Reklama

Reklama

1929: Velký krach

(TV film)
  • Česko Rok 1929 - rok Velkého krachu (více)
Velká Británie, 2009, 52 min

Kamera:

Mark Molesworth

Hrají:

Bill Paterson (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Zatímco 20. léta byla zlatým věkem rozkvětu, rok 1929 přinesl finanční katastrofu. Pád newyorské burzy znamenal nástup ohromné krize, která se šířila světem jako mor. Pokořila bohaté, obyčejné lidi přivedla do chudoby. Přinesla masovou nezaměstnanost, do některých oblastí i hlad. A na scénu vytáhla nemilosrdné diktátory, jako byl Hitler, Mussolini či Stalin, kteří slibovali lepší zítřky. Ty ale nepřišly…Dokument natočený u příležitosti 90. výročí pádu na Wall Street zobrazuje tehdejší situaci pomocí archivních záběrů a pokouší se minulé problémy zobrazit tak, aby byly ponaučením pro dnešní dobu. (Kino Svět)

(více)

Recenze (21)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jedenásť rokov po prvej svetovej vojne, v roku 1929, prepukla v Spojených štátoch amerických Veľká hospodárska kríza. Následkom neuváženého vedenia ekonomiky a za nemalého prispenia obrovských finančných špekulácií došlo ku katastrofálnemu prepadu akcií na americkej burze. To malo zničujúci vplyv na všetky svetové ekonomiky. Nastala takzvaná Veľká depresia. Po celom svete krachovali banky. Veľké podniky a továrne ukončili výrobu. Milióny ľudí ostalo bez práce. Žili pod hranicou chudoby. Prišli o svoje úspory, domovy a veškeré sociálne istoty. Televízny dokumentárny film "1929: Veľký krach" sa snaží zrozumiteľnou, ale dosť povrchnou, formou divákovi vysvetliť, prečo došlo ku tejto svetovej hospodárskej kríze. *** ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trefné a popisné. Ak sa chcete dostať do udalostí spred skoro 100 rokov, aká bola situácia v USA a aké to lakomstvo viedlo k skaze zvanej Veľká kríza, tu dostanete ľudský popis. Špekulanti na burze to je odvetvie, ktoré môžeme priradiť k exekútorom a revízorom, takú prácu môže vykonávať len osoba bez akýchkoľvek zábran a chrbtovej kosti. Mnoho z nich skončilo na podlahe, uvidíte pád celých rodín, ale nemohli si za to ľudia sami? Je však obrovská škoda, že najviac vždy utrpí stredná vrsvta, ktorá za nič nemôže a tí, ktorí to spôsobili, väčšinou preplávajú a niektorí aj dokonca zbohatnú. Zdá sa, že sa ľudstvo nikdy nepoučí, keďže sme sa podobných tragédií dočkali už aj v 21. storočí. Dokument celkovo neprináša veľa nových informácií, skôr oboznamuje s faktami a prikladá zaujímavé dobové fotografie, kde sa oplatí vidieť napríklad „Hoovervilles“. ()

Reklama

alambert 

všechny recenze uživatele

Tak rozhodně si nemyslím, že se tohle dá brát jako nějaká úplná analýza příčin a dopadů krize. Ne, že by to bylo zcela mylné, nebo uplně povrcní, to vůbec ne. Ale zkrátka mi tam ještě něco chybí. Spíš je to taková ilustrace života v USA v době okolo krize. Tomu konec konců (a díky bohu) odpovídá i obrazový materiál, který je velmi zajímavý a kvůli kterému přidávám hvězdičku. ()

Blackhawks 

všechny recenze uživatele

No co k tomu napsat ? Je to prostě dokument, který mnoha lidem může dost podrobně objasnit příčiny velkého krachu na burze v roce 1929, který měl tak katastrofální důsledky na celém světě. Já osobně je znal asi trošku lépe a podrobněji ještě před shlédnutím tohoto dokumnetu, ale to mu neubírá na váze.. kdybych o krachu nikdy před tím moc nevěděl, tak bych byl za tenhle dokument neobyčejně vděčný. :-) No tenhle "Velký krach" připravil živnou půdu pro nejednoho fanatika,ale ten největší není nikdo jiný než Adolf Hitler. Nebýt zbytečného krachu na burze v New Yorku, tak by to možná nemuselo dojít až k druhé světové válce.. ale to je uváha pro konspirační teoretiky.. do toho se nechci puštět na ČSFD, když mám hodnotit snímek samotný.. :D Shrnutí: Kdo neví nic a chce něco vědět ohledně této události, tak ať se podívá. Ale kdo ví, tak se asi nedoví nic, co by již nevěděl :D ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře vysvětlený vznik, vývoj i důsledky krize r. 1929. Celá její podstata, význam regulace finančních trhů i dopad tehdejší liberalizace na hospodářství USA a posléze na celý svět. Proč americká vláda i politici nechali zkrachovat a padnout celou ekonomiku, jak moc se tehdejší krize podobá té dnešní a mnoho dalších zajímavých informací. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama