Reklama

Reklama

Šťastní to lidé: rok v tajze

  • Německo Happy People - Ein Jahr in der Taiga (více)
Trailer

Obsahy(1)

Navštívíme vesnici Bakhtia. Evropanům připomínají zdejší podmínky zimu, ale tady je jaro. Jsme totiž v srdci Sibiře. Nekonečná divočina kolem se nazývá tajga. Nevedou tu žádné silnice, ani železnice. Existují jen dva způsoby, jak se sem
dostat: vrtulníkem nebo lodí. Řeka Jenisej je zamrzlá. Lodě se do Bakhtii dostanou jen během pár letních měsíců. Ve vesnici žije asi 300 obyvatel, většina se živí jako lovci kožešin. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (93)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Opět dokumentární neděle, ale musím přiznat, že už jsem viděl opravdu hodně mnohem zajímavějších dokumentů. Tenhle z tajgy mě nějak extrémně nebavil. Nejvíc mě zaujala výroba lyží a kanoe, to mi vyrazilo dech, jinak mě lovení moc neoslovilo. Jako v každém dokumentu je tady pěkná příroda, ale to už mi tak nějak nestačí. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Šťastní ľudia to svojim spôsobom sú, aj keď nám sa tento spôsob šťastia môže zdať zvláštny kvôli nepredstaviteľne tvrdým podmienkam života. Ale majú úplnú a skutočnú slobodu, pretože nemajú žiadne predpisy, žiadnu byrokraciu, žiadnu vládu, iba svoju prírodu, psy a lovecké schopnosti. Vedia vyrobiť lyže priamo zo zoťatého stromu, postaviť zrub, vychovať loveckého psa a stavať pasce. Nie je to ale úplná divočina, majú aj snežné skútre, motorové člny alebo reťazové píly a v lete raz za štyri roky k nim zavíta nejaký politik s vrecami kukurice získavať ich hlasy, pričom sa stretne s maximálnou ignoráciou. Titulky v dokumente boli fajn, ale zážitok mi dosť kazil akoby nezúčastnený anglický komentár, privítal by som ruský a hlavne originálne ruské hlasy protagonistov, tie mohli byť radšej bez anglického prekladu. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

„Odkázáni sami na sebe, lovci cítí samu podstatu. Jsou to šťastní lidé.“ Když jsem v půli snímku obdržel tuto informaci, tak jsem konečně pochopil, že se dívám na špatný film. Z tváří lidí, kteří musí celý život makat nebo chlastat, do této chvíle totiž žádné štěstí nezářilo. Já jsem však toužil po pozitivním souznění člověka s přírodou uprostřed divočiny a dostal jsem jen portrét lidí, kteří co vidí, to zabijí. Snad půl filmu zabral technologický rozbor nástrah a to mne také nebavilo. Jediné pozitivum vidím v přírodě, v probouzejícím se Jeniseji a lidové tvořivosti při výrobě kanoe nebo lyží. Všechny další informace o Tajze mám v sobě ještě z dob, kdy se o ní psalo víc, než o ceně ropy za barel. A když ve mně konečně dokument vzbudil zvědavost otázkou, odkud berou pohonné hmoty pro sněžné skútry, motorové čluny, motorky či motorové pily, když nikde nevidím žádný Shell ani ropný vrt, tak jsem se to nedozvěděl. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Zpracováním velká nuda, ale obsahově velmi zajímavý dokument, který nám zprostředkovává pohled do jedné malé vesničky uprostřed Sibiře, kde je největším výdobytkem civilizace motorová pila a snězný scooter. Jsou to tvrdí lidé, ale žijí v souladu s přírodou a jsem přesvědčený, že psychicky mají mnohem přijemnější život než západní uspěchaná civilizace. Fyzicky je to však dřina, nemluvě o té šílené zimě a těch komárech...bzzzzzzzzzzzz. Děs! Každopádně příště bych vybral nějaké schopnější dokumentaristy, kteří by to pojali velkolepěji s monumentálními záběry tamní tajgy. Takhle to byla trošku nuda... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Slabsi 4. Za prve - protoze to kazil nejaky nesmyslny flegmaticky a neprijemny komentar v nedobre anglictine, ktery trval po celou dobu filmu (proboha proc?), a za druhe - si myslim, ze z takovehoto dokumentu (mel-li to byt opravdovy dokument) se dalo "vytriskat" mnohem vic...Posudte sami, ztraceny cas to ale neni. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama