Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi autentický a silný dokument, který přináší rozhovory s těmi, kdo přežili, těmi, kdo byli tehdy u moci a ukazuje, že sověti nebyli jedinými, kdo mlčel v době, kdy lidé potřebovali být informováni a že vlastně dodnes žijeme ve světě, který je touto katastrofou ovlivněn. Bohužel ale ne tak, jak by ovlivněn být mohl, protože zdaleka ne všichni se z této hrůzy poučili a stále je svět plný jaderných hlavic několikanásobně silnějších, které jen čekají, než někdo zmáčkne ono pověstné červené tlačítko... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Když člověk vidí v tomhle dokumentu, jak blízko jsme byli od totálního průseru v podobě likvidace cca poloviny Evropy, docela jej zamrazí. A těch půl milionu lidí, co to pomáhali likvidovat (a z nichž je nemalá část už po smrti a zhruba půlka je invalidní), tak ti si zasluhují absolutorium, byť z velké části asi ani nevěděli, do čeho jdou... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Průměrný dokument na atraktivní téma. Nepochopil jsem parodicky ruský přízvuk amerických dabérů - to v dokumentu nemá co dělat. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, že je to pár let, co jsem viděl dokument o Černobylu na Nově. To byl docela slabej odvar proti tomuto. Najdete zde rozhovory s lidmi co po havárii pomáhali s odklízením a měli to štěstí, že stále ještě žijí, s tehdejším prezidentem Gorbatchovem (ten samozřejmě tvrdí, že ani on sám neměl informace, jak vážná situace doopravdy je, což mě opravdu pobavilo...) nebo vědci, kteří hledali východisko. Co jsem ale nevěděl a docela mě to posadilo na prdel, je fakt, že hrozil další výbuch při styku magma s vodou. Ten by prý vymazal půl Evropy. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Po Jaslovských Bohunicích (stupeň ohr. podle INES: 4) a Three Mile Island (stupeň 5) došlo v roce 1986 k největší havárii jaderné elektrárny v historii, a to v Černobylu (stupeň 7), jež nás následky této havárie doprovází i dnes. Poutavý a zároveň odstrašující dokument o neviditelném zabijákovi, který nás doprovází hrozbou a následky radiace i dnes... nyní je Fukušima ohodnocena podle INES stejně jako Černobyl - stupeň 7... Mé hodnocení 5 hvězdiček... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Filmově je to sice slabší, ale u použitého dokumentárního materiálu se vám místy nechce věřit, že nejde o hraný dokument (bio-roboti). Mnohá fakta jste určitě netušili a dokument odkrývá neskutečné lidské nasazení i stejný způsob boje s jadernou katastrofou, kterým Rusové vyhráli válku - nas mnogo. ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Kto nevie ako to po výbuchu bolo, čo všetko museli spraviť a koľko toho obetovať, tak je tento dokument určený pre vás. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Absolútne šokujúci dokument, ktorý takmer detailne zachytáva kroky podniknuté ruskou vládou, po výbuchu v Černobyle. Divák môže vzhliadnuť množstvo autentických záberov zo samotnej elektrárne počas odstraňovania závad, pri ktorých prišli o život stovky nevinných, odvážnych ľudí. Takmer nikto neprotestuje, všetci si uvedomujú svoju občiansku povinnosť zabrániť ďalšej katastrofe, druhému výbuchu, ktorý by zrovnal so zemou územie o veľkosti 340 km štvorcových. Takmer pol Európy by viac nebolo možné obývať. Tí najodvážnejší obdržali finančnú odmenu vo výške približne 100 dolárov. Mesto Pripiať bolo evakuované za 3 a pol hodiny. 45 000 ľudí sa už nikdy nevrátilo do svojich príbytkov. A toto ani z ďaleka nie sú jediné následky katastrofy. Žiadny dokument nikdy dostatočne nezachytí katastrofu, ktorá postihla osudy mnoha ľudí, no presto všetko vo Vás vyvolá veľmi nepríjemné pocity. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Výbuch reaktoru v Černobylu nebyl výbuch nukleární (jako jaderná bomba), ale šlo o výbuch klasický. První výbuch způsobil přetlak v uzavřeném prostoru a druhý rozžhavený grafit a vodík. Odčerpáním vody ze zásobníku pod reaktorem se zabránilo výbuchu, který by srovnal 320 km vzdálený Minsk se zemí a Evropa by se stala neobyvatelnou.. Na střeše elektrárny byla úroveň záření 12.000 rentgenů za hodinu (lidé se při odklízení střídali po 40 vteřinách, ale při takových hodnotách radiace tam neměli vůbec být). Evakuoval se prostor o rozloze 300.000 hektarů a jednalo se o 130.000 lidí. Na likvidaci havárie se podílelo 100.000 vojáků a 400.000 civilistů. Železobetonový sarkofág čtvrtého reaktoru byl postaven za 7 měsíců po výbuchu a stál 18 miliard rublů (rubl se rovnal USD). 3000 lidí pracuje na jeho údržbě. V Černobylu je 100 kg plutonia. 1 mikrogram pro člověka představuje smrtelnou dávku. Poločas rozpadu plutonia je 245.000 let. Dne 15. prosince 2000 byl odstaven poslední reaktor elektrárny. Nový sarkofág (cena 1,55 miliard eur) bude sférická struktura vysoká 105 metrů, dlouhá 150 metrů a široká 260 metrů, která bude vybudována mimo areál a potom nasazena na stávající sarkofág a spojena se základy. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Autentický dokument formou rôznych záznamov, videí, fotiek a v podstate celkom podrobný prehľad, rekonštrukcia danej udalosti. Samozrejme nikto nič nevedel, nevidel, nepočul... len Gorbačov sa usmieval zo svojho kresla v Kremľu. Černobyľ ako taký vychádzal v podstate z I. generácie jadrových reaktorov , šlo o komerčné reaktory 50. - 60. rokov. V tomto prípade sa o nejakej bezpečnosti nedá ani len diskutovať. Závery z tohto dokumentu o zastavení "jadra" sú prehnané... Bezpečnostné systémy dnešných jadrových elektrárni od inhertnej bezpečnosti, cez rôzne bariery po maximálny pripústny výkon splňajú prísne bezpečnostné požiadavky. Černobyľ momentálne Fukušima tlačí "zeleným" do pusi keci... alternatívne zdroje = black out. 6-7/10 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Poutavý dokument o jaderné katastrofě, která postihla Černobyl. Film obsahuje kvanta zajímavých informací, rozhovorů a záběrů a přináší asi nejvíce informací, které můžete o této katastrofě získat. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Čert vem mluvící hlavy, obzvláště soudruh Gorbačov byl trapnej, jak se snažil sám sebe vydávat v nejlepším možném světle. Síla dokumentu spočívá ve spoustě autentických dobových záběrů, vesměs z archivů KGB. Hlavně díky nim se jedná o unikátní dokument, který rozhodně stojí za shlédnutí. Pokud by někoho zajímal odbornější, ale přitom přístupný pohled na příčiny černobylské katastrofy, mohu doporučit tento článek - http://tinyurl.com/bitvaocernobyl ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument, ktorý o trochu viac poodhaľuje backround riešenia černobyľskej tragédie. Doposiaľ nepublikované kamerové zábery z bezprostrednej blízkosti jadrového reaktora sú miestami zimomriavkové. 500 000 nasadených ľudí hovorí na jednej strane o obete jednotlivcov (však čo už im iné ostávalo ako podriadiť sa rozkazom) a na druhej strane o tuposti a pretvárke bývalého režimu, ktorý pretrváva aj do dnešných dní (napr. výpovede Gorbačova). Silný a pútavý dokument...4,5*/5 ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Člověk ani nedokáže ocenit, jakému riziku se zpočátku nevědomě lidé v elektrárně vystavovali, aby zabránili ještě hrozivější katastrofě. Zasluhují obrovskou úctu. Dokument také krásně dokazuje, jak titěrní a bezvýznamní jsme v rukou nejvyšších činitelů. V případě Černobylu se ukazuje ještě jedna negativní vlastnost lidstva, kterou nesnáším - i když je již dávno třeba postavit kolem elektrárny nový sarkofág, aby se zabránilo úniku plutonia s nedozírnými následky, zase hrají hlavní roli peníze. Když nejsou peníze, tak se prostě obětují lidé. ()

L-V 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně zatím nejlépe zpracované téma hávarie Černobylské jaderné elektrárny. Některé dosud nepublikované záběry či fotky, příp. osobní svědectví zúčastněných dodávají dokumentu bezprostřednost a umožnují divákovi udělat si lepší obrázek o tom, co se tehdy vlastně stalo a co potom následovalo. Smutný je zejména osud likvidátorů, na které se režim později de facto vykašlal, přestože bez jejich oběti by byly následky neštěstí ještě katastrofálnější. Celkově silný zážitek a pokud vás toto téma zajímá, tak mohu vřele doporučit... ()

Reklama

Reklama