Reklama

Reklama

Predátoři z blízka

(seriál)
  • USA Natural Killers
Trailer
USA, 2005, 52x50 min

Obsahy(1)

1. Žraloci - Podmořská mise - Žralok bílý Představte si, že se ocitnete tváří v tvář hladovému žraloku lidožroutovi a jediné, co máte u sebe, je videokamera. Jeden špatný pohyb vás může stát život. Řeknete si, že to není možné. Ale Mark Priest a Rob Torelli vás přesvědčí o opaku. S kamerami se vydávají do blízkosti jednoho z nejobávanějších predátorů. Připravte se na strhující okamžiky, neboť naše neohrožená dvojice se odváží přiblížit se smrtelnému nebezpečí, aby pořídila nejpozoruhodnější záběry žraloka bílého v historii dokumentaristiky.

2. Šelmy kočkovité - boj o přežití - Výzva velkých koček Život v jihoafrické přírodní rezervaci Mala Mala představuje pro lvy, leopardy a čity, kteří tam žijí, šanci v boji o přežití. Každá ze tří velkých zabijáckých koček používá odlišnou taktiku v boji o nadvládu. Hlavní úlohu přitom hraje dovednost, rychlost a značná fyzická síla. Náš film se přiblížil těmto divokým a atletickým zabijákům nebezpečně blízko a zachycuje každého z nich, jak využívá svého zvláštního umění pro stopování, lovení a skolení kořisti. Sledujte, jak soupeří o přežití a kdo z nich skončí jako vítěz.

3. Tygři - Výprava do bažin - Tygr indický Tento fascinující film vás zavede do těsné blízkosti překrásných, ale hrůzu nahánějících lidožravých tygrů. Vydejte se s nimi do mangrovových bažin v Bengálském zálivu, kde před nimi všechno živé prchá. Užasnete nad vynalézavostí a odvahou kameramana Mika Herda, který se jako první pokusil zachytit proslulé tygry z Bangladéše na film. Díky tomuto výjimečnému snímku máte jedinečnou příležitost nahlédnout do života dvou tygřích rodin - dostanete se tak blízko, až se vám bude tajit dech.

4. Lvi - Nebezpečí v buši - Život mezi lvy Jaké je to žít v blízkosti skupiny nejobávanějších predátorů afrického kontinentu, kteří bojují o přežití v drsném, nemilosrdném světě? Jürgen Jozefowicz prožil v blízkosti lvů dvanáct let a tento film je výsledkem jeho neuvěřitelných dobrodružství. Připravte se na setkání se „Lvím králem" - samcem Hang Lip, který si vždy poradí s konkurenty i s ničivým suchem či nemocemi a dovede zajistit přežití své smečky. Takový je pravdivý život v divočině: drsný, nádherný, nezapomenutelný.

5. Den pro šakaly - Šakali Staří Egypťané uctívali šakala jako boha podsvětí Anuba, který v Bibli ztělesňuje lidské utrpení. Šakalové vždy vzbuzovali v člověku jak strach, tak posvátnou úctu. Avšak strach vede k pronásledování. Tyto chytré a nenápadné šelmy si od člověka vytrpěly mnohé a byly vytlačeny z většiny oblastí někdejšího výskytu. Odhalte, proč tyto přizpůsobivé šelmy dosáhly takového mýtického věhlasu a jak dokázaly přežít navzdory všem nepříznivým okolnostem.

6. Lední medvědi - Zajatci ledu - Lední medvěd Bezprostřední setkání s ledním medvědem na Wrangelově ostrově by bylo nebezpečné, i kdyby medvědi nebyli vyhladovělí. Nikita Ovsyanikov a Arne Nevra získali více poznatků, než s jakými předem počítali. Postavili si na ostrově základnu, aby se dozvěděli, jak tato obrovská zvířata přežívají dlouhé měsíce odříznuta mořem od okolního světa. Jejich úžasný film dokumentuje trpký zápas ledních medvědů o přežití. Naši odvážlivci se musejí potýkat s jejich nočními nájezdy, ale starají se také o osiřelé medvídě.

7. Medvědi - Život mezi šelmami - Život s medvědy grizzly Obrovský samotářský medvěd grizzly patří k nejsilnějším šelmám na Zemi a obývá širou divočinu aljašských Aleutských ostrovů. Desetkrát za sebou strávil dokumentarista Andreas Kieling celé léto v neuvěřitelné blízkosti tohoto nebezpečného a neodhadnutelného tvora, aby pořídil záznamy o jeho životě. Tenkrát bere s sebou i desetiletého syna Erika, aby také na vlastní kůži poznal, jaký je život s medvědem grizzlym. Jejich dobrodružné zážitky pomáhají odstranit bariéry mezi člověkem a medvědem.

8. Rysové - Poslední útočiště - Rysové iberští Rys iberský neboli pardálový býval v minulosti hojně rozšířen po celém Španělsku, Portugalsku a jižní Francii. Dnes zbývá ve volné přírodě posledních pár desítek jedinců. Stali se obětí neuvážených lidských zásahů do regulace volně žijících králíků divokých. Sledujte osudy dvou z těchto nádherných a stále navýsost vznešených šelem a jejich zápas o přežití v nehostinných mokřinách a na sluncem vybělených svazích jižního Španělska.
Navzdory nedostižným loveckým dovednostem se čas těchto elegantních koček nebezpečně nachýlil. Podaří se je zachránit před vyhynutím?

9. Paviáni - Údolí opic - Paviáni babuini Období sucha je pro obyvatele údolí Luangwa těžkým obdobím. Boj o potravu je krutý a zásoby vody se dramaticky tenčí. Přelstít predátory, stejně jako přemoci soka, který se pokouší připravit vůdčího samce o pozici, to vše patří k úkolům tlupy paviánů babuinů, nejveselejších tvorů údolí. Tento snímek nám přibližuje dobrodružný život těchto bystrých, hbitých a pohotových tvorů. Svědčí o tom, jak si umějí pomáhat, bránit se a ochraňovat potomky svého vůdce.

10. Divoké kočky - Poušť Kalahari - Divoké kočky Během období sucha poskytuje poušť Kalahari svým obyvatelům jen skromnou obživu. Lvi, gepardi a šakalové - ti všichni musí bojovat o potravu a přežití. Z těchto šelem je to levhart, který je nejschopnější přizpůsobit se tvrdým podmínkám polopouště. S jeho schopnostmi se mu nikdo jiný nevyrovná, a tak je zde jediným vládcem. Tento film nabízí možnost nahlédnout do života levhartí smečky, která vychovává svá první mláďata. Divoká šelma je zároveň něžnou a starostlivou matkou, která je hodna označení „superkočka".

11. Hyeny - Jezerní duchové - Hyeny hnědé Přizpůsobyvé a tajemné hyeny hnědé žijí v jednom z nejextrémnějších prostředí na Zemi - ve vyprahlých solných pánvích Makgadikgadi v Botswaně. Hyeny, které se musí dlouhé měsíce obejít bez kapky čerstvé vody, jsou pro toto nehostinné prostředí skvěle přizpůsobené. Ale dokáží překonat také zášť člověka? Následujte badatele Gyina Maudea, který tyto živoucí přízraky noci sleduje a odhaluje jejich dokonalou strategii přežití.

12. Karakalové - Cesta za svobodou - Karakalové Divoce žijící karakalové jsou prvotřídními atlety, schopnými skákat až tři metry vysoko a provádět ohromující přemety a otočky s cílem zmocnit se letících ptáků. Dokážou však karakalové vychovaní v zajetí čelit zkouškám, jež jim přichystá život, který vedou jejich divocí bratranci? Objeví v sobě ztracené lovecké pudy, anebo jsou jejich smysly již nadobro otupeny? Sledujte úchvatný příběh karakalí rodiny, která byla z bezpečí anglického útočiště vypuštěna do své právoplatné domoviny v Jižní Africe.

13. Tučňáci - V obklíčení - Tučňák brýlový Ohrožený tučňák brýlový, který je jediným africkým tučňákem, je obyvatelem nevelkého řetězce ostrovů nedaleko jihozápadního pobřeží Afriky. Tučňákům hrozí nebezpečí ze všech stran. Na pevnině musejí odhánět racky a šakaly a poté prchají před hladovými lachtany, kteří na ně čekají o něco dále na volném moři. Sledujte osudy dvou ptačích mláďat tučňáka brýlového, jak vyrůstají s vyhlídkou nebezpečné a nejisté budoucnosti. Jakou mají asi šanci na přežití za tak obtížných podmínek?

14. Vlci - Vytí v srdci Arábie - Vlci Vlk arabský žije v zeleném údolí, které lemuje řeku Jordán, kde loví divoká i domácí zvířata na pastvě. Je pánem údolí. Tito nevinně vyhlížející vlci žijí ve smečkách. S člověkem mají velmi napjatý vztah a jsou pod neustálou hrozbou, že je zastřelí pastevec, který chrání svá hospodářská zvířata. Tento film sleduje osud dvou mladých vlků, kteří spojili své síly při lovu.

15. Žraloci a delfíni - Tajemství atolu Rangiroa - Atol Rangiroa Atol Rangiroa v jižním Pacifiku přitahuje magnetickou silou žraloky všech tvarů a velikostí od malých a zvědavých žraloků černoploutvých až po impozantní žraloky tygří, proslulé svými útoky na lidi. Připojte se k neohroženému kameramanovi Bobovi Cranstonovi, který mezi těmito nebezpečnými tvory plave a natáčí ve snaze pochopit, jak rozdílně se živočichové chovají ve skupinách. S úžasem můžete pozorovat, jak před objektivem kamery proplouvají stovky žraloků a potvrzují tak, že Rangiroa je rájem mořských predátorů.

16. Dingo - Přítel, nebo nepřítel? - Dingo Australští dingové jsou divocí psi, inteligentní a důvtipné šelmy. Jsou považováni za jakýsi přechodný článek mezi vlkem a psem domácím. Dingo má reputaci nebezpečného zvířete a proto je lidmi pronásledován. V některých státech Austrálie je dokonce považován za škodnou a je nemilosrdně likvidován všemi prostředky. Tento film sleduje dobrodružství jednoho páru dingů, Maly a Manga. Přibližuje nám, jak se starají o štěňata, a uvažuje nad jejich škodlivostí či prospěšností v přírodě. Podívejte se na tento film a posuďte, zde je dingo opravdu přítelem nebo nepřítelem.

17. Zambezi - Řeka života - Zambezi Od pramene na angolsko-zambijské hranici až po deltu v Mosambiku protéká řeka Zambezi na své 2500 km dlouhé cestě k Indickému oceánu několika různými a pozoruhodnými oblastmi. Sledujte řeku, jak se žene, klikatí a stáčí k impozantním Viktoriiným vodopádům, a žasněte nad jedinečnými ekosystémy, které se dokonale přizpůsobují jejím proměnám. Zambezi je jedním z nejbohatších a nejrozmanitějších rájů na světě, ale dnes je bohužel také značně využívána a měněna člověkem. Dokáží ji lidé dostatečně ochránit?

18. Tygři - Ohrožení vládci Tajgy - Tygr sibiřský Tygr sibiřský je i přes svou velikost velmi plachý predátor, kterého lidé jen zřídkakdy spatří. Žije hluboko v dalekých lesích východního Ruska. Tento film vypráví o bolestném příběhu skupiny tygrů a o nebezpečí, které jim do přirozeného prostředí vnesl člověk. Film také upozorňuje na pozoruhodnou práci členů projektu o tygru sibiřském.

19. Tuleni - Páni ledu - Tuleni leopardí Hrozivými čelistmi, ostrými zuby a hadovitou hlavou připomíná hrůzu nahánějící tuleň leopardí spíše gigantického hada než svého kočičího jmenovce. Tuleň leopardí se plíží ledovým mořem podél břehů Antarktidy a číhá na tučňáky a tulení mláďata, aby je doslova zaživa stáhl z kůže. Tato zvířata však nejsou jedinými tvory, kteří jsou vystaveni nebezpečí - tuleň leopardí může napadnout i člověka. Tuleně leopardí sice zaslouženě provází pověst, jež vzbuzuje strach, avšak jak odhaluje tento dokument, mohou rovněž projevovat touhu žít s člověkem v míru.

20. Rypouši - Klub rváčů - Rypouši sloní Čtyři měsíce v roce hostí pobřeží argentinské Patagonie kolonii rypoušů sloních, kteří sem přicházejí, aby se pářili a přelínali, než se vrátí do moře. Sledujte, jak samec rypouše sloního, vážící skoro 4 tuny, bojuje v neuvěřitelně krutých zápasech o právo být vládcem pláže. Příroda je zde na jihu velmi drsná a krutá. Film zachycuje boj těchto zápasníků těžké váhy a příchod jejich potomstva. Kdo se stane šampionem Klubu rváčů ve světě, kde přežijí jen ti skutečně nejsilnější?

21. Pumy - Nesmiřitelní samotáři - Pumy Puma, nazývaná také americký nebo stříbrný lev, byla kdysi nejrozšířenější kočkovitou šelmou na západní polokouli. Její říše se rozprostírala od Yukonu v Kanadě po nejjižnější výběžek Chile. Poté, co byla ze svého království člověkem postupně vyhnána, uchyluje se puma na území, kde hustota lidského osídlení nepřekročila únosnou mez. Jedině zásluhou mimořádné přizpůsobivosti tento druh přežil dodnes. Vydejte se s touto mocnou a vznešenou šelmou do hor, lesů a pouští Ameriky a poznejte způsob života i zákonitosti i její vlády.

22. Afrika - Tajemná sedmička - Sedm tajemných tvorů Afriky Hluboko ve stinném podrostu africké savany žije sedm tvorů, kteří jsou dobře přizpůsobeni svému tajuplnému a riskantnímu způsobu života. Když se na savanu snese noc, kočka divoká, luskoun, cibetka, dikobraz, serval, ženetka a hrabáč vylezou ze svých úkrytů a vydají se za potravou. Pojďte strávit 24 hodin s těmito plachými tvory, když hledají potravu, starají se o svá mláďata a bojují o život a nejnebezpečnějšími predátory Afriky.

23. Rosomáci - Přízraky severu - Rosomáci Houževnatí a nebojácní rosomáci by měli být v severských oblastech obdivováni pro svou odvážnou povahu a fascinující sílu. Místo toho největší zástupce lasicovitých šelem často sklízí opovržení. Tvrdý život v tajze a tundře je naučil nebát se nikoho a ničeho. Pověstná žravost z něj učinila oběť vlastního úspěchu. Tato úžasná a málo známá šelma dalekého severu se dokáže postavit medvědovi nebo smečce vlků a vyhrát. Ale dokáže přežít útoky největšího predátora ze všech predátorů - člověka?

24. Sršně - Nebezpečná žihadla - Sršní nebezpečná žihadla Od biblických dob vzbuzují sršně svým zlověstným bzukotem a údajně smrtícím žihadlem bázeň. Sledujte osudy těchto predátorů na vrcholu potravní pyramidy hmyzího světa, jak loví a porcují svou kořist. Staňte se svědky jejich zápasu se slunečním pavoukem, schopným ulovit i ještěrku, a jejich triumfálního návratu do hnízda s hrozivým úlovkem. Avšak jsou sršně agresivní hmyzí surovci, kterých je třeba se obávat a štítit, nebo se jedná o sofistikované tvory, kteří dělají maximum pro to, aby zabezpečili své budoucí generace?

25. Vlci - Mýty a skutečnost - Vlci Pohádka O Červené Karkulce stejně jako krvavé příběhy o vlcích zabijácích a tajemných vlkodlacích dokazují, že vlk má své místo v nejtemnějších zákoutích lidského vědomí jako symbol zákeřnosti, strachu a zla. V přírodě byli místy téměř vyhubeni kvůli pronásledování. Jejich inteligence, přizpůsobivost a vynalézavost jim však vynesla obdiv a respekt a v poslední době i nové přátele. Staňte se svědky toho, jak zanícená skupina odborníků pomáhá v přírodě obnovit úlohu vlků nejen jako báječných tvorů, ale především jako šelem potřebných k udržení přírodní rovnováhy.

26. Divocí psi - Vůdci smečky - Psi hyenoví Pes hyenový byl člověkem po staletí nemilosrdně střílen, tráven a loven do pastí. V současné době bojuje o holé přežití. Pes hyenový se jakožto druh vyvíjel po dobu pěti milionů let zcela samostatně. Od jiných psovitých šelem se liší bohatým láskyplným společenským životem uvnitř smečky. Ve volné přírodě východní a jižní Afriky jich žije pouhých 5000 kusů. Staňte se svědky fascinující týmové spolupráce jedné smečky, jejich inteligence a obětavosti, s jakou přistupují k zabezpečení budoucnosti nově narozených potomků. Podaří se tyto starostlivé a krásné tvory uchránit, nebo nakonec zvítězí ti, kdo je pronásledují a nenávidí?

27. Ochránci ráje - Ochránci ráje I ve světě, kde je většina tvorů pronásledována a vyháněna ze svých domovů, vysvitne občas paprsek naděje. Nepálský Královský národní park Chitwan je jedním z mála takových příkladů. Na úpatí Himálaje se rozprostírá park, jenž je domovem některých druhů zvířat, která patří mezi nejvzácnější, včetně nosorožce indického, gaviála a delfínovce ganžského. Staňte se svědky toho, jak se strážci parku snaží spolu s týmem ochočených a vycvičených slonů zachovat rovnováhu mezi nároky zvířat a potřebami místních obyvatel, kteří žijí v těsném sousedství parku.

28. Delfíni - Smrtící sítě - Delfíni skákaví Krása, půvab a inteligence zajistily delfínům zvláštní místo v lidských srdcích. Pro delfína skákavého z tropického východního Pacifiku má však soužití s člověkem tragické důsledky. Během posledních 30 let zahynulo v sítích na tuňáky více než 7 milionů delfínů. Mnohem více jich uniklo - zraněných, odtržených od rodin a uvržených do neustálého stresu. Protesty veřejnosti vedly ke zpřísnění legislativy pro rybáře z USA, ale v jižní Americe zabíjení pokračuje. Podívejte se na tyto skvělé tvory v akci a zjistíte, jak jim můžete pomoci.

29. Kodiaci - Vládci ostrova - Medvědi kodiaci Ostrov Kodiak, kterému se říká Smaragdový ostrov Aljašky, představuje při své malé rozloze barvitou mozaiku úchvatných přírodních scenérií a stanovišť. Životem kypící ostrov je domovem majestátního orla bělohlavého i fascinujícího losa nerky, který podstupuje cestu dlouhou tisíce mil do své rodné řeky, aby dal vznik novému pokolení a zemřel. Avšak nesporným vládcem je mohutný medvěd kodiak, který svým vzrůstem konkuruje dokonce i největší šelmě - medvědovi lednímu. Vztyčený na zadních nohou téměř převyšuje svého jediného vážného nepřítele - člověka.

30. Chameleoni - Pouštní draci - Chameleoni V poušti Namib je každý den bojem o přežití - jen někteří dokáží trvale snášet extrémní teploty a nedostatek potravy a vody. Tato krásná pouštní divočina však dokáže poskytnout domov tvorům schopným vypořádat se s extrémními podmínkami a kteří jsou připraveni využít všech dostupných zdrojů potravy a vody. Sledujte dobrodružství vytrvalého a nebojácného chameleona namibijského v jeho boji o záchranu sebe sama i svého nenarozeného potomstva před smrtelně jedovatými hady a kanibalskými příbuznými.

31. Invaze vetřelců - Psíci mývalovití Nevelký psík mývalovitý je nenápadná a přizpůsobivá psovitá šelma, která dokáže přežít jak teplá léta, tak ty nejdrsnější zimy a přitom se pozoruhodně rychle rozmnožuje a úspěšně šíří. Toto milé, japonským mýtem opředené stvoření přivezli asi před 80 lety lovci kožešin na Ukrajinu s nadějí, že jim v té době ceněné kožešiny zaručí dobré výdělky. Kožešiny psíků mývalovitých už dávno ztratily svou hodnotu, šelma však dále osidluje Evropu. Jedinou překážkou jsou mu lidé. Dnes je psík mývalovitý považován za škůdce a nevítaného vetřelce.

32. Žraloci - Smrtící čelisti - Žraloci bílí Pohled na ohromné čelisti žraloka bílého vzbuzuje odvěkou hrůzu člověka. Důsledkem jsou pak desítky let trvající pronásledování a vybíjení žraloků. Až do nedávna byl strach z napadení tak velký, že se vědci odvažovali pozorovat žraloky bílé pouze z bezpečí ocelových klecí. Jak se však o tomto úchvatném tvorovi dozvídali stále více, rostla jejich odvaha a respekt. Sledujte s námi zkušeného výzkumníka Marka Markse při jeho sestupech mezi žraloky a plavání bok po boku s těmito hrůzou nahánějícími, ale i společenskými a inteligentními predátory.

33. Žirafy - Vyšší společnost Afriky - Žirafy Žirafy jsou možná jedním z nejpodivnějších živočišných druhů na Zemi, většina jejich života je stále záhadou. Tito vytáhlí býložravci jsou všeobecně mírumilovní. Samci však mezi sebou urputně bojují za svá práva při páření a proti predátorům rozhodně nejsou bezbranní. Jedno kopnutí žirafy dokáže zabít jejího největšího nepřítele - lva.
Žirafy, nejvyšší tvorové na Zemi, mají prastarý původ, ale dnes jsou tu s námi hlavně díky rozsáhlým ochranářským opatřením. Sledujte je v akci v krásném keňském národním parku Samburu.

34. Medúzy - Žahavé nebezpečí - Čtyřhranky Čtyřhranka smrtelná patří k nejnebezpečnějším živočichům planety. Má tolik jedu, že by zabila 60 lidí během 4 minut. Vyskytuje se u nádherných břehů severního Queenslandu v Austrálii. Ale není sama. Má téměř neviditelnou příbuznou, známou jako medúza Irukandji. V jejím těle o velikosti nehtů se ukrývají žahavé buňky, které mohou způsobit takovou bolest, že nepomůže ani morfium. Podívejte se, jak dva vědci riskují své životy, aby odhalili tajemství medúzy Irukandji, a jak se plavci v Queenslandu učí chránit sami sebe.

35. Nagarahole - Příbuzný z indické džungle - Národní park Nagarahole Na jihu Indie leží křehká oáza poskytující domov některým z nejohroženějších druhů divokých zvířat. Národní park Nagarahole je jedním z posledních útočišť původních živočišných druhů Indie. Nejznámější zvířecí obyvatelé Indie, od majestátného páva po vznešeného tygra, jsou díky 50 let trvající ochraně zdejší přírody schopní i nadále úspěšně hájit svou existenci v tomto překrásném a svěže zeleném koutu přírody. Sledujte osudy těchto tvorů v různých ročních obdobích, od parného léta po období monzunů, a staňte se svědky zápasu člověka a zvířete o podíl na přírodním bohatství.

36. Mroži - Arktičtí obři - Mroži Mrož, který je v jazyce Inuitů znám jako avaq nebo aviq, je stejně vznešeným symbolem Arktidy, jako jeho vzdálený příbuzný medvěd lední. Avšak navzdory hojně rozšířeným mýtům je o těchto prapodivných ploutvonožcích známo jen velmi málo. Jednou z nejdéle přetrvávajících záhad je funkce jeho klů - jedná se o zbraně, nástroje, nebo snad o jakousi pátou končetinu, která napomáhá pohybu po ledě? Vydejte se s těmito fascinujícími tvory na cestu do polárních pustin a poznejte, jak důležitou roli tito obři hrají v životě inuitských obyvatel severu.

37. Nosorožci - Návrat do Mkomazi - Nosorožci dvourozí Jen málo živočišných druhů zaplatilo takovou cenu za lidskou bezohlednost a nenasytnost jako nosorožec dvourohý. Kdysi jich žily v Africe statisíce, do 70. let 20. století však masové vybíjení snížilo jejich počet na 70 000. To nejhorší ale teprve mělo přijít. Během dalších 20 let přivedla móda ozdobných dýk s rukojetí z nosorožích rohů vyráběných v Jemenu. Toto majestátní zvíře, jehož minulost sahá do doby před 45 miliony let, je na pokraji vyhubení. Díky přísné legislativě a účinnější ochraně se počet nosorožců dvourohých konečně po letech pomalu zvyšuje. Přírodní rezervace Mkomazi v Tanzanii je jednou z jejich největších nadějí na přežití.

38. Lišky - Příběh z Hollywoodu - Lišky velkouché Údolí San Joaquin v Kalifornii je rozpáleným vyprahlým domovem jednoho z nejvzácnějších poddruhů lišky velkouché - vzácné a ohrožené šelmy Severní Ameriky. Tento malý, čilý a přizpůsobivý lovec bojuje o přežití v životním prostoru, který se rychle zmenšuje. Zemědělství, průmysl a bydlení vytlačují lišku velkouchou z oblasti jejího přirozeného výskytu na okraj velkoměst, kde je sice více potravy, ale také více nebezpečí. Objevte tajemství dalších druhů, které obývají tento měnící se domov - jak se kukačka kohoutí udržuje v teple či jak hrůzostrašný a obávaný pavouk černá vdova požírá svou kořist.

39. Sviňuchy - Rychlý život v moři - Sviňuchy Sviňuchy jsou plachá stvoření a na rozdíl od svých větších příbuzných delfínů a velryb jsou zřídkakdy pozorovány a málo zkoumány. V tomto vůbec prvním dokumentárním filmu o sviňuchách sledujte boj dvou mláďat sviňuch na opačných stranách světa a odhalte mnohá nebezpečí, kterým na své drsné cestě k dospělosti čelí. Poznejte odvrácenou stranu delfínů, kteří své menší příbuzné terorizují, a zjistěte, jak spolu záchranáři a rybáři spolupracují na zastavení zbytečných úmrtí sviňuch.

40. Čas slonů - Sloni afričtí Ještě před méně než sto lety byly slonů v Africe miliony. Sloni však byli nemilosrdně zabíjeni pro kly, a proto jich od roku 1989 přežívá již jen 600 000. Sledujte společně osudy tří generací slonů, kteří našli útočiště v jihoafrickém Národním parku Kruger, postupně jej znovu osídlili, aby se nakonec stali oběťmi úspěchu svého vlastního druhu.
Podaří se vůbec někdy najít rovnováhu v soužití mezi lidmi a slony?

41. Vydry - Kamarádi z útulku - Vydry obrovské Vydry obrovské se vyskytují všude v hlavních říčních systémech Jižní Ameriky - Orinoku, Amazonce a La Platě. Zaměříme se na zvláštní oblast areálu jejich rozšíření - řeku Rupununi v Guyaně. Zde se vydra o říční vody dělí s kajmanem, anakondou a piraňou - jedněmi z nejobávanějších živočichů na světě. Vydry se musí bát jenom jednoho nepřítele - člověka. Jedna starší žena těmto krásným přítulným zvířatům zasvětila svůj život. Sledujte, jak Diane McTutková zachraňuje vydří sirotky a dává jim druhou šanci na přežití.

42. Gorily - V srdci Afriky - Gorily horské V neprostupných mlžných pralesích Rwandy ve střední Africe přežívá navzdory tlaku lidské civilizace asi 700 goril horských. Jejich domovem je pohoří Virunga, řetězec většinou vyhaslých sopek uprostřed jedné z nejneklidnějších oblastí Afriky, a to jak z geologického, tak politického hlediska. Až v 60. letech 20. století pozorování goril v přírodě ukázalo světu, že tato zvířata jsou našimi mírumilovnými příbuznými. Jeden z prvních, kdo dokázal změnit pohled na gorily, byl Romain Baertsoen. Poznejte s námi jeho úžasný příběh.

43. Afrika - Boj o vodu - Národní park Etosha V namibijském Národním parku Etosha, kterému dominuje obrovská solná pánev, žijí nejrozmanitější společenství divokých zvířat Afriky. Když vrcholí období sucha, shromažďují se u několika málo jezírek, která zde zůstala, tisíce zvířat, predátoři a jejich kořist bok po boku. Žene je sem zoufalá potřeba napít se a přežít. Pro místní lvy představují napajedla ideální nabídku potravy. A pro jejich ostražitou kořist může každý hlt vody znamenat hranici mezi životem a smrtí.

44. Arktida - Umění přežít - Špicberky Špicberské ostrovy jsou nejsevernějším místem Evropy. Po čtyři měsíce v roce zde nezasvítí slunce a další čtyři měsíce pak nezapadá. Tuto bezlesou polární pustinu opouštějí před temnou zimou všichni tvorové, kteří mohou jít jinam. Ti, kteří zůstávají, musejí přezimovat a šetřit energii v teplotách hluboko pod bodem mrazu. V létě naopak Špicberky kypí životem. Stálí obyvatelé žijí naplno a sezónní návštěvníci se shromažďují u nejbohatšího moře světa - Severního ledového oceánu.

45. Gepardi - Běh o život - Gepardi Gepardi jsou nejrychlejšími suchozemskými savci, ale to neznamená, že jsou nepřemožitelní. V Asii a severní Africe tyto elegantní šelmy téměř vymizely, několik tisícovek jich přežívá ve východní a jižní Africe - ovšem jak dlouho? Před přibližně 10 000 lety klesl počet gepardů na pouhých pár desítek jedinců. Výsledkem toho je, že dnešní gepardi jsou navzájem blízce příbuzní a náchylní k nemocem. Budoucnost gepardů je nejistá; jsou stále pronásledováni, protože loví hospodářská zvířata. Mohou opatření pro jejich záchranu vést k účelnému kompromisu mezi touto šelmou a člověkem?

46. Bitva o pláž - Kareta zelená Každý rok připlouvají tisíce ohrožených karet zelených na tropické pláže Kostariky, aby zde do teplého písku nakladly stovky kožovitých vajec. První snůška a pak vylíhlé želvičky bojují v zemi tropických extrémů svou osudovou bitvu o přežití. Jen málokterým se to podaří, ale smrt drobných želviček znamená přežití pro jiné tvory trpělivě hlídkujících na plážích. Odhalte život mnoha fascinujících zvířat, díky kterým je Kostarika jedním z největších světových center biodiverzity – sledujte například chování nejinteligentnějšího amerického primáta.

47. Korea - Zakázaná zóna - Demilitarizovaná zóna Jednou z podmínek dohody o příměří mezi Severní a Jižní Koreou bylo, že budou obě země odděleny k tomuto účelu vytvořenou demilitarizovanou zónou - „zemí nikoho" - střeženým pásmem táhnoucím se napříč Korejským poloostrovem. Díky tomu, že toto pohraniční pásmo bylo po dobu více než 50 let ušetřeno zásahů člověka, se tento symbol války stal paradoxně jedinečným útočištěm volně žijících zvířat v Koreji. Avšak bude tomu tak i nadále? Vztahy mezi Severní a Jižní Koreou se pozvolna zlepšovaly, avšak konec jejich nepřátelství může znamenat pro spoustu živočišných druhů žijících v demilitarizované zóně pohromu.

48. Lvi - Drsná výchova - Lvi Národní park Hwange v Zimbabwe je domovem velkého počtu psů hyenových, ale i 300 lvích samců, kteří zde mají hojnost kořisti v podobě velkých stád kopytníků. V takovém nadbytku - a s nedostatkem samic, které by je učily lovit - samci ve smečkách v parku Hwange zcela ztratili schopnost účinně zabíjet. Místo toho požírají šokovanou kořist zaživa. Chovají se tito lvi špatně, nebo prostě jenom využívají hojné nabídky potravy parku Hwange tím nejjednodušším způsobem?

49. Dravci - Králové nebes - Dravci Dravci se vyskytují po celém světě, na všech kontinentech kromě Antarktidy. Díky své síle, eleganci a dokonalému loveckému umění osídlili prakticky všechny formy životního prostředí na této planetě. Ochrana dravců vypadala v 70. a 80. letech 20. století hodně odlišně. Průmyslové znečištění a toxické pesticidy přivedli mnoho dravců na severní polokouli na pokraj vyhynutí. Intenzivní akce na záchranu a zákonná ochrana nakonec přinesli obrat k lepšímu a dravci už jsou zase vládci oblohy.

50. Křováci - Lidé země, ve které žijí - Křováci Domorodý národ Křováků v Namibii žije v souladu s přírodou již 22 000 let. Ale nyní, kdy jej pohlcuje moderní civilizace, je jeho budoucnost nejistá. Zatímco vědci na celém světě se spoléhají při sledování predátorů pouze na moderní výzkumné metody, jedinečné znalosti Křováků se opírají o tisícileté zkušenosti s dravci a šelmami. Může to být jejich klíč k přežití. Ať už lidé žijí uprostřed přírody, nebo ve městech, všichni jsou predátory fascinováni. Křováci je respektují, moderní svět je zneužívá. Takže kdo je civilizovanější?

51. Bizoni - Koloběh života - Bizoni Začátkem 19. století se po Severní Americe proháněli bizoni v milionových stádech. S příchodem evropských osadníků však nastal masakr, jehož rozsah neměl obdoby. Bizoni byli vybíjeni nejen pro své maso a kůži, ale také s cílem vyhladovět a porazit indiánské kmeny v prériích, pro něž byla tato zvířata mimořádně důležitá z hlediska obživy i jako posvátní tvorové. Na začátku 20. století zbývalo v celých Spojených státech méně než 600 bizonů. Avšak díky obětavé práci ochranářů zejména těch z Yellowstonského národního parku nastoupili bizoni cestu pomalého, ale vytrvalého návratu.

52. Sardinky - Největší houf na světě - Velká seskupení zvířat Každé léto dochází podél pobřeží Jižní Afriky k úžasné přírodní podívané. Miliony sardinek táhnou na sever v tak obrovských hejnech, že jsou vidět i z vesmíru. Ale není to jediné obrovské shromažďování zvířat. V Africe se každý rok na cestu za pastvou vydává 1,5 milionu pakoňů, na Aljašce se s příchodem zimy stěhuje jižněji 300 tisíc sobů, v Texasu je jedna obrovská jeskyně domovem 40 milionů netopýrů. Tato obrovská seskupení lákají bezpočet predátorů a dnes také turistů a názorně dokazují, že bezpečí skupiny může být klíčem k přežití jednotlivce i druhu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1)

DavidDizzer 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o přírodních zabijácích všeho druhu. Neříkám, že všechny díly, co jsem viděl, mě uchvátily, ale to je otázka zajímavosti daného zvířete a daného prostředí, ve kterém se natáčelo. Mě osobně velice oslovily medúzy a celkově vodní živočichové. Oceňuji výpravu, kameru a vynikající záběry. Pro milovníky přírody a celkově výpravných dokumentů o zvířatech, respektive ,,zabijácích" a nejnebezpečnějších tvorů, je tento dokument jako stvořený, relaxační, naučný a oddechový. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (1)

  • Seriál Predátoři z blízka vyšel celkem na 52 DVD. (VSrek)

Reklama

Reklama