Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Florence je vzdělaná mladá žena, jejíž rodiče zemřeli po útoku lvů v Africe, když byla ještě dítě. Sama byla zachráněna jedním vesničanem. Po studiích se zabývá odhalováním šarlatánství a "lovením duchů", na něž nevěří. Roku 1921 přijíždí do chlapecké internátní školy, kde panuje strach kvůli duchovi, který zabil jednoho z žáků. Nejprve vše racionálně vysvětluje, avšak postupně zjišťuje, že ne všechno je tak, jak se zdá, a že ve školní budově už kdysi dávno byla. (Bolldar)

(více)

Recenze (115)

verbal 

všechny recenze uživatele

A tak dobře to začínalo! Sympatická kikina, která díky svému pragmatismu neskončila s pěti fakanama u plotny, loví falešné spiritisty a dostane šolich, který smrdí opravdovým duchem, nezpůsobeným pikslou fazolí. Temné, ponuré, nadějné. Člověk měl až pocit, že hledí už na druhou paní Černou za měsíc. A pak se to náhle zvrhlo ve strašlivou, plagiátorskou pičózu! Sotva duch udělá své první bubu, jmou se Ti druzí hledat v Sirotčinci Šestý smysl a začíná romanticko - klišovité prdění ukončené řídkým, žlutohnědým maglajzem, klouzajíím směr žumpa. Horor / Thriller / Harlekýn ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tha Awakening úplně přesně pasuje do škatulky "starosvětská duchařina". Tvůrci se očividně pokusili natočit něco, co by mohlo konkurovat takovým duchařským peckám jako Ti Druzí nebo Sirotčinec (a pár scén, zdá se mi, z nich dokonce vykradli, ale ruku do ohně za to nedám), no bohužel se jim to zcela nepovedlo. Atmosféra je místy solidní, pár lekacích a originálně pojatých znepokojivých scén se taky najde (domeček), ale nakonec se snímek sám pohřbí tím, že se nevytasí s ničím jiným, než s podivným finále a povinnou pointou, která rozhodně nenadchne, ba spíš naopak. Celkově je to takový nevýrazný průměr. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

SLUNÉČKO, SLUNÉČKO, DOMŮ SPĚCHEJ. DOMEČEK SVŮJ SEŽEHNOUT NENECHEJ. ZAHYNULA MLÁĎÁTKA TVÁ, JEN JEDNO TĚ TAM ČEKÁ..... /// Rok 1921. Lovci duchů maj žně. Většinu ovšem místo strašidel straší Florence a její metody (takovej Johny Deep v sukních? – bez Burtonovskejch udělátek - samozřejmě...). Samý prdelky, ale co když se objeví nějakej pravej? Starý sídlo, chlapecká škola a klučina, co chce bejt (už několik let) na každý fotce. Film začne ,,vonět“ krásnou duchařskou atmoškou, vzdělaná Florence je tak...tak.... no že i duchové ji musej nenávidět, začíná noc a po chodbách se začíná potulovat tolik věcí (lidí). NEMĚLA BY SIS DÁT POZOR SPÍŠ NA TY ŽIVÝ? Zamkněte barák....jde do tuhýho! Husina vobčas proběhne, tempo je sympaťácký, ale pak se to tak nějak posere, tempo uvadá a rozuzlení (byť vyloženě nezklame) ničím neohromí. Škoda. Už jsem se těšil, že začnu vidět svoje vlastní duchy! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem na chlapečky. 2.) Jsem na chlapečky a na BBC. 3.) Thx za titule ,,Doublejo“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Tak na tento film potřebujete silné nervy a trpělivost. Je to totální chaos. Spíše je to psychologické drama o nevyrovnané krávě s pokusy o strašení duchem. Hodnotím pouze prostředí, kameru, herecké výkony a zvuk. Kdybych hodnotil samotný příběh, tak bych dal ODPAD! ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Nedá sa povedať, že Awakening je dokonalá či originálna duchárina, pretože už počas úvodnej polhodiny ma napadlo viacero kúskov, ku ktorým by sa ten námet dal pekne prirovnať (napr. El Espinazo del Diablo či Fragile - tieto dva ma napadli ako prvé), aj keď nájsť nejakú originálnu pecku je už v dnešnej dobe poriadne obtiažne. Ja mám však takéto báchorky celkom rád, takže mne vlastne k šťastiu úplne stačila pekná kamera, desivá hudba, atmosféra, sympatická hlavná hrdinka a niekoľko podarených ľakačiek, pri ktorých som si fajnovo podskočil. Ako je tu už spomenuté, ten záver je aj na môj vkus až príliš prekombinovaný, ale aspoň sa to pokúsilo o nejaký nečakaný zvrat. Ja som spokojný, je to také akurátne postrašeníčko na dobrú noc. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ste šarlatán. A navyše úplne neschopný.“ Nápad natočiť film o expertke na odhaľovanie „duchových“ podvodníkov, ktorá sa dostane na miesto, kde reálne straší, vôbec nie je zlý. Rebecca Hall je v takej úlohe akceptovateľná. Poteší retro atmosféra a sympaticky pochmúrna výprava. Problém je v tom, že žiadny z ďalších hercov nepredvádza žiadne zapamätateľné veci. Dominic West je vyložene bezradný. Scenárista sa solídne flákal a ku koncu už som nevládal. Chcel som dať 3, ale bola to fakt veľká nuda. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja mam tyhlety historicky duchariny zkratka rad. Pribeh je sice dalsi variace na nekoho, kdo v duchy neveri a nasledne se presune do nejakyho domu neco vyresit a dostane nalozeno, ale od tohohle zanru nic moc originalniho necekam, takze pohoda. Navic tu jsou docela kvalitni herci v cele se sympatickou Hall a film nevypada nastesti vubec lacine a ma fajn hudbu. Jsou tu ale bohuzel dva problemy. Jednak, ackoliv se dari nastolit lehce strasidelnou atmosferu, je tu docela nouze o nejaky lekacky a vetsina dramatictejsich scen je vlastne v podani vysilujici hlavni hrdinky. Druhej problem je desne natahovanej a prekombinovanej zaver, jak kdyby chtel reziser nakonec z filmu udelat neco vic, nez bylo puvodne zamysleno. Ale jinak je to docela prijemna, lehce nadprumerna ducharina. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Veľmi chaoticky natočený príbeh, ktorý veľmi nedáva ani zmysel. Záverečná pointa nepresvedčivá a nešokujúca. Celé je to len taká zmes priemernosti, samá šeď a pocit, že niektoré scény už človek videl v iných hororoch natočené oveľa lepšie. Pár zaujímavých nápadov (dom pre deti), asi 2 lepšie lakačky a inak nuda. Tohtoročná Žena v čiernom má podobnú tému a je o úroveň kvalitnejšia. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho point hororova smrt. Navíc si to až moc okatě půjčuje odjinud (Sirotčinec, Ti druzí) aniž by to dosahovalo úrovně své přímé konkurence (Žena v černém). Škoda dobrých herců, West je sympaťák a Rebecca Hall když zrovna povinně nesufražetí, neni úplně k zahození. Jo, a Isaac Hempstead-Wright nám zvěstoval, že Zima se blíží. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Hihihi, tak to bylo hodně vtipné. Škoda, že to nerežíroval opravdový blázen, aby se freakovství tak nějak víc rovnoměrně rozprostřelo celým filmem, protože potom by to bylo ještě vtipnější. A to, co teď působí jako vykrádačky jiných filmů, by získalo punc autorské zručnosti. Takhle to zůstalo příliš uhlazené a příliš v krabici, přitom by stačilo několik klíčových formálních změn (hlavně doprovodná hudba - žádné dojemné housle, způsob snímání - trošku to rozhýbat, kruci, a když už máme kupříkladu postřelenou matku, tak ukážeme její tvář, ukážeme její prsty, jak svírají šaty) a mohlo to být zároveň děsivé jak bič i osobité jako autorský (artový - i když toto zařazení už mi dnes trochu smrdí) snímek. Protože potenciál pro vymazlené epizodické šoky je nashromážděn a herci jsou rovněž velmi roztomilí. A aby to nevypadalo, že se mi nezdá nic vyloženě špatně a že hodnotím jakýsi potenciální film, který mohl vzniknout, místo toho skutečného, tak nutno zmínit, že dramaturgické řešení posledních asi dvaceti minut je v této podobě a návaznosti na předchozí stylizaci filmu velmi nešťastné. (A když už vidím, že to lidé srovnávají s Ženou v černém - ta na mě působila jako práce na zakázku, sterilní, bezduchá, škatulkovitá. V tomto filmu vidím mnohem větší, i když nedotaženou, snahu udělat věci jinak, což přirozeně hodnotím mnohem výš.) ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Asi v půlce se úplně zapomene na budování atmosféry příjemného mrazení a dojde k velmi nepříjemnému obratu do polohy "přílišné vysvětlování" a taky "zbytečně natahovaná backstory". V poslední době mě zklamalo několik point za sebou, tak mi přijde už trochu blbý si zase stěžovat, ale když ono je to tady tak strašně nudný a omšelý, až srdce zabolí. Já neříkám, že s každým filmem má přijít úplně novej nápad, ale copak je tak těžký to starý dobrý klišé nějak osvěžit, mírně překopat nebo tak? Přitom to má tolik kladů: lokace, děsivě vyhlížející chlapecká škola, studená našedlá kamera, zabírající prach vířící z polštářů, což dost dodává na autenticitě a v neposlední řadě skvělou Rebeccu Hall a Dominica Westa. Dokonce i ten vysvětlovací flashback na konci byl udělanej pěkně. Škoda jen, že horor zaujímá tak 25% stopáže. Zbytek je spíš něco jako mysteriózní thriller říznutý trochu nadpřirozeného rodinného dramatu. Vždycky když zhlédnu takovou promarněnou šanci na obstojnou duchařinu, je to smutná zkušenost. ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Škoda, film mal na začiatku našliapnuté na poriadny hororový kúsok. Hlavne svojím príbehom. Ale ako sa to všetko prehĺbilo do druhej polovice filmu, tak som sa začal mierne nudiť. Sem-tam bola nejaká dobrá scéna s mrazivou atmosférou, ale bolo ich strašne málo. Niečo tam bolo z El Orfanato, niečo z El Espinazo del Diablo, ale k týmto filmom sa The Awakening priblížil len z časti. Podľa mňa by ani neuškodilo, kebyže koniec príde o niečo skôr. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi jemná ducharinka skôr pre ženy a deti, ako pre mužov, ktorí očakávajú niečo "živšie". Príjemné prostredie 20 rokov začiatkom 20 storočia je ideálna doba na takýto príbeh, kedy sa ľudia chytajú každej slamky aby videli svojich príbuzných po smrti aspoň ako "tiene". Mladá ambiciózna lovkyňa duchov prichádza na internátnu chlapčenskú školu aby vyriešila prípad jedného zo žiakov, ktorého mal na onen svet dopraviť práve duch jedného zo študentov. Podarí sa jej vyriešiť danú záhadu ktorá je pre ňu samotnú veľkou výzvou, alebo objaví niečo viac? Práve pre dôvod rozuzlenia príbehu a samotného konca som sa rozhodol dať tri hviezdičky. Škoda, že film neobsahuje skutočné hororové prvky v podobe lakačiek a pochmúrnejšej atmosféry, ktoré by držali diváka rozhodne viac v napätí, ako tá komorná atmosféra. Mohla to byť pecka .. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Docela velké zklamání. Ze začátku se režisérovi sice daří budovat atmosféru a celé to spíš vypadá na detektivku s příchutí duchařiny. Jenže v půlce se cosi zlomí a celé se to začne až příliš natahovat a soustředit na hlavní hrdinku. A ta je, i přes slušnou snahu Rebeccy Hall, strašně nesympatická a vlastně je vám i jedno, co se jí stane. To je docela problém. Atmosféra se vytratí do ztracena a rádoby překvapivý twist alá Ti druzí vůbec nefunguje. Zklamání, které se nepřibližuje ani žánrově podobné Ženě v černém. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Drama mladé ženy zabalené do duchařského hábitu sice není z hlediska tématiky nic nového, ale je dobře udělané. Internátní škola dýchá gotickou atmosférou a honba za duchem je ve znamení vědy...a podvodů. Ale přec! Pointa mne potěšila a nebudu tvrdit, že jsem ji tentokrát odhalil předem. Odkrývání minulosti Florence (hezké a sympatické R. Hallové) je napínavé a skrývá hodně bolesti. Velmi pěkný vizuál a standardní hudba, navozující atmosféru. Asi nejnapínavější scéna bylo první setkání s domečkem. A potěšila mě I. Stauntonová, jejíž úsměv dokáže být milý i jedovatý, takže netušíte, jaká že její postava ve skutečnosti bude. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Krutě podceněnej horor s parádní atmosférou a výbornou Rebeccou Hall. Chápu, že kvůli zpackanému konci tu tento film upadl v nemilost, ale já ho prostě můžu. Kdykoliv ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Věřil jsem v lepší duchařinu, pomalu měsíc netrpělivě čekal na titulky a ono z toho nic. Atmosféra vymizela, žádné lekačky a první půl hodina naprosto ohromně nudná. Poté hodince se vše aspoň trošku rozjelo, ale diváka nebaví čekat na rozjezd hodinu, to ho dost otráví. Příště se zaměřit na děj a hlavně na daleko lepší atmosféru. Já si nemohu pomoc, ale v tomto případě se jedná spíše o thriller než horor... 4/10 = 45% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mám veľmi rád duchárske horory s dobovou atmosférou, čo je aj tento prípad. Moje očakávania sa naplnili. Film má síce pomalší rozbeh, ale keď hlavná hrdinka príde do tej školy, atmosféra rapídne stúpne, snímok naberie na obrátkach a až do konca už nedá vydýchnuť. K tomu treba ešte pripočítať skvelú hudbu a ľakačky, pri ktorých môže divákovi aj zabehnúť. Čo si však cením najviac je celkom slušný príbeh, ktorého rozpletanie ma náramne bavilo, pričom tajomno pekne gradovalo až do samotného konca, ktorý je len tak mimochodom skvele vypointovaný, s miernym nádychom psycha. U mňa preto spokojnosť, film je typický predstaviteľ duchariny, ktorá ponúka aj peknú a prepracovanú príbehovú nadstavbu. 80/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Uf. Bylo to pro mě utrpení, ale rozhodně to není takovej průser jako ( mnou naposledy viděný ) " Amityville: The Awakening ". Film má povedenou kameru a solidní hudební kulisu, ale to je asi taky to jediný co lze na tomhle filmu hodnotit pozitivně. Když jsem film na chvilku v čase 39:43 zastavil, přítulkyně povídá : Co děláš ? Moje odpověď zněla: Jen se chci podívat jak dlouho ještě budu trpět. Myslím že to hovoří za vše. A to jsem ještě nevěděl co mě čeká dál. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Docela slušná duchařina, která na každém druhém kroku vykrádá své úspěšnější a o pár let starší bratříčky... Což mi ani tak nevadilo, jako to, že měl film našlápnuto na parádní kousek a mé naděje nenaplnil... První polovina je vynikající, obsazení se povedlo, zejména ústřední dvojice je hodně sympatická, pár lekaček funguje docela slušně, proti atmosféře a hudbě člověk také nemůže říct ani slovo... Naopak prázdná internátní škola zůstala trestuhodně nevyužita a od druhé půle se začne snímek podivně natahovat až k notně překombinované pointě, která tenhle kus slušně pohřbívá... Takže za mě ničím neurážející průměr, přestože po jeho shlédnutí zůstává lehká pachuť plně nevyužité šance... ()

Reklama

Reklama