Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dívky z města jménem Caroline, která se přestěhuje do malého městečka a zaplete se do milostného trojúhelníku s největším fešákem z fakulty a jejím učitelem ze střední, panem Andersonem a Thurstonem, jejím spolužákem a huličem. Sedmnáctiletá Caroline Wexler čelí noční můře každého dospívajícího: její ovdovělý otec se rozhodl přestěhovat z velkoměsta doprostřed pustiny. Když Caroline zjistí, že se svými novými spolužáky nemá vůbec nic společného, následuje jedinou osobu, která se stala objektem jejího zájmu – svého pohledného mladého učitele, pana Andersona. Vše vyústí v bizarní milostný trojúhelník, když se k nim připojí sladký potížista, spolužák Thurston. Nenechte si ujít tento nadčasový příběh, který doprovází vábivý indie soundtrack. (HBO Europe)

(více)

Recenze (145)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Cast teenagera vo mne zhlta ten pribeh aj s navijakom, tesiac sa z priehrstia malych detailov roztrusenych v pribehu aj s tymi obzvlastneniami zazitych schem, ktore su pouzite tak citlivo, ze spatne paradoxne niektore schemy prave utvrdzuju. A potom je tu Kat Dennings....ktora ide mimo stupnicu a v tomto filme multiplikuje vsetko to caro a charizmu, ktorymi uz uputala v Nick and Norah´s Infinite Playlist. Pre mna osobne jedno z najprijemnejsich filmovych prekvapeni posledneho obdobia. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Americká krása po kanadsku, navíc pro náctileté. Už dlouho jsem nebyl z nějakého filmu o teenagerech takhle nadšen. Debutující kanadský režisér Michael Goldbach si zjevně odskočil na učenou do kousek za hranicemi ležícího městečka Twin Peaks, kde ho sám David Lynch zasvětil do tajů, jak do filmového nálevu slít vše to hnijící a zatuchající na americkém (potažmo kanadském) maloměstě, přesto z toho ale vytvořit celkem chutný koktejl. Stejně tak od Lynche odkoukal mysterium vyvolávání napětí a duchů temné iracionality, která město obchází v podobě sériového vraha. Nespecifikovaný ID, který je přes den a v hranicích města potlačen kulturními návyky a křesťanskou fází, v lesích za městem a v přítmí noci však propuká v ten nejtemnější pohanský proud zla. Michael Goldbach natočil v podstatě malý nezávislý film, jehož velikost roste s ubíhajícím dějem. Tak, jak se postupně posunují hranice otevřenosti ve veřejném prostoru, tak se posunují i hranice otevřenosti kinematografie, respektive v tomto případě filmové romantiky, Daydream Nation (Národ snílků či možná lépe národ denního snění?) je stejně jako výše zmíněná Americká krása veskrze negativní a alarmující, přesto je jejím základem romance, romantické (v hodně postmoderním významu slova) sblížení dvou lidí. Zajímavé jsou i použité výrazové prostředky - již použití mezititulků a členění do jednotlivých minikapitol, stejně jako fragmentování linearity dějové linky, které vyplývá z přístupu režiséra, který nechává celý příběh vyprávět hlavní hrdinku. Úžasná je hudební stránka (Daydream Nation coby název je dle mého odvozen od slavné desky amerických Sonic Youth, jejichž skladba také zazní hned v úvodu snímku - a dle mého ne náhodou), stejně jako úroveň hereckých výkonů, celý film snad možná ztrácí jen trochu obrazově, což je nejspíš dopad omezeného rozpočtu, přesto to nemá na celkový dojem zásadní vliv. Pocit štěstí lze nalézt už jen v denním snění, levných drogách a snad ještě v... Kanadská krása. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Uff, tak tohle opravdu ne. Emosračka bez hlavy a paty. Vždycky se tam načne nějaká scéna a poté se naprosto nelogicky přeruší a film se věnuje nějakým nezajímavým postavám, což také vždy skončí naprosto bez pointy. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nesympatická hlavní hrdinka (ostatní postavy zrovna tak), z které se postupně stává nanejvýš otravná teenagerka, která si myslí, že spolkla veškerou moudrost světa. Snímek nejdřív staví na počáteční vcelku zajímavé zápletce, ale nakonec se zvrhne do obyčejného filmu pro náctileté. A snaha hrát si na „drámo“ směrem ke konci byl spíš špatný vtip, který šel emočně úplně mimo mě. Celkově mi tento počin vychází na horší průměr a poněkud nechápu jeho zdejší přirovnávání k Americké kráse. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Střídající se proudy dospívajícího pocitu úzkosti, cynického vtipu, hrůzné nervozity a nestoudné smyslnosti. Daydream Nation představuje Juno předělané Davidem Lynchem nebo zábavnější a zářivější verzi Donnie Darko. Kanadský scénárista a režisér Mike Goldbach je překvapivě vynalézavý a přichází s nekonvenčním vyprávěním o sarkastické a sexuálně předčasné sedmnáctce plné sebejistoty, která se přestěhuje do méně divnějšího městečka Twin Peaks. A to celé krásně doplňuje dobře zvolený rock-alternativní soundtrack, včetně bolestně melancholické cover písně Neila Younga - "Expecting to Fly", kterou nazpívala Emily Haines. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Když poskvrněná mysl nesvítí, ale pouze nejasně bliká. Nezvladatelný chaos uchvacující myšlenkovou soustavu jako virus a místy čistá (filmová) definice lásky na první pohled. Temný ekvivalent k Nick and Norah's Infinite Playlist. Samozřejmě záleží na úhlu pohledu. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery! Caroline se tajně schází se svým učitelem a aby je nikdo nepodezříval, začne si s nesmělým Thurstonem, který je do ní bezhlavě zamilovaný. Mezitím řádí ve městě sériový vrah v bílém obleku...Je v tom víc než se zdá, nejedná se o úplně klasické teenage drama ze střední, vlastně je to film plný krásných myšlenek, artově vypadající a tak nějak jiný, originální. Kat Dennings je velice nadějná herečka a já doufám, že jí uvidím ve filmech víc a víc. Atmosféra filmu a to napětí, kdy (a jestli vůbec!) se hlavní hrdinka střetne s vrahem bylo neuvěřitelné.Konec, kdy ho Caroline srazila autem byl naprosto nečekaný a skvělý! Tipovala jsem,že zabiják je učitel, ale ten byl ke konci jen trochu pošahaný.:)) Zkrátka výborná atmosféra, kamera, herci, hlášky..takových filmů by mělo být víc. You're just jealous because you've been, ah, brainwashed by puritanical assholes who think sex is a sin. But then again, your, ah, little gerbil-sized brain has been reprogrammed by the media to believe that sex is the be-all, end-all. So now you're stuck, right? 'Cause on the one hand you love to fuck, but afterwards you feel overwhelmed by guilt and you're not sure why. Maybe it's because sex is neither as good or as evil as you've built it up to be. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pokus o novú Americkú krásu pre festivalových divákov. Má to svoje kvality, no absolútne mi to nesadlo. Až tak, že niekde v polovici som ten film aktívne nenávidel. 5/10 ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Průměrné romantické drama. Má to slabší i silnější momenty. Neurazí, místy nadchne, ale ne nijak zvlášť. Dost rychle se mi to vypařilo z hlavy. 60% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Za poslednú dobu v tomto žánre asi najväčšie prekvapenie. S Kat Dennings sa poslednú dobu stáva čoraz zaujímavejšia a dobrá herečka, ktorá ma charizmu a je zároveň ... sympatická ? Priznajme si to. Je to kosť a každý je rád, že nevyzerá ako barbie. Príbeh je celkom zaujímavý a hlavne dobre natočený. Režijný debutant Michel Goldbach dal tomu tu správnu sýrovosť. Atmosféra je miestami fakt hustá a hudba tomu tiež dopomáha. Film sa tvári navonok doslepácky, ale je to stále o teenageroch. A to je hlavne plus tohto filmu. Zachytiť film, ktorý sa tvári dospelo a hrajú v ňom školáci sa len tak nevidí a tento film je v tomto smere fakt jeden s najlepších, hlavne vďaka skvelej režii. 80% - 4* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ono by to nebolo až také zlé, ak by v tom neboli natrepané motívy na 400-stranovú knihu. Mnohé by sa dali krásne zoškrtať, lebo príbehu nič nedávajú (sériový vrah, požiar...). Postavy sú odfláknuté a zvraty, tak ako v ich charaktere ako v celkovom príbehu filmu, sú nanajvýš samoúčelné. Na konci to má všetko zaklapnúť, no vyzerá to, ako keby niekto zlepil kúsky viacerých rozbitých váz dokopy. Navyše hlavná hrdinka je, no ako to povedať... nesympatická piča. A nepomáha jej k tomu ani Kat Dennings, byť je to fakt nádherná no inak otrasná herečka s iritujúcim hlasom. Podobne mizerní sú aj ostatní herci - napr. Josh Lucas to v závere kolosálne nezvláda a afektuje ako Troy McClure. ()

Je.n.n.y 

všechny recenze uživatele

Thurston: Nevadilo by ti, kdybych zapnul hudbu nebo něco? Mám to tak trochu...Jsem tak trochu nervózní. Caroline: Thurstone, bezpečnostní pás mě tlačí do vaječníků. Asi je trochu pozdě na romantiku. Thurston: Jak chceš... ()

k212 

všechny recenze uživatele

Jako dlouhý videoklip k new-weird flákům Devendra Banharty budiž, ale jako samostatně stojící filmové dílo nikoliv. Kočko-pejsek, který mě nedonutil udržet pozornost. Hlavní problém je ve scénáři, který vždycky něco nakousne, lehce předžvýká a najednou ustrne někde ve vzduchoprázdnu. Navíc voiceover, který působí s obrazem disharmonicky - nic moc. Ten cool odfláknutý scénář si ani nezasloužil tak dobré herecké výkony, která v tomhle filmu evidentně jsou. Mimochodem, typický generační film, který musí lehce až těžce alternativní puberťáky totálně nadchnout! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Párkrát som dokonca uvažoval o plnom hodnotení, no vždy prišiel nejaký gýč, ktorý ma vrátil späť do reality. 85%. V detailoch miestami dokonalé, žáner inovujúce klišé. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Přestože se děj pomalu vleče, tak nenudí. Obvykle mě podobné příběhy z maloměsta příliš nezaujmou, protože se v nich nic moc neděje - někdo ("nasty girl") se přistěhuje, snaží se zapadnout, něco málo se semele a přijde konec bez většího zákmytu vzrušení. Ale Kat Dennings (připomíná mi Krystýnu Leichtovou v Comebacku) ho vypráví poutavě. Nebo je možná tak poutavá její postava, a to, jak excelentně ji podává. Pravda bude někde mezi. 65% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušné drama s prvky romance o dívce, která si na škole užívá s pohledným učitelem a aby to nebylo okaté začne randit s jedním ze spolužáků. Ale nakonec je vše jinak. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že zádrhel vězí v tom, že nejsem vrstevnice Caroline, i kdybych se vyškrábala ze stroje času a ocitla se zpět v mých sedmnácti, není naděje na ztotožnění se s nezdravě sebevědomou dívčinou, která si nevidí na špičku nosu, když se snaží o klišoidní teen vyprávěnky a chová se naprosto opačně. Dějem ve zmatku naznačených zápletek o ničem chtěl pan Goldbach zřejmě nastínit tápání nedospělých duší, u mě však docílil pouze opozičního postoje ke všemu a všem, krom mladého Thurstona, v podání zajímavého Reece Thompsona, na jehož další role jsem hodně žádostivá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Málo známy, ale o to kvalitnejší a zaujímavejší snímok zo školského prostredia. Odkazy na Americkú krásu, či Juno sú zrejmé, ale v porovnaní s nimi je film snáď ešte lepší. Sarkastická puberťáčka vládne filmu a Kat Dennings sa svojej role chopila veľmi dobre. Táto školáčka by vám musela liezť na nervy, keby sa tu neodhaľovala jej zraniteľnosť. Daydream nation je veľmi vkusným filmom, ale zároveň aj nemilosrdným a reálnym. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Tento film sa tak snažil byť niečo viac ako je, až sa mu to podarilo. Napríklad záverečná scéna (na útese či kde to stáli), v ktorej išlo o uhol pohľadu. Kvôli tomu nápadu mi to ani neprišlo ako klišé. Hlavná hrdinka síce bola občas tak nad vecou, až trochu od veci, ale určite z toho nevzišiel len obyčajný teen fillm. Ak bol toto účel Daydream Nation, cieľ je splnený. ()

Reklama

Reklama