Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Freddie (Tom Hardy) je zrovna propuštěn z vězení, kde udržoval vztah se svým mafiánským šéfem Ozzym (Brian Cox). Před věznicí ho čeká jeho nejlepší kamarád z dětství Jimmy (Shaun Evans) a společně se vydávají do spárů londýnského podsvětí, které ovládá mafie, drogy a zbraně. (Cliff Booth)

Recenze (190)

verbal 

všechny recenze uživatele

Mám tyhle rodinné seriály prostě rád! Tvrdě pracující tatínkové, milující maminky, hodné a slušně vychované děti, romantické zápletky, prostě obyčejný život se všemi radostmi a starostmi, jak jej všichni známe. A proto jsem nad tím, že sem tam někomu otevřou krkavici rozbitou flaškou, rozjebou hlavu na kaši bejsbolkou, opíchají nožem, ustřelí palici, znásilní manželku či zadusí fakana igelitem, ochoten velkoryse přivřít oči a pořád si plně vychutnat tu dojemnou atmosféru lásky, porozumění a psychické pohody! A Tomáš Tvrdýy patří do ústavu. Toho vyrovnaného mazlíka v žádném případě nemohl takhle zahrát jen s několika lety hereckých kurzů na nějaké zaplivané Oxford College . ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ak je Michael Bay Satan, tak Tom Hardy je megabytosť, ktorej čertíky typu MB večer čo večer fajčia čuramedána. Jeden z najlepších hereckých výkonov, aké som kedy videl. A ostatní herci, hlavne ústredné dve baby, sú len o krôčik za ním. K tomu skvostný scenár, ktorý sa viac sústredí na rodinné záležitosti než na gangsterské prieky, a práve vďaka tomu neustále graduje a v poslednej časti dosahuje nevídanú intenzitu. Letné hollywoodske blockbustery vedľa tohto vyzerajú ako bláboly pre duševne zaostalé publikum. Pecka peckovitá. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprosto strhující britská kriminální miniserie, která těží ze třech základních věcí - důkladné stylovosti, opravdu skvěle vystavěného scénáře a především pak z hereckého projevu Toma Hardyho, jenž se dá lapidárně pojmenovat jako živelný, fascinující, mimořádný. Neskutečně charismatický Tom Hardy jednoduše JE Freddiem, zprvu floutkem, posléze pak psychopatem, bestií, monstrem, člověkem posedlým mocí a ambicemi, což je vůbec motor většiny postav. Hardy se na podobné postavy specializuje, vzpomeňme třeba ulítle autobiografický snímek Bronson, kde hraje podobného psychopata, který ovšem sráží nezvyklá stylizace a přespříliš experimentální forma. Freddie v Hardyho podání je ovšem zajímavě dvojaký, naprostá lidská bestie, které však kvůli Hardyho charismatu musíte coby divák chtě nechtě fandit. Vynikající tvůrčí záměr je cílená rezignace na kriminální složku a akcentování vztahů a především pak propletených vztahů ústředních dvou párů, které doznívají nakonec i transgeneračně. Seriál koncipovaný do pouhých čtyř dílů pokrývá celkem nezvykle dlouhé období, celou jednu dekádu, v níž sledujeme fascinující vzestup dvou kamarádů z ulice, a tak trochu upomíná k legendárním mafiánským ságám, v tomto případě jde ovšem o ,,ságu" hodně ovlivněnou místem svého vzniku, ta Anglie z The Take prostě doslova trčí.... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Silný kafe hlavně po psychický stránce. Vždycky jsem byl napjatej, co udělá tamten až se dozví že ten druhej spáchal s tamtou tohleto atd. Není to žádná brutalita, jako jiné britské gangsterky a hodně se toho odehrává mimo záběr. Jenže ty postavy jsou fakt dobře napsané a kromě ústředních dvou gangsterů tam je rovnocenná linie ženských postav a hrají velmi důležitou roli. Tom Hardy válí, ale mě se velice líbila, pro mě, dosud neznámá Charlotte Riley. Půvabná a talentovaná to žena. 9/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Škoda, že mi tahle Hardyho poloha ožralce hrubiána přišla už ohraná z jiných jeho rolí a snad právě proto si tuhle rodinnou vztahovku řízlou gangsterkou tolik neužil. Ale spíš asi kvůli samotnému dění, ne že by tu byla nuda, ale díval bych radši na něco jinýho než drsnou telenovelu. Mínusem také Shaun Evans pro mě s nulou charisma. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Je příliš očividné, jak je tato minisérie vystavěna na herckém šílenství Toma Hardyho. Přitom ten nepředvádí nic nového, naopak zde hraje pouze Bronsna lite. Stále to však nesnižuje nic s výtečného zážitku, když se jeho Freddy (tohle není žádný eufemismus) rozhodně řádit. Jelikož The Take stojí na charakterech, nevěnuje se příliš svému mafiánskému pozadí, resp. nevěnuje se mu téměř vůbec a to je škoda. Zbývá jen tak trochu netradiční rodinné drama o vývoji vztahů mezi čtveřicí Freddy+bratranec a jejich ženušky. Zdaleka nejlépe napsaná a spolu s Freddym nejlépe zahraná je jeho partnerka Jackie. Jimmy v 90% případů skutečně nemá koule, a tak je velice nudný. V The Take cítím lehce kolísavou kvalitu, občas dokáže nabídnout opravdu silnou, nekompromisní scénu, popř. obstojný náhled na psychologii charakterů, ale jindy zůstává povrchní žvatlandou, která trpí na nepropracovanou gangsterskou rovinu. 6/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby Fan Vavřincová při psaní Takové normální rodinky šňupala kokain.. Emocemi napěchovaná mini-sága z produkce britské televize Sky, v níž po vzoru Shakespearovských dramat spolu zápolí dva princové o královskou korunu. Možná by se našly v Druryho režii rezervy, ale má na ně člověk čas myslet, když na place řádí ta smějící se bestie jménem Hardy..? „It wasn´t little Jimmy. It was little Freddie…“ ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.9/10] | me: Britská miniséria, ktorá strčí do vrecka väčšinu hollywoodskych gangsterských filmov. Tom Hardy opäť podáva brutálny výkon, pričom ostatné herecké obsadenie nemá žiadnu chybu a všetci spolu šlapú ako dobre namazaná mašina. Celé to je špinavé a tvrdé až sa človeku miestami dvíha žalúdok a to je presne to čo očakávam od gangsterským filmov, ktoré majú gule. He always wanted to be on TV. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Žrádlo. Okrem toho televízneho looku mi nevadilo hádam nič. Hardy je drak. Všetci herci válcujú, ale odpornejšiu filmovú postavu, ako Freddie s fleku proste nevylovím. Odporúčam zohnať verziu, kde su všetky 4 časti spojené do jedného 3 hodinového kusu, nemá problém urdžať pozornosť. 85% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Gangsterský miniseriál, ktorý si na nič nehrá, ide si priamočiaro za svojim, tvrdo a bez príkras vykresľuje ťažký život kriminálneho podsvetia, kde má ľudský život len malú cenu a zrada je každodenný chlebík. Jedna z najlepších gangsteriek, ktorá prišla z Británie. Avšak i napriek týmto pozitívam by vo mne nezanechala taký vynikajúci dojem bez famózneho výkonu T. Hardyho. Ten sa snáď pre rolu magorského šéfa mafie Freddieho snáď narodil. Každý jeden záber na neho stojí za to, niečo neuveriteľné ako to tu dokázal roztočiť. Záver sa síce dal tušiť, no to neuberá na celkovej kvalite. Skrátka excelentná britská gangsterka - uhrančivá, podmanivá a obsahovo pútavá až do morku kostí. Zmes emócií, ľudských charakterov, drsnoty a brutality v jednom kotli, kde to vrie po celý čas. Rozhodne odporúčam do pozornosti, hlavne tým, ktorí majú radi britskú produkciu i s jej špecifikami. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Veľmi vlažné! Vzťahová dráma s vyfetovaným Tomom Hardym a nesympatickým paroháčom Jimmym v hlavných úlohách! Dokonca ani tie drsné scény neboli drsné a iba raz ukázali kozy! Na anglické pomery veľmi úbohé! Som sklamaný a docela prekvapený z pomerne vysokého hodnotenia. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Brilantní britská minisérie, která může směle konkurovat i těm nejslavnějším gangsterským ságám. Skvělé tempo od začátku až do konce, funkční upřednostnění rodinného zázemí titulní dvojice před jejich kriminální činností, vtahující (a místy hodně nekorektní) dějové zvraty a nepopsatelně skvostný Tom Hardy v roli jednoho z nejodpornějších bastardů v historii kinematografie (i ostatní herci zaslouží pochvalu, zejména Charlotte Riley, nicméně o nejlepším hereckém výkonu zde nelze pochybovat). Váhám mezi 4* a 5* (přece jen mi nesedělo pár maličkostí, které trochu srážely jinak vynikající celkový dojem), ale když THE TAKE porovnám (především z hlediska scénáře) s většinou filmů, které běží v kinech, tak prostě musím svých velice spokojených 90 % zaokrouhlit nahoru... ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Nerad používám tyto přívlastky u filmu, ale u téhle série musím. Špinavá, tvrdá, bezohledná, cynická. No jako Freddie. Nekompromisní úsečný seriál zachycuje 10 let ústřední čtveřice v prostředí drsného Londýna na přelomu 80. a 90. let. No zkrátka takové ryze italské téma mafie dle britského receptu. A ono to vážně funguje. Tvůrcům jako by bylo naprosto jedno, jak The Take na diváka zapůsobí; bez okolků si natočili krutej život dvou bratranců a zvysoka kašlou na to, že by to někoho mohlo i pohoršit. Paradoxem zůstává, že zde člověk nenarazí na nějaké brutální nebo naturalistický scény, při kterých by se mu mohlo udělat nevolno. Z čeho mu bude špatně, je buď celkový dojem ubohosti života nebo rychlého zakončení. Zvrat ve třetí epizodě je v různých modifikacích vídaný v mnoha seriálech, kde diváka sebere. Důvod? Dokáží si vybudovat úrodnou půdu z desítek předchozích epizod a když překvapení přijde, traktor co tu půdu orá diváka semele a nechá ho otřeseného v blátě za sebou. Ono byť se protagonisti snaží sebevíc, za tři epizody si k nim člověk zkrátka nestihne vypěstovat dostatečný vztah, aby ho jejich utrpení nějak sebralo. Jediné, co bych tedy mohl vytknout je stopáž, ale to je jediná "vada" na kráse. Krása, která je přímo ušitá pro ty, kdo si musí pokaždé měnit spodky po Ritchiem nebo Welshovi (z nejrůznějších důvodů). Nejde nevypíchnout Hardyho, kterej je zkrátka učiněnej magor. V přesně takovéto roli mi chyběl. Psychopatickej gauner, co se kurví po sídlištích, sem tam exne whisky nebo někomu upraví ciferník. Blázen v dobrým slova smyslu. Po čtyřech nabitých epizodách tak zůstává velmi silný dojem s mírným zklamáním z useknuté koncovky. No, ale aspoň se člověk snáze dokope dát opakovačku. Nejlepší soundtrack z filmu: Club foot. 90 % ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Myslím, že dnes hrať mladého muža, ktorý si chce pozdvihnúť svoje ego v spoločnosti, nie aj až tak náročné, pretože takého uvidíme dnes ľahko na ulici, alebo v rôznych reality show. Minule to bolo aj v televízií, keď mladý muž zabránil druhému mužovi vykradnúť bankomat a potom s ním odvysielali rozhovor. Vystupovanie tohto muža bolo veľmi podobné s hereckým výkonom Toma Hardyho. Podobné gestá, chôdza na široko, jednoducho na rolu gangstra dnes "nepotrebujete študovať herectvo". Hardy to hral dobre o tom niet pochýb, ale treba pochváliť aj Charlotte Riley a Kierston Wareing, ktoré tiež prispeli svojou výstrednosťou do "dramatickej pahreby a rozpáli žeravé kúsky do nebezpečných plameňov". Nerovnomerné vykreslenie veku detí s vekom dospelých sa nedalo prehliadnuť a filmu ubralo istú dávku kvality. Čím dlhšie som seriál pozeral tým sa stával predvídateľnejší (zabitie malého Jimmiho malým Fredim, bolo jasné vo pred ako facka) a záverečná smrť "mafianského inžiniera" rukou dlhodobo bezbrannej kaderníčky mi tiež veľmi nevoňala. Dávam 70% ale silno som uvažoval na 60%. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Úlovek. Podíl! Překlad jak stehno. Jde tu o podíl. Kdo z koho. Tom Hardy byť stereotypně ve svojí roli psychopata stále uchvacuje a stále baví. Drogově závislý Londýn pod taktovkou dvou kamarádů na život a na smrt. Nicméně je to spíš rozkrájený film, než seriál. Celkově mě zklamal konec. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Pri troch dieloch (s nejasným koncom) by som asi išiel na päť, ale aj tak ide stále o vynikajúcu minisériu. Hardy vlastne ani nie je hlavný hrdina, ale film stojí na ňom. Seriál pekne graduje a buduje vzťahy medzi postavami... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V tuzemsku nepochopitelně opomíjený miniseriál ze života drsného gangstera, který se po návratu z vězení snaží dostat na vrchol londýnské mafie. Čím dál tím populárnější Tom Hardy zda ukazuje, že je ďábel a sympatické role pouze předstírá. Hodně povedené. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Absolútny vrchol mužského herectva, ktorý by sa mal povinne vysielať na filmových školách. To, že Tom Hardy si dáva záležať v každom filme, je nám už známe, tu zo seba vydal absolútne všetko. Namátkovo si ani len tak nespomeniem na lepší a výraznejší herecký výkon. 4 diely seriálu naznačujú, že príbeh pôjde celkom rýchlo, nie je priestor na nudu a hoci som očakával iný koniec, nie je tomu seriálu čo vyčítať. Výborna gangsterka, v ktorej väčšina hercov, nanešťastie pre nich, vyzerá pri Hardym ako komparz. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Co dělá z dětí zločinců zase zločince? Narodí se tak, nebo nasáknou tou špínou okolo sebe? A co to, že gangsterů neubývá, když nám všechny tématické snímky ukazují, jakým srabem je jejich existence a s jakými konci? Je to skutečně jen vábení života v přepychu a ovládání druhých bez nutnosti projít obvyklým vzdělávacím procesem a vystoupat schodištěm kariérních postupů? Bože, teď tady píšu jako nějaká zatracená Carrie Bradshawová do pondělního sloupku, ale nejde mi z hlavy, proč nad všemi radostnými událostmi (nejen) v rodině Freddieho Jacksona visí napětí a duní zlověstně temná hudba, jako by všechno to krásné bylo špatně? Je to ten balanc na hraně, co tyhle chlápky láká? Zatímco mně všechny gangsterky připadají stejné, tak, jako osudy jejich aktérů a různí se zpravidla jen osobami a obsazením, rodinně pojatý "The Take" nutí k jinému, hlubšímu pohledu - o podílu Toma Hardyho netřeba pochybovat, k vyjádření Freddieho nevyzpytatelných záměrů stačí kosý pohled, mrazivý úsměv a kouzlo hlasového fondu, z kterého se podlamují kolena... ()

Reklama

Reklama