Reklama

Reklama

Muž na výpomoc

Trailer

Syn slavného otce, americký herec Peter Fonda (nar. 1940) se na konci šedesátých let proslavil jednou ze dvou ústředních postav Bezstarostné jízdy, již rovněž produkoval a pomáhal napsat. Stejně jako jeho kolega z tohoto klasického nezávislého snímku Dennis Hopper i on se chtěl prosadit jako režisér. Pro svůj debut si vybral scénář skotského autora Alana Sharpa, který v té době působil v Hollywoodu, nazvaný Muž na výpomoc. Sám ztělesnil hlavní postavu málomluvného Harryho Collingse, který se po letech toulání rozhodne vrátit na svou farmu, kde kdysi zanechal svou ženu a dcerku, a stát se zodpovědným farmářem, manželem i otcem. Film, označovaný někdy dobovou kritikou jako „hippie western“, nabízí v lyrických obrazech pomalu plynoucí realistický příběh z amerického západu. Za svou mimořádnou vizuální stránku film vděčí práci později oscarového kameramana maďarského původu Vilmose Zsigmonda. Fonda do hlavních rolí obsadil neokoukané herce, častého charakterního představitele z westernů té doby Warrena Oatese (parťák Arch Harris) a Vernu Bloomovou (opuštěná manželka Hannah), známou především z filmu Medium Cool, v němž ztvárnila přítelkyni hlavního hrdiny Eileen. Producentem snímku byl William Hayward (syn herečky Margaret Sullavanové a proslulého divadelního a filmového producenta Lelanda Haywarda), který s Fondou spolupracoval už na Bezstarostné jízdě. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Po šesti letech oživeno díky novému restaurovanému blučku s parádním obrazem a ohromně doceněno. Snese srovnání s nejlepšími revizionistickým sedmdesátkovými westerny, syntéza Zsigmondovy kamery a Langhornova soundtracku je stejně hypnotická jako Zsigmond - Leonard Cohen v McCabeovi. Ale není to zdaleka jen o tom, jeden z mála westernů, který staví do popředí a citlivě pracuje s tématem únavy kočovným kovbojským životem a silnou touhu usadit se, "mít svý jistý". Zároveň ale nerezignuje na klasické motivy chlapského přátelství. 9/10. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Možná jeden z nejlepších westernů, které jsem kdy viděl. Režijní debut Petera Fondy je v jeho rukou vysoko herecky i umělecky: nádherná kamera Vilmose Zsigmonda, protínání záběrů a celků, pomalý a mezi řádky dávkovaný příběh, dokonalá hudba Bruce Langhorna (která se nedávno dočkala i dvoualbového tributu (https://scissortail.bandcamp.com/album/the-hired-hands-a-tribute-to-bruce-langhorne). A mimo skvělého Fondy si užijete i Warrena Oatese a Vernu Bloom. Doporučuju. Skromných 46 hodnocení tohoto megadíla mu na csfd nedělá moc velkou čest. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Sympaticky špinavý a rozháraný antiwestern, který na jednu stranu strhává klišé žánru a na druhou propadá nepřekonatelnému romantismu a představě osudové nevyhnutelnosti vlastních chyb (které z člověka svou samozřejmostí jakoby snímaly zodpovědnost). Právě ve svojí vnitřní protichůdnosti je to hluboce lidské, i když nevím úplně, jestli nutně v dobrém slova smyslu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Senzačně melancholický, poetický western o lásce a přátelství, o prioritách a těžkých rozhodnutích. Peter Fonda s Warrenem Oatesem jsou skvělá dvojice, Zsigmondova kamera udělá i z obyčejného záběru pastvu pro oči a Langhorneova takřka minimalistická hudba to vše krásně umocňuje. Příběh si jen tak zvolna plyne a nic mu nechybí. Pokud se vám líbí Peckinpahův Pat Garrett a Billy Kid, Malickovy Nebeské dny nebo z poslední doby Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, určitě se na Muže na výpomoc podívejte. Budete spokojeni. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Na cestě návratu přijdou o přítele, pomstí se a naleznou to, co oba dva dlouho hledají, domov, leč... Moc příjemný v poklidu se nesoucí western s mnoha náznaky a s výborným obsazením. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, netradiční, psychologizující western. V podstatě jednoduchý příběh o sváru mužského přátelství a lásky. Vše probíhá trochu zasněně, zvolna, v harmonické logice. Chvílemi se mi zdála kamera příliš zahleděná sama do sebe, ale na výsledku to nijak valně neubralo. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Ve své době byl Fondův režijní debut některými kritiky označován za prašivý hippie western. S posledními dvěma slovy souhlas. Jde vidět, že inspirace přišla z Easy Ridera a podobných filmů druhé půlky zlatých let šedesátých. Nikde žádné zbytečné násilí - vše se místo toho točí kolem vztahu tří úplně odlišných lidí. Akčních scén příliš nečekejte. Fonda natočil v první řadě syrové vztahové drámo s báječnou hlavní mužskou hereckou dvojicí, překrásnými záběry na potemnělou krajinu při západu slunce a geniálním soundtrackem (který se mi mimochodem nepodařilo nikde sehnat :-/). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vyzerá to ako debut Terencea Malicka, ale je to debut Petera Fondu. Čo to je? Nejaký Muž na výpomoc, pozná to niekto? No našťastie po uvedení v TV to už mnohí poznať budú a je dobre, že to nie je western pre každého. Bacha na plagát s mužmi tasiacimi zbrane, toto je úplne o niečom inom a mňa proste romantika v čisto chlapskom žánri vždy poteší a samozrejme aj tie chlapské drsňárny. 90 minút je tak akurát, aby sa správne naladený divák nezačal nudiť. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Poetický, melancholický antiwestern s krásnou kamerou, ktorá sa vyžíva v pomalých prelínačkách a prekvapivo dobrou réžiou ( Peter Fonda ). ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Melancholické existenciální westerny, to je moje gusto. Film v podstatě bez příběhu, o hledání místa ve svém životě, o hledání sebe sama a nalezení svých priorit. Na papíře to musí vypadat přímo parádně, a když bych film někomu vypravoval, bude to vlastně taky ohromně zajímavé. Bohužel, v nadstandardně silném zážitku mi zabránila formální stránka filmu. Problém první, až příliš experimentální střihové postupy. Mám rád snímky, ve kterých se pracuje se sekvencemi, které oddělují jednotlivé obrazy od sebe. Hired Hand je na podobném principu postavený a právě v těchto chvílích se uchyluje k postupům, které v extrémní formě vlastně definují formální postupy americké kinematografie na přelomu 60. a 70. let. Neustálá kombinace prolínaček, transfokátorových nájezdů, zpomalovaček a mrtvolek. Takhle zkoncentrovaný mix najdete v jiném filmu asi dost těžko. Použitá forma byla pro mě ale natolik extrémní, že mě z prožitku filmu spíše vytrhávala (kombo mrtvolka, prolínačka do další mrtvolky, která se následně "odpauzuje", to je opravdu brutus). Problém druhý, nejednotnost vizuálního podání. Jakoby sám film tápal, jak chce pro diváka vypadat. V jednu chvíli je nádherně poetický, Zsigmondova kamera si přes dlouhé sklo pohrává se světlem a v kombinaci s hudebním doprovodem se divákovi tají dech. Jindy však bez větších okolků přechází do syrového snímání širokoúhlým objektivem přímo z ruky, poezie je ta tam a estetika snímku balancuje na hraně dokumentu. Hired Hand je zajímavý film, ze kterého je cítit tvůrčí svoboda a chuť experimentovat. Logicky to nesedne každému, ale i tak, už jen jako učebnice formálních postupů tehdejší doby, stojí za vidění. 6/10 ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

V době, kdy smímek vznikal, se dost jelo na halucinogenech, co? Výpovědní hodnota 0. Jedna z největších srajd, které jsem měla tu čest vidět, a jsem vděčná, že existují i lepší westerny... Hvězdu dávám za Warrena. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Podíváme-li se westernový žebříček čsfd, najdeme tam v prvních sedmi, tři špagetky Sergia Leoneho, proložené několika podobnými trubičkami s dírou typu Nespoutaný Django. Western je však přesto vyhraněný a hodnotný žánr, řekl bych žánr určený všem, jeho etika všek nesmí být narušována ani ujetými sarkasmy, ani hrubými nesmysly. Jednou z etických hodnot (a možná tou nejvyšší), který western obvykle nabízí, je přátelství mezi (většinou dvěma) muži. The Hired Man se zápletkou, která vrací jední ženě jiného muže, patří k těm nejlepším. Nejenže funguje základní podpora, kamera a hudba (jde skutečně o filmovou hudbu a nikoli o snůžku šlágrů, viz třeba scéna "Arch odjíždí"), ale vyzvednout se tu dá i role Verny Bloomové a český dabing Petera Fondy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

ja teda nechapem preco to tu vsetci tak brutalne nadhodnocuju. Jo, ide o akysi hippie western, lenze po westernovej inflacii 60. rokov boli v 70s westerny mrtvy zaner, ani mlady Fonda na tom nic nezmenil. Debut Fondu je aj z reziserskej stranky plany, fakt ako pri debute reziser este nema skusenosti tak preco to doprdele tak nadhodnocujete ? Pre mna rovnaky level ako ten feministicky western Dzonny Gitar : 5 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Velice netradiční romantické drama, které jen tak bloumá krajinou westernu ... skrze podmanivé, melancholické obrazy. Nepotřebuje mnoha slov - a nemá potřebu ventilovat své emoce, přesto vás jeho drsná poetika zasáhne přímo do srdce ... stejně jako kulka, která letí vstříc (nejen) svému osudu. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

ten film treba jednoducho vidieť. Nie je to žiadna klasická kovbojka, ale vkusne nakrútená melodráma z prostredia amerického západu o unavených mužoch a unudených pištolníkoch. Výborná kamera, super herci, fajnový scenár. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Bezstarostná jazda ma nebavila a podobne aj tento veľmi podobný western. Dlhé melancholické zábery, minimum deja, zasnená krajina, a jedna jediná prestrelka, ktorá na konci všetko vyrieši, nemalo ma čo osloviť. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nakonec to nebylo tak zlé, jak jsem si myslel po přečtení popisu a recenzí. On to v podstatě sice není western, spíše pomalé melancholické drama o muži, který se po 7 letech toulání s kamarádem vrací k ženě, kterou ani nepoznal a dceři o které ani nevěděl. Nic moc se tu neděje, ale je to dobře zahrané ústřední trojicí, je tu pěkná kytarová hudba i kamera a přes tu pomalost se na to celkem pěkně kouká. Jen to zase skončí blbě... ale s tím už tak nějak u filmů z počátku sedmdesátek počítám. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5  Peter Fonda má do otcovho herectva veľmi ďaleko a podobne nevýrazný je aj ako režisér. Vo filme hraje málovravnú, takú dosť jalovú postavu (wannabe Clint Eastwood?), ktorá s neveľmi sympatickou radodajkou (Verna Bloom) tvorí dosť nezaujímavý pár. Zato Warren Oates sa mi páčil podstatne viac, ten má charizmy na rozdávanie. Film to inak nie je vôbec zlý, hlavne ten príbeh o pravom chlapskom priateľstve celkom príjemne ubieha a nestíha nudiť. ()

Reklama

Reklama