 50% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Trošku zklamání. Podle názvu jsem předpokládal, že se dovím něco zajímavého z toho, jak František Josef I. osobně prožíval první světovou válku eventáleně počínaící rozpad jeho říše, ovšem namísto toho jsem se nedověděl o nic moc víc, než je již známé z jiných dokumentů o průběhu tohoto konfliktu; tentokrát jen z rakouského pohledu. ()

Reklama

Ravi 

všechny recenze uživatele

Při pohledu na název trochu zklamání, ale jinak je to vlastně zdařilý dokument o první světové válce z pohledu Rakouska plný autentických záběrů k právě probíraným tématům. Navíc jsou zde i výpovědi dvou účastníků - jednoho italského vysokohorského pěšáka a jednoho bývalého německého dělostřelce. I několik novinek jsem se dozvěděl. Vzhledem k tomu a také k faktu, že dokumentů o Velké válce není mnoho, dávám 85% = 4/5 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který přibližuje události Velké války, jíž se později začalo říkat 1. světová, a která přes své hrůzy a obrovský vliv na světový vývoj zůstala ve stínu skrze pozdější válečný konflikt, ještě daleko hrůznější, delší a do počtu obětí prakticky jednou tak ničivější. Člověk ani netušil, kolik filmového materiálu se z této doby dochovalo. Obyvatelé monarchie si žili v míru celých 50 let, aby nakonec celé soustátí a vlastně Evropa zůstala v troskách posetá miliony mrtvých vojáků, civilistů a obrovským počtem raněných a nadosmrti poznamenaných lidí. Nejzajímavější na celém dokumentu jsou výpovědi pamětníků, Delfina Borroniho a Franze Künstlera, dochované záběry a jedním z nejpůsobivějších okamžiků jsou sekvence s válkou postiženými lidmi a invalidy či fotografie vojáků s oběšenými civilisty. Jedinou výtkou je, že celý počin není doveden až k samotnému konci války, což je ovšem předpokládatelné již ze samotného názvu. Komentáře historiků jsou zajímavé a rozhodně celý snímek obohacují. Vzhledem k tomu, že dokument točili Rakušané, pociťoval jsem během oněch 51 minut ze strany tvůrců určitou nostalgii po monarchii. ()

NikoKovac 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument. Já tyhle skvosty z 1.světové války miluju. Hvězda dolů za to, že to není moc dostupné, a když už jsem našel verzi ke stáhnutí, zvuk mi šel o něco napřed, a za lehce zavádějící název. Jinak je to ale nesmírně poučný dokument i pro člověka, který toho o WWI ví celkem dost. Vřele doporučuji! ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama