Reklama

Reklama

G. Verdi: Rigoletto

(TV film)
  • Itálie Rigoletto a Mantova
Drama / Hudební
Itálie, 2010, 131 min

Unikátní záznam jedné z nejkrásnějších italských oper realizovaný v reálném čase a reálném prostředí nádherných paláců a zahrad v italské Mantově v hvězdném pěveckém obsazení. V hlavních rolích Plácido Domingo (Rigoletto), Vittorio Grigolo (Vévoda) a Julia Novikova (Gilda). Orchestr řídí Zubin Mehta. Kamera Vittorio Storaro. Režie Marco Bellocchio. Producent Andrea Andermann. Známý italský producent Andrea Andermann přišel v roce 1992 s originálním nápadem televizně zpracovat operu Tosca G. Pucciniho v reálném čase a reálném prostředí římských paláců. Projekt vzbudil tehdy velkou pozornost, získal celou řadu prestižních televizních cen a viděli jej diváci ve 107 zemích celého světa včetně naší republiky. Povzbuzen tímto úspěchem po několika letech v roce 2000 zopakoval tento princip s další operou – La Traviata od Giuseppe Verdiho. I ta se setkala s mimořádným ohlasem, a tak vznikl třetí projekt – Rigoletto z Mantovy. Děj se odehrává v palácích, divadlech a zahradách města Mantovy a pro svůj projekt získal opět hvězdné spolupracovníky. Především do role Rigoletta přijal pozvání Plácido Domingo, v dalších rolích se pak představili Vittorio Grigolo jako Vévoda a Julia Novikova jako Gilda. Roli dirigenta se opět zhostil Zubin Mehta. Celý tým pak obohatili dva tvůrci známí především z oblasti filmu – kameraman Vittorio Storaro a režisér celého mimořádného projektu Marco Bellocchio. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvostné, úchvatné, strhující, famózní, dechberoucí, dokonalé, jedinečné a geniální. Naprosto výjimečný zážitek, na který se nezapomíná. ()

Incantator 

všechny recenze uživatele

Jedinečný experiment, vďaka ktorému operný žáner prekoná divadelné dosky a odohráva sa v nádherných lokalitách. Vidieť v živom vysielaní najlepších spevákov a hudobníkov sveta, ktorí prezentujú jednu z najznámejších opier vôbec je natoľko výnimočný zážitok, že iné než maximálne hodnotenie snáď ani nie je možné. Samozrejme, nie je vhodné ho prirovnávať k operným filmom, ktoré sú ešte o kvapku realistickejšie, avšak pri pozeraní takéhoto predstavenia sa divák cíti, akoby bol v divadle a nie doma sledujúc televízor. A túto atmosféru dokáže navodiť len máločo. (6.9.2010) ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Úžasný projekt! Opera v přímém přenosu a natřikrát - to si dám líbit. Ale přímý přenos tu není jenom tak, aby projekt šokoval svou náročností, ale aby se divákovi přiblížila konkrétní doba, v níž se ta určitá scéna odehrávala. Obsazení sice hvězdné, ale nebyl jsem z něj vysloveně nadšen. Atmosféra vynikající a já jen doufám, že v reprízách spatříme i další počiny tohto nadšeného italského týmu. ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama